Autor Téma: LEGO vs. Held der Steine  (Prečítané 3822 krát)

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #15 : 23. Január 2019, 21:26:13 »
No zaujimava debata, len bacha na tie vulgarizmy, lebo vam ujo administrator naserviruje na veceru banan...
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #16 : 23. Január 2019, 21:40:37 »
Co sa certis ved spisovne je to spravne dokonca aj s ypsilonom ;)
bye

Odhlásený Administrator

  • Príspevkov: 119
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #17 : 23. Január 2019, 22:14:14 »
V zapale diskusie sa to toleruje. ;) Kym nenadavaju jeden druhemu... >:D

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #18 : 23. Január 2019, 22:20:32 »
Co sa certis ved spisovne je to spravne dokonca aj s ypsilonom ;)

Aky ypsilon? Ja som myslel to slovo zacinajuce na "k" a konciace na "okoti"...

@admin - necitaju nas neplnoleti? Ja to skor zo srandy, nemam s tym problem, len pravidla hry by sa mali strazit, nech sa to nezvrhne...
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #19 : 23. Január 2019, 22:25:29 »
ja by som to kľudne zmenil, ale nemám práva, tak nech to admin prepíše na "orgáni"

Odhlásený Administrator

  • Príspevkov: 119
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #20 : 23. Január 2019, 22:32:31 »
Done. C:-)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #21 : 28. Január 2019, 13:23:10 »
Neda mi, to musim sem znova prispiet. ;) Myslim si (spolu s vacsinou ludi vo svete), ze LEGO tu uz slo cez ciaru a ze skutocnym dovodom ich "utoku" boli jeho kriticke videa. Tvrdit, ze zneuziva objekt tvaru kocky bol prehnany. Jednak na kocku nemaju uz ziadne prava (a ked aj mali, mali na kocku 2x4) a dvak to ani nejak extremne nepripomina konkretne LEGO kocku. Popravde do tejto afery som si jeho logo velmi ani nevsimal. Tu jeden nemecky pravnik hovori, ze keby sa branil a siel by do boja s TLG, tak by vyhral.
Ja som jeho videa pozeraval a pozerat asi aj budem. Ano, bol dost kriticky, ale ako som uz pisal - vedel trafit kliniec po hlavicke. Ved kolko je UPLNE neobjektivnych recenzii, kde nenajdete snad ani stipku kritiky a aj z hovna upletu bic (vychvalia aj uplne braky)... Ako priklady uvediem spravcov Bricksetu a Zusammengebaut. Tie recenzie sa nedaju citat - to je neobjektivne ritolezectvo najhrubsieho zrna. Tu to bol asi zas opacny pripad - bolo viac kritiky ako pochvaly, ale jednym dychom dodavam, ze kritika bola vacsinou opodstatnena a vedel aj pochvalit, pripadne upozornit na pozitiva, ktore sme si my ani nevsimli. Kazdopadne urcite bol objektivnejsi ako dvaja spominani. Jeho prejav neriesim, niekomu sa mozu jeho grimasy pacit, niekomu nie. ;) Pozrel som si aj jeho 2 z 3 najnovsich recenzii - a to na nejaky americky klon a na LEGO katalog na 1. polrok 2019. Co sa toho klonu tyka, podla mna ta recenzia bola uz dost trucpodnik. Nachadzal tam pozitiva na veciach, ktore podla mna za to urcite nestali. Cisty trucpodnik - neverim, ze veril tomu co hovori. Co sa recenzie LEGO katalogu tyka - tiez sa mi zda, ze uz tam nachadzal nedostatky aj na uplne nepodstatnych veciach, kritizoval uz hovadiny. Ano, mal tam aj opodstatnenu kritiku, ale... No, uz som mu to tak nezral. Strasne z toho na mna uz srsal ten trucpodnik. Neviem - mozno som len ovplyvneny tou aferou. Jeho 3. recenziu - na Black Seas Baracudu - som nepozeral, lebo ma ten set nejak extra nezaujima. Ale prepdokladam, ze ho viac chvalil ako kritizoval. Budem ho urcite sledovat aj nadalej a som zvedavy, aky bude.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #22 : 31. Január 2019, 13:18:11 »
Takže celá tá "chyba" ktorú spravilo / priznalo LEGO (viď "In my opinion mistakes have been made on both sides.") je podľa riaditeľa nemeckej pobočky to že mali najprv dvihnúť telefón a až potom posielať list od právnikov. Za ochranou značky si stoja.
https://www.promobricks.de/lego-chef-held-steine-spielwarenmesse-treffen/75521

Dovolím si opnovať s "vacsinou ludi vo svete". Väčšina ľudí o tom nevie, väčšina zákazníkov o tom nevie alebo ich to nezaujíma, väčšina AFOLov to má tiež na háku (samozrejme percento sa mení smerom k epicentru v Nemecku), dokonca ešte ak na stránke ako Promobricks ktorá z jasných príčin bola na jeho strane to v komentároch (viď link vyššie) tak nevyzerá.
Som aj na inej medzinárodnej platforme, kde je LEGO len jedna z tém, klony alebo nadávanie na ceny je tam úplne bežné, nadhodil to tam nejaký Nemec, 2-3 príspevky umrelo to. To len v rámci pár percent komunity sa z toho robí búrka v pohári vody.
Ak chcete príklad tak tá kampaň s Greenpeace a Shell, vtedy to malo milióny zdieľaní, pokrytie v medzinárodných médiach, ak by ste ta na to spýtali vzorky bežných zákazníkov LEGO tak si na to max ledva spomenú.

Jeden právnik rozsudok nerobí, ako sa hovorí v tom vtipe pridaj druhého a už dostaneš tri názory :D

Čisto logicky, ak by boli dôvodom jeho kritické videá tak ako asi rozmýšlal človek čo to začal ? Človek je už nabrúsený (prípadne sa tvári tak aby zarábal na svojich fanúšikoch) tak mu zakážeme dať brick do loga (nič viac v tom liste nebolo !)  a on spraví čo ? Jáááj on stiahne chvost zruší kanál a pojde plakať do kúta. Alebo si zmení logo bude nabrúsený ešte viac a na to nemáme žiaden dosah.
To nedáva žiaden význam ani v zárodku.

Na druhú stranu, ak pustia niekoho si zaregistrovat logo modrej kocky s bielym textom, zajtra príde niekto so žltou, potom červenou,... a zrazu LEGO bude medzi mínovým polom čo ešte môžu použiť a čo nie.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #23 : 31. Január 2019, 13:42:57 »
Ale vysvetli mi akym pravom si nemozes zaregistrovat logo, v ktorom bude nieco co sa len podoba na kocku so studmi? Na zaklde COHO Ti to TLG moze zakazat? Ze oni prvi vymysleli kocku so studmi? (A vymysleli?) To je to iste, akoby Daimler nikomu nedovolil zaregistrovat si nieco, co bude mat 4 kolesa a volant len preto, lebo oni s tym prisli prvi.
Ja si dam zajtra pre svoj webshop zaregistrovat toto logo. A nech mi dokazuju, ze to je LEGO kocka! Ja tvrdim, ze to je bratislavsky hrad - symbol mesta kde sidlim!



Fakt ma zaujima na zaklade COHO si toto TLG moze dovolit? Ja si tiez myslim, podobne ako ten pravnik, ze typek by v sudnom spore vyhral. Resp. TLG by zrejme stiahlo chvost.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #24 : 31. Január 2019, 14:04:36 »
Trademark má identifikovať (jednoznačne) značku, firmu, produkt,...

Ešte raz a polopate LEGO to nezakáže.

Ale Panke si to podal ako ochrannú známku na zodpovedajúcu inštitúciu a LEGO sa ako účastník ktorý má argumenty, že podmienky pre danú značku neplatia do toho vložilo cez regulérny proces - na danom úrade. A ten úrad by to rozhodol podľa toho čo bolo dodané. Teda pokiaľ to celé Panke nestiahol.
Samozrejme je tam ďalšia inštancia ak by sa to jednej strane nepáčilo (to je tam kde MegaBloks vyhral na LEGOm) a to súd. A tam by zas súd rozhodol a nie LEGO!

A podstata je že LEGO rozporuje tú jednoznačnosť identifikácie značky pre Pankeho, pretože ten brick reprezentuje ... LEGO kocku. Takže riešili to že si nemá iná firma dať do registrovaného chráneného loga niečo čo identifikuje inú firmu a/alebo jej produkt.
A dúfam že uznáš že pre veľkú väčšinu verejnosti brick = LEGO.
Navyše tak ako pri MB vs LEGO tak ani tu nejde o to že výsledkom má byť pririeknutie rozporovateľovi, trademark na brick nedostal po úspechu MB, ale nedostal ho ani nikto. Tj aj výsledkom tohoto má byť že ochranná známka s modrým brickom nebude pririeknutá LEGu.

Ak by sme boli pri porovnaniach s autami tak si tipnem že MB nedovolí si servisu/predajcovi dať do chráneného loga napr siluetu Gčka a do textu G-Wagen pričom silueta sa dá napasovať aj na iné autá a text je skratka nemeckého slova (ale obe sú identifikované s konkrétnym modelom. Alebo BMW servis si chce registrovat logo so siluetou ľadvinky.

Ešte raz, nebavíme sa o obyčajnom logu, ale ochrannej známke čo je neobmedzene obnovovateľná zákonom chránená a vymáhateľná. Chápeš ten rozdiel v dôležitosti?


edit k logu: Ty môžeš tvrdiť čokoľvek, aj tvoj právnik. Ale rozhodne to niekto iný.
mimochodom keď si si taký istý tak skús  >:D Aj keď tvoje logo už sa odchyľuje len tým že to nieje geometrický priemet na siluetu  ::)
« Posledná zmena: 31. Január 2019, 15:01:58 od papluh »

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #25 : 31. Január 2019, 15:44:01 »
Myslis daco ako Coca-Cola trademark na tvar flase?

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #26 : 31. Január 2019, 16:54:13 »
Teraz neviem v akom vzťahu to myslíš.
Ale áno, Coca-Cola má TM na tvar flaše.

edit: teraz pozerám, že v EÚ to nedostali. Ale tiež si tipnem, že logo s ich flašou sa ti asi nepodarí zaregistrovať  >:D
« Posledná zmena: 31. Január 2019, 17:16:49 od papluh »