Autor Téma: Paliho STUDIO-vé modely  (Prečítané 12583 krát)

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #60 : 09. Január 2024, 22:02:10 »
MONSTER

Zrealizoval som v CAD-e môj dlho plánovaný kamión Monster, z francúzskeho Sci-Fi filmu TERMINUS (1987)
Pre mňa úplná srdcová záležitosť v detstve. VHS-ku s filmom v nemeckom dabingu som si vtedy púštal veľmi často.

ila_rendered  ila_rendered

Zápletka je v skratke o tom, že v dystopickej budúcnosti existuje hra, v ktorej šofér veľkého nákladného auta riadeného počítačom, musí prejsť krajinou do určenej konečnej stanice a nesmú ho zastaviť iné šedé obrnené vozidlá.
Kto nevidel film pred tridsiatimi rokmi, tak doporučovať mu to dnes moc nemá význam. Film za prvé dosť zostarol, a za druhé je samotný dej skoro neexistujúci, s koncom, ktorý nemá ani pointu.
V podstate som ako malý ani moc nechápal, o čo vo filme šlo.
Hltal som v prvom rade kamión, ktorý vyzeral nezvyčajne a bol obrovský ako lokomotíva. Hltal som všetky naháňačky, búračky a demoláciu čo predvádzal. Hltal som charizmatického šoféra s tvárou Johnnyho Hallydaya, zahral to úplne frajersky. Hltal som druhý prenasledujúci kamión, ktorý sa dokázal zneviditelniť a viezol v návese pekne hnusné prekvápko. Hltal som počitačové animácie aktuálnej polohy kamiónu a jeho situáciu. Hltal som animáciu záverečných titulkov a v nej titulnú skladbu End Of The Line od Stana Ridgwaya. No proste detskou optikou som na filme nevidel jedinú slabinu.

Kamión v štýle Mad Max je prerobený z nejakého dobového Volva. O aký typ presne ide, nieje uvedené.

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

Jedna z filmových makiet. Niektoré prvky boli na konečnej filmovej podobe ešte zmenené.

ila_rendered

Umelá inteligencia komunikuje s vodičom pomocou obrazovky s takýmito štýlovými ústami.



Dnešnou optikou už mi film nepripadá taký dokonalý, ako v detských časoch. Baviť ma to bavilo, poznal som to kedysi úplne naspamäť. Ale ten námet je taká nekonzistentná zmes všetkého možného a scenár kladie divákovi oveľa viac otázok ako odpovedí. Sivé obrnené autá sú dosť malé proti takému veľkému kamiónu, čiže to nedáva zmysel, ako ho chceli zastaviť. O tom závode nie sú vysvetlené jasné pravidlá. Kolko majú času? Aký je hlbší zmysel hry? Mnoho nedomyslených vecí. Akcia ala 80-te roky, vybuchuje tam úplne všetko, čo i len trochu niekam narazí. A amatérsky strih nerobí tiež dobrý dojem. Nechápem, či sa strihač s kameramanom a režisérom nevedeli dohodnúť alebo čo. Pri viacerých scénach má človek pocit, že tam niečo ešte chýba, veľa záberov vôbec nenadväzuje. Ale nevadí, všetko to prebíja celková bizarnosť, a to sa mi na tom stále páči.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #61 : 09. Január 2024, 22:02:43 »
Čo sa týka verzií filmu, ktoré som videl. Najskôr to bola už spomenutá nemecká verzia, nahraná tuším z nejakej rakúskej tv v prvej polke deväťdesiatych rokov. Potom po dlhej dobe som mal chuť si to znova pozrieť, ale vhs-ky už boli out a vyhodené, tak som natrafil na francúzsku verziu niekde z netu. Bez titulkov, takže som vôbec nerozumel.
No a teraz pri navrhovaní modelu som si ho opäť pripomenul, tiež s francúzskym znením, našťastie aj s titulkami. Dokonca predĺžená 115-minútová verzia, s novými zábermi, ktoré som ešte nevidel. Zdá sa, že verzie, čo som videl predtým, boli len cenzurované verzie v tej dobe. Čo si ale pamätám, tak v tej kratšej cca 90-minútovej bola scéna, ako ide Monster po ceste vedľa vlakovej trate súbežne s lokomotívou. To bol dobrý záber, ten mi v tej predĺženej chýbal. Hlas umelej inteligencie kamiónu znie vo francúzštine tak prihriato. V nemčine znel o dosť lepšie. V traileri na anglickú verziu má tiež dobrý hlas. Tú som ale nikdy nevidel, nepodarilo sa mi to zatial ešte zohnať.

CAD model v Studiu vznikol za veľmi krátku dobu asi 6 večerov. Má zatiaľ 1780 dielov. Studio udáva, že diely by stáli 1000 eur približne, takže to ostane asi len ako virtuálny model.
Niektoré diely v dark red sú pekne drahé, nahradil by som ju obyčajnou červenou. Iné diely mi zobrazuje, že v danej farbe vôbec neexistujú. Model ešte zatiaľ nie je vo finálnej podobe. Chýba mi vzadu vnútri na korbe navijak, a ešte celý interiér v kabíne.
Niektoré detaily ako napr. medzery na zošikmenej streche nemám ešte vymyslené. 
Najväčší problém je s oknami. Čelné okno vyzerá celkom dobre. Bočné okno vpredu zošikmené, tam som zaimprovizoval s "plate wedge", ktorá v trans clear takisto neexistuje.

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

Na predných rohových zaoblených dieloch si môžete všimnúť čierne nálepky. Mali by súvisle nadväzovať zarovno na bočnú časť. V Part Designeri je vkladanie a prispôsobovanie nálepiek veľmi obmedzené, a nedá sa ľubovoľne naklápať pozícia pod uhlom, ani meniť mierka. Len skokovo, a preto mi to nepasuje úplne.

Bočné okno na dverách pasuje skoro dokonale. Keby ešte nemalo to zošikmenie postranách, tak je to ideálne.

ila_rendered

Predný supertuhý nárazník, s pomocou ktorého prejde Monster cez polystyrénové steny, lampáše, kurín a napílené rampy ako teplý nôž maslom.  :D

ila_rendered

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #62 : 10. Január 2024, 07:17:18 »
Pekne to máš spracované, ale toto by som v živote neuhádol, ten film mi absolútne nič nehovorí :)

Páči sa mi, ako sa ti darí vyťahovať takéto podivnosti z histórie a niečo o predlohe aj rozpíšeš, takže je to aj taká osveta.
Mňa to inšpiruje k tomu, tiež skúsiť niečo netradičné, už mám dva tipy na autá, ktoré reálne existujú, ale sú málo známe a bolo by zaujímavé ich postaviť. Snáď sa v priebehu tohto roka k niečomu dokopem.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #63 : 10. Január 2024, 21:56:51 »
Díky.
Také veci ma baví najviac stavať, ktoré ešte nikto neskúsil.
Som rád, že môžem takto inšpirovať druhých k podobnej činnosti..




Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #64 : 11. Január 2024, 09:39:47 »
Inak kombnáciou tvaru,sfarbenia a retra mi to trocha pripomenulo túto DDrónsku lokomotívu  ;D


Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #65 : 12. Január 2024, 15:27:57 »
Hej, tú hornú časť to má ozaj podobnú.

Oni to vlastne robili v koprodukcii s nemcami, takže kludne to môže byť aj jeden z inšpiračných zdrojov pri návrhu dizajnu.
V tom filme bola priamo scéna, ako ide vedľa vlaku, to si pamätám určite. Neviem, prečo ju vystrihli v tej terajšej verzii, takže to už asi nenájdem. To by bol gól, keby to je zrovna tento presne ;D

Inak mám dobrý tip na výlet. :) Tá konečná stanica, kde mali dôjsť, sa nachádza v maďarsku - hrad Sümeg. Asi 2 hodiny od Bratislavy. Vyzerá pekne.

ila_rendered

« Posledná zmena: 13. Január 2024, 07:52:04 od Paliason »

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #66 : 18. Január 2024, 20:24:24 »
Dorobil som chýbajúce partie a doplnil zopár detailov, medzery na zošikmenej streche. Počet dielov sa zvýšil na 2306.

Interiér kabíny:

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

Kabína, kde sedeli herci, neslúžila na šoférovanie kamiónu. Skutočný šofér sedel pod nimi v spodnej časti.
Karen aj Johnny točili hore len volantom naprázdno.
Celá predná zaoblená časť bolo zamaskované tmavé čelné sklo. A aj malá čierna časť po bokoch bolo sklo, aby šofér videl aj do strán.



Zadný navijak:

ila_rendered

Čo vravíte na vylepšené gumy s logom GoodYear? Dobré že? :)

ila_rendered  ila_rendered
« Posledná zmena: 19. Január 2024, 06:37:21 od Paliason »

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Paliho STUDIO-vé modely
« Odpoveď #67 : 03. Február 2024, 20:52:18 »
Predsalen som našiel spomínaný záber s vlakom. :D
U rodičov som našiel staré CD. A na ňom Terminus, 80-minútová verzia vo francúzštine, ktorá túto scénu obsahuje.

ila_rendered  ila_rendered

Túto kratšiu verziu by som teda nazval ako pôvodnú "kino verziu". Tú predĺženú 115-minútovú, ktorá sa dá nájsť na nete dnes, by som nazval "directors cut".

Keby to náhodou niekoho zaujímalo, je medzi nimi veľa rozdielov:
 
* Na ČSFD o tejto kratšej verzii nieje zmienka. Majú uvedenú len 115-minutovú.

* Pridaných 35 minút v "directors cut" je na jednej strane super. Predĺžené scény miestami pomáhajú k ľahšiemu pochopeniu. Ja som bol až prekvapený, ako veľa je kinoverzia osekaná. Na druhej strane, samotnej akcie je stále rovnako, a týmpádom je viac rozriedená, tempo sa občas pomaly vlečie. Kino verzia ubehne doslova ako voda.

* V prvej tretine je veľa rozdielov v poprehadzovaných, respektíve rozdielne chronologicky radených scénach a záberoch.

* Úvodné titulky sú úplne rozdielne. Kino-verzia má hudobný podklad End of the Line s animáciou drôtového modelu trucku. Directors cut začína "čudným" úvodom, asi prilepeným z nejakých bonusových materiálov, za ktorým nasleduje už začiatočná filmová scéna.

* Pôvodný, dobre znejúci robotický hlas AI v kamióne zmenili na detinského "chipmunka".

* A čo ma najviac dostalo, že pôvodná (velmi dobrá) hudba je z viacerých scén buď komplet vystrihnutá alebo nahradená akousi "sláčikovou-baroko-hudbou", ktorá vôbec nepasuje k nálade filmu. Toto meniť, bol pekne idiotský nápad.

Ja sa prikláňam viac k tej pôvodnej, kratšej "kino" verzii, tak ako to proste vtedy zamýšľali. Nebyť toho, že som teraz navrhoval v CADe kamión, tak ani netuším, že existuje nejaká 115-minutová verzia.
« Posledná zmena: 04. Február 2024, 07:33:21 od Paliason »