Autor Téma: Crusher unmanned combat vehicle  (Prečítané 2187 krát)

Odhlásený Samolot

  • Príspevkov: 21
Crusher unmanned combat vehicle
« : 02. Február 2021, 21:25:10 »
Tentokrát niečo úplne iné. Nech to nie je tak, že staviam iba ruské kovanie. Tentokrát môj vlastný dizajn, inšpirovaný bojovým dronom American Crusher.








Keď som to uvidel prvýkrát, okamžite sa mi páčil dizajn pruženia. Čoskoro som začal vymýšľať, ako to urobiť s legom. Problém bol v tom, že žiadne pneumatiky Leg nezodpovedali stupnici, ale našťastie som mal doma MilSpece, ktorý som používal v AJBAN.



Konštrukcia pruženia prebehla rýchlo, problémy sa začali počas testov.
Snívalo sa mi, že vozidlo bolo dynamické, tu však stáli prekážky: slabosť motorov Lego a zmes mäkkej gumy, z ktorej sú vyrobené pneumatiky. Crusher nemá klasický systém riadenia, mení smer otáčaním kolies na oboch stranách rovnako ako tank. Takže si viete predstaviť, aké trenie musia motory prekonať, aby otočili model s hmotnosťou viac ako 3 kg na 13 cm pneumatikách.

V prvom variante som preň vyvinul špeciálnu prevodovku a v skutočnosti šesť synchronizovaných prevodoviek viazaných na šesť motorov PF L. V praxi sa rýchlosti oboch prevodových stupňov napriek veľkým rozdielom v prevodových pomeroch takmer nelíšili a zložitý systém radenia sa nepodarilo synchronizovať.



Takže som zjednodušil dizajn a použil výkonnejšie motory PF XL, tiež som znížil prevodový pomer a použil planétové náboje. Bolo to o niečo lepšie, ale iba na vhodnom povrchu, ako je jemný štrk alebo okruhliaky. Na asfalte kládli gumy obrovský odpor a na klzkom povrchu sa kolesá roztočili na danom mieste. Používanie pneumatík Xerion pomohlo a v tomto variante som podvozok prispôsobil svojmu Ziła Peacemaker.



Použitie týchto pneumatík však úplne zmenilo proporcie modelu a pre Crusher nebolo vhodné. Bolo potrebné pokračovať v práci a používať valčeky obmedzujúce prácu kolies do strán, spevňujúce rám vozidla, zoštíhľujúce vozidlo a na jeho pohon boli použité až tri bzučiaky, jeden pre každý pár kolies. 6x PF XL a 3x Buwizz a planetárne náboje sú satanskou kombináciou a dávajú modelu neuveriteľnú silu v teréne ako drak, ale dobre sa s ním manévruje iba na voľných povrchoch alebo na tanečnom parkete.



Bol som trochu hlúpy, že taký veľký model má tak málo funkcií, a tak som v určitej fáze vyvinul chápadlo na výložníku, ktoré dokázalo zachytiť „cenné zvyšky, napr. Rádioaktívne“ z bojiska, naložiť ich do špeciálnej komory a potom otvorenie poklopu v podvozku, aby sa znížilo zaťaženie podzemných síl. Celá konštrukcia bola ale ťažká a nedalo sa zabudnúť na plynulé manévrovanie vozidla, tak som ho demontoval.



Je zaujímavé, že tento prvok som dokázal zmysluplne využiť po prvýkrát v roku 19086.



Po vizuálnej stránke som sa chcel chvíľu držať originálu, ale rýchlo mi pripadal jednoducho škaredý a rozhodol som sa mu dať trochu agresívnejšiu podobu.








Už pracujem na ďalšej verzii tohto vozidla, tentokrát s klasickejším systémom riadenia.
Film som nenakrútil prvýkrát, nakrútil ho kamarát z bicyklov DR Ebike, som zvedavý, ako sa vám páči.


Galeria
https://bricksafe.com/pages/samolot/crusher

https://www.facebook.com/PawelStefaniukSAMOLOT
« Posledná zmena: 02. Február 2021, 23:54:27 od Samolot »

Odhlásený sylmer

  • Príspevkov: 396
Re: Crusher unmanned combat vehicle
« Odpoveď #1 : 03. Február 2021, 10:17:04 »
Paráda, lepšie než HOME OFFICE!  :P  Potlesk postojačky  (y)
Technické komenty prenechám odborníkom a za ženy pochválim dizajn a prezentáciu, super fotky! Dúfam, že pre tieto Tvoje veldiela nezanedbávaš rodinu  ;)