Všeobecná diskusia o výstavách

Started by MiKeL, 15. Február 2013, 13:14:14

« predchádzajúce - ďalšie »

Aki

Zajímavý způsob vystavování originálních setů předvedli Poláci na výstavě v Gliwici. Možná by to mohla být cesta jak originály zatraktivnit v takovýchto dioramatech:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=547388

KLF

Ano, takto nejak sa o to snazime. Teraz mame takto spravenu Paradisu a friends, vo Zvolene sme takto mali cast kolajiska. Tu je vidno, ze netreba vsetko davat silou mocou len na LEGO podlozky, ale aj NON-LEGO material vie skraslit sceneriu. Mozno krajsie ako LEGO podlozky. Koniec-koncov LEGO samotne prezentovalo (prezentuje?) v minulosti v katalogoch svoje produkty v nie cisto LEGO scenkach. ;)

[attach=1]

papluh

Schodiskové časové spínače  sú väčšinou napajané na 230V (tj to čo spínaju) a pohybuju sa okolo 10E (čína menej)
OT: na istotu a bez nuláku, jedine SMR-T http://eshop.elkoep.cz/smr-t-230v--detail-8A00000101.aspx  .koniec vtipu.

Na časovanie sa používala 555ka, možno by som vytiahol niekde archívy Amatérskeho Rádia a tam by sa toho našlo.

späť k praktickým riešeniam, v GME sa dá zohnať stavebnica, ktorá umožnuje externé tlačitko a jednosmerné napájanie
http://www.gme.sk/kh082-p765-407
http://www.gme.sk/img/cache/doc/765/407/casovy-spinac-pro-kratke-casy-kh082-cznavod-1.pdf

netreba riešit výrobu vlastných plošákov a podobne

martinn

Pamätáte si niekto výstavu Lega v Bibiane v Bratislave niekedy okolo roku 1991?? To bolo najkrajšie čo som kedy videl, tam bolo kopec továrensky vyrábaných setov zakomponovaných v rôznych diorámach. Ako napísal KLF - na dotvorenie je veľmi dobré aj použitie non lego materiálov, aby exponát nepôsobil vo vytríne tak opustene. K tým časovým spínačom - je to pomerne jednoduchá vec, jedno časové relé a tlačidlo do malej krabičky a ide to.

Toxy

Nazdárek páni.
Už pár dní tu čítam diskusiu o rozpohybovaní Lega a tak som sa rozhodol zapojiť sa do debaty.
Na začiatok - kto som  8) . Som vyučený elektrotechnik a pracujem ako servisný technik, takže prax s elektro mám.
Do témy - časové relé je zbytočne drahé, zväčša na 230V, tak isto aj schodiskové spínače atď. Na časovač bohate stačí 555-ka a univerzálny plošák.
Nechcem sa tu oháňať zákonmi, vyhláškami atď., ale tlačítko a celkové zapojenie na 230V s časovým relé používané vo verejných priestoroch sa považuje za nebezpečné, treba už povolenia, revízie a pod.  C:-) Týmto smerom by som sa nevybral - v skratke vyhnúť sa 230V.
Vo svojej zbierke nemám nič s PF a ani som nezisťoval ako Lego PF funguje, či ide o krokové motory, JS, SS motory, ale všetko sa dá prepojiť aj Lego s non-Lego.
Skúsim si naštudovať  O:-) niečo okolo Lego PF a budem múdrejší.  ;D

janicko

Asi tak som to myslel aj ja ze to bude musiet mat reviziu,a to asi bude vyzadovat aj muzeum (koli poisteniu) priklanam sa k tomu aby boli spinace umiestnene za sklom, bude to za1. bezpecne a za2. nam tie vypinace nepokazia.
No a teraz sa treba rozhodnut ci bude na vsetky modely centralne trafo, alebo bude mat napajanie kazdy zvlast.
Lebo napajat to z bateriek aj ked nabijacich to bude asi psycho.
bye

KLF

Tak prave bastleniu som sa chcel vyhnut. Mal som v plane zakupit niekolko jednoduchych spinacov. Neviem - ved budu napojene na 9V system, nie na 220V, tak by nemal byt problem. No a Jano - nemozu byt za sklom, lebo musia byt predsa na dosah navstevnika. Ved o to prave ide, aby si to ludia mohli sami stlacat.

janicko

ja mam na mysli taky spinac neviem ako sa vola odborne, ale je aj na niektorych lego expoziciach alebo ked si chces otvorit dvere na autobuse, ze tam iba prilozis ruku a pracuje to. asi tam je nejaky snimac priblizenia alebo nieco take. aj ked si dam telefon k uchu tak zhasne displej. no tak nejaky taky spinac. a nebude si treba lamat hlavu s vymyslanim a pripevnenim nejakej megakrabice, iba sa to prilepi na z vnutra na sklo napriklad obojstrannou paskou
bye

Toxy

KLF - spínače sa môžu využiť aj obyčajné tzv. zvončekové http://www.svietidla-asaler.sk/foto_shop/10596.jpg , je jedno čo spínajú, ale nezostanú zopnuté, treba k tomu ešte jednoduchý časovač (ako sa tu spomína 3-5min) a zdroj (adaprér). Pod ne inštalačná krabica a nalepiť ju na sklo.

Janicko - to čo spomínaš ty sú bezdotykové (kapacitné) spínače, už náročnejšie na zrealizovanie. V telefone máš snímač intenzity osvetlenia, preto ti vypína display na mobile.

Je tu ešte možnosť použiť PIR senzor s napájaním 5-24V napr. http://www.ledpasy.eu/product/senzor-pohybu-nastenny-12v/987084c42672 a podobné, najlepšie aj s časovačom.

SkiFi

nebolo by odveci spracovat nejaky informacny plagat pre zaujemcov/muzea/mesta/firmy/institucie so zakaldnymi poziadavkami pre usporiadanie vystavy a ake mame podmienky a dat to niekde nech to beha po nete. O taketo vystavy ma zaujem vela podujati len castokrat ani netusia koho kde a ako kontaktovat a co to obnasa. Trosku treba edukovat ludi. Prievidza stroskotla na nakladoch na nakupenie skla hm.. aj ked 800 € sa mi nezda az tak vela aby na to mesto nenaslo sponzora priapdne 4 po 200 €. Ked pojdem do mesta tak sa vratim s 500 € na jednoduchu sutaz v kresleni pre deti a to nehovorim o LEGO vystave. Usporiadal som uz desiatky sutazi a vystav. Aj jednota podporuje v kazdom meste takmer kazdu udalost. neschopnost ziskat tie prostreidky bola len neschopnost tych ludi neico preto spravit. 

Kazdopadne mame nejaku velku planovanu vystavu na rok 2015 ? Aby som vedel ci bude dost casu prekopat komplet moj moc aby bol "kompaktnejsi" a proefesionalne postaveny a dorobit druhy space moc.

------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

KLF

SkiFi, ty mas jeden zasadny problem - a to, ze necitas forum. >:D  Lebo inak by si odpoved na svoju otazku ohladom planovanych vystav nasiel. ;D  Co sa tyka zaujmu o usporiadanie nasej vystavy, tak zatial (nastastie) dopyt prevysuje ponuku. Aj pred par dnami sme museli jednu vystavu odrieknut, resp. ponuknut termin na rok 2016, nakolko na buduci rok mame uz 2 velke vystavy naplanovane a niekolko malych. Po skonceni aktualnej vystavy v LV si chceme dat oddych od vacsich vystav az do maja. No a pomaly zacneme pripravovat vystavy na rok 2016.

matej

Ak smiem sa spytat tie dve velke vystavi kde sa budu konat? :)

phoenicis

Quote from: matej on 28. Október 2014, 10:07:34
Ak smiem sa spytat tie dve velke vystavi kde sa budu konat? :)

To myslíš vážne? Trošku viac čítať treba ;)
alebo
"Kto sa veľa pýta, málo Googli..." ;)

matej

Viem len o Kosicach a druha vystava neviem ktoru mislite ze by V Novej Bani?

SkiFi

sry za to uvedomujem si to ale citanie fora znamena cas a ten ja nemam .. ked so mtu je to zablesk sekund medzi pracou :/

ak by niekto namietal ze tak potom vecer ale vtedy robim najviac vypinam vacsinou o 1-2 rano ..

A ked citam titulky v tejto sekcii okrem zrusenej prievidze nic ine nevidim.
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space