Autor Téma: LEGO vs. Held der Steine  (Prečítané 3821 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
LEGO vs. Held der Steine
« : 21. Január 2019, 13:30:09 »
Mozno ste tu uz zachytili, mozno nie - zacina sa crtat velka kauza. V Nemecku existuje jeden video blogger, ktory je najsledovanejsim v Nemecku a zaroven najoblubenejsim. Vola sa Thomas Panke a jeho obchod vo Frankfurte odkial robi recenzie LEGO setov sa vola Held der Steine. Znamy je tym, ze robi kriticke, ale zaroven objektivne recenzie LEGO produktov. Vie velmi trefne skritizovat co je zle (na vacsine sa aj my AFOLovia zhodujeme), ale aj prekvapivo pochvalit to, co si ini mozno nevsimli na danom sete. Mne osobne pripomina prejavom trochu nasho mesjeho, papluh ho zas nazval haterom . ;) Najnovsie ale dostal list od niekoho (pravne oddelenie?) z TLG, kde stoji doslova "LEGO proti Held der Steine". V jeho logu sa totiz nachdzal objekt s 3 studmi, ktory ale nijak nepripominal LEGO kocku. Toto mala byt oficialna pricina zakroku TLG voci nemu. On si to samozrejme nenechal pre seba, ale vysiel s tym von. Zda sa vsak, ze tentokrat TLG zaslo pridaleko. Pred casom zrusili spolupracu s velkym LEGO fanklubom Promobricks. Uz to sa dost pretriasalo na nete, ale ostalo to na nete. V tomto pripade si tuto kauzu vsak uz zacinaju vsimat aj vacsie nemecke media. Udajne sa vraj dokonca pripravuje clanok o LEGO cenzure v jednom z najvacsich mienkotvornych nemeckych medii (Das BIld?). Medzicasom vychadzaju clanky o tomto pripade v mnohych NELEGO mediach v Nemecku a zacinaju aj vo svete. Na LEGO forach sa dnes zacali viest diskusie na tuto temu a inak tomu nie je ani na ambasadorskom fore. Zacali sa objavovat nazory (niekto citoval aj media), ze TLG zrejme zacina byt menej konkurencieschopne vo svete a zacina zakrocovat proti kritickym recenziam ich produktov (co bol aj pripad Promobricks). Toto ja samozrejme neviem posudit, len tlmocim informacie z netu. Ludia chcu vyjadrenie managerov z TLG. Do tohto casu sa vyjadril len Jan Beyer s tym, ze nie je nijak zainteresovany do tejto kauzy, a teda nema ani blizsie informacie o kauze, cize sa nevie vyjadrit. Dalsi zatial mlcia. Ak by bolo nejake vyjadrenie, dam vedie.
Je to zaujimave, pretoze ja som jeho recenzie sledoval rad. Ano, boli kriticke, ale zvacsa trafil kliniec po hlavicke. Polemizovat sa vsak da s jeho nazormi na marketing TLG, ale to sa nedialo tak casto.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #1 : 21. Január 2019, 15:44:59 »
fasa. namiesto toho, aby si vzali z kritiky ponaucenie a vylepsovali sety, resp. zlepsili cenovu politiku, tak sa budu vyhrazat kritickym recenzentom... na hlavu... To logo im nemoze vadit, kedze study uz nemaju chranene patentom, a logo lego tam nema...

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #2 : 21. Január 2019, 18:00:07 »
Odhliadnuc od toho, že nejaký príliš aktívny člen právnej sekcie (alebo firmy) pre LEGO si ukusol veľa, tak to jeho video k tej veci si nedalo sledovať. Tak strašne to prehráva a človek má pocit, že má vlastne radosť že mu to spravili aby si zas mohol nahnať body.
Mimochodom, už predtým mal články o obchodovaní s LEGOm v bežných médiach, tak by som to že sa tam dostal neprikladal iba tej krivde. Evidentne sa vie predať.

Ad Promobricks nebolo to tak, že zverejnili leaknutú Ideas Book, dostali žiadosť na stiahnutie. Neposlúchli. Dostali po porstoch. Inak je zaujímavé, že kým boli dobré podpory tak pekne poslúchali, keď zrazu nie poriadne sety zadarmo tak sa im oplatí odtrhnúť sa...

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #3 : 21. Január 2019, 18:11:14 »
Tak on je taky showman - exhibicionizmus mu nechyba, ale bez toho by nebol zaujimavy pre tolko ludi. ;) Co robi, robi zjavne dobre. To treba uznat.
Hej, s tymi Promobricks mas pravdu.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #4 : 21. Január 2019, 20:14:35 »
A je to tu! Zverejnili to najvacsie nemecke denniky!

Bild
Süddeutsche Zeitung


Myslim, ze LEGO tym tym dosiahlo pravy opak - este viac ho spopularizovali.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #5 : 22. Január 2019, 15:16:42 »
Sakra mám pocit, že tam v tom LEGU to riadia retardi!

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #6 : 22. Január 2019, 22:33:00 »
Vyjadrenie znameho blogera JANGBRICKS.

Vyjadrenie prveho cloveka z TLG ambasadorom:

Half of the story has been told. TLG's legal department will not share their version. Everything currently is speculation and one sided conversation. Legal speak and letters from lawyers are not very user friendly. There is a reason for this that any lawyer can help explain. No matter the situation it is always frustrating to receive a letter like this but there are also opportunities to discuss the issue. There are also situations where you want as much noise as possible to create followers and increase revenue, especially when you know the company is not allowed to respond publicly.

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #7 : 23. Január 2019, 05:33:20 »
No precital som si ten clanok a aj par komentov a pochopil som z toho, ze v TLG mali problem s tym, ze Panke si chcel to svoje modre "brick-shaped" logo s napisom "Held der Steine" zaregistrovat v Nemecku ako TradeMark a preto ho pravnici TLG kontaktovali... Udajne v tom nebol ziaden iny dovod... To, ze Panke s tym isiel do medii, vraj malo byt sposobene tym, ze na list od TLG reagoval tiez listom, na ktory vsak uz do (ocakavanych) 10 dni nedostal odpoved... Takze mozno je tu TLG v prave, pretoze si chceli len chranit svoje dusevne vlastnictvo, ale mozno je za tym naozaj skryta vojna proti prilis kritickemu kritikovi... Kazdopadne sa z toho robi tak trochu umelo medialna kauza a tato forma publicity asi kravatakom z TLG prilis vonat nebude...
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #8 : 23. Január 2019, 10:26:22 »
Ešte keď aj Promobrick to prizná aj keď sa tvária že to akože nieje žiaden problém.

On si to logo aj podal zaregistrovať, len LEGO na to prišlo a začalo konať. Evidentne to s nimi predtým nekonzultoval (ono je veľmi pravdepodobné, že v zmluve ako oficiálny predajca má popísané narábanie so značkou). Tak zakročili. Je to ich úplne právo.

V skratke nejaký obchodník si chcel zaregistrovať značku s LEGO brickom, to je niečo čo ani LEGO nemá, lebo práva na klasický brick im vypršali a trademark bol zamietnutý !! Ešte raz, nejaký obchodník by mal väčšie práva na LEGO brick ako samotné LEGO (aj keď len v logu, ale už aj stým sa dá pracovať) !  Ak sa niekomu toto zdá ok, tak potom neviem.

A zvyšok obrazu, človek čo sa živí(živil) ako (oficiálny) predajca ... LEGO, alebo ako predajca dielov ... LEGO, čo zistil že online príjmy mu vyskočili keď začal kritizovať ... LEGO, v tých videách dáva sponzoravané linky na predaj ... LEGO, takže niekto koho celý úspech je naviazaný na ... LEGO.
No a tento človek sa rozhodne pokúsať ruku ktorá ho živí. A potom plače keď dostane facku. Podľa článku z PB sa on sám rozhodol z trucu odhlásiť ako oficiálny predajca, pričom stále bude predávať LEGO z nepriamych zdrojov (čož neni také ťažké, stačí vykupovať Amazon...)
Teoreticky by sa dalo povedať, že to z jeho strany bolo nedorozumenie.
Ale stačí sa pozreť na jeho reakcie, jednostranné prehrávané video, vystupovanie v médiach,...
Nie, ten človek nemá žiadnu moju podporu. Akurát uznávam že je šikovný ... vychcálek.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #9 : 23. Január 2019, 12:20:03 »
Vyjadrenie hlavneho managera pre nas LUG region:

Nevertheless we're in a David versus Goliath situation. If you read the comments, you will learn more facts which are poorly communicated in the videos and follow up discussions on Social Media. I highly doubt any communication at this point from TLG would change that. He had his say, we responded in a very corporate manner. In my opinion mistakes have been made on both sides.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #10 : 23. Január 2019, 12:35:20 »
tak posledne informacie trochu zlepsuju poziciu TLG, ale aj tak je to pravne na hrane, co chcu od Held der Steine. Patent na kocku uz nemaju, cize hocikto moze vyrabat kocky so studmi. Druha vec je ochranna znamka a dizajnove prava, tam si moze lego zaregistrovat rozne variacie kocky, ale kedze kocky so studmi moze vyrabat hocikto, nemoze si TLG zaregistrovat hocijaku kocku so studmi a potom buzerovat inych, co si tiez daju zaregistrovat logo s kockou. Ochranu by mal pozivat len taky dizajn kocky, ktory je urcitym sposobom jedinecny -napr s napisom Lego, alebo s nejakou osobitnou grafikou. Z tohto hladiska podla mna nemozu zabranit registracii loga Held der Steine - to logo ma study ako hocijaka kocka a ma tam napis. Takze zasli pridaleko podla mna. evidentne ich serie, ze chlapik zaraba na legu a kritizuje ich, a vyuzili tuto situaciu, aby ho stopli. Jasne, maju pravo skusat zablokovat rozne registracie dizajnov, ale pochybujem ze na prislusnom urade uspeju. Zavisi ale vela od zmluvy, ktoru s nim uzavreli ako s predajcom, ako siroko tam ma zakazane rozne konania ohladne loga a dizajnov, atd. Hlavne to ale bije do oci v porovnani s tym, ako masivne sa porusuju ich prava inde, kde sa kopiruju cele sety, dizajny setov, nazov lega a logo lega, atd, je toho vo svete tolko, ze je divne, ze pravnici maju cas sa zapodievat nejakym chlapikom z youtubu. Iste, chlapik to rozmazal a prihrieva si svoju polievocku, ale TLG boli zbytocne uzkoprsi a komunikacne arogantni (s tym mam tiez svoje skusenosti) a teraz to medialne schytavaju...
« Posledná zmena: 23. Január 2019, 12:36:52 od mesje »

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #11 : 23. Január 2019, 13:48:35 »
KLF: lenže nepíšu aké chyby, nemôžeš predpokladať že to znamená že kompletne nie sú v práve. Skôr, že neodhadli s kým majú do činenia.


mesje: toto je úplne blbá argumentácia s tým, že kým si neupracú všetky práva tak nech sa nerealizujú na "malých". Pripomína mi to našincov ktorých keď prichytí policajt pri bežnom prekročení rýchlosti tak mu začnú nadávať nech ide loviť Bašternákov, mafijánov a pretekárov 200+ a jeho nech s 65 na 50ke nechajú na pokoji. Pretože asi existuje jedno oddelenie PZ. A keďže bude promile tupcov tak podmienka je nesplniteľná, tj si žiada bianco zmenku na porušovanie. Pričom v absolútnych číslach robia najväčšiu škodu tí čo si len mierne ohnú pravidlá, lebo ich je najviac. A toto by im otvorilo dvere.
Takže späť k LEGO, je veľmi pravdepodobné že Nemecké zastúpenie aj právne má úplne inak naložené práce ako napr globálne/čínske. Takže majú čas a povinnosť riešiť to čo je tam.

Ešte raz, nejedná sa o patent, ten vypršal, keď LEGO chcelo potom použiť kocku ako značku (trademark) bolo im to na sťažnosť iných výrobcov zamietnuté (narozdiel od minifiga). LEGO používa presne tú istú taktiku teraz v opačnom garde. Ak si oni nemohli dať kocku ako značku prečo by to nejaký predajca mohol ? Ešte raz, mal by na výzor kocky väčšie práva ako LEGO! To neni o tom, že oni ju chcú pre seba, to už nemajú. Ale keď nie oni tak prečo niekto iný hej ??
No vysvetlíš toto ?

Samozrejme, že by tam mohla nastať nejaká dohoda. Ale keď druhá strana je niekto manipulatívny, profitujúci, ... No tak kde máš záruku, že sa neobráti ? Veľmi pravdepodobne jednu zmluvu ako predajca už porušil...  (samozrejme ani pri "kamarátoch" nemáš istotu, viď Promobricks, ktorí dostali tisíce Eur na sety a cesty a potom sa obrátili chrbtom lebo zverejňovať leaknuté sety prináša viac na reklame, už len chýba aby kupovali kradnuté sety s ebay-u ako Jangbricks a recenzovali ako prvý...)
« Posledná zmena: 23. Január 2019, 13:58:14 od papluh »

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #12 : 23. Január 2019, 13:58:32 »
tak neviem aka bola situacia a ci si TLG chcelo zaregistrovat aj ine dizajny okrem svojho loga, a ci boli uspesni alebo nie, niekde som zachytil vynatky z registra dizajnov a nejake kocky maju zaregistrovane... samozrejme pokial chceli registrovat nejake dizajny kociek a vsetky im zamietli, tak je logicke ze teraz mozu to iste ziadat od inych... ale ak im niektore dizajny presli, tak to je ina situacia, a moze prejst aj inym. zavisi to od 2 podstatnych faktorov - do akej miery sa ten novy dizajn podoba na iny, uz skor chraneny, a ci ten dizajn ma v sebe urcitu osobitost a je vysledkom urcitej tvorivej cinnosti, alebo je to len jednoducha kocka...
ja netvrdim ze kym nespravia poriadok s velkymi, tak nemaju riesit nic. ale prinajmensom by som mal na mieste toho youtuberistu divny pocit, ze s nim cvicia, ked clovek na kazdom kroku doslova zakopava o fejky, klony a porusovanie prav lega... tak ako mohlo Frienda nasrat, ze s nim colnici cvicia jak s kriminalnikom, ale zatial sem tecu kamiony nalozene cinskym, nepreclenym tovarom. Lebo je to aj vec kapacit - ked niekto stravi desiatky hodin na Heldovi z youtubu, tak logicky ma menej casu na inych porusovatelov... to neni o tom, ze 1 policajt je dopravak a riesi male pokuty a dalsi nevystruje Basternaka, hoci ukradol viac... to je skor o tom, ze kym ma dopravak buzeruje za lekarnicku, vedla prefrci 200vkou porsche, na ktore neostalo cas riesit...

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #13 : 23. Január 2019, 14:28:50 »
zas a znova,
nejedná sa o špecializované nové diely ktoré si sem tam registrujú aby mali pokryté nové sety
V logu bola klasická kocka a to je tá kde prehrali TM súboj už dávno https://www.bbc.com/news/business-11302614
Takže fakt, LEGO nedostal TM na svoju vlastnú kocku.
A znova, ak by predajca Panke dostal TM tam kde LEGO nie tak napr ak by sa grafik LEGO Education rozdhodol upraviť aktuálny obrázok

do modernejšieho 3D formátu tak Panke by sa mohol oháňať registrovanou modrou kockou s bielym nápisom a aj keby prehral a LEGO to stálo strašné prachy, tak by sa zas zahral na mediálneho ublíženého Dávida proti Goliášovi

Bol si v Nemecku ? Zakopával si tam o fejky ? Znova, youtuberista je Nemec, registroval to v Nemecku a riešilo ho nemecké právne zastúpenie.
A to tam rieši aj dovoz fejkov a asi celkom úspešne pretože ak by si pozrel LEPIN fóra tak tam popisujú ako si to nechať posielať aby im to bolo nezabavené.

A Frienda riešili colníci kde ? Na ukrajinskej hranici ? Či terminálovom prekladisku ? A vôbec na slovensku ? Len asi tam kde riešia zásilky bežných ľudí nepreteká čínska zásoba opaskov pre celú planétu (ak teda bral za kontajner fejkov tak sorry mýlim sa).

Prienik dopraváka s možnosťami zdokumentovať a stíhať Poesche v 200ke a doprávaka kontrolujúceho lekárničky je úplne minimálny keďže s výnimkou toho ak prvú skupinu nasereš alebo sú "orgáni", tak tí čo riešia druhú skupinu sú tichošlapi na spodku rebríčka s dýchavičnými fabiami. Keby tá prvá skupina riešila každé minoritné porušenie tak nejazdím pod dialnici na tempomat toľko čo jazdím... A aj keby ma chytili, stále som to ja čo porušil tú vyhlášku, nejaký týpek v Porsche ju neneguje...
« Posledná zmena: 23. Január 2019, 22:32:16 od Administrator »

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO vs. Held der Steine
« Odpoveď #14 : 23. Január 2019, 14:35:44 »
ako som povedal, pokial TLG neuspelo s nejakym dizajnom a Held by chcel nieco podobne, je uplne v poriadku, ak im to vadi... nemam prehlad co vsetko ma TLG registrovane...
fejky su vsade, aj priamo na letiskach, aj v nemecku som videl... myslim ze maju dost roboty aj v samotnom nemecku, a dolezitejsej. A ked sa tak strasne nudia, tak treba priskrtit rozpocet nemeckym pravnikom a pridat pravnikom v inych krajinach, kde je dost roboty :-)
pokial viem, tak frienda dusil nas colny urad, a je uplne jedno, ktore oddelenie, lebo maju tie iste kapacity, a ked niekto ma cas dusit frienda za par kociek, tak ho treba presmerovat na ine colne pripady. Urad je rovnaky. a aj ked by nebol, tak toho agilneho pracovnicka by som zdrbal a supol na iny urad. lebo ked ma niekto cas vypisovat a otravovat predajcu na bricklinku a potom o 12 v piatok padla, tak nema cas na cinanov...
a ako vodica ma vzdy serie, ked riesia fizli prkotiny a nie vazne a dolezite veci. je mi uplne jedno, ako to maju rozdelene, ale proste je nekonecna sprostost, aby som dostal rovnaku pokutu za nejaku blbost ako slepica, co do mna vrazila lebo nevie jazdit...