Potterov ohňový atmosférický stroj

Started by MiKeL, 06. Máj 2015, 11:37:19

« predchádzajúce - ďalšie »

MiKeL

Prvý parný stroj na na európskom kontinente zostrojil v roku 1722 v Novej Bani anglický mechanik Isaac Potter a cisársky strojmajster Josef Emanuel Fischer. Bol známy aj pod názvom Potterov ohňový atmosférický stroj. Stroj zostrojili na základe požiadavky vtedajšej kráľovskej Banskej komory a používal sa na odčerpávanie vody z banských šácht. V obrovskom kotle sa drevom zohrievala voda a para z nej tlačila na piesty, ktoré sa takto dostali do pohybu. Za deň vyčerpal viac ako 42.000 vedier vody s obsahom 50 litrov.  Stroj bol v prevádzke 8 rokov.

Reálny stroj sa nedochoval. Jeho funkčný model, zhotovený podľa modelu nachádzajúcom sa v Pohronskom múzeu v Novej Bani má rozmery cca. 38x26x50cm (ŠxHxV). Zložený je z približne 2000 dielov.

Aktualne je mozne ho vidiet nazivo v Pohronskom Muzeu v Novej Bani.

Fotka je mobilomm, ked uz to bolo vo vitrine, takze nic moc. Pri rozoberani skusim spravit lepsie.

[attach=1]

A tu je este kratke video, ako to pracuje. Prehlusuje to zvuk motorceka, ale je tam pocut aj chrakteristicke klepanie.

KLF

No... poviem to takto - podla mna najlepsi exponat aktualnej vystavy a podla mna najlepsi MOC! Treba to vidiet nazivo, je to uzasne. Treba si pozriet aj povodny model (vystaveny na inom mieste v Pohronskom muzeu). Elektricky pohon to fantasticky ozivuje a klopanie velmi verne pripomina bannikov! Treba fakt vidiet nazivo, stravil som sam pri nom dlhe minuty. Za mna TOP dielo! (y) (y) (y) (y)

MiKeL

Dik ;)

Quote from: KLF on 06. Máj 2015, 13:57:53
Treba fakt vidiet nazivo, stravil som sam pri nom dlhe minuty.

Nieco na tom bude. Ked to uz bolo konecne nainstalovane a mal som toho plne zuby (zucastneni vedia preco), tak tych par minut co sme si to pustali a len tak pri tom stali posobilo necakane upokojujuco  8)

phoenicis

Škoda, že som to nestihol testnúť naživo :P Vyzerá to úplne úžasne a podľa mňa čo sa týka aspektov okolia múzea je to najlepší MOC výstavy ;) (y)

misoku

pacia sa mi pohyblive modely,  poobzeram to ked tam pojdem s detmi,  (y)

kamil

Tiez som to nestihol otestovat nazivo, tak snad pri navsteve muzea to napravim.
Inak je to super MOC paci sa mi  (y)

Buďo

Tvoj model je jeden z najoriginálnejších.Jeho atraktivite dodáva hlavne to ,že je motorizovaný!
Určite patrí do prvej desiatky najlepších čo sa doteraz objavili tu na fóre!
(y) (y) (y) (y) (y)

sylmer

vydarený exponát, postáli sme pri ňom dosť dlho :)  (y) (y)

trocha ma tam akési špagátiky prekvapili... ale držalo to pokope, aj keď sa to hýbalo  :P

MiKeL

Quote from: sylmer on 18. Máj 2015, 00:03:47
vydarený exponát, postáli sme pri ňom dosť dlho :)  (y) (y)

trocha ma tam akési špagátiky prekvapili... ale držalo to pokope, aj keď sa to hýbalo  :P

Diky ;) tie spagatiky sa tam dali tesne pred "uzavretim" pre istotu aby to drzalo, lebo to bolo velmi krehke.

sylmer

heh..neviditelná kvapka sekundového lepidla by to spravila  :P alebo dve
(nekameňuje sa tu za také kacírstvo ?)

MiKeL

No ked si pokvapkas svoje diela, nebudem ta kamenovat ;) ja by som tie diely este rad pouzil v inych stavbach O0