Stredoveký turnaj CCC XI

Started by Izmael10, 31. December 2013, 21:52:07

« predchádzajúce - ďalšie »

Izmael10

Na poslednú chvíľu som dostaval MOC pre celosvetovú staviteľskú súťaž Colossal Castle Contest XI. Do kategórie Court Entertainment.

Rytiersky turnaj je stredoveká hra – súťaž, kde sa medzi sebou stretávali rytieri, šľachta, niekedy aj panovníci. V turnaji má väčšinou každý účastník rovnaké vybavenie (najčastejšie ťažké brnenie, drevenú kopiju a štít), na ktorom má vyobrazený svoj erb.
Napriek všetkým bezpečnostným opatreniam zostali turnaje nebezpečné. Stále dochádzalo k zraneniam, niekedy aj smrteľným. Tomu sa v situácii, kedy se dvaja muži proti sebe rozbehli na koňoch v plnej rýchlosti, nedalo vyhnúť. Naviac mohol nejaký rytier zneužiť turnaj k tomu, aby zlikvidoval konkurenciu a vyzeralo to ako nehoda.

Flicr: http://www.flickr.com/photos/87926504@N03/sets/72157639245842274/

KLF

Pekne Samo! A velmi sa mi paci, ze si k tomu dal aj odborny popis! ;) (y)

martinn

Buďo

Tvoja prezentácia má vysokú úroveň  (y) Tvoje dielo sa mi páči ,hlavne kôli detailom ,ktorých nieje málo ani veľa. ;)

Izmael10

Aki

Stavbička mi přijde pěkná i když trochu jednoduchá. Moc se mi ale líbí to cimbuří. Je ale moc dobře, že jsi se do téhle prestižní soutěže přihlásil. Moc moc ti držím palce.

Quote from: Izmael10 on 31. December 2013, 21:52:07
Rytiersky turnaj je stredoveká hra – súťaž, kde sa medzi sebou stretávali rytieri, šľachta, niekedy aj panovníci. V turnaji má väčšinou každý účastník rovnaké vybavenie (najčastejšie ťažké brnenie, drevenú kopiju a štít), na ktorom má vyobrazený svoj erb.

- Turnaj je příliš široký pojem. Zahrnoval mnoho různých disciplín. Tahle konkrétní se jmenuje kláni (překladač mi pro slovenštinu ukazuje klanie), anglicky joust (počítám že to bude pocházet z franštiny).
- Panovníci jsou také šlechta a je mnoho vládců, kteří se v klání rádi potýkali. Nejznámějším byl asi francouzský Jindřich II, který při jednom zemřel, po té co mu tříska z dřevce propíchla oko - mimochodem jeho syn byl chvíli i vaším, tedy uherským, králem.
- Jo a ještě drobnost - každý rytíř musel být šlechticem, ale každý šlechtic nemusel být rytířem. Tedy jinými slovy klání bylo rytířskou hrou. Pojem rytíř až do pozdního středověku znamenalo válečnický a morální status šlechticů, který si musel vydobýt svými zásluhami. V raném novověku pak pojem rytíř minimálně v českých zemích znamenal titul nižšího šlechtice, ve středověku zvaného většinou zeman.
Ozbrojenec obecně pak slul zbrojnoš, knecht apod., ale ne rytíř. Dodnes se to odráží v rčení o rytířském chování.

Quote from: Izmael10 on 31. December 2013, 21:52:07Naviac mohol nejaký rytier zneužiť turnaj k tomu, aby zlikvidoval konkurenciu a vyzeralo to ako nehoda.
Docela by mne zajímalo co k tomuto máš ještě. Nikde jsem takovou skutečnost nezaznamenal. Rád se zase něco nového dozvím. ;)

martinn

Páči sa mi, že Lego ani po toľkých rokoch nestratilo jednu zo svojich úloh - vzdelávaciu! :-) Zase som sa niečo dozvedel :-)