Autor Téma: Nakupovanie cez shipito.com  (Prečítané 3608 krát)

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Nakupovanie cez shipito.com
« : 13. Január 2015, 13:43:23 »
Nakupovanie cez shipito.com

Čo je vlastne shipito.com?
Shipito.com je Americká spoločnosť ktorá umožnuje zasielať tovar, ktorý ste si kúpili kdekoľvek vo svete, na ich adresu a potom vám tovar prepošlú na vašu domovskú adresu.

K čomu je táto služba dobrá?
Pre nás hlavná výhoda spočíva v tom, že možete nakupovať od predajcov ktorý nechcú posielať na Slovensko. Shipito vám baliček uskladní na dosť dlhú dobu a pokiaľ nakupuje toho viac, tak si môžete preposlať domov všetky balíčky ako jeden.
Ďalšie výhody sú, že si cez Shipito necháte zásielku prekontrolovať, odfotiť, prebaliť atd.
Nevýhodou je, že každá ich služba je spoplatnená a platíte dvoje poštovné: od predajcu na adresu shipito a potom od shipito k vám domov.

V tomto článku by som rád popísal moju prvú skúsenosť so shipito.
Kedže som jednal za rýchleho pochodu, nemal som čas studovať všetky možnosti ktoré spoločnosť ponúka a tak som urobil pár chýb, ktoré vám taktiež rozpíšem.
Osobne mi veľmi pomohli ľudia cez ich online chat, ktorý fungoval 24 hodín denne. Títo ľudia majú aj isté právomoci, takže chybičky boli odstránené do pár sekúnd.

Registrácia je celkom jednoduchá. Potrebujete hlavne Paypal cez ktorý bude platiť. Na začiatku si zvolíte jednu z dvoch možností.
Prvá možnosť je pre indviduálne zásielky s poplatkom/zálohou 5 USD.
V jednoduchosti: Príde vám jedna zasielka a tú si prepošlete. Nemôžete zlučovat zásielky do jednej.
Druhá možnosť má dve podkategórie a to s mesačným poplatkom za 10 USD a ročným 50 USD. Ak poplatok vyčerpáte jednoducho si ho dobijete cez paypal ako dobíjate kredit telefónu cez bankomat.
Druhý krok je už klasika – meno, adresa a tretím krokom je samotná platba. A pri platbe POZOR !
Adresa ktorú ste použili musi byť identická s adresou cez Paypal. Ináč neskôr môžu nastať problémy. Tak pozor na dĺžeň či mäkkčeň vo vašom mene prípadne skratený názov ulice (napr: Kpt. Nálepku namiesto Kapitána Nálepku).
Tak po úspešnej registrácii vám shipito vytvorí vašu americkú adresu a pridelí vám niečo ako P.O.BOX. Vaša nová adresa bude vyzerať asi takto:

   Janko Mrkvicka
   2421 Meridian Blvd
   Suite # U1234
   Minden NV 89432
   United States

Po vytvorení adresy ju jednoducho nastavíte ako fakturačnú adresu u vášho predajcu.
V mojom prípade išlo o Ebay. Pri nastavovaní adresy sa vyskytli hneď dva problémy.
Ebay mal problém so symbolom mriežky a môj "P.O.BOX." prepisal automaticky na " Stb U " a vynechal čísla ktoré sú najpodstatnejšie. Nasledovalo ručné nastavenie a odsúhlasenie adresy s vedomím, že podľa Ebay nie je adresa správna a može dôjsť k vráteniu zásielky spať odosielatelovi.
Vzápätí na to vyskočil druhý problém o nezhode PSČ a mesta.
Tu som sa obrátil na pomoc cez shipito online chat a hneď mi napísali dodatočne ďalšie 4 cifry k už existujúcemu PSČ. Ebay bol spokojný a mohol som kludne zaplatiť a čakať na odoslanie.
Po dvoch dňoch od odoslania baliček dorazil. Ako vidno na fotke (obrázok č.1), baliček bol odfotený, zmeraný a prevážený.
Na pravo od fotky si povšimnite červený rámik "Package Status". Okolo neho sa budú točiť nasledujúce riadky.

ila_rendered

Ako prvé sa zvolí colné vyhlásenie (obrázok č.2), kde musite napisat aj hodnotu (sumu), inač vás to ďalej nepustí. Najprv som vyplnil vyhlasenie sám. Samozrejme máte možnosť aby vám shipito za 5 USD  poplatok vyplnilo vyhlásenie. Takže vám otvoria balík a napíšu popis tovaru. Shipito ale nepozná hodnotu tovaru, tak tento údaj na vyhláseni nebude, alebo ho dopisete vy. Zvolil som teda možnosť vyplnenia cez shipito a tajne som dúfal, že pre našich colníkov bude baliček bez hodnoty neviditeľný a obidem tak prípadné clo + dph. Opak bol pravdou a zasielka bola chytená.

ila_rendered

Ako ďalšia možnosť je spôsob prepravy (obrázok č.3).  Je to celkom pestrá ponuka. Cena sa pochopiteľne mení s váhou vašej zásielky.

ila_rendered

Osobne som zvolil spôsob DHL a vyskočilo mi nové okno (obrázok č.4). Kedže moj balíček bol krehký (sklo), zvolil som spôsob s plným poistením v prípade straty aj poškodenia.

ila_rendered

Pre tento spôsob je nutné aby vám balik otvorili a pofotili jeho obsah, samozrejme za poplatok 2 alebo 5 USD.
A tým sa dostávame ďalej (obrázok č.5). Na ľavo od fotky je suma poštovného aj s vybranými službami, ktoré nájdete napravo pod special requests (vyhlásenie a fotenie). Samozrejme týchto služieb je v ponuke viac.

ila_rendered

Povšimnite si náš package status. Svieti nám jeden riadok na červeno a to, že nám nestačí deposit. V bielom okne v pravo hore nám ukazuje aj sumu ktoré musíme doplatiť (5USD je náš vklad pri registrácii). Kliknutím na PAY si cez Paypal dobijeme náš účet.
Po dobiti prišlo nemilé prekvapenie.
V package status mi svieto nové červené okienko, že účet je pozastavený (obrázok som zabudol spraviť). Išlo o spominaný problém s Paypal adresou. Kedže žijeme v 21. storoči, kontrolovanie adresy funguje cez počitač a ten nie vždy rozoznáva skratky či dlžne. Otvoril som opäť online chat kde som popísal svoj problém, bolo mi vysvetlené prečo došlo k zablokovaniu ale, že mám pravdu, účty sú identické a môj účet bol okamžite odblokovaný.
Nasledovala dodatočná otázka či je možné ešte označiť balík ako krehký, kedže ide o sklo.
Táto možnost sa volí ako "last minutes reqeustes" s tým, že mi musia zrušiť special requests(vyhlasenie a fotky) a je nutné si ich nanovo zvoliť. Po zrušení mi v Package status vyskočil nový riadok "last minute requestes" a zvolil som službu fragile (1USD) a extra bublinková fólia (2USD).
Keď som sa vrátil na special requests, zo záhadných dôvodov mi nechcelo dovoliť zašrtknúť už  predošlé služby. Opať otvorenie online chatu, popisanie situacie a za pár sekund bol problém odstranený a služby boli znovu zvolené.
Zvolením služieb last minutes sa nám navýšila suma k zaplateniu, takže nepostačoval deposit. Pred zaplatením som upravil ešte adresu na shipito aby bolo identická s adresou na Paypal.

Po asi 2 hodinach došiel e-mail o vyhotovení fotiek (obrázok č.6) a kedže z mojej strany bolo všetko vyplnené aj zaplatené za pár hodín bol balíček aj odoslaný. Samozrejmosťou bolo aj sledovacie čislo zásielky cez zvolenú službu DHL.

ila_rendered

Čo dodať záverom. Toto všetko sa udielo za necele 3 dni a to cez Vianoce (24. az 26.) ak nepočitam aj ešte 2 dňovú prepravu v ramci Štátov. Colnica zadržala balík len na 13dni a na 14tny deň som balik prevzalPodpora na online chate nebola k dispozici 25.12 (pre Ameriku je to pochopitelne, kedze darčeky si rozbalujú hneď po ránu  ;) ). Takže tento deň som musel čakať na odblokovanie účtu.
So samotnou službou Shipito som veľmi spokojný. Pokial budem opať v podobnej situácií ich služby rozhodne využijem a aj odporúčám každému.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #1 : 14. Január 2015, 07:45:32 »
Fajn vec, lebo je kopec dobrých ponúk na E-bay, no problém je práve v nezasielaní na Slovensko, ako nevýhodu vidím pre tých čo nemáme dostatočné jazykové znalosti, alebo nevieme robiť s paypalom (napríklad ja :-( ). Pri tom pridelení tej adresy v USA, mi to pripomína schránkové firmy v daňových rajoch - tie sa asi tiež takto robia cez internet. :-)

Odhlásený SkiFi

  • Príspevkov: 617
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #2 : 14. Január 2015, 14:51:11 »
najvacsia nevyhoda je CLO a postovne z USA je to v konecnom dosledku drahsie ako ked to v EU stoji o 20% viac
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #3 : 14. Január 2015, 15:22:06 »
Musim uznat ze to postovné zo Shipito bol zabijak pre mna, cakal som asi o 20 USD menej. Samozrejme som bol zvedavy preto som skusal rozne ich sluzby takze sa tie dolare nakopili.
Ale sam vidis ze ak by som si to aj poslal USPS tak velky cenovy rozdiel tam nie.
Ak by sme mali my poslat podobny 3kg  balik do sveta so zvolenymi sluzbami (poistenie, krehky), by sa platilo nieco do 40 €.
Takze v prepocte tato suma nie je tak strasna na to ze to slo kurierom a nie obycajnou postou.

Najviac ma ale prekvapila suma cla alebo DPH co som platil.  Tu by som mal byt asi ticho a tesit ze som platil necelych  9 €.  :D
Pretoze nech ratam ako ratam neviem na zaklade akej sumy mi tuto sumu vypocitali.

Odhlásený SkiFi

  • Príspevkov: 617
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #4 : 16. Január 2015, 00:19:36 »
no ja som objednal lego na kamaratku ktora zije v USA. Obejdnal som lego v hodnote 250 USD u nas by to stalo 300 € .. + k tomu 2 promo balickygratis. Prislo jej to pootvarala krabicky a lego naskladala dovnutra v orig baleniach do krabice. Prihodila 2 pohladnice a poslala poistenou prvou triedou za 40 USD. na deklaracii bolo toys 4ks value 0€, postcards 2 ks ... 0 € a colna hodnota 0 € aj kebyto otvoria je jasne ze sa nejedna o tovar na predaj a tazko nacenia kopu lega.

Podobne objednavam u jedneho typka a zasadne mi to musi posiealt v obalkach an ie krabicach lebo obalky bubli a mensieobalky bubli vobec colnici nekontroluju to preslo bez problemov a hrkajuce lego za 150 USD nikomu nevadi :) postovne u obalky je radovo par 5 USD ..

Inak ten balik co mi prisiel mal medzi 3-4 kg tusim ale urcite zavazila uskormna adresa na odosielatelovi a prijmatelovi. Asi by to dopadlo inakkeby je tam nejake logo ebay , amazon,target atd ..
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #5 : 16. Január 2015, 00:45:35 »
No Skifi asi mas stastie.

Pred cca 6 rokmi som hraval Airsoft spolu s bratom.
Brat objednaval z stranky  http://www.ebairsoft.com/  jednu zbran ( velka krabica 50x 80x 15 cm) ...Ani sa to neunuvali zabalit do niecoho, len lepiaca paska. povodbny obal s obrazkom zbrane. Na baliku len klasicke "GIFT" a hodnota nula. Ak by aj balik presvietili hned vidia obrys zbrane. Brachovi to doslo priamo domov akokeby to colnicu nevidelo.
Ked som objednal ja z tejto stranky tak som bral len komponenty (ozubene kolieska, struna, okuliare, tlmic, optika, lampa atd). Bolo to zaslane v obalke asi ako A3 format s klasickym GIFT s nulovou hodnotou.
A ako naschval colnica... bez srandy 2mesiace zadrzany balik. Chceli vediet na co to sluzi, k akym zbrianam to bude atd...
Musel som platit aj DPH a clo ...na vsetko dali clo 3,5% a na optiku 4,5 %.

Tak skutocne netusim na zaklade coho colnica bere baliky...

Odhlásený killco

  • Príspevkov: 387
    • Brickset
Re: Nakupovanie cez shipito.com
« Odpoveď #6 : 20. Január 2016, 11:37:28 »
Nechystá sa niekto v najbližšej dobe objednávať niečo z USA cez shipitto? Rád by som sa totiž pridal s nejakými drobnosťami.