Autor Téma: Kvalita LEGA  (Prečítané 33268 krát)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #105 : 29. September 2020, 13:11:31 »
reportovat je fajn, ale problemom su decka, tym je jedno, ze to ma rozne odtiene, a ak to niektoremu vadi, tak sa nedostane tak daleko, ze by pisalo staznost... takze tych 1000 staznosti z miliona TLG lahko podleze. Tipujem ze sa stazuju len afoly a decka tak mozno 1 z miliona. To by museli Afoly poctivo hlasit kazdu chybu, a opakovane, aby prelomili tuto hranicu...

je to z celkových čísel sťažností, percentá sú v prvom príspevku k tomuto. Sorry grafy pre prehladnosť z toho robiť nebudem, sú niekde v tých článkoch.
Ak (zatiaľ*) berú ako hlavný údaj jedno číslo tak áno, toto sa s 85% veze na chýbajúcich dieloch. Ale potom sú tu chybné (faulty) diely s 13%, čo všetko pod to spadá nebolo vysvetlené ale kozmetické vady ako rozdiel farby a potlače hej, okrem toho poškodenia pri výrobe, transporte, atď .
Samozrejme len touto kategóriou sa tých 1000ppm nenaplní. Lenže aktuálna situácia je taká že tento KPI je na hrane ako celok, takže ak narastie aj minoritná kategória tak sa to prejaví. Jednoducho treba využívať situáciu. Nebudem tu robiť prednášku o korporátnych ukazovateľoch, ale je rozdiel ak by napr boli na 500 z 1000ppm a a táto osminová (faulty) pod-kategória sa zdvojnásobí ... tj ukazovateľ je ešte hlboko v zelenom a aj po zvýšení zostane. A keď sú teraz na ~1000/1000ppm tj v červenom a tá pod-kategória sa zdvihne len o 25%, tj už v červenom by to v celkovej váhe vyliezlo len o nejaké 2-3% do ešte červenšieho.   Samozrejme nikto teraz nevraví že s tým rýchlo začnú niečo robiť ale narozdiel od prvého prípadu sa určite aspoň začnú pozerať čo sa deje a kde by sme s tým mohli niečo zlepšiť, či už z jednou pod-kategóriou, alebo druhou, alebo všetkými...

* Samozrejme korporát vie byť aj ohybný najmä čo sa pravidiel týka keď treba  >:D  Aj v tomto prípade bolo naznačené že síce z historického priebehu to vyzerá že sa zhoršujeme, ale zas máme o dosť viacej veľkých setov, takže pomer na dieliky nieje až taký zlý ako na sety. Takže to je len o krok k tomu tam nejak zakomponovať počítanie aj počtu dielov a čísla zázračne padnú.

Papluh, obhajoba TLG v tomto smere nie je na mieste. Chapem co pises, chapem tie vsetky ich problemy (vyhovorky) s dodavatelmi, technologiami, atd.
Neobahjujem, vysvetlujem ako to funguje. Máš firmu ktorá má základ podnikaniu u 90-niečo % zákazníkov ktorým je to jedno, potom tu maš nejaké slabé  1%  takých ako ty čo sa rozčulujú a potom pár % medzitým čo by sa potešili ale sú radi že majú aspoň to čo je. To je realita a môžeš stým robiť akurát to že si pokúsiš "zväčšiť výtlak" nad reálny trhový podiel (tým že využiješ ich interné reportovanie nad priemer). Len to nespravíš pokrikovaním tu niekde na fóre, akurát si privodíš stres. Trochu mi to pripomína ultra-911 fans ktorí kritizuju SUV, Sedany, diesle, koncernov diely, EV,... pričom ako keby si neuvedomovali že dávno nemajú prím v portfóliu a na prežití značky (a to ešte majú o dosť väčší podiel.
Ono keď sme pri automobilkách tak LEGO má v tomto jednu nevýhodu, všetko to leze z jedného systému z rovnakých fabrík. Nemajú výhodu samostatnej fabriky ani len samostatnej linky pre extra modelové rady. A ako som písal, aj keby sa dalo technicky zabezpečiť aspoň nejaké zlepšenie tak si kvôli "pár ľuďom" neohrozia (ani nepredražia ) výrobu ktorá im generuje 9X% zisku v stave aký vyhovuje teraz.

Možno to bude znieť cynicky, ale je naivné si myslieť že napríklad podpora LUGov a pod je len o nejakej fanúšikovskej základni, aby sa pár poväčšine chlapov v strednom veku pohralo s LEGOm. Je to o marketingu k tej 9X% komerčnej väčšine a platené zo ziskov práve z tej bázy.

A čo sa týka COBI tak LEGO je masová výroba spolu s obmedzeniami čo sa toho týkajú. Narozdiel od napríklad áut majú diely výhodu že sú relatívne nezaťažené rôznymi certifikáciami a pod a tie čo sú v podstate neexpirujú, takže sa dajú robiť aj v relatívne malom. Určite v malom oproti TLG, Cobi má v poľskej fabrike 250 ľudí a 25tis m2, v Maďarsku len na Duplo je cca 1300 ľudí a 130tis m2.  O predajoch sa nemá ani význam baviť .   Takźe zatiaľ čo ten menší môže mať človeka čo ručne zlepí 3 dieliky, dá ich do tlače a samostane zabalí pre pár tisíc tankov a chváli sa tym na FB. Tak ten väčší musí každé takéto riešenie navrhnúť na 100-1000x väčšie produkcie. Jednoducho výhoda Dávida voči Goliášovi, takého Dávida ktorí si uvedomuje situáciu...
« Posledná zmena: 29. September 2020, 14:29:09 od papluh »

Odhlásený smirec1

  • Príspevkov: 143
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #106 : 29. September 2020, 16:28:55 »
Papluh, obhajoba TLG v tomto smere nie je na mieste. Chapem co pises, chapem tie vsetky ich problemy (vyhovorky) s dodavatelmi, technologiami, atd. Ale tu sa nebavime o cinskom auticku z Asia Shopu v Stakcine, ktoremu sa po hodine hrania osucha farba, ohne koliesko a neriesis, lebo ved stalo 2,99.-€. Tu sa bavime o Rolls-Royce medzi hrackami! Ja ked si kupim Daciu Sandero a po mesiaci mi bude vrzgat palubovka, zajdem do servisu, uvidim ci sa s tym daco da spravit, na druhej strane mi povedia - kupili ste auto za 9999,- €. Ale ked kupim Mercedes S zacne mi po mesiaci toto robit, tak budem ziadat ako satisfakciu jedno A-cko gratis! Lebo Dacia si to dovolit moze, ale Mercedes nie. To iste plati u LEGA - nas, co si kupujeme tuto najdrahsiu hracku na svete nezaujimaju ich problemy s dodavatelmi, technologiami! My odmietame 50 odtienov zelenej v Siane a nekvalitne samolepky (a samolepky celkovo) v setoch! 300 samolepiek v Speed Championsoch... TOBOZ, ked to Poliak a Cinan (na poliaka mas argument, ze ma maly naklad, ale cinan ma vysoky) vedia tu kvalitu dosiahnut! Takze tieto korporatne bachorky od TLG nas, co si kupujeme Rolls-Royce, fakt nezaujimaju. Chceme KVALITU, za ktoru si PLATIME!

Velmi dobre napisane!!!

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #107 : 20. Október 2020, 11:26:28 »
Nemame tu asi na to temu, tak to hodim sem. Tu je priklad, ako sa zbytocne mrha priestorom a krokmi v navodoch. Nestacilo by v tych medzikrokoch nakreslit fakt len hotovu malu stavbicku? To fakt treba kazdy jeden plate samostatne vykreslovat?


Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #108 : 20. Október 2020, 12:27:12 »
Toto mi osobne az tak nevadi, ten usetreny priestor by si aj tak nemal ako vyuzit. Skor su obcas zbytocne kroky, kde sa prida jeden dielik a su na celu stranu.
Napriklad tu by kroky 1 a 2 mohli byt spolu:

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #109 : 20. Október 2020, 13:02:31 »
No a tie mnoziace sa chyby. Z poslednych mojich 5 postavenych setov boli chyby v troch. :oldman:

75255 Yoda - prehodene poradie krokov
ila_rendered

75278 D-O - v zozname dielov pre dany krok je 1ks, treba ale 2ks
ila_rendered

42109 TG Rally Car - Zase naopak, v zozname 2ks, treba len jeden, ale pre zmenu sa chyba opakuje aj v dalsom kroku (107 a 109) ;)
ila_renderedila_rendered

Odhlásený Frco

  • Príspevkov: 326
  • Lego hrady forever
    • LEGO hrady
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #110 : 20. Október 2020, 16:03:10 »
Mne sa praveze pacia tieto jednoduche kroky, doslova dielik po dieliku.
Mam v zivej pamati ked som si dokupoval hradove sety na prelome 80/90tych rokov a tam bol navod na hrad hadam na 20 stranach iba  ;D Na jednej strane prazdna baseplate, na strane 4 uz polka hradu postavena  :D A to som musel poriadne pozerat na tie 4 strany ci som nezmeskal nejaky dielik...Cize ak si mam vybrat z tychto dvoch extremov, je lepsi tento novy extrem. Jedine co sa mi na tom nepaci je potom zbytocna velkost a vaha navodov.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #111 : 20. Október 2020, 16:48:53 »
Ja by som bral zlatu strednu cestu. Sam si k svojim MOCom vyrabam navody a snazim sa, aby boli jednoznacne pochopitelne a zaroven neboli zbytocne rozsiahle.
Co sa tyka tych chyb v pocte dielikov vramci jednotlivych krokov, to bude mozno nejaka softverova chyba, nezda sa mi, ze by to rucne nahadzovali v kazdom kroku zvlast pre zobrazenie modelu a zobrazenie potrebnych dielov. Aj ked je to nejake divne.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #112 : 20. Október 2020, 18:25:27 »
Čo sa týka počtu dielov tak je to divné. Ale možno sa delili kroky "na ešte drobnejšie".
Ale poradie môže byť spôsobené manuálnymi korekciami po testovaní ktoré odhalí že by bolo lepšie zmeniť kroky oproti generovanému návodu. Ale už to asi potom moc netestujú že si to nevšimnú  >:D

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #113 : 21. Október 2020, 08:45:18 »
Čo sa týka počtu dielov tak je to divné. Ale možno sa delili kroky "na ešte drobnejšie".

Pri tom Rally Care by som skor povedal, ze opacne. Povodne asi mali jeden krok, kde isli 2ks toho dielu (a v danom case uz, v este nepouzitych dieloch, zostavaju presne 2ks) a potom ho rozbili na mensie kroky a neupdatli pocty ;)

Ale poradie môže byť spôsobené manuálnymi korekciami po testovaní ktoré odhalí že by bolo lepšie zmeniť kroky oproti generovanému návodu. Ale už to asi potom moc netestujú že si to nevšimnú  >:D

Ono tie kroky su ocislovane spravne, akurat su z pohladu cloveka zle "umiestnene". Layoutovaci skriatok si zazartoval ;)

Inac co sa tyka najhorsieho navodu, tak celkom slusny brainfuck je navod na B model setu 8865. Vela dielov na kazdy krok a ziadny sumar ani zvyraznenie, co v danom kroku pribudlo.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #114 : 09. Marec 2021, 12:02:28 »
po sťažnostiach ľudí LEGO postupne zmení tmavé pozadia návodov, oficiálne to bude oznámené ešte tento rok  >:D

Už pár dní dozadu koloval screenshot od nejaké človeka čo mu to napísala podpora. Ale až teraz to bolo potvrdené skrz ambasádorskú stránku priamo od oddelenia pre návody.

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #115 : 04. Máj 2021, 16:21:14 »
Hmm včera mi prišiel Saturn 5 z Alzy a po poskladaní som si všimol že už niektoré biele dieliky sú zažltnuté :-\ neviem či je to normálne ::)
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený GentlemanA15

  • Príspevkov: 782
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #116 : 04. Máj 2021, 19:42:45 »
Hmm včera mi prišiel Saturn 5 z Alzy a po poskladaní som si všimol že už niektoré biele dieliky sú zažltnuté :-\ neviem či je to normálne ::)

Áno je to normálne, tak to má byť.  ::). S tou bielou to je proste v prdeli ....

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #117 : 05. Máj 2021, 12:24:22 »
To je ten nový znovuvydaný?
Však prípadne nafoť aj inými dielmi bielej bielej  >:D farby a pošli sem, dám to na LAN.

Inak môj typ je že to nieje zožltnuté, ale zas rozdiel s pigmentami iných dodávateľov ako u Sian-u, takže experimenty pokračujú  >:D Mliečne nažltlá je základná farba ABS plastu.

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #118 : 05. Máj 2021, 18:10:08 »
To je ten nový znovuvydaný?
Však prípadne nafoť aj inými dielmi bielej bielej  >:D farby a pošli sem, dám to na LAN.

Inak môj typ je že to nieje zožltnuté, ale zas rozdiel s pigmentami iných dodávateľov ako u Sian-u, takže experimenty pokračujú  >:D Mliečne nažltlá je základná farba ABS plastu.

neviem aká revízia. Proste z alzy https://www.alza.sk/hracky/lego-ideas-92176-lego-nasa-apollo-saturn-v-d6160401.htm
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #119 : 06. Máj 2021, 09:18:52 »
neviem aká revízia. Proste z alzy https://www.alza.sk/hracky/lego-ideas-92176-lego-nasa-apollo-saturn-v-d6160401.htm
Však reedícia Saturn-u a lodi vo flaši pod novým číslom  >:D  Sa to tu aj rozoberalo viac krát

Inak rozdiel by mal byť len v čisle a lepšom uchytení trysky pristávacieho modulu výmenou jednej plate  8)

Tj je to niečo čo nemá ani rok. Aj keď ... aj kód na obale je len dátum balenia, nikto nevie ako dlho ktorý diel škrčkoval automatický sklad vo svojich útrobách  >:D (najmä tie univerzálnejšie často použivané)