Autor Téma: 10221 SUPER STAR DESTROYER  (Prečítané 3290 krát)

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
10221 SUPER STAR DESTROYER
« : 27. Júl 2012, 12:07:03 »
10221 SUPER STAR DESTROYER


Kategória: UCS Star Wars
Pre vek: 16+
Rok vydania: 2011
Počet dielikov: 3152
Počet minifigov: 5 (Dengar, Admiral Piett, IG-88, Bossk, Darth Vader)
Dostupnosť v SR: -
Nákup a cena: Shop.lego.com, 399,99 eur + poštovné
Inventár dielikov:

Pred kúpou
Na fotkách sa mi najprv zdal taký „nudný“ - jednofarebný model v dvoch odtieňoch. A o cene ani nehovoriac, príšerných 400,- eur za 8 kg „jednofarebného“ plastu. Už zmienené faktory jednoznačne zaraďujú SSD do kolónky „IBA PRE FAJNŠMEKROV“. Nakoniec som sa rozhodol, že to „risknem“, pretože mám záľubu vo veľkých setoch. Čo SSD s dĺžkou 124,4 cm, rozhodne je.
A môžem konštatovať, že to bol rozhodne krok správnym smerom. SSD je nielen impozantný svojou veľkosťou, ale aj krásny (napriek mojím počiatočným výhradám). Proste úplne inak vyzerá na fotke, ináč „naživo“.

Balenie
Krabica s veľkosťou 58x48x18 (ŠxVxH) patrí medzi LEGO najväčšie. Naplnená je určite na cca 85% (je tlstá, veľká a plná). Otvára sa z boku, takže klasika. Obsah pozostáva zo štyroch menších bielych krabíc s označením 1,2,3 a obalom pre veľký 222 stranový návod. Je to tak prehľadné a dáva to logiku.

   Obsah krabice č. 1:
Obsahom najplnejšia, až 14 veľkých sáčkov – 6 s označením 1, 6 s označením 2, 2 nezadefinované)
   Obsah krabice č. 2:
Obsahom najtenšia, 8 veľkých sáčkov – 5 s označením 3, 3 s označením 4)
   Obsah krabice č. 3:
Obsah pozostáva z 10 veľkých sáčkov – 4 s označením 5, 3 s označením 6, 3 s označením 7)
   Obsah krabice s návodom:
Návod a samolepky s počtom 24 vo mne vzbudili trocha paniky. Jedná sa ale (okrem jedinej) iba o maličké nákresy riadiaceho pultu.

Stavba
Mojím „dlhodobým“ venovaním sa LEGU (necelý rok po 16 ročnej pauze), som si systém stavania setov vycibril takmer k dokonalosti – všetko vysypať, všetko roztriediť a až potom všetko postaviť.
No budem úprimný, nebola to žiadna sranda. Všetko som to presne stopol:
Čas triedenia: 93 minút (presne)
Čas stavania: 407 minút (takmer 7 hodín a to som mal všetko roztriedené)

Roztriedenie som musel presunúť na zem (inak staviam na rozloženom gauči), pretože viac ako 3000 brickov nieje jednoduché niekde narvať.
Myslel som, že rozpíšem aj priebeh jednotlivých častí stavby, ale je to klasika, z času na čas aj nudnejšie pasáže, veľa opakovačiek, nič extra. Išlo to všetko jednoducho, bez problémov a „rýchlo“, to ale súvisí iba s nadmerným počtom brickov, nie zložitosťou stavby. Jediný maličký problémik je akurát s veľkosťou setu, čiže s jeho manipuláciou, obracaním kvôli lepšiemu a plynulejšiemu stavaniu. Ale prekonať sa dá samozrejme všetko. Najhoršie sú posledné dve fázy – 6 a 7. Sú úplne identické, iba zrkadlové. To už ale je cítiť nielen chrbát (po 1,5 hod. triedení a 6 hod. stavaní), ale cítiť už aj prsty a palce (veľa spájania plates na seba, nieje zrovna veľkým pôžitkom).  Takže nakoniec je človek rád, že stavba je konečne hotová. Pohľad na ňu, ale okamžite nechá zabudnúť na predchádzajúce útrapy. Výsledok je naozaj FANTASTICKÝ. Za extra spomenutie stojí akurát minifig Dengar, je naozaj luxusný (teda aspoň pre mňa), ostatné figy už určite všetci majú, sú v každom druhom sete SW, takže nič moc. Ale tento set sa rozhodne nekupuje kvôli figom, tie by tam ani nemuseli byť. Set stojí na dvoch podstavcoch, na jednom je pripevnené aj info o lodi.
 
Hrateľnosť
Hrateľnosť je nulová. 8 kg váha a 125 cm dĺžka, veľa na výber ani nedáva. SSD je jednoznačne vytrínová záležitosť. Postaviť, vystaviť, obdivovať. To je všetko. Zábava so setom SSD končí jeho postavením. Jediným „hraním“ može byť iba odnímanie a následne priklápanie kokpitu. Čo je samo o sebe stupidita.

Celkové zhrnutie
10221 Super Star Destroyer patrí medzi najkrajšie a najväčšie sety z kategórie LEGO SW. Hneď po  Millenium Falcon 10179 je podľa mňa, SSD bezkonkurenčne a neohrozene na druhom mieste najlepších a najkrajších setov nielen SW, ale LEGO setov vôbec. Týmto mojím konštatovaním, som bol aj ja hneď po dostavaní o to viac prekvapený, pretože na obrázkoch sa mi vôbec nepáčil. Set rozhodne nieje určený pre deti (veľký a ťažký), myslím že ani veľmi pre staviteľov, aj keď obsahuje viac ako 3000 sivých brikov, väčšina zošikmených plates, neviem kde by to mohli využiť. Set dokonca nieje určený ani klasickým zberateľom SW setíkov, ktorí uprednostňujú veľa figov a rozmanitosť kozmickej flotily. SSD je ale určize určený SW fanatikom, UCS zberateľom a zberateľom obrovských setov (môj prípad). Tento set bude prvá skupina „nenávidieť“ a tá druhá (fanatická) milovať“. To som si viac než istý.

   Klady
+ UCS SW
+ takmer, ako jediný, porovnateľný s 10179 Millenium Falcon (zdôrazňujem TAKMER!)
+ výstavný model
+ neskutočne fantastická dĺžka takmer 125 cm, je obrovský
+ veľké množstvo brickov, a tým aj veľká a dlhá zábava pri stavaní
+ napriek jednofarebnosti, veľmi kvalitné spracovanie
+ minifig Dengar

   Zápory
- samolepky, ale dá sa to prekonať
- jednofarebnosť (aj keď je to asi podľa predlohy)
- brutálna cena
- dostupnosť
- je naňho nevyhnutné vyčleniť veľa miesta
- mierne sklamanie, zadná časť – motory, príliš jednoduché

Otáznik pred kúpou
Už zmieňované vyššie, komu je SSD určený. Napriek veľmi vysokej cene, by určite nemal chýbať v zbierke SW fanatikov, UCS zberateľov, zberateľov veľkých setov a určite aj faganov bohatých rodičov, resp. tých, čo nevedia čo s peniazmi. Deťom jednoznačne nie, kvôli veľkosti a „brickov-chtivých“ rozkladačov asi tiež nie, kvôli jednoduchosti a všednosti brickov.


Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: 10221 SUPER STAR DESTROYER
« Odpoveď #1 : 27. Júl 2012, 12:32:38 »
Tak, samozrejme aj nejaký ten obrázoček.  ;)

Odhlásený Anatyt

  • Príspevkov: 140
Re: 10221 SUPER STAR DESTROYER
« Odpoveď #2 : 27. Júl 2012, 12:40:13 »
Tak je to samozrejme velkolepe, ale viac sa mi paci UCS ISD. Asi je aj zaujimavsi co sa detailov tyka.

Odhlásený misoku

  • Príspevkov: 294
Re: 10221 SUPER STAR DESTROYER
« Odpoveď #3 : 27. Júl 2012, 23:33:36 »
velkost brutalna / pekna struktura / paradny inerierovy prvok