Autor Téma: 3843 - Ramses Pyramid  (Prečítané 3695 krát)

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
3843 - Ramses Pyramid
« : 10. Február 2012, 18:01:27 »
Charakteristika

Rok vydania: 2009
Počet dielov: 217
Počet mikrofigúriek: 13
Počet kociek: 1
Počet hráčov: 2-4
Dĺžka hry: 20-40 minút
Cena: 29,99€

Vážené panny a dámové, vítam Vás pri ďalšom pokračovaní seriálu Balzamuje celá rodina. Dnešná časť bude zasadená do krajiny piesku, pyramíd a v nedávnej dobe aj geniálnych nápadov typu "poďme hurá zakázať rôznym pohlaviam zdieľať tú istú hotelovú izbu v tom istom nočnom čase, však turisti sa k nám tak či tak pohrnú ako muchy na hnojisko". Áno, je to Egypt. Konkrétne však jeho dávna história a na svoje si prídu najmä archeológovia s latentným gamblerstvom v krvi.

Takže už vieme kde, ale ešte sme sa nedostali k tomu, že čo vlastne. Dovoľte mi predstaviť Vám zbrusu novú, pár tisíc rokov starú pyramídovú hru. Podobnosť s realitou je čisto náhodná, aj keď o odmeny ide vždy len v prvom rade.

Mysliš, že ho trafím do hlavy?

Na prvom obrázku máte možnosť vidieť miesto činu, okrem toho, že je to tiež to, čím Vás má hra upútať - predná strana krabice. Celá Vaša misia sa bude odohrávať na ploche nie väčšej ako 32x32 výstupkov. Ale nejdená sa o plochú plochu, tento diel prinášame v 3D.



Rýchly pohľad ešte aj na zadnú stranu, aby ste nepovedali, že sme skúpi na obrázky a šup, šup, poďme to otvoriť.



Vnútri nás čaká základná doska veľkosti 32x32 vo farbe imitujúcej piesok, tri sáčky s dielmi imitujúcimi hlavne pyramídu, jeden návod na stavbu, pravidlá hry a gumená kocka, ktorá ma tendenciu skákať ako šialená. Bližšie sme si ju predstavili v diele predošlom.



Detailný pohľad na obsah...



...sáčky s dielmi...



...návody...



...gumená kocka v nadživotnej veľkosti. S takou veľkou by ste asi veľmi nechceli hrať, mohla by náhodne ublížiť.



A poďme sa konečne pohrať. Ale čo to. Veď nemáme s čím. Jasné, veď ako to už vo svete chodí, najskôr si musíme hru poskladať. Ak sa niekto tešil, že len otvorí krabicu a môže hrať, musím ho sklamať. Najskôr poskladať. Neskôr si ukážeme, že našťastie stačí raz.



Takto nejako vyzerajú inštrukcie na stavbu ocenenú titulom "megastavba storočia" pred pár tisíc rokmi. Pôovodne sa dochovali na papyrusových zvitkoch, ale vzhľadom na ich historickú hodnotu sú kópie dodávané s hrou vytlačené na lacnejšom papieri.



A tu už máme stavebný materiál. Veľké kamenné bloky, ktoré máte možnosť vidieť po pravej strane čochvíľa naši otroci usporiadajú do požadovaného tvaru pyramídy, okolo rozhádžu svätyne a v nich náhodne ukryjú kryštály.

Posuň sa...

Kde sa vzali, tam sa vzali, zrazu pred pyramídou štyria archeológovia stáli. Len sa stále nemôžem zbaviť dojmu, že jeden z nich je nejaký podivný. Ani len z pier sa mu nedá odčítať. Asi pôvodný obyvateľ.

Posuň sa...

A v ľavom rohu, hrajúc zhora dole sa už pripravuje zdatný súper čítajúci osem plus jedna múmia. Tiež sa mi nedá zbaviť dojmu jednej inakosti. "Ramzes, si to ty? Ak áno, zaklop raz, ak nie, dva krát."



Nechajme pocity bokom a presuňme sa ku krajším zajtrajškom. No zajtrajškom možno ani nie, ale taká kôpka kryštálov poteší každého. Najmä naše, ako sa hovorí, nežnejšie polovičky.



Ešte letmý pohľad na oblečenú kocku a po siahodlhých prípravách sa dostávame k tomu, čo Vás asi zaujíma najviac.



O čo tu vlastne ide!!! A nieje tej kliatby, ktorá by mi zabránila Vám to prezradiť! Kde bolo, tam bolo, za siedmimi pieskovými dunami, za siedmimi pieskovými údoliami, istý zlý, zlý, najhorší mumifikovaný kráľ Ramzes sa jedného dňa znudene prevaľoval na svojom lôžku v strede pyramídy (áno tam, kde aj žiletky podľahnú vábeniu ostrenia) a vo svojej najväčsej genialite vymyslel geniálny plán. Čo tak si vytvoriť nekonečnú armádu múmií čítajúcu osem najvernejších, zároveň s ním mumifikovaných sluhov a opätovne dobyť Egypt? Určite nie zlý nápad, pomyslia si mnohí. Ale to by nebola spravodlivosť v Egypte, keby sa nenašlo dostatok dobrodruhov túžiacich mu v tom zabrániť ale hlavne sa zmocniť jeho pokladu.

A ako sa dá zabrániť takej hrozbe? Úplne jednoducho. Stačí si rozložiť stan pod pyramídou, dať si jedno zdravotné kolečko okolo nej a hlavne pri tom nezabudnúť zbierať voľne pohodené kryštaly prípadne prehľadávať svätyne v kotrých sa nachádzajú kryštály a nakoniec sa vyšplhať hore na pyramídu, zhodiť kráľa a užívať si bohatstvo a slávu. Ale nič nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Okrem toho, že rovnaký cieľ majú aj súperi, je ešte potrebné mať skúsenosti z tajných služieb s dešifrovaním kryštálových kódov a v neposlednom rade mať aj akú takú pamäť. Tá je potrebná na zapmätanie si farieb kryštálov, ktoré sa nachádzajú v svätyniach, keďže tie nie je možné zbierať. Asi sú dobre prilepené. Zjavne už vtedy mali skúsenosti so spoluobčanmi. A načo vlastne tie kryštály sú, iste sa pýtate. Tie sú potrebné pri šplhaní na pyramídu, pretože samotná pyramída je tak prefíkaná, že Vám umožní postúpiť len na tú stranu úrovene pyrmídy, kde sa nachádza kryštál rovnakej farby ako vlastníte alebo viete o svätyni, ktorá taký kryštál ukrýva. A aby to nebolo všetko, do hry vstupuje vskutku zdatný súper prezlečený za múmie. Hráč nemôže vystúpiť na úroveň (celú úroveň, ktorúkoľvej jej stranu), na ktorej sa nachádza aspoň jedna múmia a v prípade, že múmia zostúpi na miesto, kde sa nachádza hráč, zhodí ho na začiatok a celý proces náročného výtupu treba opakovať. A ako by sme sa dozvedeli z telešopingu, to stále nie je všetko, pretože samotná pyramída si žije svojím vlastným, alebo skôr Vašimi súpermi a hodom kocky ovplyvňovaným životom a jednotlivé jej stupne je možné otáčať. Keď už sa nakoniec podarí niekomu prekonať všetky tieto prekážky a dostane sa až pod vrchol, nič mu už nebráni premôcť samotného Ramzesa, zhrabnúť poklad a ísť si užívať do inej príjemnejšej časti sveta. Šanca na víťaztvo je jedna ku šiestim v každom kole.

Doteraz to neznie zle, určite to má šťavu a ten správny spád. Ale omyl. Ako si už začíname zvykať, aj tentokrát súdruh autor z NDR (Reiner Knizia) urobil niekde chybu a celú hru kazí a zráža na úroveň tučnej nudy jeden drobný detail. Celý problém tkvie v tom, že hráč nemôže postúpiť na úroveň, kde sa nachádza múmia. Úrovňou sa v tomto prípade rozumejú všetky štyri strany pyramídy v rovnakej výške. Takže pokiaľ všetky múmie nezostúpia na úplný spodok pyramídy kde zmiznú zo sveta, tak sa v podstate nedá postupovať po pyramíde! A to môže trvať vcelku dlho, závisí to od náhody a hodov kockou.

Potom aj ďalšia alternatíva pravidiel vyznieva trošku nereálne, keďže jej cieľom je tímová kooperácia a porazenie kráľa múmií skôr ako všetky múmie zostúpia z pyramídy.



Ale nezúfajte. Ako pri kažej takejto hre, je priam vyžadované si vymyslieť vlastné pravidlá, ktoré budú minimálne hrateľné ak už nie geniálne. Každopádne sa zachovala dobrá tradícia a hru je možné bez väčších zásahov uskladniť v pôvodnej krabici, tú uskladniť v skrini a zabundúť.

Som krajší

Tak Vám ďakujem za pozornosť a poprosím Vás pri odchode sa zastaviť pred našimi cvičenými škorpiónmi. Jeden si Vás určite vyberie a jeho uštipnutie Vám predurčí ďalší osud.