Autor Téma: ML-CAD  (Prečítané 8044 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 4462
    • Moja zbierka
ML-CAD
« : 18. Január 2012, 21:25:17 »
Tu si povieme nieco v strucnosti o dizajnovani LEGO vytvorov na trochu vyssej urovni, nez je LDD. Ide o jeden z najstarsich, ale zatial aj najrozsirenejsich LEGO CAD softverov. Vola sa LDraw. Graficka nadstavba (dnes v podstate nevyhnutnost) k tomuto softveru sa vola ML- CAD. Ukazky prace v ML-CADe vidite v prilohe. Vytvorenie CAD modelu je tiez zalezitost, o ktorej by sa dalo vela popisat. Skuseni navrhari maju rozne finesy, akymi si pomahaju pri dizajnovani. Po dokonceni navrhu sa zvacsa robia rendery (vizualizacie). Tieto mozu mat tiez rozny stupen kvality - od zakladnych, az po fotorealisticke. Na renderovanie sa najcastejsie vyuziva program POV-Ray. Tento je vsak uz trochu narocnejsi na obsluhu a vyzaduje iste skusenosti s grafikou a renderovanim. Kazdopadne - toto vlakno je otvorene pre diskusiu a vymenu skusenosti s LEGO dizajnovanim. ;)

Pripajam hned na uvod snad 2 najdolezitejsie linky pre kazdeho LEGO dizajnera:

- oficialna stranka spolocnosti LDraw.org, na ktorej je mozne si stiahnut vsetky potrebne programy na dizajnovanie a taktiez su tam stale aktualizovane databazy LEGO dielikov. Tato databaza obsahuje niekolkonasobne viac dielikov, ako LDD:

http://ldraw.org/

- velmi pekne spracovany postup, pre instalaciu vsetkych potrebnych programov od dizajnovania az po rendering:

http://seifrob.sweb.cz/poc_modely/l-cad/l-cad_inst.htm


Verim, ze ako ukazka to trochu pomohlo. ;)


Odhlásený Buďo

  • Príspevkov: 1167
Re: ML-CAD
« Odpoveď #1 : 09. Február 2012, 21:24:13 »
Kde konnčí moja predstavivosť nastupuje LDD ,vyššie spomínaný program vyzerá zaujímavo.Mám operačný systém windows 7 64bit ultimate ,dokáže v ňom pracovať ML-CAD?

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 4462
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #2 : 09. Február 2012, 21:39:31 »
No popravde neviem. ;) Nie je uvadzany na oficialnej stranke, ale ja predpokladam (a dufam), ze ano.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 1950
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #3 : 09. Február 2012, 22:27:08 »
samozrejme, ze ano ;) tiez mam ten win a bez problemov. aj ked som zaznamenal niekde na tych strankach, ze 64bit win nie su podporovane a pod, nikdy som s mlcadom problem nemal. ani ldview, ani pov ray.

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 834
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: ML-CAD
« Odpoveď #4 : 22. Február 2012, 22:17:31 »
Pred par dnami  som sa ML-CAD pokusil nainstalovat do PC  (Win 7) a vypisalo tu ten problem s 64bit. verziou...  Da sa to nejako obist?

Osobne som ale PC lama (ani len film na dvd si napalit neviem  :-[ :-\) takze  silno pochybujem ze ten CAD budem mat pokial mi to nejaka kvalifikovana osoba neurobi

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 1950
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #5 : 23. Február 2012, 17:53:10 »
hmm, a kto/kde ti to vypisalo ten 64bit problem?

teraz som to skusil a nemal som ziadny problem. stiahni si tuna http://www.ldraw.org/Downloads-req-viewdownload-cid-1.html ten all in one installer a spusti ho. nainstaluje ti vsetko co je potrebne a nemusis nic viac riesit. dokonca tam uz aj pisu, ze su podporovane vsetky win7 verzie, len s tym, ze na 64bit to nebude instalovat do Program Files, ale do Program Files (x86) co je adresar pre 32bit programy na 64bit systeme. kazdopadne tato cesta sa da zmenit, ja to mam v c:/Lego :)

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 322
  • Petržalka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #6 : 31. Január 2014, 15:18:05 »
Zacinam stavat svoj prvy vacsi MOC a zacal som navrhom v cade.
Aby som si ujasnil rozmery tak som vsetko nakreslil do jednej roviny a mam uz zakladnu predstavu, ale v tych ostatnych rovinach to je uplne rosypane o 3d nehovoriac. viem nejako rozumne tie kocky presuvat v priestore alebo to musim pasovat v kazdej rovine a kontrolovat?  Idealne keby sa dalo s nimi hybat v tom 3d zobrazeni mozno musim niekde nieco prepnut?
kachna si nevybera

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 4462
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #7 : 31. Január 2014, 15:59:01 »
Ja osobne mam obrazovku rozdelenu zhruba takto (vid prilohy). Pri projektovani pouzivam 4 okna - 3 na 2D zobrazenie z 3 stran a 1 male okno na 3D nahlad. Pri prezerani modelu prepnem na View Mode a tam mam vytiahnute 3D okno na celu obrazovku. Mne pride praca v ML-CADe velmi intuitivna. Polohu dielu, ktory chces umiestnit si sledujes zaroven vo vsetkych troch 2D oknach, cize vies ho presne do priestoru umiestnit.

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 322
  • Petržalka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #8 : 02. Február 2014, 19:50:00 »
Da sa cela zostava otocit o 180° ? Lebo ked musim upravit nieco na spodku tak to je zurka. A da sa dostat k zoznamu pouzitych dielov, alebo to musim vypisovat z tej hornej roletky? Keby sa dali aspon zoradit...
kachna si nevybera

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 1950
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #9 : 02. Február 2014, 21:43:02 »
Hmm, neviem ci je tam pohlad odspodu, ale predpokladam, ze ano. Klikni pravym tlacitkom na okno s modelom (ak mas zobrazenych viac pohladov, tak si vyber jeden) a daj View Angle a tam si vyber ktory pohlad chces.

Neviem co myslis vypisovanim z hornej roletky, ale zoznam pouzitych dielov sa da zistit viac sposobmi. Z ML-CADu v menu Tools->Reports->... (neviem presny nazov z hlavy). Ak by si to chcel vizualne, tak myslim, ze LDView ti vie spravit html stranku so zoznamom dielov. No a posledna moznost je program Brickstore, kde si vies nacitat ulozeny model (ldr, asi aj mpd), ten ti zobrazi zoznam vsetkych dielov aj s obrazkami a taktiez si tam vies nacitat ceny z Bricklinku, takze spravit priblizny odhad, kolko to asi bude stat. No a este si to tam vies exportovat do formatu, v ktorom Bricklink vie importovat wnated list a tym padom to tam vies jednoducho dostat a zacat zhanat ;)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 4462
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #10 : 02. Február 2014, 21:53:25 »
Tatýčko Janýčko - vsetko co opisujes sa da velmi jendoducho a trivialne v sekunde spravit. Mozno by to len chcelo prejst si tutorial. :P O 180° (alebo 90) model otocis tak, ze si oznacis vsetky kocky kliknutim na ikonku Select All a nasladne pouzijes ikonku Rotate along..., ktorym smerom chces. Vypis dielikov, ako aj vyber kriterii vypisu je este trivialnejsie - klikni na ikonku Save Parts List a mas co si chcel.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 1950
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #11 : 03. Február 2014, 09:24:10 »
No ak chce vidiet model odspodu a robit tak aj nejake upravy, tak je zbytocne otacat cely model. Jednoduchsie je ako som pisal, pravy klik na jeden z pohladov a vybrat View Angle->Bottom. A nemusis nic oznacovat ani otacat (hlavne ak si pritom neprepnes presnost ci ako to nazvat (Grid) na Coarse, bo inac sa uklikas, kym to otocis). A dalsi "trik" pri otacani celeho modelu je, ze otacanie sa nedeje okolo stredu, ale okolo Rotation Point. Pri dielikoch je zvycajne standardne nastaveny na stred dieliku, ale ked oznacis viac dielikov, tak sa berie do uvahy Rotation Point prveho dielika vo vybere. Rotation Point sa da zmenit (v liste je na to tlacitko), ale podla mna to v tomto pripade prinasa len dalsie komplikacie.

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 322
  • Petržalka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #12 : 06. Február 2014, 12:17:45 »
Tak vyssie uvedene finty mam uz uspesne odskusane, aj tie neuvedene a zopar krat sa mi to podarilo zmazat.
Teraz som postavil mensi celok bokom od hlavneho modelu a potrebujem ho rozmnozit a dostat na pozicie. Problem je, ze ked to oznacim a spravim z toho group tak to ignoruje tie diely ktore su schovane napr. z druhej strany alebo v strede. Urcite je na to nejake skryte zazracne tlacitko.
A dalej som nasiel iba rotaciu po 90° a nic medzi tym, potrebujem nieco tocit napr. o 30° a ked to mam oznacene tak si dam to okienko position&orientation a tu viem s tym zase hybat iba v osiach a tie stredne policka mam sede nepristupne ani to neviem odfajknut no a ten matrix to som pochopil ako don´t touch  ;D
kachna si nevybera

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 1950
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #13 : 06. Február 2014, 13:04:53 »
S tym oznacovanim mysou je trosku problem s dielmi, ktore su "ukryte" za inymi dielmi. Tie proste neoznaci. Tu mas moznost to spravit napr. oznacovanim hore v zozname dielov. Ak ti tie diely idu za sebou, tak oznacis prvy, stlacis shift a klikne na posledny diel vyberu a oznaci ti vsetko medzi tym. Alebo drz ctrl a postupne oznacuj vsetko. Ja to robim napr. tak, ze oznacim co je vidiet, group, hide. Oznacim dalsie co je vidiet plus k tomuto vyberu pridam aj tu predoslu grupu (cez horny zoznam dielov/grup) a vytvorim novu grupu (s tym istym nazvom). A tak dalej az kym je vsetko a potom tu grupu unhide. Neviem, ci je daka moznost vsetko to oznacit naraz mysou.

Stupne rotovanie si vies prepinat v hornej liste cez tlacitka Grid (Coarse, Meduim, Fine). Ikonka ma tvar rozne hustej mriezky, corase tam ma aj magnet. A ked pojdes do Settings->General->Step, Grid, Snap, tak si vies nastavit, ze v ktorom mode to ma o kolko posunut (standardne je to nastavene na 90, 45 a 1 stupen).

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 4462
    • Moja zbierka
Re: ML-CAD
« Odpoveď #14 : 31. December 2017, 11:18:15 »
Ako uz byva posledne roky tradiciou - v posledne dni roku je predstaveny novy balicek dielov pre LDraw. Ani tento rok tvorcovia nesklamali a priniesli update 2017. ;)  LDraw tak aj nadalej disponuje suverenne najvacsim poctom dielov spomedzi vsetkych LEGO CAD systemov.