Autor Téma: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm  (Prečítané 24878 krát)

Odhlásený killco

  • Príspevkov: 387
    • Brickset
Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« : 31. Október 2013, 21:06:08 »
Za 1. zdôrazňujem že tu nemienim nikoho urážať.

Ale k veci. Dnes sa mi ukázala stará múdrosť že "Iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriatel" , ako jedna velká múdrosť. Na bazoši sa objavil inzerát, kde nejaký pán ponúkol set (6985) z roku 1986 vo veľmi peknom stave za 33€. Kedže má moje srdce k tejto téme blízko, neváhal som ani sekundu a ineď som mu volal. Chlapík mi po zdvihnutí oznámil, že už mu niekto volal a že mu oznámil že to dáva dosť pod cenu a že aby si pozrel ceny na BL. Toto ma fakt dorazilo. Ešte som nezažil že keď chcem niečo predať za nejakú cenu, ponúkne mi niekto 2 až 3 násobok. Fakt by ma zaujímalo kto je tento iniciatívny človek, lebo určite bude chodiť aj na toto fórko.

 >:D


Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #1 : 31. Október 2013, 21:33:32 »
 :)) :)) :))
Ten tipek co mu volal musel byt dost mimo :-)
Jedine dve moznosti, co ma napadaju:
- volal mu jeho kamos,  chcel mu poradit s dobrym umyslom,
- chlapik si to cele vymyslelm kedze si medzicasom uvedomil, ze to predava lacno.
Lebo kazdy iny normalny by to kupil pre seba alebo len proste drzal hubu...

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #2 : 31. Október 2013, 22:03:37 »
Podľa mňa ten čo mu volal je jeho nepriateľ a chce aby sa mu nedarilo s predajom.  :D
Radšej mu mal zavolať, že to je strašne drahé, že to je nemoderné a zastaralé lego a že ak by to dal za 15 tak možno niekto kúpi.

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #3 : 01. November 2013, 07:23:03 »
Ja myslím že viem kto to bol, ale nebudem menovať.

Odhlásený Anatyt

  • Príspevkov: 140
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #4 : 01. November 2013, 19:23:49 »
Ja myslím že viem kto to bol, ale nebudem menovať.

 (y) >:D Asi vieme vsetci.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #5 : 20. Január 2014, 17:58:09 »
Reakcia na prispevok v teme Zberatel TECHNIC-ov:

Tak pokial viem, tak 41999 bol vypredany na celom svete za max. 2 dni, ale nie preto, ze by on mali zaujem zberatelia, ale preto, ze to skupili kseftari na biznis a teraz to po nete predavaju s velkym ziskom a casom tie zisky budu len rast... Bohuzial, ale ludia, ktori to doma drzia MISB a kukaju na to, aku to ma nadhernu krabicu, nie su pre mna ani zberatelia, ani AFOL-ovia, su to proste iba odporni kseftari (tym samozrejme nemyslim teba, j.dodo), ktori ryzuju na nasom hobby a vedia, ze ak daco naozaj chceme, tak to kupime aj za 4 kila, lebo lacnejsie sa to uz aj tak neda kupit... Odporne priekupnictvo - nic viac - inak som uz aj rozmyslal, ze aj tu na fore by sme si mohli zriadit nieco ako BLACKLIST - co Vy na to, admini? Mozno je to hlupost, lebo vo svojej prapodstate na tom nie je nic nelegalne, ale je to necestne a mna (mozno iba mna) to strasne stve dop.....  >:( >:( >:(

Tak potom by na prvom mieste v blackliste malo byt TLC. Ryba smrdi od hlavy... cele to totiz maju v rukach oni.
- preco nerobia reedicie setov, ktore vyleteli na 7-nasobok ceny? napr. falcon, cafe corner atd. Nic by ich to nestalo, dizajn, navod, dieliky maju, len to znovu vydat... cely zisk by siel TLC a nie BL predajcom.
- preco nepredlzia dobu predaja urciteho setu na niekolko rokov? Ak by napr vyrabali a predavali ziadane exkluzivne sety 7- 8 rokov, rapidne klesne pocet ludi, co to bude skladovat.
- preco robia limitovane edicie ako 41999, Mr. Gold, comic con polybagy a pod? Nema to ziadnu logiku - vedia aky je cca dopyt po urcitych veciach, ale urobia sami umely nedostatok z danej veci. Potom to dopadne takto. Nehovoriac o tom, ze 41999 sa da este dnes (!!!) kupit v niektorych kamennych lego shopoch vo vyvolenej Amerike, kde to este TLC postupne uvolnovalo. Keby to aspon viazali na odber napr. urciteho mnozstva inych setov, alebo to davali ako bonus pri VIP zakaznikov, tak sa to este da pochopit...
« Posledná zmena: 21. Január 2014, 00:00:57 od Administrator »

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #6 : 20. Január 2014, 18:43:06 »
No v podstate by sa s tym - mily mesje - aj dalo suhlasit, ale aj tak ma stve, ze som v podstate nemal sancu kupit tento set v normalnom termine... to ze povedzme desatrocny set, ktorym si chcem doplnit / skompletizovat zbierku, kupim povedzme za 500 eciek, pricom povodne stal 150, tak to este pochopim a dako prehltnem, som proste magor... ale toto je proste nechutne kseftarcenie, a navyse poznam aj osobne ludi, ktori to robia (nielen s LEGOm) a su mi odporni, proste z nich mam chut grcat... a este sa mi budu rehotat do xichtu, ze: "Aha, co mam!" a o par mesiacov to najdes na bazosi, ze to predava za dvojnasobok... proste zurim, lebo este si trufne hovorit o kamaratstve a pritom ryzuje lowe na zberateloch, cize ludoch, ktorym hovori "kamarat"... s tymto sa proste nezmierim...
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #7 : 20. Január 2014, 18:58:08 »
Tak s týmto aj ja súhlasím, čo napísal pán doktor dano: "Bohuzial, ale ludia, ktori to doma drzia MISB a kukaju na to, aku to ma nadhernu krabicu, nie su pre mna ani zberatelia, ani AFOL-ovia" 
Pre mňa má MISB set hodnotu jedine vtedy keď ho otvorím :-) Je to lepší pocit ako sa pozerať na zatvorenú krabicu - treba vyskúšať :-)

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #8 : 20. Január 2014, 19:06:11 »
Mna naopak stve, ze musim preplatit X-rocny set, ktory vydali este pred mojim AFOL prebudenim, hoci neni dovod, aby ho TLC nepredavalo dlhsie / neurobilo reediciu, pretoze realne som nemal sancu v case AFOLstva to kupit za katalogovu cenu. Naopak, pri 41999 tu sancu mal kazdy aktualny AFOL, sice sa to rychlo predalo (cca 10 dni sa to dalo v auguste kupit), ale ta sanca tu bola ovela vyssia, ako ked by som mal kupit UCS falcon - tam uz nemam sancu uz X rokov to kupit za normalnu cenu, aj keby som precesaval kazdy den obchody. Navyse, TLC to este zabije tym, ze da casto do takychto setov raritne dieliky, ktore sa uz neopakuju, a tym znemoznia este aj nahradnu moznost si to vyskladat z dielikov (napr: http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=56261&colorID=86) - a toto je uz uplne mimo mojho pochopenia, kedze skoro vsetko sa da poskladat z dielikov viacnasobne pouzitelnych v inych setoch a neni dovod "vyrabat umelo" raritne dieliky.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #9 : 20. Január 2014, 22:17:21 »
Brano (ale aj dalsi) - nie je TLC, ale TLG - The LEGO Group.
A teraz k veci.  Si paranoik. Veci sa maju ovela jednoduchsie, ako si myslis. ;) To si vazne myslis, ze oni budu robit reedicie vsetkeho, co si AFOL zmysli? By velmi rychlo skrachovali. To nie je o tom, ze "ved mame na to vsetky dieliky - spravime znova Cafe Corner". Jednak to nie je len tak dat do vyroby aj co i len reediciu a hlavne chcu udrzat nejaku exkluzivitu niektorych setov. Niekoho CC absolutne nezaujima, ani Falcon - niekto by chcel reediciu Classic Space setov napriklad. A to nie je ziadna exkluzivita! Proste pre tych par zberatelov sa im neoplati znova a nanovo zacat robit nejaky starsi set. Skusali to - dopadlo to ZLE! A ze davaju nejake dieliky len do jedneho setu? Nesranduj, ze to myslis vazne ze to robia schvalne! :D Desiatky rokov to takto robia napriec setmi od polybagov po exkluzivne sety! Potrebuju nejaky diel v danej farbe do konkretneho setu a nikde inde - spravia si. Oni nevyrabaju tie sety na Tvoju zakazku. :) A ze spravia 41999, alebo Mr. Gold akciu? NO A? Ozivia trochu trh! A ze Ty sa k tomu nedostanes? Mas rovnaku sancu, ako kazdy iny kto sa k tomu dostal. Ja Ti poviem, co Teba stve - ze sa nevies dostat k tym setom! :) Uplne Ta chapem - mna tiez stve, ze sa nemozem dostat k niektorym setom. :D Tiez stoja na ebayi a BL vela penazi a nemam na to. Ale za to je TLG zle?
Inak zaujimam sa aj o ine oblasti mimo LEGA a mozem Ti povedat, ze od hrackarskych firiem az po automobilky - exkluzivne modely robia vsade! A tiez sa k nim nedostane kazdy. Vacsinou plati, ze rychlejsi berie. Ja som urcite za taketo exkluzivne a promo sety - bez nich by ziadne zberatelstvo nemalo vyznam.

« Posledná zmena: 21. Január 2014, 00:01:20 od Administrator »

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #10 : 20. Január 2014, 23:05:24 »
Vies Rene, vsetko na tom by som preglgol, ale ze MEDZI NAMI tu na LUGu su ludia, ktori sa ti budu s usmevom na xichte dusovat, ze su zberatelia a casom vsetko, co skupia, ponukaju so ziskom na bazosi, s tym mam problem, to mi dolu krkom nechce zliezt... dufam, ze dotycny clen vie, ze hovorim napr. o nom... proste zberatelia chcu mat a nemaju a kseftari nechcu mat a maju a este aj zarobia... mate pravdu obaja v tom, ze kazdy mal rovnaku sancu 41999 ziskat za tych par dni, kym to bolo na trhu, aj ked mam chut sa vzopriet, pretoze ja nemam nikoho znameho ani v CR ani v USA ani nikde inde, aby som si to dal kupit a v SR to na trhu nebolo... a po par dnoch sa po tom sete zlahla zem a neboli ani na ebayi ani na BL ani nikde, az casom sa to zacalo objavovat, ale uz za ine ceny... mame medzi sebou skodnu... a ja TLG z toho nevinim, vinim z toho hyenizmus ludi, TLG je firma - obchodny podnik a oni pouzivaju vsetky marketingove tahy a finty, aby si udrzali zakaznikov a tym padom aj zisk... potom ale pridu prizivnici kseftarski a odradzaju zakaznikov, ktori su ochotni dat 200 eur za LEGO na shop@home, prip. u standarddneho predajcu, ale z nich podla mna velke percento uz 300 eur a viac prizivnikovi neda... a tak sa VERNY ZAKAZNIK na cele LEGO jedneho dna vyserie... ale tak asi pridu ini a s tym zrejme v TLG pocitaju... trochu je to smutne cele, dal som za LEGO uz tisice eur a potom mam problem sa dostat k jednemu setu... asi za odmenu...  :'( :'( :'(
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #11 : 20. Január 2014, 23:19:46 »
Rene, ja som len reagoval na drdana, ktory je nastvany na kseftarov, pritom ked uz o tom mame meditovat, tak skor treba nastvanost zamerat na niekoho ineho - kto to ma cele pod palcom. Kseftari len vyplnaju prazdny priestor a vyrovnavaju ponuku-dopyt.
A reedicie nejsu pre TLC ziadny problem - jednak by nebolo treba znovuvydavat vsetko exkluzivne, a jednak to neni ziadne tabu, kedze reedicii uz bolo milion. Preco vydavaju stale dalsie maersk lode? Myslis ze je viac zaujemcov o maersky ako o cafe corner? Pochybujem.... ak by to bolo tak ako vravis, tak by nerobili ziadne reedicie. Ale robia ich. Plus milion novych verzii uz vydanych setov - milion X-wingov, novy sopwith camel, atd. Cize evidentne je dopyt aj po uz vydanych setoch.
Co sa tyka dielikov - jasne ze to nerobia naschval ze vytvoria vzacny dielik - ale niekedy je uplne zbytocne nasilu vyrobit novy typ dieliku, ked sa to v pohode da spravit z existujucich - naopak, nepochopitelne nedaju niektore dieliky do dalsich setov a skoncia s nimi - napr okna v cafe corner.
Ozivenie trhu s 41999, Goldom a pod - oni tym viac ludi nastvali, ako ozivili trh. Drdano je nastvany ze musel preplatit 41999 (hoci nebol dovod umelo obmedzit pocet vydanych kusov, vedeli co nastane), decka su nastvane ze nemali sancu na Golda, dalsi su nastvani na polybagy (niektori preplatili Azoga z comic conu, lebo sa bali ze uz nebude), atd. A neni na to dovod. Ozivenie trhu si predstavujem inak.
« Posledná zmena: 20. Január 2014, 23:23:43 od mesje »

Odhlásený juraj

  • Príspevkov: 234
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #12 : 20. Január 2014, 23:37:38 »
Pri sete 41999 sa ten ošiaľ dal čakať. Set bol dostupný za peniaze, preto sa vypredal hneď. Ľudia našli skôr 190 Eur ako chuť behať po štáte a hľadať Golda. Okrem toho dieťaťu ľahšie povieš nemám 190€ ako to, že nemá šancu nájsť jednu figúrku, ktorú reklamujú na krabici a na každom príbalovom letáku.

Okrem toho samé Lego rozdalo 41999 ako darček na recenzie a Golda ako pozornosť LUGom. To hneď znižuje dostupný základ.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #13 : 20. Január 2014, 23:48:15 »
Kseftari nevyplnaju priestor - kseftar nakupi niekolko kusov z daneho setu a zgrlosi to doma, aby to po roku predal 4x tak draho. Ak TLG vyda 10000 kusov a kseftari po celom svete z toho 5000 kusov drzia doma, tak sa netreba cudovat, ze je to predrazene! A TO TAKTO JE! Kseftari nie su len u nas, ale v celom svete. A toto drzanie doma ten set proste predrazuje - to je fakt!
Reedicie problem su a TLG ich nerobi s oblubou. To viem. Reediguju sa sety, ktore mali nejaku vyrobnu vadu, alebo su potrebne pre napr. reklamne ucely. Takto sa reedigovali niektore napr. Technic sety, alebo uz Tebou spominana Maersk lod. Ta sa reedigovala 3x. Dovody boli tie, ze firma Maersk menila nazvy pre namornu sekciu (Maersk SEALAND - Maersk LINE) a poziadali o dalsie lode pre seba. Tie Maersk lode neboli robene pre nas AFOLov - bola to zakazka firmy Maersk a cast sla ako exkluzivny set do predaja cez S@H, so suhlasom firmy Maersk! Star Wars je ale iny pripad - to ze tam vysiel 3x Falcon, 3x X-Wing, 3x AT-AT, atd. nie je reedicia. Je to novy model, a vyrobili ho preto, lebo licencia trva, je uspesna a ludom sa tieto legendarne rakety/vozidla pacia. Opakujem - TLG skusalo robit toto, co Ty (a nielen Ty) chces. Spustilo pred 14 rokmi radu Legends, co bol zaxiatok rady 1xxxx (Exclusive). Tato rada zacala reediciami popularnych setov od 70. rokov po 90. roky. A vies preco v tom nepokracovali??? Pretoze AFOLI v celom svete si ich kupili a tym to haslo! Myslis, ze dieta v roku 2001 zaujimala nejaka USS Constellation, alebo primitivne vyzerajuca stavba ulice? Ich nezaujimalo, ze to bol set z 80. rokov. Na celej tejto akcii TLG PREROBILO! Preto sa do ziadnych reedicii uz nehrnu. Problem bol aj ten, ze uz aj v tych reediciach museli nahradit kopec dielov, ktore sa uz nevyrabali.
Fakt nechapem tu aroganciu voci TLG. Ja teda nepatrim medzi ich ritolizacov (su tu ludia co by vedeli rozpravat ako nadavam obcas), ale zas byt nastvany na TLG len preto, ze sa mi neusiel nejaky exkluzivny set je podla mna plakanie na nespravnom hrobe. A opakujem - tie exkluzivity robia zberatelstvo zberatelstvom! A nielen v LEGU.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Triedny nepriatel - kseftovanie s LEGOm
« Odpoveď #14 : 21. Január 2014, 00:20:07 »
To co hovoris, ze kseftari zablokuju vyraznu cast nakladu, sa tyka len miziveho percenta setov - mozno jedineho - limitovaneho 41999. V zasade ale par tisic setov odlozenych u kseftara nemoze zamavat aktualnym trhom, kde sa tocia statisice kusov. To ze kseftari zamavali trhom pri 41999, je problem TLG - nemali vydat tak male mnozstvo setov. Je to ich problem a zly odhad situacie. A caro je v tom, ze to stale mozu napravit - mozu vydat dalsich 100 000 ks, kseftari utru hubu, a tisice drdanov na celom svete sa potesi.
Stale nevidim problem pri reediciach. Predsa ked vydali prvy krat USC falcona, tiez to kupovali len AFOLovia. Ak by teraz vydali znovu tento set, tiez to kupia AFOLovia - iste, nekupia to ti, co to uz maju doma, ale zasa medzitym pribudli tisice novych AFOLov. A velku cast fixnych nakladov ma TLG pokryte.  Nech mi nikto nepovie ze by neboli v pluse z tejto reedicie, dieliky vedia vyrobit za menej ako ziskaju za set. Je to len ich konzervativizmus.
Ja nejsom nastvany na TLG, ja len hovorim ze ked uz sa niekto pozastavuje nad kseftarmi, place na nespravnom hrobe. Akonahle je niecoho akutny nedostatok, je to chyba vyrobcu / organizatora / distributora. To je ako ked niekto stoji celu noc a den v rade na listky na dolezity zapas a neujde sa mu miesto - nebude predsa nadavat na tych, co nocovali dlhsie. Ale bude nadavat na toho, kto nastavil cenu tak, ze bol extremne vyssi dopyt ako ponuka, a kto spravil nedostojnu formu predaja.