Autor Téma: Všeobecná diskusia o výstavách  (Prečítané 97267 krát)

Odhlásený KLF

• Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Všeobecná diskusia o výstavách
« Odpoveď #120 : 07. September 2014, 13:50:56 »
Aj ked zatial mame ponuky na vystavy, mam pocit ze s urovnou vystav trochu stagnujeme. V podstate az na to, ze obcas pridame nejaky novy MOC, vzdy opakujeme repertoar. Aj ked ja sa snazim ho obmienat a aj teraz v LV su veci, ktore som este nikde nevystavil, celkovo sme zastagnovali. Bude preto dobre, ak tie vystavy zase niecim vylepsime. Co podla mna tam PRE NAVSTEVNIKOV chyba, su:

1) Interaktivne modely, pohyb. Moznost nieco spustit, vidiet ako sa veci hybu je pre deti tym najvacsim zazitkom! Oni ani tak neocenia velke stavby ako dospeli AFOL, ale skor POHYB. A LEGO ponuka hned niekolko moznosti pohybu. Tym najjednoduchsim (paradoxne mozno najdrahsim) sposobom su jazdiace vlaky. Kym v BB a ZV nam behali aspon vlaky, v LC a LV sme ich uz neinstalovali. Preco? Dalsimi moznostami pohybu su roboty na baze Mindstorms a snad najjednoduchsie je rozpohybovat modely prostrednictvom Power Functions. V kombinacii so starsim systemom LEGO Control Center sa daju rozpohybovat zeriavy v meste, Technic atd. Idealne, ak by to deti mohli spustat.

2) Viac MOCov. Sledujem vystavy po celom svete a vacsina vystavenych modelov su MOCy. U nas je to presne naopak. Cim to je tazko povedat - moj nazor, ze apatiou, letargiou a lenivostou Slovakov. Pretoze ostatne narody sveta sa predbiehaju v MOCoch, len Slovaci nie a nie stavat vlastne vytvory. Ale preco? Chyba motivacia? Jedinou motivacou vo svete je to, ze MOC bude vystaveny na vystave! My tu mame aj akysi odmenovaci program, no stale je to bieda. Nemame cas? Nemame peniaze na diely? Ani jednu z tychto vyhovoriek neuznavam! Odpovedou budu asi naozaj tie dovody, ktore som uviedol vyssie.

3) Edukativny rozmer. Chybaju nam popisky modelov, sprievodne slova, historicky diagram. Tieto veci sa daju (dat) dorobit, ide len o to aku formu zvolime. Ci papierove stitky, ci plastove popisky, ci samolepky, alebo kombinacia viacerych moznosti. Aby si navstevnik vedel precitat na co sa pozera, aby videl chronologicku os, atd.

Na tychto troch zakladnych bodoch by sme podla mna mali popracovat, aby sme tie vystavy dostali zas niekde dalej. Lebo pozerat sa frustrovane na vystavy vo svete a nic nespravit pre progres na Slovensku - to je take... Slovenske. O0

Odhlásený mesje

• Príspevkov: 2046
« Odpoveď #121 : 07. September 2014, 15:41:54 »
Podla mna netreba byt az tak sebakriticky - ak zoberem to, ze na tomto fore je aktivnych par ludi, a par ludi vystavuje, je vobec uspech ze sa spravilo tolko vystav.
Zlepsit by sa mal primarne bod 1 - narvat tam vsetky vlaky co mame a nech ich tam beha aj 10. Tiez som si vsimol v Muzeu lega v Prahe, ze vsetky decka chceli pustat vlaky, a ostatne modely ich az tak nezaujimali.
Bod 2 - naraza na nase limity pokial ide o pocet aktivnych clenov a stavitelov. Tam sa to najtazsie zlepsi. Kazdy stavitel vie, kolko desiatok-stoviek hodin trva MOC.
Dobra by bola kombinacia vlakov a nejakeho poloMOCu - napr ze by tie vlaky behali po mostoch, cez tunely, popod domy, atd, vzniklo by z toho take interaktivne mesto prespikovane vlakmi. K tomu by sa pridal grand caroussel, ktory by detska mohli pustat, to velke ruske kolo, pripadne dalsie motorizovane sety. Pripadne mozno by niekto vedel spravit motorizovanu lanovku z kopca dole.

Odhlásený Izmael10

• Príspevkov: 448
« Odpoveď #122 : 07. September 2014, 16:39:36 »
Bod 2 - naraza na nase limity pokial ide o pocet aktivnych clenov a stavitelov. Tam sa to najtazsie zlepsi. Kazdy stavitel vie, kolko desiatok-stoviek hodin trva MOC.

A tak dajú sa stavať aj malé MOCy, napríklad aj na jednu BP 32x32 sa dá postaviť pekný hrad.  :)
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=45257.0#bot

Odhlásený STARHAWK

• Príspevkov: 1043
« Odpoveď #123 : 07. September 2014, 21:28:13 »
1) Interaktivne modely, pohyb.
Ano to je vzdy zaujimave ale aj narocne na vyhotovenie. Na Lipne je mnoho pohyblivych prvkov a su cool. Ale:
a) Udrzba a opotrebenie. Kto da svoje PF a motory opoptrebovavat sa na vystavy ? Ja svoj jedniny 9v motor urcite nebudem vystavovat. Takze leda ze by sa kupili spolocne co by sa davali hunovat na vystavy alebo by sa nejak zamontovali modelarske. Samozrejme zvysi to naklady na vystavu - ak chcu mat nieco pohyblive, nech si priplatia za motory a ich opotrebenie.

b) Skuseny stavitelia technic a inich PF. Ja som zatial len skusal zakomponovat PF v podobe diod. Ale inak nemam ziadne skusenosti s PF. Mame tu takich ludi ?

C) Ovladanie. Ako to chces ovladat ? Lego prvky su drahe a mozu sa znicit. Na Lipne to maju nonlego spinacmi co je fajn, su odolnejsie a netrapi ta ked sa znicia. Problem je prepojenie nonlego ovladania s legom. Mame ludi co to vedia spravit ?

2) Viac MOCov
Pravda ze viac MOC stavieb nase vystavy potrebuju ako sol. Ale sme pomerne mlady a maly LUG takze sa tych profi stavitelov, respektive ludi co vedia postavit nieco co je hodno vystavit a nevypada to ako sckolacikove hranie sa s legom tu zatial tak moc nemame.
Zalezi aj aku skladbu stavitelov mame ? Studenti, ludia s rodinamy, mlady pracujuci bez rodin ? Od toho sa odvija kolko casu na stavanie ty ktori stavat vedia maju.
"...Nemame cas? ... Ani jednu z tychto vyhovoriek neuznavam! ..." Rene, ak my budes chodit varovat mimina kazdy vykend tak na 4h/den tak sa moj cas na stavanie zlepsi :)

U mna osobne je to momentalne s casom na lego biedne. Lego nie je moj jediny konicek, to by som rad zdoraznil. Okrem lega sa venujem aj inim aktivitam spojenim so Star Wars co je moj hlavny konicek a prelina sa do vsetkych ostatnych. Momentalne sa este venujem mmo rpg SW The Old Republic a obcas zahram v BA X-Wing miniature game, potom samozrejme Lego. Tot moje sucasne konicky na ktore si snaim vyhradit nejaky cas. Deti mi ho vsak momenta;ne zaberaju najviac a ten volni cas co mam zacina byt zvycajne po 21:00 co nie je uz idealny cas na strngotanie s legom. Dokial boli mimina male este som trochu okupoval obyvacku a tam po veceroch poskladal uzasne Robedove AT-AT. To uz ale nie je mozne kedze mimina zacinaju lozit po obyvacke a chytat setko. Ja ked sa rozlozim s legom tak je v danej miestnosti lego vsade a davat miestnost do povodneho stavu nema zmysel dokial vec nedostavam - to uz realizovat nemozem.
Nedavno ked boli 2 sviatky pri vikende som si zobral dovolenku ze sa konecne budem venovat svojim veciam ale prd. Svokra k nam nedosla lebo ved sak som doma a okrem 2 dni - instalacia Levice, vylet do Lipna kedy som mal zabezpecene varovanie som nespravil absolutne nic. Momenta;ne sa da venovat len hraniu SW TOR bo s tim vecer nerusim.

3) Edukativny rozmer
Ano tu to mame nedokonale doriesene. Popis modelu o com je, pripadne preco ako bol postaveny. Treba najst formu akou to prezentovat. Napr o svojom Hothe by so toho vedel viacej popisat ale ako to sprezentovat ? Na stitok toho tolko neuvedies pokial to nebude aspon A4ka. Dat nejaky fascikel s vytlacenym popisom modelov co by si vedeli navstevnici pozret ? N aLipne mali fajn prezentaciu na obrazob=vke kde kazdy stavitel povedal nieco o svojom modeli.
Zaujimave z Lipna bolo aj to ze tam bol clen LUGu a staral sa o vystavu a rozpraval sa s navstevnikmy o comkolvek co sa chceli spytat. Zaujimava by bola napr beseda so stavitelmi kedi by sa mohli navstevnici pytat nas najroznejsie otazky. Pri baleni Lucenca som sa mal ponahlat ale zakecal som sa snad 2h navyse s ludmi z muzea o Legu.

mesje - suhlas s limitmi nasho Lugu, MOC za den nepostavis ak ma byt dobry, resp prvu verziu kostola som postavil (znacnu cas, mal som len vstupne dvere) za vykend ale to som staval doslova vodne vnoci a druhy den som staval tusim nonstop alebo som spal len 2h a isiel torano zaviest do BA na sutaz.
Treba viac aktivnych clenov vermovat. A vid co som napisal s rozlozenim skladby clenov.

Izmael10 - hej ale takych stavieb potom musis mat kvantum aby si zaplnil vystavnu plochu takze to mas zajedno - jedna velka alebo vela malich stavieb.

Moje body na doplnenie:
4) spetna vazba ludi - anketa odkial sa dozvedeli o vystave, dal by som nejake formulare ku kazdej vstupenke s tym ze bude zlosovanie na konci vystavy z vyplnenich ankiet s nejakou Lego cenou.

5) s bodom 4) suvisi aj propagacia a analyza navstevnosti - co na nu vplyva, zabezpecit co najviac kanalov na sirenie info o navstevnosi - chystam napr poskytnut obr Hothu na www.scifi.sk kedze kolegina pozna adminov, mozno to par ludi oslovi

Odhlásený mesje

« Odpoveď #124 : 08. September 2014, 09:30:50 »
Rene, ak my budes chodit varovat mimina kazdy vykend tak na 4h/den tak sa moj cas na stavanie zlepsi :)

Rene ako operka neznie ako zly napad :-)

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #125 : 08. September 2014, 10:50:00 »
a) Udrzba a opotrebenie. Kto da svoje PF a motory opoptrebovavat sa na vystavy ? Ja svoj jedniny 9v motor urcite nebudem vystavovat. Takze leda ze by sa kupili spolocne co by sa davali hunovat na vystavy alebo by sa nejak zamontovali modelarske. Samozrejme zvysi to naklady na vystavu - ak chcu mat nieco pohyblive, nech si priplatia za motory a ich opotrebenie.
b) Skuseny stavitelia technic a inich PF. Ja som zatial len skusal zakomponovat PF v podobe diod. Ale inak nemam ziadne skusenosti s PF. Mame tu takich ludi ?
C) Ovladanie. Ako to chces ovladat ? Lego prvky su drahe a mozu sa znicit. Na Lipne to maju nonlego spinacmi co je fajn, su odolnejsie a netrapi ta ked sa znicia. Problem je prepojenie nonlego ovladania s legom. Mame ludi co to vedia spravit ?

Tak hlavne tie pohyblive veci po nas nechcu muzea, ale to je moj navrh. Cize muzeum si nemusi priplacat nic, je to v nasom zaujme. Ja davam do placu vsetky moje 9V vlakove motory a nemam s tym problem. Podobne asi dam motorceky. Ved naco mi to bude doma stat? Len aby som to setril? Naco? Doma sa s tym nehram. Samozrejme moznostou je aj nakup erarnych motorov, ci uz LEGO, alebo NON-LEGO. Ale na prepojenie NON-LEGO veci by sme potrebovali nejakeho elektrikara a to neviem, ci tu mame.

Pravda ze viac MOC stavieb nase vystavy potrebuju ako sol. Ale sme pomerne mlady a maly LUG takze sa tych profi stavitelov, respektive ludi co vedia postavit nieco co je hodno vystavit a nevypada to ako sckolacikove hranie sa s legom tu zatial tak moc nemame.
Zalezi aj aku skladbu stavitelov mame ? Studenti, ludia s rodinamy, mlady pracujuci bez rodin ? Od toho sa odvija kolko casu na stavanie ty ktori stavat vedia maju.
"...Nemame cas? ... Ani jednu z tychto vyhovoriek neuznavam! ..." Rene, ak my budes chodit varovat mimina kazdy vykend tak na 4h/den tak sa moj cas na stavanie zlepsi :)

Tu som asi ostal nepochopeny. ;) Samozrejme zrovna Teba a dalsich, co stavate som nemal konkretne na mysli. Myslel som to globalne, ze tu je relativne dost clenov, ale stavia malokto. AFOL = fanusik LEGA. Z toho vyplyva, ze asi rad staviam z LEGO kociek a nielen sa rad pozeram na nerozbalene krabice. Ja som fanusik automobilov a tiez si neviem predstavit, ze by som si ich len prezeral na obrazkoch a nejazdil. ;) Nie - ked sa chce, cas sa najst DA! A prave Ty si prikladom toho, ze aj popri 2 malych detoch a praci vies postav it nieco velkolepe. Zamestnani ludia s rodinami ziju aj v zahranici a stavaju. Takze nieco mensie by mal za rok - pol roka zvladnut kazdy. Ak chce. >:D

Ano tu to mame nedokonale doriesene. Popis modelu o com je, pripadne preco ako bol postaveny. Treba najst formu akou to prezentovat. Napr o svojom Hothe by so toho vedel viacej popisat ale ako to sprezentovat ? Na stitok toho tolko neuvedies pokial to nebude aspon A4ka. Dat nejaky fascikel s vytlacenym popisom modelov co by si vedeli navstevnici pozret ? N aLipne mali fajn prezentaciu na obrazob=vke kde kazdy stavitel povedal nieco o svojom modeli.

Popisky by mohli byt bud formou A4 nalepenej na skle, alebo na baneri za exponatom. Trvale exponaty by mohli mat trvale popisky na zatavenych A4kach, alebo kvalitnejsom materiali na pozadi (vacsie pismo). Tiez by som chcel nase expozicie nejak chronologicky a logicky rozmiestnit. Cize spravit casovu os od najstarsich veci po najnovsie a potom zvlast MOCy. No a v ramci tej casovej osi zas samozrejme sekcie (Fabuland, Legoland, Technic, SW, atd.). Proste nech si z tej vystavy navstevnik vezme aj nejake informacie. Tymto stylom to je na maloktorej vystave, ze to ma aj edukativny rozmer.

mesje - suhlas s limitmi nasho Lugu, MOC za den nepostavis ak ma byt dobry,

ABSOLUTNE NESUHLASIM !!!
Uz coskoro tu uvidite MALY sutazny MOC jedneho nasho clena, ktory vznikol za par hodin a bol by ozdobou kazdej vystavy !

4) spetna vazba ludi - anketa odkial sa dozvedeli o vystave, dal by som nejake formulare ku kazdej vstupenke s tym ze bude zlosovanie na konci vystavy z vyplnenich ankiet s nejakou Lego cenou.

Hej, nieco taketo by mozno slo tiez spravit.

Odhlásený mesje

« Odpoveď #126 : 08. September 2014, 10:58:54 »
Najlahsia cesta su poloMOCi - tj pospajanie jestvujucich stavieb do zaujimaveho celku, s nejakymi bonusmi. Typicky priklad su pospajane modulary s nejakym zivotom na ulici (tam sa daju supnut mnohe CMF figy). Nieco podobne sa da spravit napr s wintersetmi - zimna krajina, k tomu nejaky kopec z bielych brickov, moze to vyzerat zaujimavo. Pripadne nieco z LOTR - ked daju vsetci dokopy co maju, tak z toho mozu byt zaujimave bitky armad, resp scenerie - jestvujuce stavby by sa doplnili napr lesom, skalami, atd - navstevnikom by sa to mohlo pacit, je tam vela potvor a priser...
neviem mozno taketo nieco uz na nejakej nasej vystave bolo a ja riesim uz vyriesene :-)

Odhlásený Paliason

• Príspevkov: 1328
« Odpoveď #127 : 08. September 2014, 15:58:15 »
Ja by som nemal problém s tým, urobiť nejaký interaktívny MOC a dať ho potom na výstavu,kde by to bežalo cez nejaké tlačítko alebo podobne...Mám zopár PF motorov (M, L aj XL) a ked už aj v minulosti som postavil pár MOCov ktoré obsahovali motory, tak po postavení to odskúšam prípadne natočim video ako to funguje a potom už to len stojí niekolko mesiacov na výstave bez pohybu. Čiže je to minimálne využité. A nejaké 2-3 motory mám ešte v sáčku nerozbalené...takže škoda nevyužit, ved je to určené na hranie.

Odhlásený SkiFi

• Príspevkov: 643
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
« Odpoveď #128 : 08. September 2014, 21:49:55 »
odomna pride MOC c 2 - zakaldna M:TRON .. dlho na nej makam zatial som bol v stave naberania dielkov .. a potrebujem taktiez aby sa nachvilu vratil hrad :D lebo mam tiez kopu dielkov na dostavanie a prerobenie lebo je tak narychlo z 50% pozliepany :) odomna mozete cakat ze hrad bude casom narastat a prestavam ho do viac kompaktneho stavu ze sa bude dat aj rozobrat kvoli preprave. To iste aj stanice bude sa dat vyskladat ca z mensich celkov. Pri stavbe hradu som neuvazoval ze by bol niekedy na vystave a chcel som ho mat doma nehybne po tisicrocia :D ale tak veci sa menia :D :D
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený phoenicis

• Príspevkov: 1102
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
« Odpoveď #129 : 09. September 2014, 13:04:38 »
Osobne by som nemal mať problém zabudovať niečo interaktívne do vlastných MOCov, ale taktiež sa pripájam k návrhu nákupu motorčekov určených pre výstavy.

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #130 : 09. September 2014, 17:55:33 »
No - co sa tych pohyblivych exponatov tyka, tak idealne by bolo zjednotit vsetko na jeden system. Najlepsim riesenim je podla mna system "on demand" - na dopyt. Cize exponaty nemsuia bezat NON-STOP, ale vzdy po stlaceni spinaca na urcitu dobu. Co potrebujeme je kvalitny, ale jednoduchy casovy spinac, PF motor a PF kabel (vsetko vo vacsom pocte). No a pripadne sikovneho elektrikara, co by nam jednorazovo prepojil casovy spinac s PF prvkami. Potom uz si kazdy vie svoj model postavit s motorom/mi a na vystave ich uz len jednoducho pripojime k spinacom. Takto mozu fungovat aj vlaky.
Viem si predstavit, ze PF prvky by sme nakupili trebars cez LB a boli by erarne.

Odhlásený phoenicis

• Príspevkov: 1102
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
« Odpoveď #131 : 09. September 2014, 18:40:40 »
Potom ani netreba elektrikára. Stačí povedzme trafo a niečo takéto. Trafo môže byť zapnuté vkuse (ak má niekto skúsenosť s kazením trafa takýmto spôsobom, opravte ma skôr, než sa to začne takto alebo podobe riešiť vo veľkom), obvod by vypínal len časovač.
Nápad riešiť PF komponenty cez LB podporujem, len dúfam, že nebudeme musieť vziať 50ks motorčekov ;)

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #132 : 09. September 2014, 18:49:36 »
Casovy spinac potrebujeme taky, co vypne po istom case. Cize dieta stlaci spinac - 3 minuty pobezi vlak a vypne sa. Nie taky, ze nastavis od kedy do kedy ma byt prud.

Odhlásený janicko

• Príspevkov: 317
  • Petržalka
« Odpoveď #133 : 09. September 2014, 19:22:25 »
na to staci obycajny schodiskovy casovac
bye

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #134 : 09. September 2014, 19:24:54 »
No to mi je jasne Jano, len kto nam to prepoji? :)