Autor Téma: [MOC] Kavz 3270 Autobus na zber kurčiat v dedinách  (Prečítané 643 krát)

Odhlásený Samolot

  • Príspevkov: 21
[MOC] Kavz 3270 Autobus na zber kurčiat v dedinách
« : 29. September 2022, 19:45:55 »





Autobus bol postavený na báze ľahkého nákladného auta Gaz 53 a v priebehu niekoľkých desiatok rokov výroby vzniklo niekoľko rôznych variantov s rôznymi detailmi. Predovšetkým kvôli meniacim sa predpisom a potrebe prispôsobiť im štruktúru.
Vozidlo bolo veľmi jednoduché a neohrabané, jeho najväčšou nevýhodou bol podľa mňa veľký zadný previs, ktorý na väčších nerovnostiach umožňoval vyletieť z posledných sedadiel ako z katapultu.





 





Trochu v rozpore s jednoduchosťou pôvodného dizajnu som sa rozhodol svoj model vybaviť pokročilou elektronikou v podobe novej sady Mindstorms. Mindstorm hub má šesť výstupov, dva som použil na pripojenie XL control + k pohonu a mindstorm motory slúžili na otáčanie kolies, preraďovanie, otváranie dverí a otáčanie bubna s názvami miest.











V pôvodnom autobuse sa dvere otvárali manuálne, no pákou prístupnou z miesta vodiča. Preto som to navrhol tak, aby to vyzeralo, že vodič otvára dvere spolujazdca.
Prevodovka je modifikáciou usporiadania známeho z Landrowera a preto má len jeden oranžový ovládací krúžok.
Systém riadenia je ďalším variantom riešenia s virtuálnou osou otáčania, vďaka motoru mindstorms je veľmi kompaktný a vďaka stabilizačným valčekom dosť tuhý.


















Najnáročnejší pri stavbe bol prechod medzi kapotou motora a priestorom pre cestujúcich, dodržanie proporcií originálu a dodržanie tuhosti. Nedá sa tam zmestiť, tieto podbehy od Volva sú príliš dlhé.
Napchaním všetkých mechanizmov do podvozku a pod strop sa mi podarilo udržať interiér čistý a verný originálu.
Pod kapotou je vidlicová osmička poháňaná reťazou.

Moje postrehy po postavení tohto autobusu sú také, že motory a ovládacie prvky mindstormov sú tak trochu skratkou. Namiesto konštrukcie krokového motora alebo nejakého redukčného mechanizmu či dokonca spojky stačí naprogramovať postupnosť pohybov, uhol natočenia a rýchlosť. Mechanicky sa teda nemusíte namáhať, navyše sa dajú tieto motory veľmi jednoducho použiť ako konštrukčné prvky. Z pohľadu dizajnéra sú skvelým pomocníkom, no čoraz menej zábavným.

dĺžka modelu 60 cm
výška 24 cm
šírka 23 cm
hmotnosť 3 kg



https://bricksafe.com/pages/samolot/kavz685
« Posledná zmena: 29. September 2022, 19:48:07 od Samolot »

Odhlásený MMX

  • Príspevkov: 108
    • Moje sety.
Re: [MOC] Kavz 3270 Autobus na zber kurčiat v dedinách
« Odpoveď #1 : 07. Október 2022, 08:16:33 »
Za mnaopat nadherny funkcny model  (y)

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: [MOC] Kavz 3270 Autobus na zber kurčiat v dedinách
« Odpoveď #2 : 08. Október 2022, 09:52:13 »
Super model. Vyzerá to fakt dobre.