Mack TITAN "Road Train"

Started by Paliason, 03. Jún 2014, 11:29:31

« predchádzajúce - ďalšie »

Paliason

Ahojte

Od februára som staval nový MOC a tu je výsledok.
Jedná sa o takzvaný ROAD TRAIN ,ťahač je Mack TITAN a zapojené má 3 návesy v konfigurácií B-triple.
Takéto jazdné súpravy jazdia v austrálií a sú tvorené ťahačom a niekoľkými, obyčajne troma až štyrmi návesmi a prívesmi. Vačšina má vpredu namontovaný ochranný rám proti prebiehajucim zvieratám, keďže takýmto súpravám trvá dlhý čas kým sa rozbehnú na cestovnú rýchlosť 100km/h a preto vodiči ani nebrzdia a naberú všetko čo im vbehne pod kolesá.

Mack Trucks je americká firma (založená v roku 1900) vyrábajúca kamiony, dávnejšie aj autobusy a trolejbusy.
Vyrábajú sa dve varianty modelu Titan: pre austrálsky trh - bol uvedený v roku 1995, a 2008-čkový model uvedený pre severnú ameriku. Austrálska verzia sa odlišuje nielen iným dizajnom karosérie, ale aj viacerými úpravami ako napr.:
- vačšia a vyššia kapota motora dovoluje vačšiemu chladiču lepšie chladenie v austrálkej klíme
- viac vyztužený a spevnený podvozkový rám vydrží velké zaťaženie a namáhanie pri jazde po nespevnených cestách
- integrované vertikálne-zvýšené nasávanie vzduchu zaručuje prísun čistejšieho vzduchu a predlžuje životnosť vzduchových filtrov

Model má tieto funkcie:

Ťahač
- zatáčanie predných kolies cez "Hand of God"
- motor vymodelovaný podla skutočného motoru od Mack-u
- otváratelná kapota a odklopitelný ochranný rám
- kardan od zadných náprav poháňa rozvody a vrtulu chladiča na motore
- interiér

Návesy
- funkčné vysúvacie podpery
- prístup k rezervným kolesám: držiaky sa dajú odistiť a vyklopiť

Celá súprava má 46 kolies + dalších 6 ako rezervy, dlhá je 2,2 metra. Šírka je robená na 19 studov.
Odpruženie náprav som nerobil žiadne hlavne z estetického hladiska, kde by museli byť podstatne vačšie medzery medzi blatníkmi a kolesami a to už by vyzeralo blbo.

Najskôr som rozmýšlal, že náklad bude tiež urobený z lega, ale to by malo dosť velkú hmotnosť a asi by sa už dosť prehli návesy v tej  prvej tretine nad točnou kde sa ten rám nedá tak vystužit ako vo zvyšnej dĺžke.
Takže hned padlo rozhodnutie to spraviť s polystyrénu. Na prvom návese sú naskladané "nejaké" stavebné konštrukcie, druhý náklad predstavujú drevenné hranoly (tiež polystyrén) a na treťom sú stavebné rury (sú z takej mäkkej peny). Takže je to lahučké všetko a o to my išlo v prvomrade.

Čo sa týka osvetlenia, tak som mal v pláne dať aspoň na tahač dopredu 4x PF ledky do hlavných svetiel ale nedalo sa to spraviť tak aby som zachoval požadovaný dizajn predných blatníkov...a potom aj s PF Battery-boxom bol problém kedže som robil aj interiér a chcel som to mat uhladené všetko a nie aby v spacej kabine trčali káble a na posteli ležal miesto šoféra B-box :D .

Trochu menší problém mám z dverami :D , sú uchytené na pántoch a teda mali by sa dať otvárať ale tá geometria týchto lego pantov to nedovoluje...tie vnútorné hrany dverí narážajú o hranu kabiny a nedajú sa zatvoriť pri takomto presahu...ale to je maličkosť, aspoň je tam zase medzierka a je vidieť tvar dverí a neni to len plná stena.

Nálepky som si znova vyrábal podla seba, je to vytlačené laserovkou na obyčajný samolepkový papier.

Všetky fotky mám uložené na Brickshelfe.

[attachimg=1]

Pre odklopenie kapoty je treba najskôr vybrať "zaisťovacie čapy" ochranného rámu a odklopiť samotný rám.

Paliason

pridávam ešte fotky reálneho Titanu...

a tu sú ešte typy návesových a prívesových konfigurácií...

A sa označuje B-double.
B sa označuje B-triple.
C sa označuje double road train.
D sa označuje AB-triple.
E sa označuje BAB Quad.
F sa označuje ABB Quad.
G sa označuje triple road train.
H sa označuje 2AB Quad.
K sa označuje "Powertrain" alebo "Body and six",

a bežný prejazd riekou  :)

KLF

Velmi nedokonale dielo Pali! Velmi ma mrzi, ze neblikaju smerovky a nesvietia brzdove svetla. :(
Si sialenec! ;D Tento kolos je len dalsim dokazom, ze aj na Slovensku mame skvelych stavitelov! Precital som si aj cely sprievodny text (vyborne napisany!) a to otvaranie dveri je snad to najmenej. ;) Na takomto Modeli (s velkym M) nehra rolu, ci sa otvaraju, alebo nie. Je to krasny vystavny exemplar s ktorym by si uspel na kazdej vystave na svete! O Australii ani nehovorim. >:D Paci sa mi ako si ho vylepsil samolepkami a NON-LEGO dielmi! V tomto pripade su NON-LEGO diely na mieste. Samolepky samotne dotvaraju realny vzhlad celeho modelu. Za mna (y) (y) (y) (y)

mesje

uplne super! aj ten sprievodny text je perfektny, dotvara to celu atmosferu. Zaujala ma ta cast, ze kamion nabere vsetko co mu vbehne pod cestu :-)

KLF

Tak pri 100 kmh s takym kolosom asi nema vyznam kvoli kengure brzdit. >:D  Otazka, co ak ide stado buvolov, alebo sa ked presuvaju Aborigineri... O0

Paliason

- tak tí domorodci su hádam neni blbí, ked uvidia že sa blíži truck tak nebudú pred ním tancovať na ceste  :D...a presúvali by sa predpokladám cez deň kde by videli na velkú vzdialenosť.

- tie stáda byvolov neviem, cez deň by ich šofér kamionu tiež zbadal v dialke, tak to by mal čas sa rozhodnúť a v noci je možné že občas naberú aj niečo vačšie...ale tie rámy vydržia aj takú hmotnosť ...možno ho niekde trochu zohne ale ťahač je bez poškodenia.
A tie kamióny majú brzdené všetky pripojené návesy, takže tam ked dupne na brzdu tak to trvá asi rovnako ako bežný kamion u nás.

drdano

Predbehnem MiKeLa - Sanka dolu sefe!!! Ani neviem, co k tomu dodat... Pali, uz len do toho krasavca nasadnut a smer Lucenec na vystavu...
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

misoku

vyzera to paradne,  ake je to dlhe dokopy?

SkiFi

------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Paliason

Quote from: misoku on 03. Jún 2014, 17:24:40
vyzera to paradne,  ake je to dlhe dokopy?

keby si si prečítal aj popis tak by si tam ten údaj našiel  ;)

pozri tu: Celá súprava má 46 kolies + dalších 6 ako rezervy, dlhá je 2,2 metra. Šírka je robená na 19 studov.

martinn

fúúúú to je riadna šupa ten model  (y) nádhera

phoenicis

Kráása, fakt smekám a skládám klbouk šéfe ;)
Opäť úžasný model z Tvojej dielne ;)

Paliason

ďakujem vám všetkým!

teraz taká zábavná otazka: spoznal niekto ten film čo pozerá šofér v TV?  ;D

Paliason