Autor Téma: Všeobecná diskusia o výstavách  (Prečítané 97268 krát)

Odhlásený Aki

• Príspevkov: 127
Re: Všeobecná diskusia o výstavách
« Odpoveď #135 : 10. September 2014, 00:41:20 »
Zajímavý způsob vystavování originálních setů předvedli Poláci na výstavě v Gliwici. Možná by to mohla být cesta jak originály zatraktivnit v takovýchto dioramatech:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=547388

Odhlásený KLF

• Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
« Odpoveď #136 : 10. September 2014, 00:57:37 »
Ano, takto nejak sa o to snazime. Teraz mame takto spravenu Paradisu a friends, vo Zvolene sme takto mali cast kolajiska. Tu je vidno, ze netreba vsetko davat silou mocou len na LEGO podlozky, ale aj NON-LEGO material vie skraslit sceneriu. Mozno krajsie ako LEGO podlozky. Koniec-koncov LEGO samotne prezentovalo (prezentuje?) v minulosti v katalogoch svoje produkty v nie cisto LEGO scenkach. ;)

ila_rendered

Odhlásený papluh

• Príspevkov: 4534
« Odpoveď #137 : 10. September 2014, 01:15:33 »
Schodiskové časové spínače  sú väčšinou napajané na 230V (tj to čo spínaju) a pohybuju sa okolo 10E (čína menej)
OT: na istotu a bez nuláku, jedine SMR-T http://eshop.elkoep.cz/smr-t-230v--detail-8A00000101.aspx  .koniec vtipu.

Na časovanie sa používala 555ka, možno by som vytiahol niekde archívy Amatérskeho Rádia a tam by sa toho našlo.

späť k praktickým riešeniam, v GME sa dá zohnať stavebnica, ktorá umožnuje externé tlačitko a jednosmerné napájanie
http://www.gme.sk/kh082-p765-407
http://www.gme.sk/img/cache/doc/765/407/casovy-spinac-pro-kratke-casy-kh082-cznavod-1.pdf

netreba riešit výrobu vlastných plošákov a podobne

Odhlásený martinn

• Príspevkov: 1428
    • bricksets
« Odpoveď #138 : 14. September 2014, 08:33:51 »
Pamätáte si niekto výstavu Lega v Bibiane v Bratislave niekedy okolo roku 1991?? To bolo najkrajšie čo som kedy videl, tam bolo kopec továrensky vyrábaných setov zakomponovaných v rôznych diorámach. Ako napísal KLF - na dotvorenie je veľmi dobré aj použitie non lego materiálov, aby exponát nepôsobil vo vytríne tak opustene. K tým časovým spínačom - je to pomerne jednoduchá vec, jedno časové relé a tlačidlo do malej krabičky a ide to.

Odhlásený Toxy

• Príspevkov: 22
    • moja zbierka
« Odpoveď #139 : 14. September 2014, 11:06:41 »
Nazdárek páni.
Už pár dní tu čítam diskusiu o rozpohybovaní Lega a tak som sa rozhodol zapojiť sa do debaty.
Na začiatok - kto som  8) . Som vyučený elektrotechnik a pracujem ako servisný technik, takže prax s elektro mám.
Do témy - časové relé je zbytočne drahé, zväčša na 230V, tak isto aj schodiskové spínače atď. Na časovač bohate stačí 555-ka a univerzálny plošák.
Nechcem sa tu oháňať zákonmi, vyhláškami atď., ale tlačítko a celkové zapojenie na 230V s časovým relé používané vo verejných priestoroch sa považuje za nebezpečné, treba už povolenia, revízie a pod.  C:-) Týmto smerom by som sa nevybral - v skratke vyhnúť sa 230V.
Vo svojej zbierke nemám nič s PF a ani som nezisťoval ako Lego PF funguje, či ide o krokové motory, JS, SS motory, ale všetko sa dá prepojiť aj Lego s non-Lego.
Skúsim si naštudovať  O:-) niečo okolo Lego PF a budem múdrejší.  ;D

Odhlásený janicko

• Príspevkov: 317
  • Petržalka
« Odpoveď #140 : 14. September 2014, 22:43:41 »
Asi tak som to myslel aj ja ze to bude musiet mat reviziu,a to asi bude vyzadovat aj muzeum (koli poisteniu) priklanam sa k tomu aby boli spinace umiestnene za sklom, bude to za1. bezpecne a za2. nam tie vypinace nepokazia.
No a teraz sa treba rozhodnut ci bude na vsetky modely centralne trafo, alebo bude mat napajanie kazdy zvlast.
Lebo napajat to z bateriek aj ked nabijacich to bude asi psycho.
bye

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #141 : 14. September 2014, 23:11:14 »
Tak prave bastleniu som sa chcel vyhnut. Mal som v plane zakupit niekolko jednoduchych spinacov. Neviem - ved budu napojene na 9V system, nie na 220V, tak by nemal byt problem. No a Jano - nemozu byt za sklom, lebo musia byt predsa na dosah navstevnika. Ved o to prave ide, aby si to ludia mohli sami stlacat.

Odhlásený janicko

• Príspevkov: 317
  • Petržalka
« Odpoveď #142 : 14. September 2014, 23:58:26 »
ja mam na mysli taky spinac neviem ako sa vola odborne, ale je aj na niektorych lego expoziciach alebo ked si chces otvorit dvere na autobuse, ze tam iba prilozis ruku a pracuje to. asi tam je nejaky snimac priblizenia alebo nieco take. aj ked si dam telefon k uchu tak zhasne displej. no tak nejaky taky spinac. a nebude si treba lamat hlavu s vymyslanim a pripevnenim nejakej megakrabice, iba sa to prilepi na z vnutra na sklo napriklad obojstrannou paskou
bye

Odhlásený Toxy

• Príspevkov: 22
    • moja zbierka
« Odpoveď #143 : 15. September 2014, 11:03:27 »
KLF - spínače sa môžu využiť aj obyčajné tzv. zvončekové http://www.svietidla-asaler.sk/foto_shop/10596.jpg , je jedno čo spínajú, ale nezostanú zopnuté, treba k tomu ešte jednoduchý časovač (ako sa tu spomína 3-5min) a zdroj (adaprér). Pod ne inštalačná krabica a nalepiť ju na sklo.

Janicko - to čo spomínaš ty sú bezdotykové (kapacitné) spínače, už náročnejšie na zrealizovanie. V telefone máš snímač intenzity osvetlenia, preto ti vypína display na mobile.

Je tu ešte možnosť použiť PIR senzor s napájaním 5-24V napr. http://www.ledpasy.eu/product/senzor-pohybu-nastenny-12v/987084c42672 a podobné, najlepšie aj s časovačom.

Odhlásený SkiFi

• Príspevkov: 643
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
« Odpoveď #144 : 28. Október 2014, 09:22:50 »
nebolo by odveci spracovat nejaky informacny plagat pre zaujemcov/muzea/mesta/firmy/institucie so zakaldnymi poziadavkami pre usporiadanie vystavy a ake mame podmienky a dat to niekde nech to beha po nete. O taketo vystavy ma zaujem vela podujati len castokrat ani netusia koho kde a ako kontaktovat a co to obnasa. Trosku treba edukovat ludi. Prievidza stroskotla na nakladoch na nakupenie skla hm.. aj ked 800 € sa mi nezda az tak vela aby na to mesto nenaslo sponzora priapdne 4 po 200 €. Ked pojdem do mesta tak sa vratim s 500 € na jednoduchu sutaz v kresleni pre deti a to nehovorim o LEGO vystave. Usporiadal som uz desiatky sutazi a vystav. Aj jednota podporuje v kazdom meste takmer kazdu udalost. neschopnost ziskat tie prostreidky bola len neschopnost tych ludi neico preto spravit. 

Kazdopadne mame nejaku velku planovanu vystavu na rok 2015 ? Aby som vedel ci bude dost casu prekopat komplet moj moc aby bol "kompaktnejsi" a proefesionalne postaveny a dorobit druhy space moc.

------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený KLF

• Moja zbierka
« Odpoveď #145 : 28. Október 2014, 09:41:26 »
SkiFi, ty mas jeden zasadny problem - a to, ze necitas forum. >:D  Lebo inak by si odpoved na svoju otazku ohladom planovanych vystav nasiel. ;D  Co sa tyka zaujmu o usporiadanie nasej vystavy, tak zatial (nastastie) dopyt prevysuje ponuku. Aj pred par dnami sme museli jednu vystavu odrieknut, resp. ponuknut termin na rok 2016, nakolko na buduci rok mame uz 2 velke vystavy naplanovane a niekolko malych. Po skonceni aktualnej vystavy v LV si chceme dat oddych od vacsich vystav az do maja. No a pomaly zacneme pripravovat vystavy na rok 2016.

Odhlásený matej

• Príspevkov: 780
« Odpoveď #146 : 28. Október 2014, 10:07:34 »
Ak smiem sa spytat tie dve velke vystavi kde sa budu konat? :)

Odhlásený phoenicis

• Príspevkov: 1102
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
« Odpoveď #147 : 28. Október 2014, 10:37:31 »
Ak smiem sa spytat tie dve velke vystavi kde sa budu konat? :)

To myslíš vážne? Trošku viac čítať treba ;)
alebo
"Kto sa veľa pýta, málo Googli..." ;)

Odhlásený matej

• Príspevkov: 780
« Odpoveď #148 : 28. Október 2014, 11:41:48 »
Viem len o Kosicach a druha vystava neviem ktoru mislite ze by V Novej Bani?

Odhlásený SkiFi

• Príspevkov: 643
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
« Odpoveď #149 : 28. Október 2014, 12:11:06 »
sry za to uvedomujem si to ale citanie fora znamena cas a ten ja nemam .. ked so mtu je to zablesk sekund medzi pracou :/

ak by niekto namietal ze tak potom vecer ale vtedy robim najviac vypinam vacsinou o 1-2 rano ..

A ked citam titulky v tejto sekcii okrem zrusenej prievidze nic ine nevidim.
« Posledná zmena: 28. Október 2014, 12:13:16 od SkiFi »
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space