Autor Téma: Napodobeniny  (Prečítané 207184 krát)

Odhlásený bedo

  • Príspevkov: 530
  • May the EMPEROR be with You
    • moj skromny batalion :
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #225 : 11. September 2016, 08:18:37 »
"za ovela nizsie naklady." ??? Stavim sa ve vyrobne nakladu TLG na henten set su tak 50 eur (i to je mozno moc)

Tu nejde o to ake ma TG naklady ale o to ze sa z toho pomalicky stava I-LEGO a zacina predavat I-sety z I-kociek za ktore platis I-sumy
« Posledná zmena: 11. September 2016, 08:20:38 od bedo »

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #226 : 11. September 2016, 15:06:19 »
Ale nezabúdajme že TLG má aj nejaké prevádzkové náklady. Kamenné predajne, legolandy... Napr. prevádzkové náklady legolandov musia stáť strašné peniaze. Tieto Čínske napodobeniny nemajú takéto náklady. Osobne si myslím, že je to svinstvo, lego ako také je nápad TLG a hentý to len zneužívajú. Mali by byť zakázaný mimo krajiny výroby. 
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #227 : 11. September 2016, 15:27:15 »
lego ako také je nápad TLG a hentý to len zneužívajú. Mali by byť zakázaný mimo krajiny výroby.

Auto ako take je napadom Daimlera - ostatne auta by mali byt zakazane, okrem Mercedesov!

Odhlásený GentlemanA15

  • Príspevkov: 782
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #228 : 11. September 2016, 16:08:07 »
Auto ako take je napadom Daimlera - ostatne auta by mali byt zakazane, okrem Mercedesov!

 (y) (y) ;D

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #229 : 11. September 2016, 17:23:22 »
Auto ako take je napadom Daimlera - ostatne auta by mali byt zakazane, okrem Mercedesov!

Ostatné automobilové značky si kúpili oprávnenia na výrobu... + začali aj niečo sami vyvíjať. Ide o to že je to celé výmysel TLG teda patenty... Lepin... im určite neplatia poplatky za kopírovanie. Je to niečo ako softwarové piráctvo. Samozrejme sú tu protimonopolné úrady, ale keby si tlg nárokovalo cenu na základe toho že ony jediný majú patent tak by protimonopol zasiahol a nezasiahol čiže ceny sú primerané nákladom. Lepin a spol len sprosto okopírovali dlhoročný vývin technológii a ešte k tomu predávajú  dunpingovo. Ak by tlg skrachovalo tak by hentý prvé čo urobili zdvihli ceny. A kamenné obchody či vlastné legolandy asi ťažko postavia. A časom by ceny boli také ako malo tlg a kvalita by zostala otázna.

A ešte krásny príklad je momentálne v  hunnictve presnejšie vo výrobe ocele na komerčné použitie. Tam krásne vydno ako by to bolo v pripade Lepin... A o čo sa snažia.
« Posledná zmena: 11. September 2016, 17:28:32 od Anupew »
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #230 : 11. September 2016, 17:37:43 »
Ostatné automobilové značky si kúpili oprávnenia na výrobu...

To si robis prdel,  nie? ;D

Patent na LEGO kocku plati len v krajine, kde si ju nechali patentovat. V Cine ziadny patent na LEGO kocku neexistuje a v Europe od roku 2010 uz taktiez nema LEGO ziadny patent na kocku. Stavebnice s tvarom kocky so stuplikmi si moze vyrabat kto chce. A Legolandy sem neplet - tie s tymi fejkami nemaju nic spolocne. Navyse ak by tie klony boli ilegalne, TLG by zakrocilo. Ale opak je pravdou - TLG si naopak postavilo v Cone aj vlastnu tovaren. Proste nemaju ziadne pravne paky na tie klony. Jedine coho by sa asi mohli chytit su tie okopirovane obaly krabic

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #231 : 11. September 2016, 17:47:20 »
Legoladny a kamenné obchody som spomenul len vrámci toho za čo vlastne platíme tlg za produkt. A Lepin takéto náklady nemá, takže aj cena je potom tak nízka. Tak to že Lego toto nemá právne ošetrené je ich vlastná hlúposť :-\ Ak ich raz tieto kopírovacie firmy Lepin, Megablox... položia tak prosím žiadne slzičky ohľadom TLG ;) A tiež sú tieto kolony na vine že tlg znižuje kvalitu napr. balenia či aj samotných kociek.
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2029
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #232 : 11. September 2016, 17:53:24 »
Kocky sice moze aj niekto iny vyrabat, ale nikto nesmie pouzit dizajn stavieb, ktore pouzil TLG - jedna rovina je totiz ochrana samotnej kocky, druha rovina je dizajn modelu, a este je tu tretia rovina- licencia na SW, ale aj take veci ako ninjago (nemoze niekto iny urobit napr film ci hru s takou temou).
Cize lepin moze vyrabat stavebnice, ale nesmu sa podobat na nic z produkcie lega. Je to ako ked robia napodobeniny ferrari v cine, je jedno ze to ma ine motory, dizajn nemozu napodobnit. Niekedy je to na hrane, ako napr spor apple a samsungu o dizajn tabletov (kde je hranica medzi kopirovanim a objektivnou realitou, ze urcita vec sa neda urobit inak ako zaoblenym obdlznikom).
Takze megablocks je ok, lepin je nezakonne - porusuju dizajnove pravo k modelom, dizajn krabice, aj prava lega k obchodnej znacke (podobny biely napis v cervenom pozadi), plus autorske prava k sw, ninjago atd, plus nasilo by sa na nich aj rozne porusenia obchodneho prava (klamlive oznacovanie tovaru, parazitovanie na povesti, atd). Suma sumarum, tento podvodny tovar by mal byt zachyteny colnikmi uz na hraniciach a zniceny. Otazne co sa da dosiahnut v cine, kde na take veci dost seru sudy. A v praktickej rovine musi TLG bojovat cenami, kde je obrovsky priestor (vid US ceny minus rozne zlavy, ktore si tam mozu dovolit siete ako na beziacom pase). Iste, klony usetria na dizajne, kvalite, ale TLG ma potencial byt len 30-40% drahsie ako klony, a potom nech si ludia uvazia, ci im to setrenie stoji za to, ze kupia podvod a otaznu kvalitu.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #233 : 11. September 2016, 22:58:03 »
Síce LEGO už nemá patent na samotnú kocku ale má v EU napríklad Trademark na minifiga a to nedávno (2015) potvrdený na súde s jedným kopírovačom (Best-Lock).
A ako už bolo spomenuté je to kópia hotového produktu. Určite by sa tam dalo nájsť aj porušenie licencie na GB a pod.
Podľa aktualít Finančnej správy to habú, ale vyzerá to že len ak je to nejaký väčší záťah (rôzne hračky) a nešpecializujú sa na LEGO.

Čo sa týka ceny, zisku, nákladov a podobne, stačí si prečítať výročné správy. Ak sa nemýlim, tak zisk pred zdanením je okolo 30% obratu. Akurát nikto nevie, že ktoré rady zarábaju viac a ktore menej, ono to nebude rovnomerne rozdelene. Ale je to dosť v porovnaní s napr Mattel-om, ktorý ma okolo 10%, ale zas niektoré značky asi viac ako iné. LEGO má výhodu v uniformite výroby, všetky jeho rady sú výrobne v podstate zhodné.

Potenciál o 30-40% prídavku ku klonom je idealizmus. Ak ten Lepin GB HQ stojí 130-150 USD tak to ani po pridaní 40% nedosahuje cenníkovku - 30% priemerného zisku. A to ešte rátam v dolároch a podľa mňa tieto maloobjemové sety nebudú ziskovým lídrom.

No a k tej rovnakej kvalite v inzeráte ... to je asi ako inzerátové auto po dôchodcovi.  Stačí pozreť recenziu - chýbajúci diel minifiga (podľa komentov sériová chyba), zle vylisované diely, škaredé nálepky, ohnuté či nepasujúce bricky... http://monkeyscangame.blogspot.sk/2016/06/lepin-16001-ghostbusters-firehouse.html


Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2029
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #234 : 11. September 2016, 23:45:37 »
treba ratat s tym, ze 30% zisk z obratu neznamena, ze ked set stoji 100 eur, tak zisk je 30 eur a 70 su naklady... oni tych 30% robia z velkoobchodnej ceny - ktora pri dodavke tisicov kusov napr americkemu walmartu bude vyrazne pod katalogovou cenou - napr 50 eur pri 100 eurovom sete... pri tejto cene vie urobit zisk 30%, takze tie naklady na 100 eurovy set mozu byt kludne 40 eur... zvysok medzi nakladmi a oficialnou cenou zozere distributor (resp niekolko jeho faz), preprava, skladne, atd atd... takze moj odhad je ze naklady tvoria cca 40% z katalogovej ceny.
Lepin vie predavat 100 eurovy set za 30 eur, tj ak predpokladame menej sofisitikovanu siet predaja, ktora tolko marze nezozerie, tak ho vie vyrobit mozno za  15 eur. Aj ked pouzivaju menej kvalitne suroviny, stroje a pod, aspon v cene materialu by im TLG mohlo konkurovat (ostatne, aj ine hracky z plastu su dost lacne)... samozrejme Lepin setri na dizajneroch, ale pri tych objemoch vyroby TLG je fixny naklad na dizajnerov pomerne zanedbatelny... po spusteni cinskej fabriky by TLG malo byt schopne este usetrit naklady, a tak vyrobit 100 eurovy set aj za 30 eur... Horsie to bude mat TLG pri licencovanych setoch, kde musia platit za licenciu a Lepin nie. Takze kvoli rozdielu v kvalite a licencnych poplatkov bude stale Lepin vyrabat lacnejsie, ale ten rozdiel nie je taky dramaticky, ako ked sa clovek pozrie na oficialne ceny oboch firiem... Problem je ale podla mna nenazranost TLG - proste zaspali na vavrinoch, su jednotka, naco by sa snazili. Nech mi niekto vysvetli, preco musia predavat ten isty set v Azii o 50-100% drahsie ako v USA (napr ten 100 eurovy set za 140 eur) - jasne, v USA musia tvrdo konkurencne bojovat, ale stale vedia byt v zisku. A v Azii nemusia bojovat? Vsak ich tam prave nici Lepin a dalsi... Keby zrazili ceny pod americke (a stale boli v zisku), zlepsili distribuciu, tak sa priblizia cenovo k Lepinu - a mnoho ludi da radsej 60 eur za lego ako 30 eur za fejk... Ale ked chudobny aziat sa ma rozhodovat medzi cenou 140 a 30, tak jasne ako sa rozhodne, ta kvalita mu za to nestoji - toto neni elektronika, kde sa moze nieco pokazit! Maximalne budu horsie sediet kocky - ale pri 5-nasobnom rozdiele sa na to rodic vykasle, aj tak doba hratelnosti u dnesnych deciek je minimalna...

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #235 : 12. September 2016, 01:09:48 »
S tou maloobchodnou vs veľkoobchodnou som to nezarátal, keďže som sa zamotal len na exkluzíve GB HQ, ktorý do maloobchodu moc nejde.
Ale aj tak. Ak tvrdíš že polovicu katalógovej ceny je VO cena a túto stiahneš o celých 30% zisku, tak pri súčasnom nastavené nižšie ako zisk už asi nemôžeš ísť, že ? Teda jedine na úkor niečoho iného.
No a potom tá druhá polovica, môžeš diktovať distribučným kanálom znížiť doporučenú cenu (a maržu )?  O koľko ? O rovnakých 30% ? No tak to sa nakoniec dostaneš na -30% cenníkovky. O viac ako 30% ... no už to vidím...

No a k tej optimalizácii VO ceny. Ako som už niekoľko krát v minulosti spomínal, stačí si študovať annual report. Výrobné náklady cca 1/4 celkových, tak dajme lacnejšie plasty ideálne bez nejakých eko záruk. Personálne náklady tiež 1/4 z toho polovica distribúcia (predaj, marketing), no tak zatvorme im fancy kancle v Londýne, Singapure a pod a podľa vzoru iných korporácii outsorcujme to nejakej motrokárne kľudne aj do BA, ostatné externé náklady (vrátane marketingu ako LugBulk, podpory a pod ) však zosekajme...

Samozrejme, uvítal by som ak si zisk zosekali na celom reťazci plošne o 20%, však 10% im musí stačiť...

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2029
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #236 : 12. September 2016, 11:40:47 »
je jasne, konkretne cisla nakladov/vynosov neuvidime, vieme pouzit len laicky rozum.
- je jasne, ze vedia byt v tucnom zisku aj pri americkych cenach
- je jasne, ze cim dalej na vychod od USA ideme, tym viac ceny stupaju. Nema to ziadnu racionalnu logiku, zijeme v globalnom svete, urcity tovar sa vie predavat a distribuovat +- za podobne ceny v celom svete.
- ide teda iba to, ze si v USA nemozu dovolit take vysoke marze kvoli konkurencii, pripadne ich siete tlacia dole, atd. atd. Tak ci tak, asi do straty v amerike nejdu :-) Tj uplne bezdovodne su mimo USA vyssie ceny, a v Azii este vyraznejsie - iba kvoli tomu, ze si TLG moze dovolit predavat za vyssie ceny a ludia to kupuju. To je v poriadku, plati ponuka/dopyt.
- lenze zrazu maju problem - Aziati nejsu blbi, a zacali chrlit klony a za vyrazne nizsie ceny. Tie ceny su vyrazne nizsie ako americke ceny, a brutalne nizsie ako v Azii. Takze je fajn, ze si TLG mydlilo ruky, ako si na blbych europanoch a aziatoch moze dovolit vyssie marze, ale sa im to vypomstilo. A teraz musia viest cenovu vojnu, tazsiu ako v USA s beznou konkurenciou. Takze namiesto toho, aby nariekali o tom, ze maju vysoke naklady, a podaktori ich este obhajovali, tak nech pekne zrazia ceny dole, a to brutalne. To je racionalny sposob vyrovnania sa s konkurenciou. Pripadne si mozu nechat ceny ake su, ale potom investovat mega sumy na armadu pravnikov. Alebo nerobit nic ako teraz - a radsej prerabat svoj trapny web do este trapnejsej podoby, neexpandovat s online predajom do dalsich krajin, a vybijat sa na malych obchodikoch, ktore si dovolili dat lego do nazvu, ci sikanovat ludi, co prekrocili ich nakupne limity v obchode... to je to "spravne" zmyslanie...

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #237 : 12. September 2016, 12:53:04 »
No mozno trepnem blbost, nikdy som nenakupoval v US S@H, ale amici zvyknu udavat ceny bez dane (kedze tie dane su v kazdom state ine). Ked si zoberiem ten spominany GB HQ, v US stoji 350 USD (bez dane?), v nemecku 350 Eur (s danou). Ked odratam nemecku dph z nemeckej ceny a skonvertujem to na USD, tak mi to vyslo cca 327 USD (xe.com). Povedal by som, ze problem koncovych cien v EU nie je ani trh, ani vyssie marze, ale dane. Ale mozno sa mylim a odbornici tuna do toho vidia lepsie, ja som len aplikoval moje skusenosti z kamennych obchodov.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2029
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #238 : 12. September 2016, 12:58:14 »
ak sa nemylim, tak oficialne ceny na SaH su uvedene bez dane (dph), kedze kazdy US stat ich ma ine... zas na druhej strane, niektore europske staty maju vyssie ceny ako nemecky SaH, napr v holandsku, spanielsku, mozno tiez kvoli daniam?
Teraz sa ten rozdiel od USA zmiernil kvoli padu eura, takze v zasade v hrubych cislach je to podobne...
v com vznikaju najvacsie rozdiely su realne ceny v americkych sietach - kde je uplne bezne, ze amici nakupuju s 20-40 % diskontom - Tam kto sa len trochu orientuje, tak nema problem kupit exkluziv s cenou 30% pod katalog, co v europskych koncinach prakticky nehrozi. Nemusi ist len o vypredaje, oni maju vkuse rozne akcie, zlavy, rozne kombinacie kuponov a pod.

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #239 : 12. September 2016, 15:39:38 »
pruser je, ak ta kvalita je porovnatelna, ako pise inzerujuci... iste to bude horsie, ale ak je ten rozdiel maly, tak je to velka konkurencia... hlavne to je zarazajuce, ze niekto vie vyrobit podobne kocky za ovela nizsie naklady... TLG by sa malo zamysliet nad svojou cenovou politikou, lebo tieto klony ho mozu potapat - najma v azii...

pruser by mozno nastal, ak by niekto spravil chemicky rozbor toho materialu z coho vyrabaju cinania tie kocky. Poznajuc cinske radioaktivne zlozenie handier na trhoch a v cinskych obchodoch a toxicke hracky zhabane colnikmi a pred ktorymi varovala aj SOIKA by som to fejkove cinske lego najma velmo nevkladal do ust a po stavani by som si riadne radsej umyl ruky  O0

 lego vraj nie je zdraviu skodlive....ale chemik nie som.