Autor Téma: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo  (Prečítané 16947 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« : 03. Máj 2012, 13:57:07 »
V poslednej dobe sa zamyslam nad tym, o com je LEGO zberatelstvo v dnesnej dobe. A pozorovanim dochadzam k zaveru, ze je to o niecom inom, ako bolo pred 10 a viac rokmi. Mne sa zda, ze v dnesnej dobe sa na Slovensku za LEGO zberatela poklada ten, kto ma NAJVACSIE a NAJDRAHSIE sety ktore su momentalne na trhu. Idealne samozrejme MISB. Uz tento fakt sam o sebe nasvedcuje tomu, ze nieco tu nie je v poriadku. Sam z vlastnej skusenosti viem, ze ked si nechavam nejaky set v MISB, tak viac ci menej pocitam s tym, ze ho este spenazim. Toto uz ale nie je o zberatelstve, ale o kseftovani. Ale ja osobne povazujem za divne aj to, ked sa dnes poklada za zberatela niekto, kto ma, alebo kto prahne po vsetkych Modular houses a UCS Exclusive setoch. Povie si: "mam doma vsetky domy, vsetky SW UCS sety - som top zberatel!". A ostatne ho nezaujima, ale zaujima len okrajovo. Podstatne je, ze ma tie NAJVACSIE a NAJDRAHSIE sety, ktore su momentalne na trhu. Toto je podla mna uplne scestne uvazovanie. V mojich ociach je zberatel niekto uplne iny. Je to ten, kto ma pokryte sirsie obdobie, ten kto ma nejaku ucelenu kolekciu, ten kto ma vzacne kusy z minulosti... Z mojho pohladu su tu na tomto fore skutocni zberatelia napr. Swiss villa a Drdano. Swiss villa ma zbierku skutocne krasnych veci z historie LEGA, roznych velkosti, z rozneho obdobia od 8-euroveho setu po drahsie. Drdano pokryl cele novodobe portfolio rady Technic, od tych najlacnejsich par-eurovych setikov az po niekolkosto-eurove sety. Tito ludia nehladia na to, ci je set velky, ci maly, ci je drahy, ci lacny, ale hladia na ZBIERKU. O tomto by malo byt LEGO zberatelstvo. A nie o tom, ze mam doma najvacsi Technic buldozer, 10 modularnych domov, SW Imperial Star Destroyer a Falcon Millenium - a som zberatel!
OK - potreboval som tento svoj nazor prezentovat a je mi jasne, ze nie kazdy suhlasi. ;)

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #1 : 03. Máj 2012, 14:14:40 »
 ;D
Pekne si si vylial srdce. A určite, ak máš takýto názor, nikto ti ho nemôže a určite ani nechce vziať.
 :o
Ja ti len dopíšem malý dodatok k tvojmu názoru, dodatok z mojej osobnej skúsenosti.
Mám cca 100 LEGO setov, v drvivej vačšine iba tie najväčšie čo LEGO vydalo, krpaté LEGO sety ma absolútne nezaujímajú, LEGO starožitnosti (pred rokom 90) ešte menej.

A za LEGO ZBERATEĽA sa vôbec ale vôbec nepovažujem. Som "iba" LEGO fan.

Takže zjavne z toho vychádza, že "zberateľstvo" je iba uboľ pohľadu. Niekto sa može aj sám nazývať LEGO GURU a má v zbierke 5 stavebníc.

A nie je to vlastne jedno?

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #2 : 03. Máj 2012, 14:38:20 »
Rene: vdaka za uznanie.

Je asi tazke v tomto nasom "hobby" definovat pojem "zberatelstvo" a naozaj mi tam skor pasuje slovo "hobby", "konicek", alebo ako P4tr1cius pise - LegoFAN (nakoniec v zahranici uz k tomu vznikla aj skratka AFOL). A neda mi v tejto suvislosti nespomenut temu, ktoru sme hlavne s Renem viackrat v poslednom case spomenuli - KSEFTOVANIE. Ja mam doma 5 setov MISB ako duplikat a vsetky su na predaj a napriek tomu, ze ich vlastnim a su otvorene a poskladane, musim sa velmi ovladat, aby som aj tieto MISB duplikaty neotvoril a tiez neposkladal. Lebo to je u mna najvacsi pozitok. Nechapem vsetkych tych maniakov, co maju doma "milion" MISBov a nechcu ich rozbalit. Proste takychto ludi asi ani Lego nefascinuje a vychadza mi z toho iba jedno - KSEFTARENIE a ziadne zberatelstvo! Ak sa mylim a niekoho urazam, ospravedlnujem sa. Ale nakoniec - nech si kazdy kupi to, co chce, ale nech to rozpakuje, posklada a obdivuje, ale nie to susit pod postelou! Tolko moj nazor...
Aj ked treba uznat - na Legu sa da aj zarobit. Ale to nema nic spolocne so zberatelstvom...
« Posledná zmena: 22. Marec 2016, 00:40:27 od Administrator »
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený Morandi

  • Príspevkov: 146
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #3 : 03. Máj 2012, 14:43:09 »
KLF, drdano - dobre ste to obaja vystihli! Suhlasim s vami. (y)

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #4 : 03. Máj 2012, 17:21:21 »
Tiez nechapem ludi co zbieraju MISB. Ano je pekne mat nejaky set stale neotvoreny. ale mne chyba tam pozitok zo stavania - o tom predsa lego je, o stavani.
Tiez vidim MISB len ako kseftovanie. Staci pockat len rok dva a na jednom sete sa zarobit aj 100% zisk. Co vam neda ziadna banka ked si v nej ulozite peniaze  >:(

Zberatelstvo je naozaj o niecom. Ked nieco zbieram tak poriadne. cele kolekcie atd ako tu bolo spominane.
Odbocil by som od temy a ukazal by som na moj byvaly konicek z pred 5 rokou - numizmatiku.
Ako chlapec som zbieral vyslovene Nemecke mince(vsetko razene na nemeckou uzemi od antiky po sucastnost).
 Mal som ich par tisic. Zbieral som kazdy rocnik kazdu mincovnu. Ako chlapec som si nemhol dovolit vtedy ziadny vzacny skvost, ale islo aspon o to ze som sa snazil. Snazil som sa doplnat medzery aj ked bolo jasne ze niektore kusky mat nikdy nebudem. Mozno ti starsi z vas co aj boli v nemecku si pamataju NDR(zapadne) mince, razili sa tusim od  48roku az do eura. Vtej  dobe existovali v nemecku 5mincovni a kazda sa podpisovala na mincu pismenom : A - berlin, D-  mnichov atd (plati to aj na nemecke €)
Takze v takmer kazdom roku bolo z jednej nominalnej hodnoty 5 typov a podla toho sla aj hodnota mince.
Napr som prave kukol stary katalog:
10 pfenning 1966 D,F,J - 0.30€ ,   G: 30- 50€. Laik na to pozre a vidi 4 kusy rovnakych minci. Ale toto je to prave zberatelstvo. Snaha mat ucelu zbierku. Neni to len o zbierani velkeho, draheho alebo vzacneho setu/mince/cohokolvek.

Viac ma zaujme krasne rozvinuta zbierka aj ked len s jednou vzacnostou ako len same "skvosty" bez tych vsednych setikou ktore zbierke daju ten spravny nadych :)
Ukazanim len velkych/drahych setou mi niekedy pride " kukaj, JA na to mám! ". Mozno ale dotycne osoby konzpenzuju velkym setom nieco iné  ;) ::)

Takze myslim ze zberatelstvo by malo byt cca taketo, nehladiac na tu cenu ako uz spominal KLF.
Ja si svoje old castle zbieram pekne pomalicky,mam len jednu podmienku - nech to ma BOX- tazke to ide este pomalsie. A raz dufam ze budem moct sa pochvalit naozaj krasnou  a celistvou castle zbierkou  8)

hawk dohovoril som :-X




Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #5 : 03. Máj 2012, 17:25:54 »
No Mistře, si sam sebe protirecis :)

ked sa dnes poklada za zberatela niekto, kto ma, alebo kto prahne po vsetkych Modular houses a UCS Exclusive setoch.
V mojich ociach je zberatel niekto uplne iny. Je to ten, kto ma pokryte sirsie obdobie, ten kto ma nejaku ucelenu kolekciu, ten kto ma vzacne kusy z minulosti...

vsetky modular domy nie su ucelena kolekcia?  >:D ale tak snad kazdy normalny pochopil, co tym chce basnik povedat.

Ale pobavilo ma aj toto (dufam, ze sa autor neurazi  :P)
Takže zjavne z toho vychádza, že "zberateľstvo" je iba uboľ pohľadu. Niekto sa može aj sám nazývať LEGO GURU a má v zbierke 5 stavebníc.

Definicia zberatela: zberateľ: kto niečo zbiera a obyč. zhromažďuje do zbierky. A v tomto ponimani je "Zberatel LEGA" dost siroky pojem, ktory zahrna aj tie veci, ktore sa tebe nepacia. Ma z toho viac kusov a neustale pridava nove? Zberatel :) Je jedno ake sety, je to lego, je zberatel lega. Takze sa s tym bud zmieris, alebo ta to bude zozierat nadalej :)

Kazdopadne vyhlasenie "mam len najdrahsie sety, som TOP zberatel" mi pripada ako "mam vacsieho vtaka, docuram dalej". A mam pocit, ze tuna sa zatial nejako nikto neprezentoval tymto stylom a celkovo by som povedal, ze si tu zatial nikto nelesti ego poctami.

Odhlásený misoku

  • Príspevkov: 294
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #6 : 04. Máj 2012, 13:52:11 »
Pozrite ci uz hobby alebo zbieranie. Vseci sa tu nejakym sposobom zaujimame o lego. Je to hobby a zbieranie zaroven. Ja som sa k legu dostal znovu po 20 rokoch, lebo to zacalo zaujimat mojho syna. Bude mat 5 rokov ale je s vami rovnocenny fanusik - samozrejme s mojou podporou. My sme zacali s velkou krabicou mojho stareho lega co dostal od babky. nedali sa celkom identifikovat sety takze sme stavali len tak. Ked sme vsetko minuli a chceli sme stavat dalej zistoval som ako sa daju kupit dalsie suciastky bez toho aby som musel kupovat konkretne sety - narazil som na BL. Nakupil som stavebny material aby sme mohli stavat dalej. ako zdroj inspiracie nam posluzili modularne domy - postavili sme ich kopie - nieco sme upravili posvojom a zjednodusili. Nam sluzia  originalne sety ako zdroj inspiracie. Nevenujeme sa tomu dlho, ale uz sme postavili toho vcelku dost. Takze my nezbierame originalne sety ale zhromazdujeme stavebny material a stavame podla seba - hlavne kvoli povodnej funkcii lega - aby sa syn a jeho kamosi mali s cim hrat - a ja sa zabavam pri stavani. Asi teda zberatelia nebudeme. Ja tomu zbieraniu nerozbalenych setov celkom nerozumiem.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #7 : 04. Máj 2012, 15:03:35 »
No podla mojho skromneho nazoru nepochopenie zbierania MISBov prameni z toho, ze vacsina z nas ma zafixovane, ze s legom sa treba hrat. A ono su aj ludia, ktori to proste len maju :) Obdobny priklad (aj ked menej zlozity na pochopenie) by kludne mohli byt napr. aktualne pouzivane mince. Preco to ludia zbieraju, ked sa s tym primarne plati? Servitky dtto, preco to ludia zbieraju, ked je to primarne urcene na utieranie? A dalo by sa pokracovat :) Takze zbieranie MSIBov nie je o nic vacsia uchylka ako zbieranie Lega  O:-)

Ja to uz zacinam sledovat aj na sebe. Sety kupujem, ale zacinaju sa mi hromadit MISB - bud neni cas to postavit, ked je tak sa mi zvycajne nechce, alebo proste to chcem mat MISB (napr. lebo to uz mam aj neMISB) a hotovo a pritom zaroven vobec nerozmyslam nad tym, ze by som to niekedy predal. A ciastocne je to sposobene aj tym, ze uz to nemam kam davat, takze cakam kym bude nove byvanie.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #8 : 05. Máj 2012, 22:38:05 »
Myslim ze sa tu snazite vtesnat kupovanie lega do nejakej sablony "zberatelstvo". Ale myslim ze v pripade Lega ide o totalne specificku zalezitost - a to najma tymto:
1) na rozdiel od vacsiny zberatelskych objektov (znamky, mince, zuvackove obaly) sa s Legom da realne hrat, pouzivat ho, a pod.
2) pri zbierani lega je dilema, ci to postavit a tym padom prudko znehodnotit a vystavit zhubnemu vplyvu prachu a svetla... drviva vacsina ludi si to postavi -lebo lego je primarne na stavanie - ale urcite mnohi rozmyslaju na tom zbierat to aj ako zavrete sety - nieco ako zbierat stare vinove flase. Najma pri starych setoch, ktore postavene neposobia az tak honosne ako dnesne, naviac ked este byvali pekne zabalene v skatuliach s plastovou foliou, je to cloveku luto postavit...
3) pri legu sa daju sety roznym sposobom prestavovat, doplnat, rozmnozovat armadu a pod.

Kazdy si najde pre seba idealny sposob zbierania, aby bol spokojny... Idealne - ale financne nerealne - je mat zo vsetkeho 2 kusy - jeden postavit, a druhy nechat v skatuly - tak ma clovek aj radost zo stavania a esteticke potesenie z vystavenia setu, a zaroven ma 1 panensky zabaleny set. A casom mozno ho preda, ak by zrovna ten set vyrastol cenovo do vysin...

swiss villa

Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #9 : 07. Máj 2012, 23:15:21 »
Ťažká téma. Môj slovník je príliš chabý na to, aby sa mi dalo vyjadriť riadne k veci, preto si pomôžem povykradnutím definícií z wikipedie:

Zberateľstvo je definované ako systematické vyhľadávanie, obstarávanie a uchovávanie vecí a informácií. Inštitucionalizované zberateľstvo spočíva v ukladaní zbierok v múzeách, knižniciach a archívoch.

Existujú systematickí zberatelia (zbierajú veci určitej konkrétnej oblasti, územia, epochy, tematiky, druhu, určitého výrobcu atď.)

Potom sú zberatelia nesystematickí, ktorí zbierajú veci ktoré sa im jednoducho páčia, alebo majú na tie veci spomienky.


Pokiaľ ide o zberateľstvo Lega ja osobne si myslím že veľmi dobre môže existovať aj kombinácia zberateľa ako systematického aj nesystematického.

Obzvlášť zriedkavé veci - rarity, bývajú často objektom záujmu zberateľov a ich výnimočnosť je často určovaná umelo už pri výrobe - napr. limitované edície, špeciálne edície, ktoré sú automaticky predurčené byť raritami (nízky počet kusov, alebo iný spôsob prístupnosti než klasickým predajom)     

Profily zberateľov ukazujú, že na začiatku ich zberateľstva bola často náhoda. Dar, dedičstvo v kombinácii s estetickým zážitkom z veci. Prvotná zbierka býva zberateľom väčšinou rozširovaná, prvej zbierke (teda veciam prvonadobudnutým) ostáva zberateľ skoro vždy verný. Zberateľ spravidla ostáva zberateľom do konca života (teda rozširuje alebo aspoň udržiava si zbierku)

Veľa zberateľov cieľavedome pátra po vedomostiach o svojich veciach v zbierke, snaží sa prostredníctvom výstav a publikácii rozšíriť si vedomosti a poznatky.

Veľa zberateľov sa organizuje v spolkoch. Organizujú výmenné a nákupné burzy vecí ktoré zbierajú.

Na zberateľstve parádne môžu zarobiť obchodníci, priekupníci, kšeftári.
 
Zberateľstvo značí vyberať si. Kritický výber - t.j. hodné do zbierky - predpokladá znalosť vecí. Rastom zbierky narastajú aj špeciálne poznatky zberateľa.

Zberatelia vyhľadávajú aukcie, blšie trhy, obchody so starožitnosťami, antikvariáty a v tejto dobe už samozrejme i online ponuky. Internet je pre zberateľov veľmi dôležitý zdroj. Zriedkavosť, obľúbenosť a zachovalosť zbieranej veci určuje jej cenu. Osobitná kapitola - nočná mora zberateľov: falzifikáty, podvodné ponuky.

No a teraz sa dostaneme k psychologickým aspektom zberateľstva: takže k veci:
Kritické aspekty zberateľstva:

Lovci a zberači. Ide o prainštinkty človeka z tých čias. Lov za chýbajúcimi kúskami do zbierky za cieľom vyjadriť, prejaviť majetnosť, vlastníctvo. Nutkanie dominovať - túžba vlastniť prejavuje sa v demonštrovaní moci a snahy ovládať.

Únik od reality. Ľudia, ktorí sú dennodenným životom preťažení, unikajú do svojho zberateľstva, lebo tam, na istom ohraničenom poli sa môžu osvedčiť, bezpečne realizovať, voľne vyžiť. 

Kompenzácia nesplnených sociálnych prianí v živote, resp. aj nenaplnené sexuálne priania.  Ľudia, ktorí sa cítia v bežnom živote nedostatočne ohodnotení, ocenení, naopak medzi "svojimi" zberateľmi môžu dosiahnuť prestíž a uznanie.

Potláčanie podvedomého strachu. Rovnako sa môžu stať zberateľmi ľudia, ktorí majú strach z nedostatku (napríklad v detstve zažili totalitu, vojnu, biedu, chudobu) a tento podvedome pretrvávajúci strach je kompenzovaný ich zberateľskou činnosťou.

Rovnako sa zberateľstvo môže stať chorobným, extrémnym, keď človek prepadne svojmu hobby a zanedbáva nielen seba ale i svojho partnera, rodinu, dokáže zruinovať finančne celú svoju existenciu.

Pozitívne aspekty zberateľstva:

Uvoľnenie. Zberateľstvo je činnosť, ktorá môže pôsobiť proti každodennému stresu a človeka uvoľňuje.

Voľný čas. Zberateľstvo vypľňa voľný čas, zaháňa nudu a nečinnosť.
 
Vzdelávanie. Zberateľstvo slúži i na vzdelávanie sa vo voľnom čase, zberateľ sa zaoberá predmetom svojej zbierky napr. v oblasti umeleckej, technickej, historickej, geografickej atď.

Kontakt s ľuďmi. V industrializovanej, modernej spoločnosti kde množstvo ľudí bojuje so samotou, umožňuje zberateľstvo kontakt s ľuďmi rovnakých záujmov a komunikáciu.

Spoločenské postavenie. Keďže zberateľ svojou zbierkou dosiahne minimálne uznanie u ľudí s rovnakými záujmami, vylepšuje sa jeho spoločenské postavenie. Rovnako môže prispievať k šíreniu poznatkov.  Mnohí zberatelia sú oceňovaní ako experti vo svojom odbore a niektorí sa radi ponúkajú aj ako zapožičiavatelia svojich zbierok.   

Záver: Zberateľstvo je v zásade hobby, sprostredkúva pozitívny pocit a pocity  tvorby hodnoty  a treba podotknúť, že novšie filozofické úvahy kritizujú jednostranné psychopatologizujúce hodnotenie zberateľstva ako nutkavo-neurotické ale naopak zdôrazňujú akcent kreatívnej schopnosti zberateľa a stvárňovanie vlastnej predstavy jeho vysnívaného sveta .
 
   


A moja poznámka: ja sa cítim na tomto fóre vynikajúco, a medzi Vami ľudkovia, lebo viem, že tu prevládajú tie pozitívne aspekty :)
 
« Posledná zmena: 07. Máj 2012, 23:20:26 od swiss villa »

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #10 : 07. Máj 2012, 23:19:35 »
Tak to si robíš kozy s týmto príspevkom.  ;D Ešte som to nečítal, ale vyzerá to husto.  ;D

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #11 : 07. Máj 2012, 23:21:02 »
Na zberateľstve parádne môžu zarobiť obchodníci, priekupníci, kšeftári.

toto si mala tiez ZVYRAZNIT

Tak to si robíš kozy s týmto príspevkom.  ;D Ešte som to nečítal, ale vyzerá to husto.  ;D

 (y) (y) (y) (y)
« Posledná zmena: 07. Máj 2012, 23:25:52 od MiKeL »

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #12 : 07. Máj 2012, 23:27:51 »
A je to tu. Ja som tušil, že niečo s nami nieje v poriadku:

Kompenzácia nesplnených sociálnych prianí v živote, resp. aj nenaplnené sexuálne priania.  Ľudia, ktorí sa cítia v bežnom živote nedostatočne ohodnotení, ocenení, naopak medzi "svojimi" zberateľmi môžu dosiahnuť prestíž a uznanie.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #13 : 07. Máj 2012, 23:30:17 »
A je to tu. Ja som tušil, že niečo s nami nieje v poriadku:

Kompenzácia nesplnených sociálnych prianí v živote, resp. aj nenaplnené sexuálne priania.  Ľudia, ktorí sa cítia v bežnom živote nedostatočne ohodnotení, ocenení, naopak medzi "svojimi" zberateľmi môžu dosiahnuť prestíž a uznanie.

"Děláš machry a hajzl máš na chodbě"  >:D

swiss villa

Re: LEGO Zberatelia/Zberatelstvo
« Odpoveď #14 : 07. Máj 2012, 23:32:42 »
A tak sranda musí byť.  :)
« Posledná zmena: 07. Máj 2012, 23:51:53 od swiss villa »