Kvalita LEGA

Started by MiKeL, 01. Január 2014, 12:49:46

« predchádzajúce - ďalšie »

MiKeL

A to len ta jedna noha? Uz si to niekedy v minulosti pozeral? Nemohla ta noha byt od vyroby takej farby?

KLF

Tie nohy su tam dve a obe toto postihlo. :) Nie, nepozeral som to predtym. A neviem o tom, ze by to LEGO takto vyrabalo. ;D

MiKeL

Sorry, tu, co sa na tmavsich fotkach javi ako nepostihnuta, som si predtym nevsimol ;)

papluh

ak sa nemýlim čo bolo popísané k žltnutiu tak to spôsobovali nejaké chemické prísady (tuším proti horeniu a preto to robia aj napr staré konzoly a pod)
môj tip je že ked skladali ten diel nôh tak jednu končatinu zobrali zo starších zásob s pôvodným zložením a druhú z novšej várky s novým

KLF

Len sila je, ze to zltne aj bez svetla a vzduchu. ;) Inak dnes uz tie diely nezltnu a trocha je to skoda - pri IDEAS Fosiliach by som ich kludne nechal cez leto na slnku, aby nabrali ten pravy odtien! (co aj planujem skusit) >:D

Juri

Quote from: KLF on 12. November 2019, 13:02:14
Len sila je, ze to zltne aj bez svetla a vzduchu. ;) Inak dnes uz tie diely nezltnu a trocha je to skoda - pri IDEAS Fosiliach by som ich kludne nechal cez leto na slnku, aby nabrali ten pravy odtien! (co aj planujem skusit) >:D

Od ktorého roku výroby by už dieliky nemali žltnúť? Mám set 5891 Apple tree house a tam je teda viac "tan" dielikov ako je v návode  :oldman:

KLF

Poviem Ti tak - mam zamerne poskladany a vylozeny na priamom svetle tento set z roku 2015 a biela je stale biela. Ale mal som napr. tento set z roku 2003 ulozeny v krabici (bol sice aj na vystavach) a je Tan. :D Oni podla mna od istej doby zacali robit tie diely tak, aby nezltli, pretoze nezltne ani biela, ani modra, ani LBG. Mozno by sa dalo povedat, ze od 5-ciferneho cislovania to uz nezltne. ;)
Budo stavia velke hrady a dost casto tam pouziva bielu farbu. No a aspon co som videl naposledy, tak nejavi znamky zltnutia. Napriek tomu ze je vystavovana na umelom, ale casto aj priamom svetle.

MiKeL

Ja by som povedal, ze vacsi problem zacina byt praskanie/lamanie nez zltnutie. Aj teraz, ked som rozoberal modely, co uz nebudem vystavovat, sa mi par dielov polamalo a neboli to len clipy, ale aj platy napr.

Praetor

Quote from: MiKeL on 12. November 2019, 14:09:17
Ja by som povedal, ze vacsi problem zacina byt praskanie/lamanie nez zltnutie. Aj teraz, ked som rozoberal modely, co uz nebudem vystavovat, sa mi par dielov polamalo a neboli to len clipy, ale aj platy napr.

Sak jako nemozes chciet vsetko - aby to nezltlo a este aby sa aj nelamalo...  ;)
Za tie peniaze treba byt rad ze je ako je...  ;D

muffin

Quote from: KLF on 12. November 2019, 14:04:22
Poviem Ti tak - mam zamerne poskladany a vylozeny na priamom svetle tento set z roku 2015 a biela je stale biela. Ale mal som napr. tento set z roku 2003 ulozeny v krabici (bol sice aj na vystavach) a je Tan. :D Oni podla mna od istej doby zacali robit tie diely tak, aby nezltli, pretoze nezltne ani biela, ani modra, ani LBG. Mozno by sa dalo povedat, ze od 5-ciferneho cislovania to uz nezltne. ;)
Budo stavia velke hrady a dost casto tam pouziva bielu farbu. No a aspon co som videl naposledy, tak nejavi znamky zltnutia. Napriek tomu ze je vystavovana na umelom, ale casto aj priamom svetle.

Moj Lincolnov pamatnik z 2015 mal uz po otvoreni krabice minuly rok viacero odtienov bielej, aj ked to nebolo nejake masivne. Urcite by som ale netvrdil, ze dnesne dieliky uz nezltnu.

KLF

Tak ja co pozorujem - a pozorujem - tak som nezaznamenal zltnutie. Ale ak maju ludia ine skusenosti, sem s nimi! Nie som LEGO advokat. >:D
Ja robim taky dlhodoby pokus - mam vystavene na priamom svetle vo vitrine Parizsku restauraciu, Lincolnov pamatnik, Sikmu vezu v Pise a tie Porschaky. Hned ako vysli, som ich poskladal a vystavil do vitriny, kde na ne dopada priame denne svetlo. V lete sa teplota v izbe pohybuje okolo 35 stupnov. Zatial ani na jednom ziadne zltnutie nebadam. Tak uvidime...

papluh

Je možné že tie rozdiely v jednoliatosti nových kusov boli kvôli výrobe (mixovanie v reálnom čase a recyklácia materiálu, aj keď pri bielej skôr to druhé) a nie chemickej reakcii.

Betka

Tento mesiac som nakúpila trans-light blue 1x1 round plates a keď som ich vysypala k tým, ktoré som kúpila pred tromi rokmi, tak som zistila, že tie staršie trocha zmenili farbu :/ V MOC-u, ktorý staviam to asi nebude vadiť, ale nebolo to milé prekvapenie...

papluh

Zdá sa že potlač veľkých dielov nieje ešte úplne v poriadku. V prílohe jeden z horších príkladov na novom štadióne. Ale narozdiel od Mustangu je to náhodné, ďalší hlásia že je to ok.
Inak 8x16 s "chodiacou" potlačou medzi kusmi boli už na Helicarrier sete, akurát pri 6 dieloch a možnosťou ich otáčať sa darilo dosiahnuť lepší výsledok (viacej kombinácii).
Pri ihrisku je to len o 2 kombináciach (a možnosti otočiť stred), viď tento prípad.
Mimochodom, správa z TLG je, nahlasovať a žiadať nové diely. Ako pri Mustangu.

papluh

To je tak keď sa otočí dielik pri potlači
https://forum.brickset.com/discussion/32486/bunny-misprint
[attachimg=1]