Autor Téma: BrickLink  (Prečítané 68810 krát)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: BrickLink
« Odpoveď #195 : 28. November 2019, 11:59:39 »
Skor som to myslel tak, ze ak ma byt podpora stud.io, ako bola LDD, tak to bude riadna bieda - nove dieliky boli skor hadam vo vsetkych ostatnych platformach. Jedine, co LDD ma a studio nie(z veci, co ma zaujimaju), su ohybne diely. Ale ak to maju implementovat takym istym sposobom, tak nech to radsej ani neskusaju.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: BrickLink
« Odpoveď #196 : 29. November 2019, 18:04:36 »
@Frco> nie, len som odišiel na dovolenku bez PC a hneď to využili na vypustenie takejto správy


Podstatné je za akým (reálnym) účelom TLG kupovalo BL. Korporácia málokedy funguje na nejakej osobnej pomstychtivosti, samozrejme sú výnimky (Hello Elon...), ale nemyslím si, že to bude v tomto prípade.  Treba si uvedomiť, že majiteľom Bricklinku už nebol zakladateľ (Dan Jezek ktorý nečakane umrel v 2010) ani jeho rodina (ktorá to nezvládala) ale Hongkongský biznisman, ktorý bol popri tom aj AFOL. Už v tom 2013 sa objavovali hlasy, že to kúpil na to aby na predaji zarobil. A je veľmi málo pravdepodobné, že by to dal pod cenu, najmä takej firme ako TLG kde každý vidí veľké prachy.

Teórie o tom ako prudko zdvihnú poplatky, použijú web s Shop@Home (nekompatibilný tj hodne drahá úprave) zmenia Stud.io na  LDD, vyrazia všetkých [resellerov,rozoberačov,...] a pod všetky spadajú pod to, že TLG chce spáliť prachy čo do toho dali. Pričom tu už teraz existujú alernatívy na ktoré sa dá rýchlo prejsť primárnou je BrickOwl (ktorý napr mnoho inventorizačných SW pre BL sellerov už podporuje)  a potom všeobecné weby typu eBay, Amazon, FB ... a ich lokálne alternatívy. Nehovoriac o tom, že vysoko pravdepodobne to niekto využije na vytvorenie (alebo pozdvihnutie) ďalšej LEGO špecifickej webky.

poznámka na okraj Brickowl, sa tu ľudia tvária ako bol BL svätý pričom sa zabúda že po kúpe v 2013 ako jednu z prvých vecí čo ten HK majiteľ spravil bolo že rozposlal webom ako Brickowl že už nemôžu používať dáta z BL a to nielen obrázky ale ani názvy dielov a pod. Pričom to boli dáta ktoré tvorili a menšej miere stále tvoria uživatelia BL a princípom zakladateľa malo byť zdieľanie v komunite. Na druhú stranu, to že spravil vtedy taký podlý ťah môže BrickOwl momentálne pomôcť keďže už v tomto momente sú čistý voči aktuálnemu novému majiteľovi  ;)

Samozrejme sa dajú očakávať zmeny a už boli načtrnuté
- limitácia len na LEGO diely, spomína sa hlavne BrickArms, ale úprimne takí čo si dokázali kúpiť kategóriu na BL (viď hore "obchodník") nebudú závislí na BL. Čo sa týka ostatných (potlače a pod) tak ich bude škoda, ale zas úprimne vyhľadávanie v nich bolo oničom a čo som si všimol tak BL bol len predajný prostriedok a nie zdroj klikov. Určite a ich chytí Brickowl alebo niekto iný a poskytne im lepšie prostredie ako rigídny BL.
- Stud.io - ak sú správy pravdivé tak z tohoto može byť oficiálny civilný program pre digitálnu tvorbu. Náhrada od TLG čo mala prísť už tento rok sa nejak neobjavila a asi neobjaví. Na druhú stranu interne ževraj používajú nejakú LDD kompatibilnú verziu a nepredpokladám že dizajnérov a tvorcov modelov pre hry/seriály/filmy budú preúčať. Akurát im odpadne synchronizácia pre "civilov" keďže čo je na BL to existuje.
- reselleri - ak niekto predával veci z Lugbulku/AFOL akcií/podpory pod svojim menom pod ktorými ich získal a porušil tým podmienky získania tak a) bola to ľakovážnosť už vtedy (stačil jeden nákup od TLG) b) nech sa kľudne trase, tak mu treba pretože ohrozuje ten program pre ostatných čo to nerobia...  Pri nákupoch z LEGO Shopu/Store/Bricks and pieces je trochu v šedej zóne, ale ak si dal niekto námahu čítať podmienky tam je jasne, že nakupuje ako konzument. Znova, ak to niekto porušoval a teraz mu spárujú dáta a dajú ban ... ako vravia angláni "tough luck". A tí čo boli pripravení/obozretní sú o krok dopredu...
- čo sa týka zverejňovania a predaja nových setov pred uvedením ... BL nikdy nebol v prvej línii ani predtým, často už veľký obchod predával set a na BL nebol. A to nehovoriac o zozname dielov vrátanie nových. Tu naozaj veľká zmena nebude.
- ak (AK) začnú limitovať predaj neverejných setov ako sú comic-con exkluzívy či zamestnanecké sety tak zabolí pri spájaní poštovného, čo sa týka predajcov tak tieto aj tak vo veľkom šli na iných platformách kde sa ľudia predbiehali kto to viac preplatí... navyše sa jedná pre väčšinu ľudí o minimálne percento nákupov (ruku na srdce, koľko ich máte?) a málokto z nás ich má napredaj.

Ešte raz zopakujem, TLG naozaj nedalo za BL veľmi pravdepodobne dosť veľa peňazí na to aby to potopilo najmä ak za rohom sú dostupné alternatívy, v dobe sociálnych sietí a webov nieje problém dať vedieť AFOLom (naozaj väčšina nakupujúcich alebo radcov nakupujúcim) že je tu nejaký možny "BricklinkGate" a presmerovať ich na BrickOwl alebo inam... pokiaľ sa toho vlastník neulakomí na TLG prachy.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: BrickLink
« Odpoveď #197 : 30. November 2019, 11:32:20 »
Viaceri ste sa ma sukromne pytali, co si o tomto myslim. ;) Cakal som co napise papluh a viacmenej s nim suhlasim. Na nete je doslova zaplava negativnych reakcii, vratane asi 3 vlakien so stovkami prispevkov na ambasadorskom fore. Treba si fakt s nadhladom uvedomit, ze TLG nekupilo BL kvoli tomu, aby na nom prerobilo. Zakladom teda je, ze si musia udrzat klientelu a funkcnost tohto trhoviska. Velmi dobre vedia aj to, ze existuju (aj ked ZATIAL zanedbatelne) konkurencne platformy. Z tohto vyplyva, ze nejake velke nelubive zasahy robit nemozu. A teraz moj nazor k najcastejsie spominanym bodom:

1. ZVYSOVANIE POPLATKOV - uz teraz su na moj vkus poplatky pri predaji cez BL + prijimani platby cez PayPal (najrozsirenejsia kombinacia) vysoke. Neviem si predstavit, ze by predajcom este viac zvysili "odvody". Ak ano - budu to musiet kompenzovat nejak inak. Alebo to budu kompenzovat predajcovia na cenach, pripadne odchodom ku konkurencii - co TLG nechce.

2. PREDAJ ALTERNATIVNYCH DIELOV - toto mozu premna-zamna kludne zarezat. Ak kupili nieco, maju pravo aby tam fungoval len obchod s ICH produktami. Mna nejake BrickArms vobec nezaujimaju (vacsinu sveta podla reakcii ano), rovnako BBB Wheels a podobne. Poviete si - OK, nepotrebujes ich vyrobky, tak Ta nezaujimaju. Nie! Do tejto kategorie spada aj Chromebricks a od neho som uz parkrat kupoval. Ale padni, komu padni. Tito predajcovia maju tak velke trzby, ze si kludne mozu dovolit samostatny webshop. Toto uplne chapem, ak z BL TLG eliminuje.

3. RESELLERI - tychto treba zas rozdleit do dvoch skupin. Chlapci co behaju dokolecka v LEGO Store a kupuju legalne sety, a tych ktori obchoduju s nelegalne nadobudnutymi setmi. Prvu skupinu TLG nema velmi ako sankcionovat. No na tu druhu skupinu by sa malo TLG (a nielen TLG) urcite zamerat! Predaj kradnuteho tovaru, predaj setov ktore nie su urcene na dalsi predaj a pod. treba jednoznacne potlacat. A nielen na BL...

4. STUD.IO - ano, s tymto produktom ma TLG plany a uz to aj priznali. Maju stale programatorov, ktori robili na projekte LDD a tito sa pravdepodobne teraz zameraju na Stud.io. Objavili sa uz uvahy, ze by sa Stud.io malo viac podobat LDD a mal by vzniknut CAD, ktory bude kombinaciou oboch tychto CADov. Toto ja osobne len vitam! Pracujem s CAD systemami vyse 30 rokov (doslova od detstva - zacinal som s 3D CAD systemom na 8-bitovom pocitaci, neskor som sa na vyske ucil profesionalne systemy), presiel som ako profesionalne, tak LEGO CAD systemy a musim povedat, ze na Stud.io si stale neviem zvyknut.

Toto su v skratke asi najviac diskutovane obavy ludi z tejto akvizicie. Na ambasadorskom fore je ale aj tema, co by TLG mohlo na BL vylepsit. Takze treba sa na to pozerat aj pozitivne. Prikladom moze byt prave vyssie spominane Stud.io, ktore bolo doteraz na amaterskej baze, kym teraz sa mu zacnu venovat profici. Uvidime. V najblzisich tyzdnoch, ci mesiacoch sa menit nic nebude (to potvrdilo aj TLG) a co bude dalej... only time will tell. ;)

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: BrickLink
« Odpoveď #198 : 30. November 2019, 11:50:00 »
k tym poplatkom - na ebayi su tusim 12-13%, takze tie na bricklinku su extremne nizke v porovnani s tym, dokonca tusim nad nejaku sumu to klesa z 3% nizsie... takze priestor na zvysovanie je neobmedzeny - kludne mozu dat 6% a este sa tvarit, ako su najlacnejsi... samozrejme sa to potom premietne do cien, kedze ten poplatok je z predajnej ceny a nie zo zisku... ludia to zatiahnu...
tazko povedat, ci TLG tento priestor na zvysenie vyuzije, mozno nie hned, ale casom to moze byt lakave mierne dvihnut...
ten poplatok na BL chapem, nieco stoji udrzba atd. skor nechapem paypal poplatok, ktory je podla mna extremny, na to ze je to len platobna sluzba, kde sa suma A posunie do bodu B. ak chcu mat rezervu na zlodejiny a ochranu zakaznikov, na to sluzi kreditka, resp. nejaka minimalna zaloha na ucte. Ale stiahnut 3% za hocaky prevod je strasne vela, mimo Europy dokonca 5%, to je uplne mimo.
Co sa tyka resellerov, neviem ako urcit hranicu kto je hnusny reseller a kto podnikatel - ze si niekto spravi web stranku, alebo ze plati dane, alebo sa registruje v TLG? Uz sa to tu riesilo, reselling len plata diery na trhu - bud nedostatok urciteho setu, alebo ze sa uz nevyraba. Pri aktualnych setoch, ktore vykupia reselleri, je jednoducha pomoc - vyssia produkcia. A ak to aj tak zahapruje, kludne nech to TLG postihuje, tu to chapem, ma svoj predajny plan a nejake extremne vypadky ho mozu narusit... otazny je predaj uz nevyrabanych setov - tu by to TLG nemalo vadit, ale viem si predstavit nejaku mudru hlavu z manazmentu, ktory pochopi takyto sekundarny predaj ako nieco, co moze znizit predaj aktualnych setov  (obrazne, niekto kupi stary modular a neostane prachy na novy) - ale podla mna toto nejako vyrazne pri legu nefunguje - skor je to o tom, ze niekto zacne zbierat modulary a chce aj stary, a skor ubere z inej spotreby... no ale mozu to aj inak pochopit a mozu aj po tomto ist...
potom je tu seda zona v podobe predaja roznych bonusovych setov, zamestnaneckych, regionalnych specialit atd - iste TLG ma nejaky program, co ako produkovat a distribuovat, ale tuto to plne chapem, ze to niekto preda - plata dieru na trhu, ked sa niekto nema sancu normalne dostat k urcitemu setu a TLG mu to neumozni ani za prachy - resp si tym bezny clovek znizi cenu hlavneho setu o predany bonus. Toto je pre mna moralne uplne v pohode, nikomu to neskodi, jasne nemusi to byt v sulade s podmienkami lega, ale toto je asi najmensi problem pre lego toto riesit Obavam sa ale, ze to TLG bude chciet postihnut.
Idealne by bolo, ak by tato akvizicia k lepsiemu propagovaniu bricklinku  - ktory popravde bezny zakaznik nepozna. Tam by vedelo lego vytazit zisky z BL, lebo na sekundarnom trhu sa vie otocit vela noveho aj pouziteho lega, resp. figurok, dielikov atd.

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: BrickLink
« Odpoveď #199 : 30. November 2019, 13:19:59 »
Možno by tu bol priestor práve na také pozitívum, že by vedelo TLG spraviť akoby vlastný shop a diely ktoré im ostávajú dlhšie po skladoch by takto pustili von... Ale pri ich komplikovaní naozaj jednoduchých vecí si neviem predstaviť či by to niekedy v dohľadnej dobe zvládli... Radšej to budú držať u seba a keď bude treba tak to možno radšej vyhodia ako to prácne pomaly rozpredávať...  :-\

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
Re: BrickLink
« Odpoveď #200 : 02. December 2019, 11:17:55 »
Som v soku. Ale ked si zrovnam, akym smerom sa ubera tlg, a teraz myslim z pohladu stavitelov a moznosti ziskat diely:
Stena - obmedzeny vyber minimalne vyuzitelnych dielov
Smeti - znacne osekana podpora lugom
Lugbulk - kapitola sama o sebe, vyuzitelnost na masove diely
Bricklink - ak zarezu tento zdroj tak rip mocy, a myslim ze su si toho v tlg dobre vedomi. Preto ocakavam podporu (samozrejme ze to nebude zadarmo) stavitelom prave cez bl
bye

Odhlásený Frco

  • Príspevkov: 326
  • Lego hrady forever
    • LEGO hrady
Re: BrickLink
« Odpoveď #201 : 02. December 2019, 11:43:56 »
Tak BL urcite nezarezu co sa tyka predaja dielikov.

Skor vidim priestor na zvysovanie poplatkov na BL, lebo momentalne su naozaj velmi nizke, v porovnani s ebayom, Aukrom...inymi vecami.
Viem si predstavit, ze zacnu teraz prerabat ciastocne BL, napriklad vizual a niektore funkcionality (vyhladavanie by urcite mohli upravit, to sucasne ma vela much) a na konci ked to dokoncia tak vydaju nejaku spravu v style: No, prerobili sme to, ale chapete, nieco nas to stalo a kedze zivot je drahy, rozhodli sme sa o 1 percento/ o dve zvysit poplatky. Samozrejme za ucelom buduceho skvalitnovania sluzieb....bla bla bla...klasicke kecy ako co najviac vyzmykat peniaze.

Nieco ako SMEcko. Najprv pytali peniaze lebo vraj treba cash na kvalitny obsah (piano, neskor vlastny system). Ok, zaplatil som si predplatne.
Ubehol nejaky cas.
Teraz ked chcem ist na SMEcko cez PC a mam zapnuty ADblock, tak nemozem, lebo tie spiny to vedia a zablokuju mi automaticky pristup na web. Ked chcem SMEcko bez reklam, musim DODATOCNE zaplatit dalsie peniaze, aby chudacikovia nahradili vypadok z reklam.

Cize uz tie spiny pytaju peniaze dva krat. Za "kvalitny" obsah a este k tomu aj za nezobrazovanie reklam. Ocakavam neskor treti poplatok - za vstup a citanie/prispievanie do diskusii  ;D

Proste salamova metoda jak tieto stranky postupne pytaju viac a viac. V tomto bol BL az doteraz jednou z mala pozitivnych vynimiek.

Odhlásený phoenicis

  • Príspevkov: 1080
  • May the Brick be with you ;)
    • Brick-Wave
Re: BrickLink
« Odpoveď #202 : 02. December 2019, 12:37:30 »
Zase mohli by vymyslieť vlastnú platobnú službu. Mohli by do toho integrovať napr. MasterCard a VISA a kľudne spraviť službu, ktorá bude podporovať prijímanie platieb z karty priamo na účet. Ináč budú asi musieť spolupracovať s PayPalom a poplatky už teraz súčtovo (PayPal+BL) dosahujú 10%+, pričom sa počítajú z celkovej ceny (vrátane poštovného  :( ). Už aby to niekto dal rozumne dokopy...

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
Re: BrickLink
« Odpoveď #203 : 02. December 2019, 12:41:16 »
Tak pokial ide o prachy je daleko vynosnejsie zmykat kseftarske sety ako par centove dieliky.
Lenze to im oci kolu reselleri... Pripada mi ze ani v tlg sami nevedia co chcu ked kseftar im vadi ale obchod hlboko podliezajuci katalogove ceny nie? To keby vyrabali automobily tak asi zakazu predaj jazdeniek a dostupnost dielov klesne na uroven mototechny...
bye

Odhlásený Frco

  • Príspevkov: 326
  • Lego hrady forever
    • LEGO hrady
Re: BrickLink
« Odpoveď #204 : 02. December 2019, 16:56:06 »
No inak ten platobny system by bol super vec, to je dobry napad  (y)
Pekne krasne obist ten nenazrany PayPal, ktory berie 4 a viac percent. To by som im tlieskal, keby zaviedli nieco take, platba priamo kartou na BL, na nejaky velky ucet, z ktoreho by sa to potom posielalo predajcom. Ale muselo by to byt dobre spravene, lebo aj to moze mat svoje muchy.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: BrickLink
« Odpoveď #205 : 14. December 2019, 13:58:08 »
Máte poňatia čo to je spraviť platobný systém, navyše taký aby bol v čo najviac krajinách (inak to skončí pri USA, EÚ) a neporušoval žiadne regulácie? Úplne iný hráči ako napr Amazon toto nerobia a spoliehajú na spoluprácu so spoločnostami čo robia platobné karty.

Už sú prvé oficiálne veci známe, boli upravené podmienky služby BL:
- poplatky sa nemenia
- prispievatelia do databázy dostanú titul BrickLink Community Expert, zatiaľ program štartuje v roku 2020
- pravidlá pre predajcov sa upravujú nasledovne (väčšina z toho bola už ohlásená)
   - predávať sa môžu iba produkty LEGO okrem výnimiek dole. Iné značky nie sú povolené
   - nemôžu sa predávať sety pred ich uvedením na trh
   - nemôžu sa predávať reprodukcie a falošné predmety - napríklad vlastné tlače krabíc a návodov
   - nemôžu sa predávať modifikované diely - vrátane vlastnej potlače, rytia, chrómovania a farbenia
   - vlastné (custom) sety - môžu byť v zozname ak nemajú modifikované diely či vlastnú elektroniku. Musia spĺňať podmienku toho že neporušujú žiadne duševné vlastníctvo cudzie či TLG
   - nie-LEGO predmety - niektoré nie-LEGO predmety môžu byť dovolené ak prispievajú k fanúšikovskej kultúre - napríklad literatúra o LEGO, LEGO pamätihodnosti, veci na tvorbu custom setov - nálepky, návody, krabice
Citovať
If you are a registered seller on the Site, you agree to comply with the following rules for selling. We reserve the right to delete without notice any items listed in your store on the Site that in our judgement do not comply with these rules. Repeated violations of these rules may result in the suspension of your selling privileges.
1.2.1 LEGO Brand Only: All items listed for sale must be LEGO brand products unless they fall into either of the two categories listed below – 1.2.5 (Custom Sets) or 1.2.6 (Non LEGO Items). Other brands of building toys are not permitted.
1.2.2 Items Pending Official Release: Items may not be listed prior to their official LEGO release date, either as custom lots or under related catalog entries.
1.2.3 Replicas and Counterfeit Items: All LEGO items must be original and genuine. Replica boxes, photocopies of instructions, or any other counterfeit listings are not permitted.
1.2.4 Modified Parts: All parts listed in your store must be genuine LEGO parts in their original, unmodified condition. Custom printed, engraved, chromed, or painted parts are not permitted.
1.2.5 Custom Sets: Custom sets or instructions may be listed, provided they do not infringe on any intellectual property rights, including those of the LEGO Group. Custom sets may not contain modified parts or non LEGO parts such as lighting kits or electric motors.
1.2.6 Non LEGO Items: Certain non LEGO items that are deemed by BrickLink to be part of LEGO fan culture may be listed. These include literature about LEGO products, LEGO memorabilia, and items used to make custom sets (e.g. stickers, instructions, and boxes).

 - v galérii Studio nebude možné šíriť návody, digitálne súbory a na predaj MOCy ktorú sú duševné vlastníctvo iných firiem. Tieto budú len na zobrazenie (for display only)


V podstate všetko toto bolo ohlasovné, najväčšia zmena sa týka duševného vlastníctva (IP Intelectual property) a je to čisto logické. To čo si dovoľoval niekto z Hongkongu pod zásterkou spadania do HK právneho systému - tj zarábať % na tom že sa cez neho predávajú návody a diely na veci čo majú nejaké firmy chránené si nemôže dovoliť firma ako LEGO, či už z dôvodu že kopec tých firiem je ich partnerom alebo toho že ako veľká firma (ktorej je čo zobrať a má čo stratiť ) je hodne na rane.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: BrickLink
« Odpoveď #206 : 14. December 2019, 14:43:20 »
Tie obmedzenia majú samozrejme logiku. Otázne je ako myslia napr zákaz predaja setov pred ich uvedením na trh. Zachytit corky pred ich uvedenim na trh je v poriadku, ale teoreticky sa to môže.vykladat aj zákaz predávať sety pred ich uvoľnením pre iné siete, keďže niektoré sú istý čas exkluzívne len pre lego.com. A odtiaľ je už len kúsok k zákazu predaja produktov, ktoré nie sú určené na predaj (bonusy)... uvidíme...
Každopádne nerobí dobrý dojem, keď chvíľu po akvizícii vypustia len same negatíva a zákazy a ani 1 pozitivnu vec...pritom by stačilo malo - uviesť na lego.com odkaz na BL pre zákazníkov, ktorí hľadajú set čo už sa nevyraba...co by mohlo dvihnúť návštevnosť...

Odhlásený Inst

  • Príspevkov: 357
Re: BrickLink
« Odpoveď #207 : 14. December 2019, 17:09:13 »

Dúfal som, že niekde nájdem zhrnutie predtým, než to odsúhlasím. Diky moc

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: BrickLink
« Odpoveď #208 : 14. December 2019, 20:53:29 »
Dúfal som, že niekde nájdem zhrnutie predtým, než to odsúhlasím. Diky moc

Ako by si si pomohol neodsuhlasenim? ;)

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: BrickLink
« Odpoveď #209 : 14. December 2019, 21:00:54 »
Ako by si si pomohol neodsuhlasenim? ;)

Asi tak. Nech by do tých siahodlhych blabolov narvali čokoľvek, užívateľ to môže len akceptovat...nemá to zmysel čítať. Kto pozná TLG, aj tak tam nič pozitívne nemohol čakať- všetky zmeny čo robia sú vždy k horšiemu. Ako nedávno zmenený vip systém, čo neovládajú ani ich predavači.