Autor Téma: Napodobeniny  (Prečítané 203196 krát)

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #330 : 21. Marec 2017, 04:11:05 »
Ked da niekto verejne na net kompletny navod na svoj vytvor, tak co ocakava? Ze pride za nim nejaky vysmiaty meter patdesiat vysoky cinan s kravatou a kufrikom a ponukne mu lukrativnu zmluvu? To je len v americkych filmoch!!!! To by si pred podrobnym zverejnenim navodu musel dat vytvor patentovat a az potom by mal vyplakavat! Dovtedy si autor moze akurat fukat praskovy cukor do ritneho otvoru!

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #331 : 21. Marec 2017, 09:48:15 »
Trochu nechápem reakcie o vyplakávaní a afekte Madocu. Viem si predstaviť, koľko mu trvalo dopracovať sa na takúto úroveň a koľko času a energie ho stálo vytvorenie každého jedného modelu a návodu k nemu, ktoré následne zdarma zdieľa s komunitou AFOLov. A potom príde nejaká čínska firma a bezočivo na jeho výtvoroch ide zarábať. Ak je to aj právne ťažko napadnuteľné, je to vrcholne neetické a zľahčovanie takéhoto prístupu, resp. výsmech obeti je presne tá forma správania, ktorá u nás udržiava hajzlov vo vedení štátu/samospráv atď.

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #332 : 21. Marec 2017, 10:29:33 »
Ale preco riesis nejaku etiku v dnesnom svete???? Cely svet je o tom, ako najlepsie vyd##be jeden s druhym! Nic viac a nic menej! Ty si myslis, ze napr. samsung bol hned spicka v televizoroch? Pokradli cele know-how od takych ako je sony alebo panasonic...a postupne zacali investovat do novych technologii a pekne potichu predbehli vsetkych. A cinania teraz kopiruju a kradnu...ale casom, ked si zacnu ludia uvedomovat, ze kvalita je porovnatelna s Legom a budu vydavat vacsie a odvaznejsie sety ale Lego nadobudnu financie a zacnu investovat do ludi co budu vymyslat vlastnge sety....A ked sa Lego nezobudi vcas, tak jedneho dna si uvedomia, ze su dvojkou na trhu a take dnes smiesne znacky alo Lepin alebo Decool ich prerastli cez hlavu. Robil som priamo vo vyrobe na plasty a mam predstavu cien za aku sa vyrabaju suciastky....a (aj za cenu, ze ma tu ukamenujete), mozem povedat, ze Lego ma neuveritelne prestrelene ceny stavebnic...a pridu cinania, ktory napr. Porsche 42056 predavaju aj s postovnym a so ziskom za stvrtinu ceny originalu...samozrejme, ze neplatili za vyvoj lebo ho ukradli....ale oni dokazu predat model za 75€ s postovnym a original je za 300€...

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #333 : 21. Marec 2017, 11:47:08 »
Zas sme pri tom istom, keď si niekto myslí, že ak plastový granulát stojí cca 5% cenovky*  v obchode, tak výrobca zarába 95%. 
Aspoň nech je útechou, že sa podobné úvahy týkajú aj iných značiek ako okrem LEGO. Naštastie napr u topánok sa našli ľudia čo to spočítali a dali články
https://www.solereview.com/what-does-it-cost-to-make-a-running-shoe/
http://www.bizjournals.com/portland/blog/threads_and_laces/2014/12/the-cost-breakdown-of-a-100-pair-of-sneakers.html
možno to to trochu otvorí oči na tú matematiku ... a kto nevie poriadne anglicky, sú tam farebné obrázky  8)

* taký tip - odpočítaj daň, cca 50% je distribúcia : cena na výstupe (nemyslím že podporu dávajú so stratou  >:D ), náklady na materiál vs zisk výrobcu je zo správy 2015.

PS: len aby to neskončilo tak, že kto skončí "vyd##baný" bude obyčajný človek napr z Kladna, ktorý si dovolil žiadať 2.5-3x toľko ako Číňan (a to je ešte nízka mzda ) lebo trh si pýta nižšie ceny ...

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #334 : 21. Marec 2017, 15:48:01 »
Dik za clanok Papluh. Bolo mi jasne ze vyrobca nezaraba Tolko a ze sa tie peniaze rozkotulaju na vela veci medzi konecnou cenou a vyrobnou cenou ale ten clanok to dobre vysvetlil a objasnil.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #335 : 21. Marec 2017, 16:28:18 »
A to je ešte z pohľadu veľko reťazcov v USA, tj 2 úrovne. Malý predajca alebo na trhu kde nieje zastúpenie si ešte musí pridať jednu úroveň a to veľkoobchod i autorizovaného importéra.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #336 : 21. Marec 2017, 18:02:51 »
Pri tych dizajnoch/vynalezoch je dobre najst nejaku strednu cestu - na jednej strane je opravneny zaujem vynalezcu, ktory venoval cas a energiu a nieco vytvoril, na druhej strane pre podporu vyvoja a dalsich vynalezov neni dobre, ked je komplet vsetko kryte patentami a bez nich sa nikto a nic nepohne (extrem je, ked si velke softverove firmy patentuju este aj pocitacove programy a postupy, co by inak malo byt kryte len autorskym pravom). Ale ked niekto drzo zobere vysledok prace nejakeho amaterskeho dizajnera a zacne na tom ryzovat, to je extrem a neakceptovatelne. Nic na tom nemeni fakt, ze to dotycny zverejnil - jednak pochybujem, ze dal navod na volne stiahnutie a skor by som povedal, ze ho predaval pre beznych ludi po par dolaroch, aby si doma mohol niekto dane dielo postavit (to su tie vsetky custom navody na ebayi), a jednak jeho zaujem bol, aby si kazdy zaplatil za 1 dielo, ktore si vytvori, nie ze z toho niekto zacne vyrobu. Je to ako keby som si stiahol navod k nejakemu custom legu a potom to zacal predavat na ebayi a ryzovat - to je humus, a cinania isli este dalej. Ta hranica medzi akceptovatelnym a neakceptovatelnym konanim je podla mna v tom, ze ked niekto zacne vyrabat kompatibilnu stavebnicu, tak je to este znesitelne (a po skonceni patentu lego aj zakonne), ale ked niekto ukradne este aj dizajn, tj ze si ani neda namahu nieco sam vymysliet (pritom by to boli minimalne naklady pri prepocte na mnozstvo setov), tak to je suteren.

Co sa tyka cien - moja oblubena tema :-). Chapem rozdiel medzi vyrobnou cenou a konecnou cenou, ale:
1) lego nejsu boty, a aj distribucia je ina. Ked si idem kupovat boty, tak nejdem do predajni jednotlivych znaciek Nike, Adidas, ale idem do Obuvy. Takisto nekupujem boty online. Ked idem kupovat lego, tak kludne si viem predstavit, ze 30-50% ludi pojde do lego store alebo nakupi na webe, ak by taka moznost bola. Takze ked si distribucia a maloobchod odkusne velky kus kolaca zo zisku, je to chyba TLG, ze nema viac lego storov. Resp aspon poriadnu siet SaH. Potom by sa  nakrmili aj oni na distribucii, resp by im to umoznilo predavat lacnejsie.
2) rozdiely v cenach v krajinach - ak by TLG islo cenovo na doraz, tak by nemohli byt take rozdiely v cenach napr medzi USA a Aziou. Plus tie noznice este viac otvaraju zlavy, ktore su - cuduj sa svete - najma v USA, kde maju najlacnejsie lego. Takze nieco niekde nesedi.
3) iste, TLG ma vacsie naklady na vyskum, stroje, material. Ale stale je divne, ze Lepin dokaze ist na take zlomky ich cien. Najma ked kvalita lega rokmi klesa. A ako ukazal aj priklad s botami, tak samotne naklady na vyrobu tvoria mensiu cast ceny. Iste niekto povie, ze Lepin nejde cez celu distribucnu siet - OK ale koho je to chyba? Aj TLG moze predavat lego online napriamo a setrit naklady na distribuciu. Sranda je, ze aj predava napriamo cez SaH, ale cenu tam nema nizsiu, hoci nemusi ist cez siete typu Tesco a Dracik. Takze mi to nejako nejde do hlavy.
4) dalsie porovnanie, kde mi to nesedi, je preco je nejaky lego set niekolko nasobne drahsi, ako ina hracka podobneho objemu / vahy. Material je plus minus podobny, iste stavebnica je narocnejsia na vyrobu - viac drobnejsich casti - ale aj tak - tie rozdiely v cenach su velke.

Ked si to tak spocitam, tak mne to vychadza tak, ze lego ma ceny take vysoke, lebo si to proste moze dovolit. Ma neskutocne silnu znacku, ktora by bola znama aj bez reklamy (kazdy rodic to pozna + evokuje mu to kvalitnu hracku) a az do nedavna nemalo realnu konkurenciu. Ale to sa moze lahko zmenit, ak zaspi na vavrinoch. Najma ak kvalita lepinov stupne.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #337 : 21. Marec 2017, 20:49:15 »
Madoca je prave jeden z tych, co navody ponuka zdarma, vid http://rebrickable.com/users/Madoca1977/mocs/. Na veci to vsak nic nemeni.

Co sa tyka tej LEGO cenotvorby, je to trochu zlozitejsie. Ad 1., ak aj ma LEGO svoje obchody, nie je to celkom porovnatelne s vylucenim lokalneho predajcu, nakolko aj ich LEGOSTORE so sebou nesie naklady na prenajom priestorov, energii, zamestnancov atd. Na druhej strane ani v S@H nemozu davat privelke zlavy, lebo by tym kanibalizovali svoje vlasne LEGO STOREy a aj lokalnych predajcov. A takisto na vyslednu cenu vplyva aj pomer ponuky/dopytu. Ak su schopni vypredat predpokladane percenta z vyrobnych kapacit, nema pre nich zmysel znizovat ceny. Vzhladom na hospodarske vysledky LEGA nemam pocit, ze to robia zle.
Lepin na druhej strane nema kamenne predajne, nepredava cez siet predajcov, nema ziaden vyvoj, dokonca setri aj na dizajne tym, ze ho kompletne ukradne. A pri cenach, ktore tu boli spominane predava stavebnicu v sacku bez krabice. Otazna je tiez nezavadnost pouziteho plastu a podmienky, za akych to vyrabaju. Osobne si radsej kupim za svoje peniaze menej LEGA, ako viac Lepinu. S kupou Lepinu je to podobne ako pri ludoch, ktori sa nestitia kupovat kradnute bicykle/auta/whatever a tvaria sa, ze nemaju podiel viny na kradezi. Ved keby nekupili oni, kupi niekto iny.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #338 : 21. Marec 2017, 21:54:10 »
Treba si uvedomiť, že tá analýza topánok bola vztiahnutá na americký trh a tam to dosť sedí. Pretože tam to sa vačšina nepredá cez Brand store ani cez Obuv ale cez Super Hyper predajcov. A z pohľadu týchto hráčov nieje rozdiel medzi topánkov a LEGOm. Pretože TLG sa síce môže pochváliť nejakými 5 mld USD obratu (2015), ale Target má ~74 mld USD, Amazon 105 mld USD a Wallmart 485mld USD !!  To sú práve tie veľké siete, ktoré majú tie poriadne zľavy, dorovnávanie cien konkurencie a pod. Pretože majú z čoho. To sa nebavíme o vypredávaní nejakých posledných kusov onlin, ale o plošné zľavy.
Mimochodom k americkým cenám treba pripočítať sales tax až do 10%, podľa štátu, priemer okolo 7%. Alebo opačne odpočítať od našich DPH. No a už sa tam bavia o Donaldovej importérskej dani...

Okrem toho treba sa na pozreť zoširoka, tieto siete predávajú s takými zľavami nielen LEGO ale aj iné značky. Z Amazonu som kupoval ako darčeky napr Leatherman multitool za cca 50% cenníkovky, to sa tiež dá považovať za predražené,  však na Miletičke sa dá podobný kus kúpiť za 10-15%. Laserový diaľkomer Bosch asi za -40% dole, kua však v LIDLi stojí 10 Eur, atď  (len rýchly výcuc z Amazon mailov) ... to len toľko k tomu že tie zľavy idú skôr na úkor predajcu ako výrobcu.

SaH a priamy predaj je kapitola sama o sebe. Na jednu stranu ak sa pozre konkurencia tak Mattel, Hasbro atď tiež predáva online len niekde a za cenníkovky a nejaké stores som nevidel ani v USA. Na druhú stranu by TLG samozrejme môhlo byť ešte väčším leadrom riešiť veci čo iní nerobia. To len poznámka k tomu, že akoby všetci ostaní to robia  a oni nie ...
Čo sa týka cien tak je to relatívne bežné že značkové predajne plošne držia doporučené ceny, stačí si len pozreť nejakú Samsung predajňu a pod nech nie sme len pri hračkách. Neviem či sú to nejaké dohody alebo je tam nejaká legislatíva. Mám pocit, že ak by výrobca predával B2C za menšie ceny ako dáva B2B tak z toho može mať nejaký problém.

Nejaké reálne porovnanie nákladov sa nedá spraviť bez vedomosti koľko z cenníkovky ide TLG. Ale aspoň sa dá povedať, že ak je výroba napr 1/x z obratu TLG tak vo vyslednej cenne to bude ešte menší podiel.
Keďže údaje z 2016 ešte niesú tak z 2015 (The LEGO Group Annual Report 2015):
Obrat 35.8 mld DKK z toho náklady na produkciu 9,8mld (materiál, energie, výrobný personál, fabriky), tj v priemere cca 27% z dodávateľskej ceny, dajme tomu zaokrúhlene 1/4. Ak pridáme neznámu maržu predajcu tak ten podiel z cenníkovky bude ešte menší. Samozrejme, všetko je to priemer, ale menej to určite nebude.

Takže ak zoberem napr Parisien Restaurant tak po odpočítanií DPH je to 125 Eur, tj ak by to bol priemerný set (a to nie je - bežné kocky, veľký set = menší podiel balenia, bez licencie) tak výroba pre TLG by nemala byť viac ako nejakých 33 Eur aj keby tam bola 0% predajcovská marža.
Do toho sa zmestí aj cena LEPINu a to majú určite výrobu nižšiu, keďže majú čínske platy, čínske fabriky a enviromentálne štandardy, čínskych dodávateľov plastu, ... čínske všetko.

Kde je zvyšok ? Cca toľko čo výroba je aj zisk, tretina k tomu dane štátom.
No a potom 1/2 výšky výrobných nákladov je administratíva (vrátane ľudí a budov) a iné náklady (vývoj).  Pre LEPIN v podstate nula, návod ukradne pár ľudí.
A na koniec cca toľko čo zisk alebo výroba  je predaj a distribúcia (ľudia, sklady, preprava, marketing).  Toto všetko je outsourcované a skladované v Číne za čínske ceny. A poplatok za predaj za Aliexpress je niekde 5%...

Takže ak "ponecháme" TLG nejaký "primeraný" zisk dajme tomu 10% miesto "nenažraných" 34% pred zdanením, tak by sa to v súčasnom stave retailu premietlo do ceny v priemere možno 15%, možno ani to nie.

Samozrejme ak by sme všetku výrobu presunuli do Číny, však prečo sa zastaviť len pri LEGu, aj autá sú drahé, tak sa dostaneme možno na polovičné ceny, otázka kto by si to môhol dovoliť ak by padla celá výroba, prenesene aj časť služieb a pod ...

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #339 : 22. Marec 2017, 02:04:12 »
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený GentlemanA15

  • Príspevkov: 782
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #340 : 22. Marec 2017, 07:40:07 »
No a na bazoši je už jeden Lepin za 350E >:D
https://deti.bazos.sk/inzerat/71557034/technic-Avtoros-Shaman-8x8.php

Haluz, že nikde nemá spomenuté, že je to lego a taktiež technic nadpis je tak krásne odfotený, že na druhej foto ani nevidieť, že je to origoš technician :D

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #341 : 22. Marec 2017, 08:30:47 »
Co sa tyka Lepinu, tak je to naozaj velmi drze, ze kradnu navody a zarabaju na nich....ale bohuzial aj o tom je obchod....kradnut know-how ak mozem. Chcel som porsche 42056 v zelenej ale len Decool ho mal v ponuke. Tak som ho so stiahnutou ritou kupil za 75€ vratane postovneho z Ciny. Poskladal som ho a bohuzial musim konstatovat, ze vsetky diely do seba krasne sadli, nic neplantalo. Navod bol zrozumitelny, ziadne chyby som v nom nevidel...dokonca musim povedat, ze Lego sety co mam, maju sklon k nerovnomernosti farieb (napr. ENZO je z troch odtienov cervenej, co dost nahneva, ked si pozriem, ze ma stal skoro 170€)a decool mal vsetky diely v jednom odtieni. Keby som ho dal niekomu do ruky tak si vsimne, ze to nie je lego len podla toho, ze diely nemaju nikde logo. A teraz hura na moje ukamenovanie. Teraz idu cinania cestou, ze Lego modely robia v inych farbach. Napr. BMW R1200 maju v cervenej. Co sa tyka Lega, su tam dva pohlady:
1) su to predrazene sety, co ukazuje to, ake zisky maju v poslednych rokoch...a verim tomu, ze  budu este drahsie na com bude profitovat Lepin
2) sice su predrazeni ale pokial to ludia budu kupovat a v takych mnozstvach, ze nestihaju vyrabat, tak je dost logicky krok zvysit ceny (a tym padom profit). Ked ich bude kupovat menej ludi ale vyroba a odbyt pojde na 100% tak aj ja by som to robil
« Posledná zmena: 22. Marec 2017, 09:36:38 od Peto »

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #342 : 22. Marec 2017, 10:51:57 »
Peto tu pise presne moje nazory!
Ja som AFOL, ale nie zaslepeny. Vzdy som bol za spravodlivost a treba ju aplikovat aj tu. Lepin kona nemoralne tym, ze ukradne niekoho napad. Bodka. Po pravnej stranke je to v poriadku a udivuje ma, ze zrovna mesje toto nevie! Ak Paliaosn zverejni na nete navod na nejaky svoj model (alebo iba fotografie), ja ho mozem zacat predavat a Paliason nemoze ALE VOBEC NIC! Budem chrapun, ale tym to cele skonci, aj ked sa Paliason na hlavu postavi a bude vyplakavat po 10 forach.
Lepinu sa dari a Lepin to vie. Ja si Lepin nekupim (aj ked ma to v pripade Emeraldu lakalo kvoli oknam, ktore TLG nie je ochotne dat do ineho setu) a budem si nadalej kupovat LEGO. Ale Lepin, ani TLG nestoja na AFOLoch. Ani trochu! Toto tvrdenie teda nie je pravdive:

S kupou Lepinu je to podobne ako pri ludoch, ktori sa nestitia kupovat kradnute bicykle/auta/whatever a tvaria sa, ze nemaju podiel viny na kradezi. Ved keby nekupili oni, kupi niekto iny.

Ludia nevedia a ani nemaju odkial vediet, ze Lepin je nejaka zlodejska firma. Vidia krasne sety, rovnake ako ma LEGO za 1/4 ceny. Nemaju dovod nekupit to a nedopustaju sa ziadnej viny tym, ze si takuto stavebnicu kupia!
Mna by len zaujimali 2 veci - ake kroky podniklo TLG voci Lepinu (a spol.) a s akym vysledkom? Rozmyslam tuto temu otvorit na Ambassadorskom fore, len neviem ci nezatnem do ziveho. Su tam vseobecne dost citlivi. Pretoze zatial vsetko nasvedcuje tomu, ze ak aj nejake kroky podnikli - su bezzubi. Uz vacsiu sancu by mali spolocnosti ako VOLVO ci Disney, ktorych nazvy a loga Lepin pouziva (pravdepodobne) bez licencie. A mam priporavenu aj otazku na pripadnu odpoved ze kroky podnikli, ale cinsky pravny system im nic nedovoli. Tak ak je Cina takato voci TLG (a inym), preco teda TLG nezatvori fabriku v Cine??? Tak na jednej strane je im Cina dobra lebo je lacna, na druhej zla lebo dovoli kopirovanie? A uspeli u europskych pravnikov? Ak nie - preco? Podobne su na tom automobilky - cinske automobilky drzo a bez hanby skopiruju dizajn svetovych automobiliek. A uplnym vysmechom je, ze tieto kopie vystavuju uz aj v Zeneve na autosalone priamo oproti originalom! Sami si ich sem pustame. Je otazkou casu, kedy sa Lepin ukaze na Norimbergskom veltrhu hraciek. A v pripade tychto automobiliek je to rovnake ako s TLG - ziadny pravny vysledok nemaju!
Treba mat vo veciach jasno a v pripade tychto cinskych klonov ja osobne velmi jasno (aj vdaka necinnosti/neuspesnosti autorov) nemam.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #343 : 22. Marec 2017, 11:46:26 »
Ked da niekto verejne na net kompletny navod na svoj vytvor, tak co ocakava? Ze pride za nim nejaky vysmiaty meter patdesiat vysoky cinan s kravatou a kufrikom a ponukne mu lukrativnu zmluvu? To je len v americkych filmoch!!!! To by si pred podrobnym zverejnenim navodu musel dat vytvor patentovat a az potom by mal vyplakavat! Dovtedy si autor moze akurat fukat praskovy cukor do ritneho otvoru!

Presne! Rovnako vidím aj ja túto situáciu. Je to svinské, drzé, ale tak to bežne chodí vo svete. Dať niečo dobré zadarmo pre verejnosť a čakať, že po tom neskočia nejakých vychcanci so špekulantským plánom využiť to = maximálna naivita. A konkrétne tuto pri legu, že skopíroval niekto autíčko od niekoho a rižuje na tom? a čo? koho trápi nejaká hračka? A Madoca by to mal brať trošku s nadhladom a srať na to, lebo ho raz vystre na chodníku z tej depresie.

Lepin kona nemoralne tym, ze ukradne niekoho napad. Bodka. Po pravnej stranke je to v poriadku a udivuje ma, ze zrovna mesje toto nevie! Ak Paliaosn zverejni na nete navod na nejaky svoj model (alebo iba fotografie), ja ho mozem zacat predavat a Paliason nemoze ALE VOBEC NIC!

Veru kašlal by som ti ja na to.  ;D Isť na súd a nedržať v rukách na papiery žiadne argumenty v moj prospech, tak to je mrhanie časom a peniazmi.

A jasné, aj fotografie stačia na spravenie kópie. Mám príklad aj na mojom modeli z dávnejšej doby:  :D Ako chalan macher, jak to pekne namodeloval + domyslel karosériu pre tú verziu. Akurát pohorel na podvozku, to už si nevedel rady...

Moj model:
ila_rendered


Pokus o digitalizovanie do CADu od niekoho neznámeho:
ila_rendered

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #344 : 22. Marec 2017, 12:05:23 »
Ludia nevedia a ani nemaju odkial vediet, ze Lepin je nejaka zlodejska firma. Vidia krasne sety, rovnake ako ma LEGO za 1/4 ceny. Nemaju dovod nekupit to a nedopustaju sa ziadnej viny tym, ze si takuto stavebnicu kupia!

Asi som sa nevyjadril dost jasne, mam na mysli tych, co vedia, ako sa veci maju, alebo maju minimalne podozrenie, ze to s tymi stavebnicami nie je koser a aj tak do toho idu. Chapem, ze rodic, ktory o danej problematike nema ani paru vidi peknu stavebnicu za prijatelnu cenu nema dovod nekupit. Ale na druhej strane mi pride dost naivne nakupovat na Aliexprese a nevediet, ze drviva vacsina veci tam su plagiaty.

A ked uz spominame pravnikov a neuspesne spory, staci si uvedomit, co sa deje v nasom skvelom state a co vsetko je "v sulade so zakonom". Hadam mi nechcete tvrdit, ze ste s tym zmiereni a nevadi vam to.