Autor Téma: 76023 The Tumbler  (Prečítané 8755 krát)

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
76023 The Tumbler
« : 22. Február 2015, 00:36:41 »
Táákže páni a dámy, toto je moja prvá recenzia, preto vás poprosím o zhovievavosť, čo sa textu i fotografií týka a zároveň podotýkam, že nie som fanatik do konštrukcie automobilov, preto možno nepoužijem presné termíny.

O ČO VLASTNE IDE?
(kto ste videli trilógiu o temnom rytierovi, spokojne preskočte)
Tumbler je cestné vozidlo, ktoré patrilo spoločnosti Wayne Enterprises a teda i samotnému Brucovi Waynovi (alias Batmanovi) a objavilo sa v Nolanovej trilógii (Batman Begins - 2005, The Dark Knight - 2008 a The Dark Knight Rises - 2012). Išlo o vozidlo, ktoré bolo pôvodne prototypom armádneho vozidla slúžiaceho napríklad na natiahnutie mostu cez rieku (pre pechotu a pod.). Vozidlo je pomocou trysky/turbíny rázovo vymrštené vpred výškovo usmernené výškovými klapkami (podobne ako výškovky na lietadlách). Je to dvojmiestne vozidlo primárne pre jazdca a spolujazdca vybavené vlastnými zbraňovými systémami. Prejdime však už k samotnému setu. Začnem trošku nudnou kapitolou,

PARAMETRE SETU
Kódové označenie: 76023
Názov: The Tumbler
Rok výroby: 2014
Tematické zaradenie: DC Comics Super Heroes (Batman)
Počet dielikov: 1859
Počet figúrok: 2
Rozmery krabice: 58 x 47.5 x 12 (cm)
Hmotnosť krabice: 3443 g (zdroj BL - nemám totižto váhu s takou presnosťou na takú hmotnosť...)
Cena: 199.99,-€ / 5599,-Kč (ofiko; mňa vyšla trošku menej)

ROZBAĽOVANIE KRABICE
Už samotná krabica je sama osebe svojimi rozmermi majestátna a hmotnosť skoro 3,5kg dáva setu náležitú vážnosť. Na zadnej strane vyfotené detaily setu, ktoré sú veľkým plusom. Naopak v spodnej časti zadnej strany sú trošku nelogicky zobrazené bezfarebné pohľady, v ktorých farebne dominujú len zlaté prvky modelu (pre mňa trošku nepochopiteľné, čo sa týka dôvodu, ale budiš). Na vrchnej strane krabice vyfotené figúrky spolu s predným kolesom v mierke 1:1.



Po otvorení krabice sa naskytuje krásny pohľad na cca do 1/2-2/3 naplnenú krabicu. Po vyňatí obsahu a miernom utriedení sa naskytuje krásny pohľad na 20 sáčkov dielikov označených po skupinách číslami od 1 po 11. Ďalej je tu sáčkový priehľadný obal, ktorý obsahuje 5 návodov, nálepky (2ks) a kartón držiaci správny tvar celého obalu (veľké plus pri takýchto veľkých návodoch), ktorý je zapečatený rovnakou nálepkou akými je zapečatená i krabica. Osobitne mimo sáčkov ležia i kolesá (na moje veľké počudovanie sú to skutočne "macky" hodné obdivu - osobne som sa s takýmito veľkými kolesami stretol prvýkrát, ale viem, že podobná veľkosť sa používa pri väčších TECHNIC setoch). Rovnako je osobitne i platesa na palaketu o špecifikácii auta.



STAVBA
Chvalabohu nechalo TLC spraviť návod rozdelený do 5-tich kusov, ináč by sa dala čakať ďalšia "hrebeňovka". Rovnako dobrým zvykom balenia je kartónová výstuž (chápaj kus kartónu), aby sa návody a nálepky prepravou nezničili.
Keďže som už dlho nič neodMISBoval, otvorenie už prvého sáčku s číslicou 1 bolo pre mňa pôžitkom (nádherná vôňa nového plastu). A čo ma potešilo ešte viac - návod č. 1 sa začínal (ako inak) číslom sáčku 1, ktorého boli hneď 4 kusy (+2 malé neoznačené sáčky s malými dielikmi, ktoré boli súčasťou väčších označených), takže som si otváranie zopakoval hneď niekoľkokrát :) Čo ma zaujalo (pravdepodobne sa je tomu tak u viacerých setov) bolo, že figúrka Jokera bola rozhodená do 3 sáčkov s číslom 1 (nohy, torzo a hlava+vlasy), takže záujemcovia o predaj samostatných figúrok musia odSEALovať kvôli Jokerovi hneď 3 sáčky s č.1, zatiaľ čo dieliky na Batmana sú spolu a až v č. 11. Ďalším dobrý zvykom TLC je dávať k setom podobnej veľkosti separátor dielikov, čoho nebol výnimkou ani Tumbler (pri stavbe som ho využil asi raz).

NÁVOD 1:
Keďže prvým krokom sú relatívne veľké sáčky s číslom 1, dieliky som si najprv roztriedil. Čo sa samotnej stavby týka, tá začína pochopiteľne podvozkom zostaveným z technic brickov a plates (počas jeho stavania k nám prišla teta poštárka s dlho očakávaným dielikom, kvôli ktorému som stavbu trošku prerušil - kto podľa neho uhádne, ktorý set dávam dokopy? - nápovedou je prostredný obrázok nižšie s vyfoteným dielikom). Na podvozok sa pripája predný "cíp" auta (medzi prednými kolesami), základy sedadiel, prístrojové dosky (=monitory - na tie je v sete nálepiek skutočne požehnane). Celý návod 1 ťaží z obsahu sáčkov s označením 1, pričom ostali aj nejaké extra dieliky (bolo tomu tak neskôr aj v ďalších skupinách označených sáčkov s dielikmi).


NÁVOD 2:
Stavba pokračuje operadlami sedadiel, nosnou kostrou pre bočné steny, nosnou časťou zadných kolies a turbíny. Návod 2 využil obsah skupiny sáčkov označených číslom 2 a 3 (+ostali ďalšie extra dieliky).


NÁVOD 3
Stavba pokračuje podporou podvozku, prednými sklami (vrátane stieračov), na ktoré boli použité klasické veľké číre panely 1x6x5 a predelom medzi sklami a napokon stredný predel strechy. Na predné časti bokov sa pripájajú nosné časti predných kolies zložené z technic panelov, nefunkčný ale dizajnovo pekný prvok odpruženia zadných kolies a napokon samotné kolesá (zadné i predné - konečne sa s tým už dá i "hrať" :D ). Tu bol použitý obsah sáčkov s označením 4 a 5.


NÁVOD 4
Tu sa začína stavba a pripájanie bočných tvarových a plátových prvkov, na kostru sa pripájajú bočné priehľady a zadné nasávacie otvory spolu s bočnými klapkami. Pripájajú sa tvarové prvky uchytenia predných kolies, zadná časť bočnej časti karosérie kokpitu a napokon - turbína/tryska. Využitý obsah sáčkov s označením 6, 7 a 8.


NÁVOD 5
Predposledná časť stavby začína dizajnovými doplnkami prednej časti karosérie, odnímateľnými strešnými plátmi (kvôli jednoduchému prístupu k interiéru) a zadnými masívnymi časťami strechy. Použitý obsah sáčkov 9 a 10.
Napokon posledná časť vychádza z obsahu sáčku s označením 11. Tu sa konečne skrývajú dieliky pre stavbu figúrky Batmana (a jeho Bat-a-Rangu), zadného spojleru, výškových klapiek (ktoré sú mimochodom veľmi krehké a kvôli svojej hmotnosti je ich ťažké polohovať tak, aby ostali v jednej polohe dlhší čas) a nakoniec statívu pre plaketu a figúrky.


PO STAVBE a ZHRNUTIE
Môj prvý pocit po stavbe bol "hotovo? fakt už nie je čo stavať? :( ", ale samozrejme prišli aj pocity radosti z postaveného modelu. Model je to vskutku krásny, obrovský, figúrky detailné (Joker s potlačou aj nôh, obe figúrky s potlačou chrbta) a z funkčných prvkov treba vyzdvihnúť funkčné klapky, obmedzene polohovateľné operadlá sedadiel a polohovanie ovládacích prvkov vodiča. Okrem značného množstva samolepiek boli mimo figúrok použité aj potlačené ďalšie dieliky (2ks 3069bpb030 a 2ks 3070bp07), ktorých je však málo (mám radšej potlačené dieliky, než množstvo nálepiek), no vzhľadom na nulové využitie špecializovaných dielikov mimo tento set použitie nálepiek chápem. Zároveň sa mi páčilo umiestnenie log každého z filmov trilógie na titulkách návodov. Zároveň na niektorých stránkach návodov bola podoba pečiatky s nápisom:
Citovať
CLASSIFIED
Wayne Enterprises
Applied Science Division
V jednom z návodov som našiel však stránku s nedokonalosťou pri tlači. Čo bolo zaujímavé, nedokonalosť bola len na jednej strane listu.
Ďalším prekvapením bolo celkom pekné množstvo extra dielikov.
Počas stavby som si všimol aj rovnaké "škrabance" na tom istom druhu dieliku, čo napovedá o nejakej nečistote či nedokonalosti vo forme výlisku.




Celkový čistý čas triedenia dielikov: do 45 minút (súčet jednotlivých triedení skupín sáčkov)
Celkový čistý čas stavania: 7 hodín 50 minút (stavbu som si skutočne užil)

MÍNUSY:
- krehkosť a príliš ľahké uchytenie výškových klapiek (hmotnosťou samy menia polohu)
- auto sa nedá uchopiť z bokov (riziko odobratia bočných tvarových dizajnových plátov)
- nedoriešené otáčanie predných kolies
- nedoriešené realistické otváranie kokpitu
- malý priestor pre motorizáciu (bez značnej prestavby ani nie je možná)

PLUSY:
+ detaily exteriéru i interiéru
+ odnímateľné strešné panely pre lepší pohľad do interiéru
+ polohovateľné klapky
+ polohovateľné ovládacie prvky vodiča
+ veľkosť (44 x 25.5 x 14.5 cm)
+ sklá (oproti niektorým väčším modelom, ktoré majú len prázdnu karosériu bez skiel)
+ exkluzívne figúrky (i keď mimo mierky, ale to je už dnes v TLC bežné)
+ množstvo náhradných/extra dielikov

Stálo to za tie prachy?: jednoznačne áno  (y)


P.S.: Viac foto TU!!!
« Posledná zmena: 22. Február 2015, 00:51:34 od phoenicis »

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #1 : 22. Február 2015, 08:50:34 »
Dobre detailna recenzia plna zauijimavosti.  (y)
jedine co vycitam je ta velkost obrazkov... :-\

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #2 : 22. Február 2015, 10:36:35 »
Akurat predvcerom som si hovoril, ze tu dlho nebola nejaka recenzia! ;D Dal si si zalezat a musim povedat, ze je to jedna z najlepsich recenzii tu na fore! (y) Paci sa mi aj uvod, kde si popisal o ake vozidlo vlastne ide. Skoda, ze si nakoniec nedal porovnavaci obrazok Batmobilu a Tumblera, ale to sa da stale napravit! ;) No a odpoved na Tvoju kvizovu otazku - TIE Interceptor? ;)

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #3 : 22. Február 2015, 14:23:11 »
Ďakujem páni za pochvaly. Čo sa týka nedostatkov...

...jedine co vycitam je ta velkost obrazkov... :-\

To som si tiež potom uvedomil, keď som obrázky rozklikával, ale nechcelo sa mi upravovať ešte veľkosť obrázkov a nanovo ich nahrávať na Rajče (link na celý album je na konci recenzie)...

...Skoda, ze si nakoniec nedal porovnavaci obrazok Batmobilu a Tumblera, ale to sa da stale napravit! ;) No a odpoved na Tvoju kvizovu otazku - TIE Interceptor? ;)

Hej, ten obrázok som aj mal v úmysle hodiť, len nemám momentálne doma oba modely. Každopádne, behom týždňa ešte pridám porovnávacie foto ;)
A áno, je to TIE Interceptor ;) Konečne som zohnal ten kokpit za o trošku normálnejšiu cenu než 90€ :P
« Posledná zmena: 22. Február 2015, 14:30:29 od phoenicis »

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #4 : 25. Február 2015, 15:55:08 »
Tááákže prikladám porovnanie bračekov - Batmanových vozidiel (fotografie spolu s ďalšími pridané do pôvodného albumu).

Ešte som pri recenzii zabudol spomenúť, že podobizeň auta na informačnej plakete je vytlačená akousi metalickou farbou ("metalíza").


Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #5 : 25. Február 2015, 18:03:19 »
Tak v porovnani s tumblerom sa mi batmobil paci viac  (y) (y)
a tumbler mi pride ako oplechovy chrobak :-)

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #6 : 27. Február 2015, 00:11:22 »
Mne sa nepaci ani jeden ani Batman sa mi nepaci.... za recenziu vsak davam  (y) (y) (y)
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #7 : 27. Február 2015, 00:37:00 »
Mne sa nepaci ani jeden ani Batman sa mi nepaci.... za recenziu vsak davam  (y) (y) (y)

Vďaka Dano :)

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #8 : 27. Február 2015, 10:32:54 »
Výborná recenzia Stano!

Dobre si aj tie porovnávacie foto dal.
Model sa mi páči, možno akurát predné kolesá by mali byť trochu menšie, ale inak je to dobre zvládnuté...lepšie než ten starší Batmobil.
Pokial viem, tak ten Batmobil má predsa v predu turbínu a nie "hentaké oné - rohy"  ??? Filmová predloha Batmobilu je super, ale ten model nič moc.

edit: jaj už mi to došlo, to su neni rohy  ;D to má byť ako ksicht batmana...jaaaaj, hmm, neviem ale turbina mi tam pasuje viac jak henten vymysel...


 
« Posledná zmena: 27. Február 2015, 10:40:04 od Paliason »

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #9 : 27. Február 2015, 11:02:54 »
Výborná recenzia Stano!

Dobre si aj tie porovnávacie foto dal.
Model sa mi páči, možno akurát predné kolesá by mali byť trochu menšie, ale inak je to dobre zvládnuté...lepšie než ten starší Batmobil.
Pokial viem, tak ten Batmobil má predsa v predu turbínu a nie "hentaké oné - rohy"  ??? Filmová predloha Batmobilu je super, ale ten model nič moc.

edit: jaj už mi to došlo, to su neni rohy  ;D to má byť ako ksicht batmana...jaaaaj, hmm, neviem ale turbina mi tam pasuje viac jak henten vymysel...

Vďaka Pali, nuž, ono ten starší Batmobil má turbíny dokonca 2, len ich prikrýva práve tá "maska" Batmana vpredu. Maska sa dvíha otočením volantu (prevod cez kardan a nejaké liftarmy tuším) a turbíny sú dokonca aj funkčné (prevod otáčania z pohybu predných kolies).


Ale celkovo súhlasím, že podľa filmovej predlohy mali radšej urobiť 1 veľkú turbínu, než 2 takéto smiešne a ešte k tomu prekryté tou trošku nezmyselnou maskou...

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: 76023 The Tumbler
« Odpoveď #10 : 27. Február 2015, 15:03:26 »
...mali radšej urobiť 1 veľkú turbínu, než 2 takéto smiešne a ešte k tomu prekryté tou trošku nezmyselnou maskou...

Celkovo staré lego sety vychádzajú smiešne v porovnaní s prepracovanými novými. Samozrejme sa nájdu aj výnimky. Ale to už je zákon evolúcie..