Vitajte vo fanklube TatraLUG!

Čo nás spája

Sme komunita fanúšikov stavebnice LEGO® s cieľom spájať členov, zdieľať spoločnú vášeň, skúsenosti a nápady, organizovať výstavy či stretnutia a spoločne tvoriť. Nezáleží na tom, aký máš k tejto stavebnici vzťah – či si staviteľ, zberateľ, alebo jednoducho nadšenec, u nás si určite nájdeš svoje miesto.

Dôležité informácie pre nových návštevníkov:

Ready to join the conversation? Log In or Create a Free Account to start posting and access member-only boards!

Kláštor Veľká Skalka - zrúcanina

Started by Juri, 08. September 2016, 23:01:58

« predchádzajúce - ďalšie »

Juri

Pripájam aj krátky popis...Ešte budú malé doladenia ale v podstate už na 99% hotovo.

Veľká Skalka je spätá so vznikom Opátstva k úcte sv. Beňadika z r. 1224, ktoré založil nitriansky biskup Jakub. Z tohto obdobia pochádza stavba kostola a kláštora v gotickom slohu. Benediktíni tu pôsobili do začiatku 16. storočia.
Od roku 1644 patril kláštor jezuitskému rádu.
Vojnové pomery labansko-kuruckých vojen sa odrazili aj na Skalke začiatkom 18. storočia. V r. 1717 jezuiti znova postavili Kaplnku sv. Andreja a Beňadika a nasadili na ňu novú kupolu. Zrúcali starú vežu a vystavili novú, vyčnievajúcu nad kláštorom. Zväčšili jedáleň a pristavili aj niekoľko izieb.
V r. 1755 bolo vybudovaných 180 nových kamenných schodov, vedúcich od cesty až k bráne kláštora. Posledná veľká rekonštrukcia Skalky bola v r. 1768, kedy sa uskutočnila výmena strechy. Bolo to len päť rokov od zrušenia rehole v r. 1773, kedy jezuiti museli Skalku opustiť.
Väčšie úpravy a stabilizácia objektu sa uskutočnili po r. 2000. V r. 2011 v objekte Veľkej Skalky pribudol prístrešok pre turistov - nebol zakomponovaný do MOC-u.

Praetor

Dojde mi to také trochu bez ladu a skladu, zrejme mas obmedzene možnosti dielov... Ale inak OK

KLF

Na prvy MOC to je dobre! Ja by som uvital podobne ako Praetor mensiu pestrost farieb, ale ako uz bolo spominane - asi si bol limitovany dielmi. Tie cervene striesky by som mozno skusil zo Slopes 45 - tak sa mi to vidi realnejsie. Kazdopadne skvely MOC, ktory by urcite nemal chybat na vystave v Trencine! (y)

Juri

Ďakujem za postrehy, obmedzenie dielikov bolo, keďže v podstate iba začínam....pochvalu si cením

hrubko

Kym som to neotvoril na detail, som myslel ze ma to aj posadi.  Je to naozaj pekne ale nie suuper. 
Skoda toho nedostatku dielov - takze ma posadis, ked si nasporis dieliky alebo skusis nieco mensie ;)

matt251

sami2001

V podstate všetko čo už bolo povedané veľká farebnosť ale napriek tomu klobúk dole (y). Možno do budúcna by si mohol rozlíšiť horu dbg a múry lbg alebo naopak :)

Juri

Ako sa to dostávalo do finále, tak aj ja som začal mať pocit, že murivo a skaly začali splývať a bolo by v budúcnosti lepšie to viacej odlíšiť.
Ešte raz ďakujem za ohlasy, dúfam, že ma posunú vpred.  :)

misoku

Je to pekne. Mne tá pestrosť dielov nevadí,  je to take umeleckejsie ako napr. Skifiho hrady.  (y)

Buďo

Jednoznačne  (y)  hlavne ,obdivujem že i napriek málo dielom sa ti podarilo dielo dokončiť. Nedostatok vhodných dielov ma v minulosti veľmi odrádzalo čokoľvek dokončiť .
Myslím ,že stojí za to toto dielo v budúcnosti prerobiť a odstrániť trochu zmierniť tu krikľavosť . Stálo by i za zváženie  spraviť prípadne historickú verziu. Ono kusisko roboty je si naštudovať detaily o takomto objekte ,bola by škoda toto nezdokonaliť  ;)

BTW - terén sa ťažko , fakt ťažko kopíruje a ešte horšie sa doň vsádzajú budovy !

martinn

Mne sa dielo veľmi páči, najmä jeho trojrozmernosť, pekne vymodelovaný terén! Jedine by som asi volil menšiu farebnosť dielikov.  (y)

SkiFi

paci sa mi ze je to ine a prave ta farebnost to odlisuje .. vypada to super.. len tak dalej :) ja zas naopak nemusim 3 farebne stavby :))
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Artemis

Pekne spravena skala  (y) Farebnost je fajn, velmi sa mi paci ked niekto tymi farebnymi brickmi rozbije inak sedivu stenu.

Juri

Som rád, že sa Vám môj výtvor páči  ;) a teším sa na ostatné diela na výstave.

Buďo

Quote from: Buďo on 10. September 2016, 19:04:35
Jednoznačne  (y)  hlavne ,obdivujem že i napriek málo dielom sa ti podarilo dielo dokončiť. Nedostatok vhodných dielov ma v minulosti veľmi odrádzalo čokoľvek dokončiť .
Myslím ,že stojí za to toto dielo v budúcnosti prerobiť a odstrániť trochu zmierniť tu krikľavosť . Stálo by i za zváženie  spraviť prípadne historickú verziu. Ono kusisko roboty je si naštudovať detaily o takomto objekte ,bola by škoda toto nezdokonaliť  ;)

BTW - terén sa ťažko , fakt ťažko kopíruje a ešte horšie sa doň vsádzajú budovy !

Stou kriklavosťou ,to beriem speť . Dnes som si tvoje dielo konečne i pozrel naživo . Vyzerá omnoho lepšie ako na fotkách  (y)