Autor Téma: LEGO v médiách  (Prečítané 96435 krát)

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #105 : 31. December 2015, 09:16:11 »
Prečo by to malo byť pofidérne? Teda okrem tých "múdrych" odporúčaní skvelých analytikov.. Je to zjavne robené na základe dopytu. Mega sety sú logicky oveľa žiadanejšie ako nejaký storočný zabalený setík, alebo maersk loď. Raritky chce 5 ľudí na svete, kdežto taj mahal desaťtisíce viac.  Tak koho zaujíma predaj starej lode, ktorá sa objaví raz do roka na ebayi a lolček si dá cenu 3000, a aj tak mu to nikto nekúpi?.. Stačí si pozrieť BRICKSET a hneď čovek vidí, ktoré sety koľko ľudí chce. Nemá to síce nejakú extra výpovednú hodnotu, ale aspoň nejaké info to je (tak isto bricklink o predaji).
A pre mňa ako fanúšika LEGA, je neporovnateľne zaujímavejší Taj Mahal, ktorý sa dá vystaviť všade a každý ho spozná ( aj neobdivovateľ LEGA), ako starina s 20 kockami, ktorá sa ani vystaviť nedá a nikoho nezaujíma (teda okrem pár ľudí na svete).
Čo tým chcem povedať :) - určite na to nedoplatia AFOLovia, pretože kadždý z týchto ľudí už kupuje lego niekoľko rokov a vie si zadovážiť vo vyhovujúcej cene aj množstve všetko čo chce.

(Skutočný výhodný nákup s raritami a najžiadanejšími lego setmi, podľa mňa skončil tesne po skončení výroby green groceru, teraz to už je iba obchod so súčasným LEGOm, a s premrštenými cenami raritných mega setov)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #106 : 31. December 2015, 10:41:53 »
Si pleties pojmy s dojmami. ;) Ty rozlisujes sety s WOW efektom a "to ostatne". Jasne - bezny clovek na vystavach LEGA vo svete urcite viac casu stravi obdivovanim megastavby, ako auticka/domceka/lodky zo 100 brickov. J ejasne, ze clovek (mlady hlavne) stravi viac casu pozorovanim megastavby, ako 35cm lodky, nebodaj este nejakej drevennej macky. Podla tejto teorie by na vystavach mali byt len megastavby, pretoze male a stare nikoho nezaujimaju (tym padom ja uz nemusim chodit vystavovat, kedze vystavujem same male veci a usetrim si babracku :) ). Lenze toto je prave to, co si pleties - AFOL nie je ten, co obdivuje len velke megastavby, ale (a podla mna hlavne) ten, koho zaujimaju aj tie VZACNE veci! To je take, akoby si povedal, ze si fanuskom automobilizmu, ale zaujimaju ta len supersporty od roku 2000 a luxusne limuziny. Ak by sme sa mali riadit podla tohto, tak do prveho modularu to bolo vsetko nezaujimave, lebo to nema WOW efekt. Pre AFOLa (fanusik LEGA) je rovnako zaujimave LEGO auticko z 20 kociek z 50. rokov, ako 70cm Falcon Millenium. A zberatelsku hodnotu mozu mat kludne tu istu!
Pises, ze Maersk lodka sa nepredala - Patko ta lodka sa v tom MISB stave za vyse 3000.- PREDALA! ;D Sledujem to od 90. rokov a tieto sety (nielen Maersk) v MISB stave chodia za 1000 a viac. Ze ich nevidis nikde? To je logicke - kolko bolo vyrobenych Falconov, Taj Mahalov, Cafe Cornerov...? Maersk lodiek 3000, hovori sa ze v akomkolvek stave ich existuje 300 (vratane tych bez krabic). Tak je logicke, ze ich tolko na trhu nebude. Nemozes sa na to pozerat tak, ze toto ma WOW efekt, toto je zaujimave - toto je stare, ma to 200 dielov, koho to zaujima? ZBERATELA Patko, ZBERATELA!
Co sa tych udajov na Bricksete a Bricklinku tyka - no je logicke, ze menej ludi ma zaujem o de facto nezohnatelnu lodku s 200 dielmi, ktoru si nik nepamata, ako o Falcon ktory si pamata kazdy, ma svoj WOW efekt a v neposlednom rade je masirovany takymito clankami, ze to proste "musi clovek mat", inak nie je zberatel/kseftar (u Teba viem, ze si zberatelom). Ale vsimni si este jednu vec - Falcona ma podla BS ku dnesnemu dnu 2876 ludi a chce ho 7615 ludi - co je 2 a pol nasobok tych, co ho maju. Lodku ma ku dnesnemu dnu 31 ludi (z toho 2 mam ja) a chce ju 261 ludi - 8 a pol nasobne viac tych, co ju maju! Nie - toto rozdelovanie setov na WOW sety a sracky o 5 brickoch z roku 1-2 neberiem.
A ze AFOLOm tieto clanky neuskodia? :D Samozrejme, ze uskodia! Pre toto:

...zas pár ľudí na bazoši bude mat pocit, že ich ožužlané pomixované LEGO je zlato po babičke...

Tyka sa to ako exkluzivnych setov sucasnosti, ako aj starych setov. Viac a viac ludi bude mat dojem, ze KAZDE LEGO je vzacne (pretoze sa v tom VOBEC nevyzna) a LEGO BASIC, ktore by bezne predaval za 20e, bude predavat za 200e. Modularny Pet Shop miesto 200e, bude predavat za 1000e. A ked to urobi jeden, dvihne si cenu aj druhy, treti... a bude sa to nabalovat. Co tym chcem povedat? :) Cena LEGA na sekundarnom trhu pojde vdaka tymto clankom URCITE hore!

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #107 : 31. December 2015, 11:02:00 »
René lepšie by som to nenapísal. Ale musím Ti dať za pravdu ako zberateľ Classic Town, Model Team, Basic setov a 9v vlakov ;) Na rozdiel od iných mi tie WOW sety nič nehovoria. Asimpreto že som vyrastal na lego 80-90tych rokov. A to lego malo dušu. Teraz je to len masová výroba niekedy bez nápadu.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #108 : 31. December 2015, 14:53:34 »
Pato aj René, obaja máte pravdu, lebo hovoríte o trošku odlisnych veciach. jasne, subjektívne pre každého je zaujímavejšie niečo iné, ale pri investovaní ide skôr o to, zachytiť veľkú masu potenciálnych budúcich zákazníkov. ťažko sa da odhadnúť, ktorý miniset bude mať o 20 rokov vysokú cenu, ale ľahšie sa da odhadnúť , že veľký SW set alebo modular bude cenný a veľké množstvo ludi ho bude chcieť.
Otázny je postih takýchto clankov pre Afolov - sice viac ludi bude nakupovať vo veľkom veľké sety, ale zároveň môže nastať efekt pyramidovej hry, ked napr na slovensku bude niekde po pivniciach 500 kusov určitého modularu, ale kolko budúcich afolov sa objaví, čo to este nemaju? Vsak nás tu je 30-40, kazdy rok pribudne 1-2 novi...teoreticky môže nastať aj pozitívny efekt - investori umelo predĺžia život niektorým setom, a keďže ich bude veľa na sekundarnom trhu, tak to stlaci cenu nadol do normálnych sum. nie kazdy si môže dovoliť skladovať stovky setov a cakat na dobrú cenu, je to priestorovo narocne a finančné tiež, keďže to blokuje tisíce eur. a ked sa do toho pustí amatér, tak bude príliš skoro kupovať, a príliš dlho potom skladovať, a este to kúpi za plnú katalógovu cenu. To platí aj o debiloch na bazosi so starým legom, je otázne dokedy ich bude baviť držať to nepredajne.
Negatívny efekt môže byť limitovanie nákupu napr 1 kus na hlavu, resp nedostatok lega v hrackarstva - ale ani jedno nemusí trápiť afolov.

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #109 : 31. December 2015, 15:31:47 »
Tak ešte raz.

Článok je iba o byznyse, o číslach, o investíciách, o percentách, čo sa oplatí kupovať,... Ani jedna veta o storočnej kačke od LEGA, aká je vzácna, pre xy ľudí. Článok je o tom, čo POKLADÁ ZA VZÁCNOSŤ MNOŽSTVO ĽUDÍ, nie iba 261 ľudí. S čím sa obchoduje neprestajne za veľké prachy, nie iba raz za rok a za "pár" šupiek.. (Už neviem ako to mám napísať zrozumiteľnejšie?!.)

A čím viac bude predajcov (kšeftárov) s LEGOm, tým to bude len lepšie. A ěste múdra veta na záver vzťahujúca s k tomuto bodu - ponuka sa VŽDY musí prispôsobiť dopytu (skôr, či neskôr).

Myslím, že takýto článok (analýza) musí potešiť každého priaznivca LEGA, úplne všetkých.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #110 : 31. December 2015, 19:45:58 »
Súhlasím s Reném a Dominikom! :-)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #111 : 01. Január 2016, 00:37:35 »
Jedna optimistická na začiatok roka.
Ako LEGO (nimi najatá firma) likviduje vrátené a stiahnuté sety...
https://imgur.com/a/40CGe

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #112 : 01. Január 2016, 02:03:01 »
Jedna optimistická na začiatok roka.
Ako LEGO (nimi najatá firma) likviduje vrátené a stiahnuté sety...
https://imgur.com/a/40CGe
No nieje škoda tých dielikov? :'( Nedá sa na to ani pozerať, až mi srdce trhá :-[
« Posledná zmena: 01. Január 2016, 02:04:39 od Anupew »
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #113 : 01. Január 2016, 12:23:55 »
aj na hothbricks o tom pisali
Je ale dost mozne ze to len posielaju spet tak, ze krabice recikluju a suciastky ako je vidno davaju do osobitneho kontainera a posle sa to jednoduchsie spet.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #114 : 01. Január 2016, 13:14:34 »
Ak si dobre pamätám z fabriky, tak pokiaľ je to čistý odpad tak to vedia zrecyklovať, ale ak je to už zmixované tak to minoritne ide na prezentačné účely (hrabacie boxy a pod) inak recyklácia ako plast externou firmou.
Dáva to logiku keďže v takom hotovom sáčku kľudne môžu byť viac druhov plastu (klasický, priehľadný, gumy, ohybné diely) nehovoriac o potlačených dieloch, iných veciach ako plasty a pod.
Pri cene výrobku plus nákladov na ľudskú silu a malo objemovú redistribúciu to logický skončí ako lopatka na pieskovisko a podobne...

Navyše je to najskôr v USA, ak by len prebaľovali celé sáčky tak tie prešli predtým mimo kontrolu LEGO distribúcie. Stačilo by aby tam nejaký blbec niečo nepekného pribalil a dostane sa to k niekomu z dobrým právnikom a vycáluju ťažké milióny.

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #115 : 01. Január 2016, 20:50:46 »
Napisal som do TLG aby sa mi k tomu vyjadrlili, tak som zvedavy co odpisu - potom postnem.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #116 : 10. Január 2016, 15:00:47 »
http://www.techinsider.io/the-most-valuable-lego-sets-of-all-time-2016-1

Dalsi zo serie oblbovakov. KLF, po com ide tvoja socha slobody? A Imperial Flagship som mal pocit, ze je ina lod. Ale clovek sa moze mylit.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #117 : 10. Január 2016, 19:45:41 »
Tak toto uz je cisty bulvar zalozeny na pleteni si dojmov a pojmov... (n)

Odhlásený voyo

  • Príspevkov: 11
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #118 : 12. Január 2016, 12:55:30 »
nemecky protimonopolny urad dal firme lego pokutu 130.000 euro, lebo nutil predavat v nemecku (severne a vychodne) sety za vyssie ceny ako mohli.  teda lego dodal zoznam, ze za taku cenu musia predavat. ak predajca  predal za nizsiu tak mu hrozilo, ze mu budu kratit dodavky, alebo vobec nedodaju tovar :)

http://orf.at/stories/2318363


Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: LEGO v médiách
« Odpoveď #119 : 12. Január 2016, 14:14:56 »
nemecky protimonopolny urad dal firme lego pokutu 130.000 euro, lebo nutil predavat v nemecku (severne a vychodne) sety za vyssie ceny ako mohli.  teda lego dodal zoznam, ze za taku cenu musia predavat. ak predajca  predal za nizsiu tak mu hrozilo, ze mu budu kratit dodavky, alebo vobec nedodaju tovar :)

http://orf.at/stories/2318363

hahaha, uz je to tu. A ked som tvrdil, ze svojou distribucnou politikou porusuju protimonopolne zakony, tak kopu ludi tvrdilo, ze si mozu robit co chcu. Nemozu. A este ked sa kompetentni pozru na to ako funguje shop@home a v porovnani s tym co umoznuju nezavislym predajcom, tak mozu padat dalsie pokuty. Lebo je sakra rozdiel ked prikazu predajcovi, ze modular musia predat za minimalne 150 eur a nemoze ist do zliav, a ked ho oni sami predavaju sice za tu istu cenu, ale s roznymi VIP bodmi, bonus setmi, atd, ktore fakticky znizuju cenu, resp. zvyhodnuju nakup u nich v porovnani s beznym predajcom. Plus rozdielne ceny v jednotlivych EU krajinach. Vidim to aj na sebe, odkedy zacali skrtit beznych predajcov, tak sa vyrazne preklopil pocet kupenych setov v prospech shop@home.