Autor Téma: Tatra 815-7 Starkom  (Prečítané 410 krát)

Odhlásený papluh

• Príspevkov: 4534
Re: Tatra 815-7 Starkom
« Odpoveď #15 : 11. Apríl 2026, 09:11:55 »
Fajn model. Super diskusia.

Inak čo sa týka Buwizzov s chybnou baterkou, tak je to nejaká štandardná veľkosť, pri veľkosti ich sérii nebudú mať nič špeciálne, max si dajú na to dať vlastný konektor. Takže nevyhadzovať a (nechať niekomu) experimentovať s kúskami z Alíka a pod (ale radšej nabíjať ako modelári vo fire-proof vrecku, ale to by som už radšej robil aj pri podozrení na chybnú batériu ).

Odhlásený Paliason

• Príspevkov: 1328
« Odpoveď #16 : 12. Apríl 2026, 12:39:48 »
Vieščo mám takýchto súčiastok docela dosť, minimálne na to tie antény napodobniť v zloženej podobe, v rozloženej to iž bude asi horšie. Ale šak nejako sa s tým popasuje, uvažujem že by som si niečo také vyrobil na 3d tlačiarni, pretože už viac krát som staval stroje ktoré mali také teleskopické stožiare, respektíve som ich chcel stavať ale práve ten stožiar bol jeden z dôvodov prečo som ich nepostavil. Ale sám si také niečo navrhnúť neviem, možno časom.

No tak to máš moju vysnívanú prácu  :D, ja som chcel byť konštruktér, aj do Žiliny na strojarinu som chvílu chodil, ale škola má už fakt nebavila tak som to, ako už to tak býva cez prvé skúškové zabalil a bolo po konštruktérstve :D.

Áno, na 3D tlačiarni to vytlačiť je tiež jedna s možností, priam ideálna. Ja mám momentálne rozrobený návrh blatníka pre predné kolesá ťahača s čumákom. Tie tlačiarne vedia už také malé detaily spraviť, že som čumel.

ila_rendered  ila_rendered

Len hej, je tam tá podmienka, vedieť si to navrhnúť v programe. Ale to sú jednoduché princípy, to by si zvládol sa naučiť behom chvilky aj v nejakom tom free programe.

Na výšku som ani nešiel, tiež ma vôbec nelákalo pokračovať v škole. Mal som už na strednej odbor strojárstvo + cad systémy, takže tam ma naučili autocad + pro-engineer, velmi dobré základné poznatky.

Fajn model. Super diskusia.

Inak čo sa týka Buwizzov s chybnou baterkou, tak je to nejaká štandardná veľkosť, pri veľkosti ich sérii nebudú mať nič špeciálne, max si dajú na to dať vlastný konektor. Takže nevyhadzovať a (nechať niekomu) experimentovať s kúskami z Alíka a pod (ale radšej nabíjať ako modelári vo fire-proof vrecku, ale to by som už radšej robil aj pri podozrení na chybnú batériu ).

Ešte som ho nevyhodil  :D
Jasné, skúsim to nejakému kutilovi dať pozreť odborným okom, že čo sa s tým dá robiť. 

Odhlásený Tatrovak

• Príspevkov: 274
« Odpoveď #17 : 13. Apríl 2026, 07:56:15 »
Tak takéto veci sú zatiaľ ďaleko mimo mojich možností, popravde mám v poslednej dobe tak málo času na LEGO že by som sa fakt nevedel dokopať k tomu že ten čas by som venoval učeniu sa tvorenia návrhov pre 3D tlač. Ale niekedy v budúcnosti, keď budem mať decká trochu staršie a budem mať (snáď :D) viac času by som sa rád ponoril aj do tohto, rád by som napríklad vytvoril taký hybrid tých dvoch typov diskov o ktorých sme sa tu bavili. Aby do nich zároveň pasovali pneumatiky ako na disk 43.2x26 a zároveň pasovali na náboje ako disky 43.2x18.

Ja som chodil na elektrotechniku (keďže iná priemyslovka v Piešťanoch nebola a mne sa nechcelo nikam dochádzať :D) ale mali sme tam aj strojarinu kde som sa učil práve aj  v tých CAdových programoch, no ale ja som mal vždy pocit že na to aby som mohol byť konštruktér musím mať vysokú školu. takže keď som sa na tú výšku vyprdol tak som upustil aj od toho že budem konštruktér a venoval som sa radšej tej elektrotechnike.

Keď to vyzeralo že mne odchádzajú baterky v buwizzoch tak som si vtedy zisťoval aké sú možnosti, výrobca toto rieši zľavou na nový kus (kôli legislatívnym obmedzenia prepravy LI-Po batérií), takže pokiaľ chce niekto batériu vymeniť, je v tom sám. Samotná výmena by z technického hľadiska nemala byť problém, ale zohnať nové články, tam by som už taký optimista nebol. Články v buwizzoch (sú tam dva 3.7 V, 850mA) sú stavané na vysoký vybíjací prúd (rating C20) a mne sa vtedy nič také zohnať nepodarilo (čo by rozmerovo pasovalo). Ale ako som písal, tie moje sa po aktualizácií spamätali, takže som to už potom neriešil.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #18 : 13. Apríl 2026, 15:28:33 »
Šak práve ten čas, to by chcelo keby má deň 48 hodin. Aj ja mám kopu plánov, ale neni kedy.

Hybrid tých dvoch diskov už som ti spravil, taký koncept, som to len posunul. ;D Ale otázne, či by to niekde nechytalo o tie náboje.

ila_rendered

Výšku nemúsíš mať, aby si to mohol robiť. Stačí mať na to predpoklady ,technické myslenie, to ty máš, takže moho si byť. Ale to je teraz už jedno, už si elektrotechnik.

No nenapadlo ma im napísať do buwizzu, hmm, mohol som mať aspon zlavu vtedy na nové, blbec. :'(

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #19 : 14. Apríl 2026, 13:35:18 »
Ďakujem za koncept, tak muselo by sa to keď tak doladiť, ale to je najmenej.

Tak za s nikde nie je povedané že sa musím venovať jednej profesií celý život :D

Zľavu dostaneš aj teraz, len bude nižšia keďže je ten buwizz starší, napíš im, na stránke majú formulár na battery refrubishment.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #20 : 16. Apríl 2026, 13:32:50 »
Že si to ty, tak som ti to hodil do 3D :) Ako by to vyzeralo približne.
Podla reálneho kolesa som to približne prisposobil ten disk z vonkajšej strany. Jasné že detaily by to chcelo prisposobiť, neviem ako je tá pneu z vnútra , rozmery atd... nemám takú zatial.

ila_rendered  ila_rendered

Disk model:

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

A aj s pneu:

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

To je pravda, zmeniť povolanie môžeš. Kolko tomu dávaš? 2-3 roky?  ;D

No s tým buwizzom som to totálne nedomyslel. Pozrel som ten battery refrubishment, a oni to majú rozdelené na Buwizz 2.0 a Buwizz 3.0.
Na 2.0 čo máš ty, ti dajú zlavu a na 3.0 čo mám ja, som pochopil, že možeš kúpiť náhradnú baterku a vymeniť si to sám. No paráda. Tak vymením a hotovo.

ila_rendered

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #21 : 16. Apríl 2026, 14:03:08 »
Ó, ďakujem ti za snahu, môžem to skúsiť zmerať keď budem doma z roboty, pretože napríklad môžu byť tie disky kľudne o pár mm užšie ako je samotná pneumatika, respektíve asi budú musieť byť pasovali na planetary hub a nezavadzal si z riadením.

Vieš čo teraz mám dobrú robotu v elektrárni takže zatiaľ nič také neplánujem, ale tak kto vie čo bude potom. Ale keď mám byť realista, tak obor už asi nikdy nezmením, predsa len som dosť času venoval zvyšovaniu si paragrafov a bola by škoda to zahodiť.

No ale to je dosť podstatná výhoda v prospech buwizzu 3.0, ale vzhľadom na to že som zaritý odporca PU, a napriek mojím obavám sa dajú kupovať veľmi slušné náhrady PF komponentov, tak ho aj tak za 2.0 nevymením. Ale je obrovskáškoda že aj 2.0 nemá vymeniteľnú baterku.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #22 : 17. Apríl 2026, 15:06:21 »
áno, zmerať to môžeš, jak budeš mať náladu. Ja to potom upravím behom chvilky, keď viem aké rozmery majú byť. Tiež ma to zaujíma ako to bude vychádzať.

Áno, mne je to jasné, preto som aj písal, že to už teraz ked si elektrotechnik, tak to už je blbosť ísť do niečoho iného.

Do elektriky sa nerozumiem, tak netuším čo ich tam dohnalo k tomu, že Buwizz 2.0 to nemá vymenitelné. Dosť nevýhoda veru.