Autor Téma: LEGO a BILOfix  (Prečítané 2067 krát)

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
LEGO a BILOfix
« : 29. Jún 2015, 11:27:10 »
Ole Kirk Christiansen, zakladateľ spoločnosti LEGO, bol otcom štyroch detí: Johannes, Karl Georg, Gerhardt a Godtfred.
Po Oleho smrti v 1958 prevzal vedenie rodinného podniku syn Godtfred.
Ešte v roku 1957 bol Karl Georg menovaný ako šéf oddelenia výroby plastov a Gerhardt ako šéf oddelenia drevenej výroby.



Obchodné meno BILOfix registrovalo Lego v roku 1959, keď sa spoločnosť rozhodla predávať svoje drevené výrobky, ktoré nesúviseli s plastovými tehličkami, pod týmto názvom. Gerhardt bol naďalej vedúcim tohto oddelenia.
Samotné meno BILOfix vzniklo zo slov "billions of wooden toys", "miliony drevených hračiek".

4-tého Februára 1960 vyhorela továreň, konkrétne oddelenie drevenej výroby,  už po tretí krát.
Godtfred ako hlava spoločnosti rozhodol neobnovovať výrobu drevenných hračiek a sústrediť sa len na plastové tehličky. Plastová tehlička si od roku 1958 získala veľký úspech a priniesla firme veľký zisk, takže nebolo nutné obnovovať výrobu drevených hračiek
Toto veľké rozhodnutie bolo pre Lego správny krok, avšak donútilo dvoch bratov, Gerhardta a Karla Georga, opustiť rady spoločnosti a začať svoje vlastné podnikanie.



BILOfix ako samostatná spoločnosť vznikla vo Februáry 1962 v meste Kolding, Dánsko. Zakladateľom bol Gerhardt Kirk Christiansen. Budova ich továrne mala 3250 m2 a  90% z ich produkcie bolo vyvezené a predávané v Škandinávii, Taliansku, Veľkej Británii a Nemecku.
Samotné Lego počas svojej 28 ročnej výroby drevených hračiek svoje výrobky nikdy nepredávalo ani nevyvážalo do zahraničia.
Hračky boli identické s hračkami Lego, taktiež používalí brezové drevo a plastové prvky boli z ABS plastu. Hračký niesli svoje vlastné logo a tým sa lišili od hračiek s logom Lego.



Drevené komponenty boli vyrabané v priamo v Koldingu. Plastové prvky lisovali v Billunde v Legu, použivali sa povodné plastové formy z 1959. Neskôr Gerhardt prišiel s novými plastovými prvkami a lisovanie bolo presuné priamo do Koldingu.

Gerhardtova myšlienka bola zostrojiť drevenú aj plastovú hračku ako kompletný stavebný sýstem.
Zostrojil tak stavebnicu Bilofix, ktorá ja podobá dnešnej stavebnici Merkur.
V rozhovore z roku 1967 opísal svoju myšlienku:
 "...aby sme technologiu učinili zrozumiteľnú pre naše deti v prirodzenej forme. Nemala by byť viazaná na určitý vek a nemalo by tam byť nič čo by nedokázali z postaviť z dielikov. Na druhej strane každý dielik musí zapadať do seba aby sa krabička skladačiek mohla kedykoľvek rozširovať. A predovšetkým som chcel prísť s niečím nekomplikovaným a nezmätočným hoci niekedy je to priamočiare a logické. Naučiť sa hrať - hraj sa so systémom - to bola myšlienka..."

Gerhardtove uvedenie na trh Bilofixu bolo rovnaké ako u Lega.
Pôvodný sortiment zahŕňal niekoľko základných sád a množstvo malých doplnkových sád. Časom sa ponuka rozrástla o ďalšie základné sady vrátane veľkých drevených setov, napr. No.12 Golden Box a masívny No.15 Master Builder box. Rovnako sa rozšírili základné sady vrátane koliesok, ozubených koliesok ale aj elektromotor.


ila_rendered

O stavebnicu sa začali zaujímať vzdelávacie inštitúcie a predaj začal rásť. Gerhardt rozšíril svoju továreň v Koldingu. V polovici 60-tich rokov, na svojom vrchole, bola denná produkcia 40 000 drevenných blokov a 150 000 nosníkov, ktoré opracovávali 6 automatických strojov. Ročne sa spracovalo 10 000 brezových stromov.
Predaj Bilofixu prekročil hranice celej západnej Európy, Japonska a Kanady. Hračky sa ale nikdy nepredávali v USA.
4-teho Októbra 1965 hračka vyhrala cenu Meilleur Jouet Award vo Francúzku. Nasledovalo ocenenie Jeppe v Dánsku a neskôr aj Nemecku, Japonsku a Kanade

V roku 1966 sa obchodný názov BILOfix zmenil na BILOtoy. Dôvod zmeny bol pravdepodobne spôsobený tým, že pôvodný názov sa podobal na Baufix. Spoločnosť Baufix stále existuje a jej vznik sa datuje v roku 1954, čiže 5 rokov skôr ako si BILOfix zaregistrovalo Lego. Neskôr sa názov skrátil len na BILO.

ila_rendered

V 1969 Gerhardt podpísal zmluvu s Revell Plastics GmbH, ktorý sa stali ich výhradným  distribúrotom. Revell predavál stavebnicu pod názvom Bilotoy a dokonca rozšírili sortiment pre deti v predškolskom veku, tzv. BILO earlyplay.



Neskôr v roku 1972  Revell  upustil z dohody z Bilotoy s odôvodnením, že výsoka cena od Dánskeho výrobcu nie je prijatelná pre Nemecký trh.
Čoskoro Gerhardt predal spoločnosť, vrátane foriem a zásob Danskému distribútorovi hračiek K.E. Mathiansen A/S. Mathiansen spolu s Japonským distribútorom Bornelund výraba a uvádza na trh hračku pod názvom BILOtec a neskôr ako Hanse-Tec.

Fotka 4-bratov Christiansenovcov. Z lava doprava – Godtfred, Johannes, Karl Georg a Gerhardt.
Obrazok vznikol v roku 1957 pri oslave jubilea. Fotka sa objavila v miestnych novinách Jyllands-Posten.



Galéria produktov BILOfix (miniland.nl)
Galéria produktov BILOtoy (miniland.nl)
Galéria produktov HANSEtec (miniland.nl)


Zdroj:
miniland.nl
lego.wikia.com
brickfetish.com




« Posledná zmena: 29. Jún 2015, 11:35:55 od matt251 »

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: LEGO a BILOfix
« Odpoveď #1 : 29. Jún 2015, 21:12:33 »
Pekný článok, tam to hasičské auto muselo urobiť radosť mnohým deťom - kedže bolo také veľké a pripomína mi to náš merkur....

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO a BILOfix
« Odpoveď #2 : 01. Júl 2015, 18:54:24 »
Dik za zaujimavy clanok! Clovek sa dozvie kam smerovali kroky dalsieho Oleho syna. Medzi tymi drevennymi hrackami na poslednej linke su veci, o ktorych som si myslel ze ich robilo LEGO (elektricka, vlaky, auta). Ale asi ich robili obe firmy sucasne. Zaujimave citanie. (y)