Autor Téma: Sandcrawler - 75059  (Prečítané 10191 krát)

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Sandcrawler - 75059
« : 06. Január 2016, 17:29:36 »
Sandcrawler je pojazdná pevnosť používaná ako dopravný prostriedok aj úkryt pre JAWOW. Sú vybavené zariadeniami na odchyt droidov a zber rôzneho šrotu. Tým sa vlastne JAWOVIA  živia. Objavil sa najmä v IV. epizóde filmu s názvom Nová nádej - A new hope.

Balenie:

Škatuľa je veľmi pevná a má naozaj monštrózne rozmery. Po grafickej stránke vydarená predná aj zadná časť. Predná časť v podstate zobrazuje scénu zo IV. epizódy filmu s názvom Nová nádej - A new hope (teda prvej nakrútenej časti v roku 1977 s Harisonom Fordom v hlavnej úlohe) kedy si mladý Luke Skywalker a strýko Owen vyberajú a kupujú od Jawov nových droidov (najmä R2 D2 a C-3PO). Zadná strana prehľadne zobrazuje všetky funkčné stránky modelu.

Po rozbalení hlavnej škatule prichádza prekvapenie v podobe ďalšej krabice (čisto bielej bez obrázkov) vo veľkosti stredne veľkého lega. V oboch je dohromady  mnoho sáčkov očíslovaných až po číslo 16. Krabica ďalej obsahuje poriadne tučný návod veštiaci mnoho hodín zábavy a samolepky.

Počet figov 14: Luke Skywalker, strýko Owen, 4 x Jawa + 8 rôznych droidov - R2 - D2 , C-3PO, gonk droid, R1 - series droid, treadwell droid, R5- D4, R2 unit a jeden drobec droid bez mena.

Stavba:

Krv pot a sláva. To asi najviac charakterizuje stavbu setu. Myslím, že je to na sústredenie sa najzložitejší set, aký som kedy skladal. Prvý deň som zvládol za tri hodiny poskladať 6 sáčkov. Druhý deň som za zvládol len dva. Len pásy som skladal dve hodiny a na dve etapy. Na raz som to nedokázal. Krížili sa mi už oči. Tretí deň som dorobil podvozok (postavil som stroj na pásy). Skladanie pásov bolo omnoho zložitejšie než som si myslel. S postupnosťou umiestňovania jednotlivých častí podvozku v návode by som však nesúhlasil. Podľa návodu totiž najprv treba postaviť a umiestniť postranné vchody umiestnené v podvozku medzi pásmi a až následne stavať a umiestňovať zadné pásy a nakoniec pásy predné. To však znamená mať set celý ten čas položený na boku. Vzhľadom na veľkosť a najmä poriadnu váhu modelu už v tejto fáze výstavby sa to však postupne takmer nedá umiestňovať. Preto som jednotlivé časti teda dva vchody a osem pásov najprv poskladal a až následne som ich naraz namontoval na podvozok. Mimochodom pásy neskutočne skvelo zaberajú aj na úplne hladkom povrchu a toto monštrum sa na nich hladko pohybuje. Následne som začal som oplášťovať a zložil som konštrukciu predného žeriavu a nakoniec som sa zastavil po 2, 5 hodinách na čísle sáčku 11. Set som dokončil až na štvrtý raz asi po cca. 10 hodinách stavania dohromady. Pri stavbe neustále treba sledovať aké kocky máte v konkrétnom kroku použiť a treba si ich poctivo odratávať, inak hrozí riziko omylu resp. prehliadnutie niektorého z úkonov. Ani neviem koľko krát som sa pomýlil a musel som sa vrátiť aj o pár strán v návode dozadu a rozoberať naozaj zapeklité časti. Niektoré časti sú upevnené k sebe takým spôsobom, že spätne to rozoberať je naozaj veľmi ťažké. Z 50 odtieňov hnedej sa mi krížili oči a vždy keď už som si myslel, že je najhoršie za mnou otočil som stranu v návode a prišla ďalšia pohroma v podobe nejakej „fajnšmekrovinky“ z ktorej sa mi krútila hlava. Niektoré dieliky som otáčal niekoľkokrát kým som pochopil ich správne umiestnenie. Opláštenie je ku kostre uchytené prečudesnými spôsobmi až som si niekedy myslel, že to nemôže sedieť no nakoniec to vždy zapadlo kam malo. Skladanie viac vrstiev hnedej na seba je skúškou zraku, najmä ak jednotlivé dielce treba neustále otáčať do správnej polohy a potom zase na druhej strane to isté len zrkadlovo obrátené. Zostavenie a najmä správne umiestnenie niektorých súčastí setu si vyžaduje naozaj plné sústredenie sa a sústredené „čumenie“ do návodu. Našťastie niektoré z najzložitejších pasáží resp. ľahko prehliadnuteľné kroky sú v návode pekne a detailne zvýraznené šípkami a sú zvlášť zväčšené pre ľahšiu orientáciu. Záverom teda môžem povedať, že pri stavbe som sa naozaj zapotil staval som to na etapy, no neskutočne som sito užíval.

Hrateľnosť:

Ako som už viackrát raz spomenul, nedokážem sa na lego len tak hľadieť s legom sa musí dať aj hrať. Tento setík čo sa hrateľnosti týka, hodnotím naozaj veľmi pozitívne. Obsahuje mnoho vyberateľných a pohyblivých častí, mnoho figúrok, malé vozidlo, dva žeriavy, množstvo vybavenia.

Celkové hodnotenie:

Je to monštrum obrovské a najma ťažké na váhu. Hrateľnosť a vzhľad setu hodnotím veľmi vysoko. Mnoho otvoriteľných a výsuvných súčastí prejudikuje mnoho zábavy pri manipulácii. Geniálne je podľa mňa taktiež spracovanie jednotlivých droidov. Okrem toho model obsahuje
aj drobné vozidielko ukryté v prednej časti modelu, ktoré sa spustí po prednej rampe po jej spustení.


Musím však spomenúť aj niekoľko drobných mínusov. Trochu ma napríklad zamrzela
jednoduchosť predného žeriavu. Konštrukcia je síce zložitá, taktiež jej uchytenie na kostru, no vysúvanie samotného ramena žeriavu mohlo byť naozaj sofistikovanejšie. Vysúva sa totiž len tak, že ho zozadu postrčíte prstom a zasuniete zase zatlačením. Teda žiadny pohyb pomocou ozubeného kolesa alebo niečoho takého. Druhou vecou sú samolepky ako také no najmä riadiaceho centra. Myslím si, že jednotlivé monitory riadiaceho centra mohli byť riešené pri tomto špeciálnom sete naozaj potlačou a nie len samolepkami. Horný diel modelu mohol byť napr. výklopný podobne ako pri riadiacom centre. Tento vrchný diel je totiž len odnímateľný. Musí sa celý odňať pokiaľ je potrebná manipulácia so zadným žeriavom. To sú však jediné a prepáčiteľné neduhy, ktoré mi na samotnom sete trochu ani nie že vadia, ale mohli sa s tým chlapci z lego company trochu viac pohrať a vymyslieť to trochu inak, keď už sa s tým ostatným tak do detailov vyhrajkali.

Celkovo je to však nádherný set a určite zaujme čestné miesto v mojej zbierke (y) (y) (y).

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #1 : 07. Január 2016, 01:03:57 »
Krásny set. A to stavanie, čistý luxus. Pekne si to opísal :). Jeden z naj setov posledných rokov.

Odhlásený Juri

  • Príspevkov: 345
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #2 : 08. Január 2016, 08:09:15 »
Dobrá recenzia, pekná kopa Lega (rozložená a aj zložená  (y)

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #3 : 08. Január 2016, 10:27:58 »
vdaka ;) O0....som rad ze som teda asi neznizil uroven tu uz zverejnenych skvelych recenzii

Odhlásený SkiFi

  • Príspevkov: 617
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #4 : 11. Apríl 2016, 11:37:37 »
tento set mam tiez a aj ked je nadherny musim po case roku pouzivania napisat par veci co mi vadi :)

ako vzdy lego stavia niektore sety ktore su neznicitelne ine ktore sa pri kazdom dotyku nejak odlamuju :D .. u tohoto setu mi vadi kopa veci ktora zo setu odpadava .. u tak velkeho setu sa neitkore funkcne casti dali spravit odolnesie na odpojenie hlavne preto ze nasledne je tazke to pripojit napriklad vstupne dvere by daleko lepsie fungovali na lanku ako na retiazkach ...

Kzadopadne set je peckovy milujem tie pasy ako to jazdi po koberci :))))) a trosku mohol byt krajsi interier je to az moc "technic" ale chapem ze aby to drzalo ina cesta nebola.

Celkovo spokojnost len ked to porovnam s najvacsim setom z lego movie loď s kravou je podstatne vacsi a lacnejsi ale este rozpadnutejsi .. :D. Ja osobne som cakal ze to bude vacsie. Minimalne tretinu poctu dielikov a vysledne cislo nafukol pocet pasov a 1x1 round tiles a technic Pins ktorych su tam stovky = dielky bez hodnoty ... Ceny vysoko neprimerana velkosti modelu :/ druhy krat by som si to nekupil. Radsej by som bral 2 modulary :)
« Posledná zmena: 11. Apríl 2016, 11:40:02 od SkiFi »
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený Artemis

  • Príspevkov: 217
  • Zberatel hlavne Castle
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #5 : 12. Apríl 2016, 15:37:16 »
Fajna recenzia  (y)
Star Wars sice nezbieram a moc sa tej teme nerozumiem, ale tieto vacsie SW sety su uzasne a vzdy si ich rad pozriem.
Tento konkretny posobi naozaj mohutne. Kolko to vazi cele postavane?

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Sandcrawler - 75059
« Odpoveď #6 : 20. Apríl 2016, 14:50:26 »
Fajna recenzia  (y)
Star Wars sice nezbieram a moc sa tej teme nerozumiem, ale tieto vacsie SW sety su uzasne a vzdy si ich rad pozriem.
Tento konkretny posobi naozaj mohutne. Kolko to vazi cele postavane?

vazil som to a ma to skoro tri kila....myslim ze 2,6 ale presne si uz nepamatam no tazke to je ako hoviadko  O0