Autor Téma: 3836 - Magikus  (Prečítané 4602 krát)

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
3836 - Magikus
« : 02. Február 2012, 17:25:13 »
Charakteristika

Rok vydania: 2009
Počet dielov: 108
Počet kociek: 1
Počet hráčov: 2-4
Dĺžka hry: 10-20 minút
Cena: 9,99€

Dámy a páni. Dovoľte mi privítať Vás pri ďalšom pokračovaní seriálu Ako sme to zase raz spackali, ... počkať, aha, zlý papierik. Takže ešte raz Vás vítam pri sledovaní seriálu Postav si sám a ja len dodám aj a Zahraj sa. Doslova. Dnes si totiž predstavíme stolnú hru, ktorú si musíte najskôr sami postaviť.

V dnes predstavovanom produkte sa ponoríme do temného sveta zakerných kúzelníkov, kúziel, čarov a mágie. Cieľom hry je totiž zložiť magické zaklínadlo zo štyroch ingrediencií podľa receptu a vyvolať ho v magickom kotle. A samozrejme byť prvý a zákerne brániť súperom v dosiahnutí rovnakého cieľa.

Poďme na to.


Ako si môžete všimnúť, marketingové oddelenie si urobilo svoju prácu a hlavným motívom dokonale navodilo nedávno spomínanú atmosféru. Dovolím si upriamiť vašu pozornosť na zákerné úškrny nie len zúčastnených duelantov, ale dokonca aj jednej z ingrediencií. A čo už môže byť horšie, ako keď sa na vás zákerne uškŕňa súčasť vášho receptu?


Zadná strana je skromnejšia, v zmysle biela je dobrá, a zobrazuje celkový prehľad samotnej hry bez okrasy. Plus nejaké tie povinné identifikácie produktu a nejaké multijazyčné kecy. Pre prípad, že by niekto z vás bol natoľko šikovný a ovládal krútiť jazykom aj ináč ako je mu vtĺkané do hlavy od narodenia.

A ja ešte dodám, že samotný produkt je od výroby zabalený v ochrannej atmosfére a preto nie je dôvod sa obávať, že obsah bude nejako znehodnotený (či?) a navyše máte záruku, že bude čerstvý a bude vám dopriate si aspoň trochu vychutnať vzduch, ktorý dýchajú zamestananci baliarne.


Chvíľku počkám, kým sa pokocháte pohľadom na úhľadne naukladané návody, pravidlá a herné diely a prejdem k ich bližšiemu predstaveniu.


A tu to máme. Univerzálne inštrukcie na stavbu, jazykovo neuniverzálne pravidlá hry (mimochodom, plánuje ich niekto dodržiavať?), dva neoznačené sáčky s dielmi a... A teraz prosím pozor.


Dámy a páni, gumená kocka. Ctitelia fair play ju budú milovať, podvodníci nenávidieť. Gumená podstata zabezpečí dokonalú náhodu hodu. Poprosím potlesk. A ak by predsa chcel niekto podvádzať, súperi mu veľmi radi pripomenú, kde je sever.


Rýchlym pohľadom na náhodnú stranu inštrukcií na stavbu...

...a zoznam dielov...

...a pravidiel sa presunieme do manufaktúry, kde už naši otroci usilovne pripravujú hernú scénu.


Tak pardón, zdá sa, že ešte ani nezačali. Asi dostanú prémie. O desať rán bičom viac. To ich naučí. Tak aspoň máte tú jedinečnú a neopakovateľnú možnosť si prezrieť stavebný materiál. Ale aspoň poukladať ho mohli. Ešte pridáme asi päť rán.


A stavba nám pokračuje. A ľaľa. Kde udelali soudruzi z Dánska chybu? Ako sa toto mohlo stať? Ani ochranná atmosféra nepomohla udržať diely nepoškodené. Za toto by mali padať hlavy!


A tu už máme dietailný pohľad na policu. Policu? Kto sem dal tú policu? My tu máme predstavovať stolnú hru! Momentík... Tak z réžie som dostal vynadané, že to nie je polica ale herná plocha. Tak asi na tom niečo bude. Nehajme sa prekvapiť.


Aaaajeje. Tak toto je fakt prekvapenie. Prepáčte dámy a páni. Trochu som sa preľkol. Tá sova má strašne uhrančivý a hypnotický pohľad. Bodaj by aj nie, keď ním ohla červený prút, ako sami máte možnosť vidieť.


Jaj. Ale nie, toto mi nerobte. Zase som sa preľakol. A jejda. Batman. Pre istotu bez akéhokoľvek pohľadu.


No ale čo môže byť toto? Má niekto z vás nejaký nápad? Nie. Tak ja si dovolím vám to prezradiť. Je to recept. Nevyzerá? Tak vedzte, že na toto čudo si počas hry ukladáte ingrediencie (potrebné ingrediencie sú znázornené farbou a môžu byť v rôznych kombináciách).


Skompletizovaná kocka. Ako ju postaviť? Dozviete sa neskôr. Ja len prezradím, že súdruhovia z Dánska si dovolili s potenciálnymi zákazníkmi trošku zažartovať.


A tu to máme. Kompletná hra. Ale isto si kladiete otázku, ako sa to do pekla hrá? Tak poďme na to. Princíp je vcelku jednoduchý. Úlohou hráčov-čarodejníkov/kúzelníkov/ježibáb je z ingrediencií vyskladať kúzlo. Ktoré mimochodom súdruhovia z Dánska odporúčajú vhodiť do kotla pri hlasnom zarevaní čarovného slovíčka MAGIKUS. U detí možno, u AFOLOV asi len pod veľkou intoxikáciou tela víťaza. Aj keď niektoré národy sú v tomto nadmieru úchylné, takže jeden nikdy nevie. Ale isto sa teraz pýtate ako zbierať ingrediencie. A ja vám to prezradím. Ale nikomu to nehovorte. Pri odchode vás poprosím podpísať vaše mlčanie pod hrozbou MAGIKUS. Hráč/kúzelník/čarodejník/ježibaba na začiatku ťahu umiestni sovu na stĺpec alebo riadok, z ktorého má záujem ťažiť a hodí kockou. Keď kocka krkolomne dohopsá, na vrchnej strane odhalí zázračnú, jednu-zo-šiestich, farbu. Ak padne žltá, modrá, zelená či červená a ingrediencia danej farby sa nachádza v príslušnom stĺpci či riadku, je jeho. Vôbec nevadí, ak sa vám z jednej farby ujde viac kusov. Je to skôr výhoda. V prípade, že padne biela, môžete si vybrať akúkoľvek ingredienciu. Nuž a čierna, ako iste tušíte, znamená niečo zákerné. V tomto prípade sa jedná o krádež. Krádež jednej ľubovoľnej ingrediencie od ľubovoľného súpera. V prípade troch alebo štyroch hráčov. V prípade dvoch si to zlizne vždy ten istý. A načože je tam ten netopier, isto nejednému napadla táto otázka. Nuž v základnej hre len na čistú dekoráciu, dotvorenie atmosféry. Nie tej ochrannej. V hre s alternatívnymi pravidlami sa netopier použije ako blokovadlo. Pri hode čiernej plochy na kocke sa môže hráč/kúzelník/čarodejník/ježibaba rozhodúť, či niekoho okradne alebo premiestnením netopiera zablokuje prítup k ingredienciám v jednom stĺpci či rade. Pretože sova sa ho zjavne bojí.


Takže dámi a páni, to by bolo asi tak všetko. Poprosím vás, ešte neodchádzajte. Ako si môžete všimnúť, hru nie je potrebné rozbíjať na dieliky pri uskladnení. Je len potrebné odstrániť ingrediencie z vrchných políc, čo ale po hre nebude až taký problém. Vaši otroci sa vám poďakujú.

Vidím na vašich tvárach, že by ste už najradšej šli domov, ale ešte poprosím o chvíľku strpenia. Tí menej ospalý už možno tušia, ale nebudem zdržovať. Ako som sľúbil, predstavím ešte zostavenie kocky.


A ako teda zostavíme kocku? Úplne náhodne, každý ako len chce. Súdruhovia z Dánska nám pripravili ešte jedno nemilé prekvapenie. Ako vidíte, v pravidlách sa píše, že kocku treba zostaviť podľa poslednej strany návodu na stavbu.


Ale ako sami vidíte, alebo teda skôr nevidíte, žiadna kocka na poslednej strane návodu nie je.


A ani na úplne poslednej strane, kde je už len reklama. Alebo nám súdruhovia z Dánska zabudli pribaliť poslednú stranu? Takže milé dámy a milí páni, stavba kocky je plne vo vašej réžii. Tí majetnejší z vás môžu túto úlohu prenehať svojim otrokom.

Tak a to už je naozaj všetko. Ďakujeme za návštevu, tešíme sa na ďalšiu a musím Vám pripomenúť podpisať Vaše mlčanie. A poprosím, zobuďte tých pár štastlivcov. A na toho hlasno chrápajúceho pána si posvietim sám. MAGIKUS.

Odhlásený dnc

  • Príspevkov: 54
  • micro / nanoscale, 4-wide transport.
Re: 3836 - Magikus
« Odpoveď #1 : 02. Február 2012, 23:14:53 »
boli aj nejake kocky navyse?   : )
dik za recenziu!

Odhlásený Anatyt

  • Príspevkov: 140
Re: 3836 - Magikus
« Odpoveď #2 : 02. Február 2012, 23:22:42 »
Ta (ne)kvalita dielov je sila! Inak este pre zaujimavost - ta LEGO gumenna kocka je najdrahsi a na vyrobu najkomplikovanejsi diel z LEGA, aky bol kedy vyrobeny! Bolo to v dokumente "Megatovarne" na Discovery. Zaujimave, nebol by som to nikdy povedal.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: 3836 - Magikus
« Odpoveď #3 : 03. Február 2012, 10:00:48 »
boli aj nejake kocky navyse?   : )

Myslis klasicke dieliky alebo tu gumenu kocku? Dieliky myslim, ze dake ano (ale uz si nepamatam presne ;)), gumena kocka bola len jedna.

Inak este pre zaujimavost - ta LEGO gumenna kocka je najdrahsi a na vyrobu najkomplikovanejsi diel z LEGA, aky bol kedy vyrobeny! Bolo to v dokumente "Megatovarne" na Discovery. Zaujimave, nebol by som to nikdy povedal.

Myslis, ze by to mohlo byt drahsie a komplikovanejsie ako niektore Mindstorms NXT diely (napr. ten intelligent brick)? http://www.bricklink.com/catalogList.asp?catType=S&catString=59.630

Ale uz sme sa o tom s KLF tusim bavili a dospeli k nazoru, ze asi preto chrlia jednu hru za druhou aj na ukor ich kvality - niektore tie hry vyzeraju byt strasne voloviny. Ale kazdopadne napad to nie je zly.



Btw. existuje aj zlata verzia tej kocky -