O jakých ruských (sovětských) setech to mluvíte ? Myslíte jako nějakou sovětskou vesmírnou loď ? To bych si i koupil, (Vostok s Jurijem, Sojuz) - ale cokoliv dalšího sovětského/ruského - těžko.... Ono taky nutno brát v potaz že Rusko není vzhledem k tomu co vyvádí v poslední době ve světě zrovna 2x populární. A zas tak moc ruských věcí které by šly udělat z LEGO aniž by to byla zbraň (Takže žádný MiG, T-34 etc.) a každý to zná - natož aby si to koupil - není. A jak tu správně píšete, hodně ikonických staveb jsou chrámy, takže smolík pacholík. Z těch nekonfliktních setů mne napadá akorát tak Máša a Medvěd (to snad znají všechny děti) a Nu Pagadi aka Jen počkej zající ! Na druhou stranu, i když vlka se zajícem můžu, tak si nějak nedovedu představit tyhle dva jako nějaký zajímavý set a třeba Flinstoni se moc nepovedli.... a co je v Máše netuším, já viděl jen jeden díl, kde si Máša hraje na Šarapavovou (zrovna když měla distanc za doping) a heká... A z ikonických aut mě napadá akorát Žigulík(otázka kolik lidí ho zná na západě) a Volhy. Osobně si myslím, že pokud by chtělo LEGO udělat set pro lidi z ex-východního bloku, tak do creators udělaj Tráboše. Trabanta bych si koupil Trabant je rozpoznatelný, kultovní, ikonický, nerozlučně spojený se socíkem - ale jestli se nemýlím, tak v nějakém výběru snad byl - a neprošel. Jistě, Trabant není sovětský/ruský, ale v Německu a bohatších státech ex-východního by se prodávat mohl. A ano, jak už je zmíněno, nemyslím že by v Rusku byla velká koupěschopnost, krom Moskvy, Pitěru a diaspory ve světě... Ale v samotném Rusku asi moc LEGO kupovat nebudou, otázka zda se tam kvůli sankcím vůbec prodává ?
Ještě jsou v tom Ideas Fokker vs. Camel - kdyby udělali dva slušné modely v minifig scale (a ne tuhle blbinu na tyčkách) tak bych se vůbec nezlobil

Velké modely mi bohužel 2x utekly. (To je vlastně docela pokrytectví - v LEGO nesmí být skutečné zbraně, ale pokud jsou 90 (dneska už přes 100 let) staré, tak se dělat mohou - první model Fokkeru a Camelu vyšel před skoro dvaceti lety. Osobně by se mi líbil Spitfire nebo Mustang nebo Thunderbolt, ale tomu se zatím LEGO vyhýbá (a navíc zase - aerodynamické tvary, samá oblina...) Mohli by udělat aspoň Fokker D.VII a třeba S.E.5, nebo SPADA XIII. Fokker D.VII byla nejlepší stíhačka války (vůbec) a navíc létal v typickém "cirkusovém" zbarvení. A S.E. 5 je taky taková škatulovitá, navíc ji měli i Američané (stejně jako SPADA). Teda upřímně - mně se z prvoválečných letadel vždycky líbily Albatrosy D.I-D.Va -ale jak převést jejích oblé tvary do LEGO

- to snad ani nejde... (Albatros by šel k Fokkeru Dr. I bo na něm taky lítal "Rudý Baron".)
Ale ta D.VII - ňam ňam.... tu bych bral

-i proto že vlastně nemá skoro žádné výplety, které k dvouplošníkům patří (i proto ji milují kitaři) a v LEGU se dělaj těžko.
Vlastně už dlouho chybí v LEGU pěkná lokomotiva. Tu Disney za crazy cenu nepočítám, protože ony jsou v poslední době na jedno brdo, buď vydávaj Harry Potter mašinku nebo nějakou "taky licencovanou" lokomotivu ve westernovém stylu (Lone Ranger, Toy Story, teď Disney) ale něco ve stylu "Emerald Night" už dááávno ne (ani Horizon Express). Mohli by udělat Big Boye

to by byla lokomotiva jak krááááva.
Taková krásná klasická lokomotiva cca třicátý léta, s vagonama a k tomu modulárová stanica (jak říkáte na Slovači.) Ou jé ! A co vydá TLC ? Předraženýho "Mikymauze" s potěmkinovským nádražím