Autor Téma: Socha Slobody  (Prečítané 8734 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Socha Slobody
« : 13. Január 2012, 13:36:33 »
OK, niekto zacat musi, tak sa toho zhostim ja ;) - davam sem jeden zo svojich MOCov (MOC = My Own Creation - Moj vlastny vytvor). Praca na nom trvala cca 3 roky, lebo clovek sa tomu nema cas venovat v kuse. ;/ Ked som ziskal set 3450 Liberty Statue, povedal som si, ze musim k nemu mat aj podstavec (pedestal). A tak som zacal zbierat na nete fotografie pedestalu. Hlavne, aby tam boli detaily. Na Brickshelfe som nasiel 2 pedestale, ktore uz niekto spravil, ale oba boli slabsie co do vernosti detailov s realom. Tak teda podla fotografii skutocneho pedestalu som zacal v CADe s modelovanim. Vzhladom na rozmery a pocet dielov a moj poslabsi pocitac to bola DOST robota!  Toto mi trvalo zhruba rok. Potom nadisiel cas na zhananie dielikov (nakolko ziadne som nemal) na BrickLinku. To mi trvalo dalsie skoro 2 roky. Ked som mal vsetky dieliky zacala sa stavba. Ta trvala cca 2 tyzdne (tiez clovek nemoze stavat v kuse). Vysledok vidite na fotografiach, ale fotografia VOBEC neodzrkadluje impozantnost v reale! Treba to vidiet nazivo. Moznost mozno bude pri nejakej nasej spolocnej vystave. ;)
A teraz nejake parametre modelu. Sklada sa z 2 casti - MOC pedestalu a oficialneho LEGO setu 3450. Pedestal ma 3341 dielov, Socha slobody ma 2899 dielov, cize spolu ma model 6240 dielov. Vyska sochy je pokial sa dobre pamatam okolo 140cm, vaha okolo 15kg-20kg. Presne si to uz nepamatam. Momentalne je dielo rozlozene v krabiciach.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #1 : 13. Január 2012, 15:12:50 »
velmi pekne spracovany podstavec, dava to celej soche uplne iny rozmer...

Odhlásený kiko97

  • Príspevkov: 32
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #2 : 14. Január 2012, 12:43:49 »
A to som si myslel, že na Slovensku nemáme takých šialencov (ber to pozitívne).


Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #3 : 14. Január 2012, 17:24:47 »
Krása - vidno, že si si dal záležať na podstavci - skutočne keď porovnávam s originál fotkami, perfektne detailne hodnoverne spracované ;)

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #4 : 14. Január 2012, 19:43:10 »
To si fakt ty vyrobil ??? Ze si sa nepochvalil ... Nice work, KH ...  :D
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #5 : 14. Január 2012, 19:48:52 »
Hej, hej, robil som to ja. :) Som myslel, ze som Ti posielal fotky vtedy...

Odhlásený dnc

  • Príspevkov: 54
  • micro / nanoscale, 4-wide transport.
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #6 : 18. Január 2012, 12:21:07 »
mne osobne sa ovela viac ako socha paci podstavec - architektonicky uzasne zmaknuty kusok!

Micho

Re: Socha Slobody
« Odpoveď #7 : 18. Január 2012, 14:04:27 »
Veľmi oceňujem toto dielo, tešil som sa naňho na jednej výstave pred 2 rokmi. Z určitých dôvodov sa to vtedy nepodarilo zrealizovať. KLF je výborný staviteľ a má nádherné výtvory v CAD-e. Je v ňom veľký potenciál.  8)

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #8 : 21. Január 2012, 08:51:42 »
veru krasne dielu.  Podstavec je omnoho krajsi ako ta socha :)

Stalker

Re: Socha Slobody
« Odpoveď #9 : 21. Január 2012, 10:25:29 »
Cisto hypoteticky, keby sa dielo vystavovalo bolo by to vystavene tak ako to vidime, alebo by si dorobil aj okolie? Myslim na tu masivnu zakladnu, na ktorej stoji podstavec a prip. aj s hviezdicovitou pevnostou okolo s vlajkou na stoziari a pod. Pozrel som letmo na web a nenasiel som taketo riesenie. Samotnemu dielu niet co vytknut, krasa.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #10 : 21. Január 2012, 10:57:57 »
Uvazoval som aj o okoli, ale to by bolo zas kopec dielikov a to som vtedy uz nemal chut riesit. Neviem - vystavovat zatial nejdeme nic, ked budeme organizovat vystavu, urcite nad tym popremyslam. Ale na Brickshelfe je aj verzia s hviezdicovym podstavcom: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=117324

Odhlásený Buďo

  • Príspevkov: 1500
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #11 : 06. Február 2012, 22:52:41 »
Kusisko roboty! (y)  (y) Kde si zozhnal toľko trpezlivosti?   ???    Ja často musím robiť kompromisy, zasahovať do hotových diel alebo dokončiť jedno nafotiť a rozobrať. Ako bojuješ s prachom na vystavenom diele?Pronto?Ja to riešim štetcom no uvažujem o kompresori  :D. napr. :Mychalská veža vznikala s okolytími domami asi tri mesiace(čistý čas stavby asi týždeň) Takže nejaký prach sa nazbiera.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #12 : 06. Február 2012, 23:08:46 »
Prach je moj velky nepriatel a boj s nim je tazky. Dal som si vyrobit dve velke presklenne vitriny a tie su prachotesne, takze tam mam modely. No a vela je aj odlozenych v krabiciach, bo vsetko sa mi nezmesti do vitrin. Socha slobody je rozobrana v krabiciach. Pocas stavby som na nu navliekal igelit, ked sa na nej nepracovalo.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #13 : 29. Máj 2019, 15:39:44 »
Teraz ste si urcite pomysleli - preskocilo tomu KLFovi, ze otvara 7 rokov staru temu s notoricky znamou stavbou, ktora je na kazdej vystave?! ;D Chapem. Jeden dovod tu ale predsalen je. Povodny podstavec som rozobral a postavil novy. A uz pocujem dalsiu reakciu - ved je to rovnake! :o  :D Ako gula sa nikdy nebude podobat na kocku, tak ani tu sa neda cakat iny tvar. ;) Ale podme pekne po poriadku.
Toto je MOC na ktory som najviac hrdy so vsetkych mojich MOCov. V case ked vznikala prva verzia podstavca (tusim pred 10.-15. rokmi), som sa snazil, aby ten moj bol najlepsi na svete. Poprezeral som na nete uz existujuce podstavce, a tiez fotky skutocneho podstavca, aby model zodpovedal co najviac realu. V tom case sa mi to nakoniec podarilo. Ale roky plynuli a vo svete pribudali dalsie podstavce, a taktiez nove LEGO diely. A tak prisiel cas na update. Chcel som, aby moj podstavec bol znova najlepsi na svete a priblizil sa zase viac realu. Hodiny som teda znova studoval MOCy podstavcov vo svete, prezeral fotografie a videa na nete (vela casu som stravil studovanim amaterskych zaberov turistov na Soche Slobody, ked na konkretny detail ktory som potreboval vidiet len narychlo svenkli kamerou) a snazil som sa dostat sa k dokumentacii realneho podstavca. Technicky vykres zohnat bolo skoro nemozne, no nakoniec sa mi to podarilo! A niekedy na jar som zacal s pracou.
Este mozno zaujimavost - z povodneho podstavca sa mi nezachovali ziadne fotografie, okrem tych na zaciatku tejto temy. Rozhodol som sa teda aj novu verziu nafotit za podobnych podmienok a dokonca s rovnakym fotakom! ;)

Podme sa teda na tie viditelne rozdiely pozriet blizsie. Vlavo je vzdy obrazok povodnej verzie a vpravo novej s vyznacenymi zmenami.
Na prvom obrazku je celkovy pohlad na oba podstavce. Vyznaceny je novy detail pri vchode na 3. podlazi a zmena na ulozisku samotnej sochy. Kym pri povodnej verzii sa na original set Sochy Slobody odspodu pridali este 2 riadky (Sand Green Slope a cast podstavca z Tan dielov + vypln), tak na novej verzii su tieto 2 riadky uz sucastou podstavca a Socha sa nan uklada uz v stave original setu.

ila_rendered

Na tomto obrazku su vyrazne zmeny na spodnej casti podstavca. Najdolezitejsou je komplet novy vstup do Sochy Slobody, taktiez sokel na spodnom okraji podstavca a vytileovany chodnik.

ila_rendered

Tu je detail stareho vchodu a noveho. Ked som si studoval rozne podstavce po svete, kazdy mal nieco dobre urobene, ale zas chybalo mu nieco ine podstatne. Neviem, preco to stavitelia nedotiahli do konca, ale prepdokladam ze problemom bolo, ze sa nevedeli vysporiadat s niektorymi detailami po technickej stranke a tiez slaba dostupnost niektorych dielov, pripadne ich nedostupnost. Sam mam na mojom podstavci hned niekolko dielov, ktore neboli nikdy v ziadnom sete. Jednym z dielov, ktore sa tazsie zhanali v pocte 8ks za prijatelnu cenu bol aj Radar Dish 3x3 v Tan farbe. Naposledy sa objavil v roku 2004 v jedinom sete, v pocte 1 kus. Detail nad tymto Radarom som ale okopiroval z ineho MOCu podstavca. Lepsie riesenie ako to spravil dotycny autor ma nenapadlo. Povodne otvaracie dvere 5 vysoke, boli nahradene pevnym panelom 6 vysokym.

ila_rendered

V case ked som staval prvy verziu podstavca, este neexistovali niektore diely ktore existuju dnes. A tak som napr. nemohol pouzit Tile 2x4, alebo Slope 30 1 x 2 x 2/3 v Tan farbe, ktore uz dnes mame k dispozicii. ;)

ila_rendered

Tento podstavec bol hotovy uz pred mesiacom, avsak chybalo mi dokoncit posledne - uplne novy murik na vrchnom podlazi. Ten povodny bol hruby 2-wide a skladal sa len z Brickov a Plateov. Ak som vsak chcel pouzit nove detaily - ozdobne hlavice na muriku - musel som ho zuzit na 1-wide. To si vyziadalo pouzitie vzacneho Panela 1x2x2 bez bocnych vystuzi ako ho pozname dnes - a to v pocte 60ks. Tento diel sa vyskytol len v 4 setoch, naposledy v roku 2004 a uz sa vobec nevyraba.

ila_rendered

No a tento detail dodnes nechapem, preco som si pri stavbe povodnej verzie nevsimol. ;) Sokel v strede podstavca som mal prilis hruby, bolo ho teda treba zuzit.

ila_rendered

Toto boli teda tie najviditelnejsie vylepsenia na podstavci. Dalsie sa tykali samotnej techniky stavby a podstatne efektivnejsieho vyuzivania dielov. Taktiez vystuz podstavca bola zmenena po statickej a efektivnej stranke, cim sa zase usetrilo zopar dielov a vahy. A tu sa dostavam k jednej zahade - kym pri povodnej verzii som uvadzal 3341 dielov, tato nova ich ma 3773. ??? ;D Nechapem, pretoze kopec kadejakych Brickov a Plateov mi ostalo, kedze som ich nahradzal novymi, vacsimi a aj jednotlive casti som efektivnejsie staval. Nieco urcite pridal chodnik a sokel. Je tiez dost mozne, ze pri povodnom podstavci som nemal zapocitanu masivnu vystuz, ktora vtedy nebola sucastou CAD projektu. A ked sme uz pri vystuzi, mozno vas zaujima ako vyzera. Tak tu je rez podstavcom. ;)

ila_rendered ila_rendered

No a na zaver par fotiek, kde mozete cele dielo vidiet v plnej parade. :D Nevravim, ze je to dokonala kopia realneho podstavca (sam viem, co vsetko tam este nesedi), ale v sucasnosti je to asi opat ten najkrajsi podstavec na svete. ;)

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: Socha Slobody
« Odpoveď #14 : 29. Máj 2019, 16:55:18 »
Musím povedať že teraz je to ešte viac namakané ako pred tým :)  (y) (y) (y) (y) :oldman: :oldman: