Autor Téma: Tatra 815-7 Starkom  (Prečítané 406 krát)

Odhlásený Tatrovak

• Príspevkov: 274
Tatra 815-7 Starkom
« : 04. Apríl 2026, 17:59:57 »
Predstavujem vám svoj aktuálny výtvor, Je to mobilý rušič na podvozku Tatra 815-7T3RC1 8x8.1R Armoured Double Cab. Môj model má hnané aj riadené všetky štyri nápravy a má aj mechanicky nastavitelnú svetlú výšku keďže všetky Tatry 815-7 sú vybavené vzduchovým podvozkom s premenlivou svetlou výšku a ja som chcel túto vlastnosť dať aj svojej 815-7čke. Pohon zaobstaráva 8 PF-L motorov. Riadenie 2 PF servomotory, jeden ovláda prednú dvojicu náprav a druhý zadnú, riadenie týchto dvojíc nie je medzi sebou mechanicky viazané pretože pôvodne som chcel aby môj model bol schopný aj krabieho chodu ale zlyhalo to na tom že sa mi nepodarilo nakofigurovať ovládanie v buwizz aplikácií tak aby to fungovalo ako som si predstavoval.
Jeden PF M motor ovláda cez autoswitch penumatické podpery, ďalšie dva PF M motory ovládajú zmenu svetlej výšky, jeden na prednej dvojici náprav, druhý na zadnej, tiež sú mechanicky neni spojené takže svetlá výška sa mení samostatne vpredu aj vzadu.
A nakoniec dva CADA micromotory ovládajú pohyby RCWS na streche kabíny. Takže môj model obsahuje 15 motorov ktoré sú napájané štyrmi Buwizzmy 2.0
.

https://www.youtube.com/watch?v=m4XezOnDKFs
https://www.youtube.com/watch?v=vyM94dHq3Bw

Odhlásený Praetor

• Príspevkov: 1040
Re: Tatra 815-7 Starkom
« Odpoveď #1 : 05. Apríl 2026, 07:02:26 »
Máš to vymakane ako vždy, zaujímalo by ma ako si spravil to dvíhanie podvozku- nejaké foto...  (y)

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #2 : 05. Apríl 2026, 14:12:32 »
Ďakujem, pridávam dalšie fotky, tam je vidieť aj riešenie zmeny svetlej výšky.

Odhlásený Paliason

• Príspevkov: 1328
« Odpoveď #3 : 08. Apríl 2026, 17:47:13 »
ÓÓóóóóooo!!!  (y) Pekný exemplár sa ti podarilo vyrobiť, Tatrovák!

Máš to teda nabité motormi riadne. A 4 buwizzy éééjha, tak si ešte dokúpil dalšie, to už ano. Nemusíš mať dilemu čo motorizovať, zmotorizuješ proste všetko  ^-^
Aj zatáčanie ôsmich kolies ako aj tá moja, no paráda.
Takúto nadstavbu som ešte nevidel z lega. Aj tá pancierová kabina je niečo trochu odlišné oproti civilnej.

Tak už tu máme 2 TATRY 815-7 na fóre , som rád.
Sú aj +/- v rovnakej mierke, ked rátam tak tvoja ma tušim 21-22 studov na širku kabina, moja 24.

ila_rendered

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #4 : 08. Apríl 2026, 18:06:13 »
Ďakujem pekne Paliason  :)
No s tými buwizzmi je to tak že tá prvá dvojica mi niekedy pred asi rokom začínala už odchádzať, aspoň som teda mal ten pocit, a v buwizze mi dali, v rámci toho že som písal na technickú podporu že či sa v nich nedajú vymeniť len batérie, dali zľavu na nákup dvoch nových, a krátko na to prišla nejaká aktualizácia po ktorej sa aj tie staršie dva vzchopili. Postavil som pár modelov kde som použil 3 buwizzy, a chcel som vyskúšať postaviť niečo aj zo štyrmi  :D.
Ja som inak rozmýšlal že postavím nejakú 815-7 už minimálne 10 rokov ale stále som sa k tomu nevedel dokopať, najprv som chcel postaviť nejakú verziu s tou pôvodnou, tatrováckou, kabínov ako máš ty lebo táto KAPA pancierová kabína mi najprv do oka až tak nepadla, ale Starkom sa mi páčil už od kedy som sa o ňom prvý raz dozvedel, a keď som niekedy pred pár mesiacmi konečne kúpil tieto pneumatiky z Audi e-tron tak už to bola len otázka času kedy niečo s nimi spácham.
Áno moja má šírku 21 dier (keď nepočítame späťáky alebo madlá pri dverách kabíny, ale tipoval by som že tá tvoje väčšia, pamätám si že sme si raz písal v tej téme o tom ako si ju staval že tie pneumatiky ktoré si použil majú priemer 100mm a to ju už mierka 1:10 + - , tá moja by mala byť viac menej 1:14.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #5 : 08. Apríl 2026, 21:36:48 »
S tým buwizzom má dosť podobnú skúsenosť človeče. Tie dva čo mám, tak ten ktorý som kúpil ako prvý mi rok a pol dozadu na ňom odišla baterka.
Mojou chybou, dlho som ich mal odstavené. Až potom po dlhšom čase som ich dal na nabijačku niekolko hodin, blikali svetielka, bol som v tom ze nabíjajú. A nenabíjali. Bolo to chybové hlásenie. Nezapol sa mi ani jeden. A potom ma napadlo, že zapojený na nabíjačke sa naň pripojím a dám update na nový firmware. Jeden sa vôbec nechytil, ten je na vyhodenie asi. A druhý sa chytil až na nejaký 4-tý pokus. Ten ide. V decembri som si kúpil 2 nové. Takže mám tiež 4, z toho jeden zdochnutý a jeden po mŕtvici :))

A ja si vravím, že aké super pneumatiky si tam nahodil! Zase z nejakého e-shopu pre RC modely sa ti podarilo nájsť. A to sú origoš z toho e-trona, tak to je ešte lepšie. Tie sa im podarili, sú úplne jak na tatru, aj tá vzorka dezénu.

Tak to potom hej, sú iné mierkovo. Pozrel som tvoje pneu, a majú Ø81,5mm. Moje majú až Ø107mm. Ale to je jedno, na spoločnej foto som ich spravil že sú rovnaké a hotovo.  8)
Ale inak je to u teba jedno z tých najväčších vozidiel, hlavne na dĺžku, čo si zatial postavil, že? Tuším ešte nejaký ten MAZ si tam mal v podobných rozmeroch.

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #6 : 08. Apríl 2026, 22:22:50 »
Tak žiadnej baterke neurobíš dobre keď ju necháš dlho vybitú, a lítium-iónová nie je výnimka :D . Ja som mal problém s párovaním, trvalo moc dlho a pri väčšom zaťažení sa stále odpájali, jeden z nich to robí viac menej stále ale je to znesiteľné. Najprv som bol trochu sklamaný keď sa tie prvé dva začali kaziť, ale tak ja stále tvrdím že aj keď sú drahé aj tak je oproti tomu čo ponúka LEGO samotné podstatne lepšie.
No veru na 815-7 sú ako stvorené, v podstate sa dá povedať že toto je prvá Tatra čo som kedy postavil čo má pneumatiky čo sedia proporciami aj dizajnom, ale čo ma trocha mrzí, aj tak niesú normálne nasedené na diskoch na ktoré sú určené, ale sú nalepené tavným lepidlom na diskoch 43.2x18 kôli tomu aby sa vošli do šírky 21 dier a zároveň aby som nemusel zužovať nápravy.
Neviem či je táto Tatra najdlhší model čo som postavil, môžem to skúsiť porovnať podľa fotiek s mojím Mrazom, ten bol minimálne širší, ale táto Tatra je najťažší model čo som kedy postavil, má 4.9 kilá, MAZ mal 4.7, ten nemal v sebe toľko motorov a buwizzov, tie robia veľa.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #7 : 09. Apríl 2026, 13:47:18 »
Ešte by to chcelo tam prirobiť tie antény a odfotiť to ako by bol v operačnom režime.

ila_rendered

Tento 3D model čo majú na stránke poznáš?  https://tatradefence.cz/en/superstructures-360/

ila_rendered

To je jaká paráda mať takéto podklady do detailov 8) . Na Percheron nič také nikde nebolo, jediné video prezentačné čo je na nete. Z neho som si pauzoval zábery z rôznych uhlov na detaily ako to tam je spravene :))

Tak predsa len je tam použitý nejaký trik na kolesách. Lebo všimol som si hneď že to nevyzerá štandardne nasunuté. Ako si ale uchytil gumu širokú 29mm na disk šírky 18?

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #8 : 09. Apríl 2026, 14:40:12 »
No ja som si práve ale naschvál ako predlohu použil tento nedokončený kus:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEM-c9wFzr0sdLI8uVkvJbXAaIVk-1Rwd7z3zUBv9IJg&s

A to z viacerých príčin, v prvom rade už mi došli súčiastky, už mám objednané ďalšie, a napriek tomu že som ju včera dorozoberal, pohrávam sa z myšlienkou že keď mi tie nové súčiastky prídu, postavím ju znova a pokúsim sa dorobiť tie anténne stožiare, len iste chápeš že z lega sa ten teleskopický stĺp napodobniť tak aby sa aj vysúval nedá, aj preto som túto prvú verziu plánoval nechať ako je, ale uvidím ešte ako to vymyslím.

Áno, z vonku je fotiek relatívne dosť, horšie je to z interiérom, keďže Starkom je relatívne čerstvá záležitosť, jeho systémy sú utajované, takže fotky interiéru nástavby dostupné nie sú, ale na tom v postate nezáleží.

Sú nalepené tavným lepidlom (zohnal som si už čierne aby to bolo nenápadnejšie) na vonkajšiu stranu disku, rovankým spôsobom sú nalepené aj tie šípové pneumatiky ktoré používam napríklad na Tatre 813. Ide o to že tento disk ako jediný z LEGO diskov sedí tak hlboko na náboji a nie je vysunutý smerom von ako napríklad 43.2x26 disk do ktorého sú tie pneumatiky z E-tronu určené, a do ktorého perfektne pasújú aj tie šípové pneumatiky od Fischer techniku. Má to ale ešte jednu zásadnú výhodu, zvislá osa otáčania kolies je takto v podstate rovnaká ako na skutočnej tatre, takže pri zatáčaní kolies doprava-doľava sa pneumatiky minimálne vychylujú dopredu alebo dozadu, a teda môžu byť tesnejšie obstavané blatníkmi, napríklad keby som na tejto Tatre použil tie disky 43,2x26 tak by pri zatáčaní kolesá minimálne na prevej a druhej náprave zapierali o blatníky medzi nimi.

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #9 : 09. Apríl 2026, 15:58:22 »
Pri hentej som sa čudoval, že prečo jej to tam všetko chýba zložené na streche. A presne mi to prišlo, že to je ako tá tvoja, ešte odstrojená.

Tie antény som myslel, že by si mal poskladané bokom a len by si to tam pripol už vysunuté všetko, len pre ten efekt na fotke. Jasné že také vysúvacie neurobíš.

Interier je nepodstatný. Že tam majú vnútri stôl s monitormi, stoličku na kolečkách a kavovar, to si vieme domyslieť. :D

Áno, ten štandardný disk je jediný čo vyrábajú podla reality. To rozumiem prečo si ho použil. Len mi uniká, ako ti tá pneu tam môže držať? len na tej jednej strane vonkajšej? A vnútri je to vo vzduchu?

ila_rendered

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #10 : 09. Apríl 2026, 17:10:45 »
Mal som nápad že by sa možno dali použiť také tie teleskopické prvky čo boli napríklad na ruke toho Mercedesu Arocs, ale mám ich len v LBG farbe a celkovo by to asi moc ten stĺp nepripomínalo, možno nakoniec spravím len také atrapu.

No nič také zrovna v tej nástavbe nie, podľa toho čo sa dá o Starkome dočítať tak celý ten rušič je koncipovaný tak že všetci členovia posádky sú v kabíne vodiča a vôbec ju nemusia opúšťať, všetky procesy sa dejú diaľkovo, čo mi bolo sympatické, ja som tam práve vrámci tohoto prístupu pridal aj tú zbraňovú stanicu. Skutočné Starkomy síce guľomet na streche majú, ale len v obyčajnej, ručne riadenej lafete. Ale na stránke Tatry je propagačné video o tej pancierového kabíne kde uvádzajú že je možné ju vybaviť diaľkovo riadenou zbraňovou stanicou, a na tie som ja ujetý, rád skladám techniku ktorá niečo také obsahuje.

Presne ako píšeš, vnútorná obruč pneumatiky je vo vzduchu, ale to čierne tavné lepidlo je docela silné a drží to pokope aj pod tak ťažkým modelom, a pri tom sa to dá potom bez problémov rozobrať. Na pneumatikách to síce žiadne stopy nenecháva ale disky už od toho lipidla nikdy nepôjdu vyčistiť, ale tak či tak ja som ich ešte aj nastriekal na čierno takže už pre ne nie je cesty späť.
Inak v čom si vytvoril ten náčrt, v ProdgeCade ?

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #11 : 10. Apríl 2026, 08:48:48 »
Jaj viem, tá ozubená tyč čo sa do toho vloží a máš to výsuvné. No len práve, to je moc hrubé neforemné, nebude vyzerať ako stĺp. Tá atrapa by stačila.

Áno, v tom propagačnom videu tam vravel velitel, že to je plne autonómna mašina. Ale ten kávovar tam potom majú priamo v kabine :)) 
A fakt ten gulomet na dialkové ponúkajú do výbavy. Bol som v tom, že to si si tam dal len ako takú bonusovú funkcionalitu.

ila_rendered

Tak to je dobré lepidlo potom, keď tú gumu tam udrži len na jednej strane. Čiže to potom len "utrhneš" ,keď chceš dať preč gumu z disku?

Nie, to je v AutoCade spravené. Ale mám v práci obidva. Pár mesiacov som robil aj v tom ProgeCade, ale ten je taký v niektorých veciach nemotorný. S Autocadom robím od strednej školy, ten keď máš tak k Progecadu sa nevratiš. Ale zas Progecad si kupiš trvalú licenciu a máš to nafurt. Autocad platiš cez ročné predplatné.

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #12 : 10. Apríl 2026, 11:30:41 »
No šak práve, ja som za istých okolností obetovať trocha vzhľadnosti prospech funkcionality, ale toto by už bolo asi moc.

Presne toto video som mal na mysli :D.

Aj také to obyčajné číre tavné lepidlo to udrží pokope, ale toto čierne je ešte o niečo pevnejšie. Áno, ide to bez problémov od seba odtrhnúť, práve preto používam to tavné lepidlo, aby to bol zvratný proces.

Lebo bolo mi to hneď povedomé, s prodgecadom aj Autocadom som stretol keď som ešte do školy chodil. Tak si potom profesiou konštruktér ?

Odhlásený Paliason

« Odpoveď #13 : 10. Apríl 2026, 17:18:54 »
tie stĺpy asi len z takýchto kruhových dielov by vyzerali najlepšie. ešte ich spevniť oskami/tyčkami cez vnútro. Ale to bude vela dielov ktoré asi nemáš.

ila_rendered

Ano, už od ukončenia strednej školy robím ako konštruktér. Autocad, Inventor, Solidworks, Pro-E, Catia...to je moje  :)
Aktualne teda Catia a Autocad.

Odhlásený Tatrovak

« Odpoveď #14 : 10. Apríl 2026, 18:29:54 »
Vieščo mám takýchto súčiastok docela dosť, minimálne na to tie antény napodobniť v zloženej podobe, v rozloženej to iž bude asi horšie. Ale šak nejako sa s tým popasuje, uvažujem že by som si niečo také vyrobil na 3d tlačiarni, pretože už viac krát som staval stroje ktoré mali také teleskopické stožiare, respektíve som ich chcel stavať ale práve ten stožiar bol jeden z dôvodov prečo som ich nepostavil. Ale sám si také niečo navrhnúť neviem, možno časom.

No tak to máš moju vysnívanú prácu  :D, ja som chcel byť konštruktér, aj do Žiliny na strojarinu som chvílu chodil, ale škola má už fakt nebavila tak som to, ako už to tak býva cez prvé skúškové zabalil a bolo po konštruktérstve :D.