Autor Téma: Osvetlenie  (Prečítané 3863 krát)

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Osvetlenie
« : 03. Máj 2014, 12:56:45 »
Zdravim.

Do technic a electric functions som novacik, tak sa popytam skusenejsich.

Ako sa da robit osvetlenie pomocou originalnych lego casti ?

Napr na co (zdroj) sa daju zapojit original lego diody ? Zatial som skusil len baterybox. Da sa to aj nejak na trafo ? Napada ma trafo pre 9V vlaky.
Da sa to ovladat dialkovo ak mam IR primac-vysielac ? Ako to potom zapojit ?

Updatujem svoj Hoth a uvazujem nad pridanim osvetlenia (inspiracia u Robbeda). Dost rozsirujem tu vnutornu zakladnu (tak o 1,5 32baseplate) a tam mozno bude trochu malo svetla - uvidim az to zakryjem zvrchu cele.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #1 : 04. Máj 2014, 11:23:04 »
Nie som nejaky velky osvetlovac, ale tiez ma zaujima tato tema. Tiez som rozmyslal nad tym, ci by slo 9V trafom, alebo Control Panelom ovladat osvetlenie. V principe by to podla mna nemal byt problem, pretoze 9V vlaky mali aj osvetlenie a bolo ovladanie v podstate trafom. To sa bavime ale o starych L&S ziarovkach - dnes sa vyuzivaju PF diody. Ale tiez by mali byt na 9V, cize ak tam nie je nejaky velky rozdiel v prude, tak by to teoreticky malo ist. Mozno nam k tomu viac povie Paliason, ktory svoje modely osvetluje, aj ked battery boxami a nie trafom.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #2 : 04. Máj 2014, 12:40:07 »
Tak teoreticky by problem byt nemal, kedze sa to da aj vzajomne prepojit original kablami (9V s PF), takze podla mna by malo ist napojit PF svetla na 9V trafo.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #3 : 05. Máj 2014, 11:35:45 »
Ja vlaky nemám žiadne, čiže s tým trafom nemám skúsenosť.
Ja používam len ten PF Battery Box a na ten možeš pripojiť aj 10 párov PF diod 8870 (čiže budeš mať 20svetelných zdrojov)
Otázka je, keď to budeš chcieť porozmiestňovať všetko po tej základni, to potom aj predlžovacie kable sa ti zídu.

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #4 : 05. Máj 2014, 17:27:36 »
Nie som nejaky velky osvetlovac, ale tiez ma zaujima tato tema. Tiez som rozmyslal nad tym, ci by slo 9V trafom, alebo Control Panelom ovladat osvetlenie. V principe by to podla mna nemal byt problem, pretoze 9V vlaky mali aj osvetlenie a bolo ovladanie v podstate trafom. To sa bavime ale o starych L&S ziarovkach - dnes sa vyuzivaju PF diody. Ale tiez by mali byt na 9V, cize ak tam nie je nejaky velky rozdiel v prude, tak by to teoreticky malo ist. Mozno nam k tomu viac povie Paliason, ktory svoje modely osvetluje, aj ked battery boxami a nie trafom.

Tak som to teda dnes skusil a funguje to.  9V trafom + predlzovacka (redukcia koncovky stara/nova) +  PF diody a svieti to. Vyskusal som 2ks ziaroviek cize 4 diody dokopy a rozsvietilo sa to az na drhom stupni, potom to zvisovalo intenzitu svietenia.
Jedine co neviem je ste kolko diod max mozem na to trafo dat a ako dlho n akom stupni to moze svietit. Ale aj ten max stupen sa mi zdal rovnaky akonormal batery box tak snad to tam nepusta viac prudu ako batery box.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #5 : 05. Máj 2014, 18:44:13 »
No prudu by tam malo ist tolko, kolko si cela zostava vypyta a trafo je schopne dodat. Napatie by malo byt max 9V (na poslednom stupni) a menej. Ak by prikon celeho zapojenia bol vyssi ako vykon, ktory je trafo schopne dodat, tak ti zacne klesat vystupne napatie trafa. Ak si to dobre pamatam zo skoly, co uz je nejaky ten piatok ;)

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #6 : 05. Máj 2014, 19:00:37 »
Tak som skusal pootravovat pana gugla. Neviem nakolko su tie cisla relevantne, ale ak su pravdive, tak potom sa nemusis obavat.

Trafo by malo byt schopne dodat prud 1-2A (niekde v tejto diskusii). Tie LED diody by mali mat pri 9V odber 0.001A (podla diskusie k nim na lego eshope, neviem ci to je na jednu alebo na par). Cize teoreticky by si tam mohol zapojit tak 1000-2000 tych led diod ;) ale tam sa skor obavam tej kabelaze a stratam v nej.

Keby som to mal doma, tak by som to skusil premerat, ale nemam nic z toho ;) Na instalacie vystav uz mam ako povinnu vybavu merak, tak niekedy mozme skusit ak to dovtedy nikto nezisti ;)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #7 : 12. December 2016, 14:26:37 »
Nejakú tú dobu dozadu som na Kickstarter-i podporil projekt LIGHT STAX, ktorý mal vyprodukovať LEGO kompatibilné kocky s integrovaným LED svetlom.
https://www.kickstarter.com/projects/brandtraders/light-stax-toy-bricks-meet-led
https://lightstax.com/
Chvíľu mi to tu ležalo pod stolom a konečne som sa dokopal k tomu o tom niečo napísať.

Kickstart objednávka
Môj Kickstarter príspevok mi za 29Eur plus poštovné priniesol
- mix 50 brickov 2x2 a 2x4 farieb podľa môjho výberu viď foto (plus jeden bonus žltej nepriehľadnej 2x4) z možných farieb (Red, Yellow, Blue, Green, Orange, Brown, Purple, Pink, White, Black) v oboch veľkostiach a priehľadnej/nepriahľadnej variante
- "brick" 4x4 s LiPo batériou
- 2x 50cm predlžovací kábel
- kábel s micro USB koncovkou


Z možností ktoré som si nevybral:
- "brick" 2x4 bez batérie len na USB
- lampy

Bricky, diely
- Narozdiel od originálov majú "dno" takže viac ako study na miestach na to určených sa tam nezmestí.
- Sú zložené z dvoch dielov, teoreticky by mali byť rozoberateľné, ale zatiaľ som nenašiel dodatočne tenký a pevný nastroj (šrobovák zanecháva stopu na plaste)
- Spodná stena obsahuje LED diódu, bohužial len jednu pri oboch veľkostiach 2x2 aj 2x4.
- Podobne ako u LEGO dielov je rozdielny plast pri transparentných a pri netransparentných. Tak isto je trans plast náchylnejší na zobrazenie škrabancov.
- Každý stud zvrchu má dva pružné kontakty, takmer bodové čo sa veľkosti týka. Taktiež každá priehlbeň zdola, tam sú to sústredné kružnice, pričom vonkajšia je na jednom mieste prerušená.

- Predlžovacie káble majú koncovky v tvare 2x2 bricku a konektory zhora aj zdola.
- Základňa s akumulátorom má tiež výšku bricku a rozmer 4x4, konektory na všetkých pozíciach. Tlačidlo ktoré vystupuje dostrany a micro USB konektor na nabíjanie sú z jednej strany.

Funkcia
- Základňa s akumulátorom má možnosť troch módov indikovaných aj podsvietením tlačítka - stále svetlo (zelená), blikanie (modrá) a postupné zhášanie/rozsvecovanie (červená).  Video pod odstavcom. Kompakt mal problém s automatickou expozíciou a tiež zachytil pulznú reguláciu (blikanie), ktorá voľným okom nieje vidieť (možno pre niekoho kto rozpozná blikanie LCD áno)
- Pri dobrom kontakte stačí na vodivé prepojenie aj jeden stud. Dokonca sa dajú pri tom aj natočiť (okrem úzkeho miesta prerušenia na spodnom kontakte)
- Rôzne farby a priehľadnosti majú rôzny prepust svetla. Pri transparentných je viac vidieť konštrukcia a mikroškrabance. Pri neprihľadných tmavých je to slabé. Na 2x2 je rozdiel ktorá strana má vodiče na kontakty, tá je tmavšia.
- Napätie je 3.7V z LiPo bloku, predpokladám že USB diel ktorý nemám bude max 5V. To znamená, že je to nekompatibilné s 9V u PF aj keby sa to prepojilo.
- Čerstvo vybitý blok je možné zároveň nabíjať aj používať. Z PC USB, tj 5V to svieti viac ako z akumulátora, tj káblové pripojenie bude as tiež svietivejšie (čierne kocky nie sú už úplne tragické, ale len nič moc )
- Vydrž batérie je cca 50-70 minút svietenia 50 LEDiek



Plusy/mínusy
+ Došlo to / spravili to (čo nieje u KickStarter projektov 100% zaručené)
+ Funguje to
+ Je to kompatibilné s LEGO dielmi
+ Tie základné farby - priehľadná, transparentná žltá/oranžová/červená/zelená sa určite budú dať využiť. Svetlejšie plné farby tiež.
+ Samotný dizajn dielov vyzerá byť ok (viď výnimky kvality nižšie), kontakty fungujú aj pri maličkej veľkosti, ...
- Niektoré farby, najmä tmavšie nepriehľadné budú asi zbytočné, sú príliš tmavé. Jedna LED na 2x4 tiež nepomáha. (viď prvé obrázky)
- Kvalita spracovania nieje 100%, niektoré kocky sa rozostupujú (viď foto ), asi tie dva diely z ktorých sú zložené, nie sú uplne rovné. Z 50 ks sú asi 3-4 pri ktorých je to problém pri zabudovaní do konštrukcie. Momentálne to riešim z výrobcom. Ak sa nájde spôsob ako to šetrne rozobrať pôjde to dopracovať doma :)
+/- Nadpájanie : predlžovací kábel by si zaslúžil o len 2 plate a nie 3 plate (tj 1 brick) výšku konektora, pri podstave lampy to dokázali (aj keď vznika neskôr). Tak isto napájanie len zhora/zdola môže obmedzovať zabudovanie. Chýba aj predlžovací plate, na všetko treba káble.
+/- Nepriehľadné farby čo mám - čierna, žltá, biela, červená, oranžová, zelená - nie sú úplne rovnakého odtieňa ako originál, podobnosť v zostupnom poradí. Žltá je v rámci veľkej variácie originálu, na bielej vidieť tenkosť steny kvôli presvieteniu. Ale aj zvyšné sa dajú rozoznať až zblízka.


Záver
Zobral som tom skôr zo zaujímavosti ako s nejakým plánom použitia.  >:D
Kvôli potrebe káblov to vidím skôr na podsvietenie lokálnych väčších celkov ako rozvod bodových svetiel.
Tak isto na príklade tohoto nemeckého staviteľa mám pocit, že sa to hodí skôr na podsvietenie ako na ako na priamy pohľad.
Aj napriek drobným kvalitatívnym nedokonalostiam to ako celok funguje.


Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #8 : 12. December 2016, 14:37:13 »
asi by som šiel radšej do verzie leddiód samostatných a mikrokáblov, tie sa dajú jednoducho zaklikať medzi bricky a plate. Videl som tie lampy, že sa dajú dobre prevrtať, do svietidla dať led a káblik pod lampu a dlažbu, čiže bez akéhokoľvek vrtania (mimo lampy) sa to dá potiahnuť bez toho aby to bolo vidieť. A vnútorné osvetlenie modulárov, tak tam nie je vidieť, čiže iež netreba nič upravovať, iba dať led zdroj.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Osvetlenie
« Odpoveď #9 : 17. Február 2020, 10:14:02 »
už sa to dalo zachytiť na rôznych iných stránkach a fórach, že LEGO má/bude mať/testuje osvetlenie modelov a je to škaredé/drahé/ukradnuté/zavádzajúce/... 
Takže najprv pár článkov a fotky
https://zusammengebaut.com/geht-lego-ein-licht-auf-light-kits-auf-der-lego-world-kopenhagen-88019/
https://brickset.com/article/48887/lighting-kit-boxes-on-display-in-copenhagen
https://brickset.com/article/48909/night-mode-more-information

A o čo teda ide ?
LEGO má program Lead User Lab https://ideas.lego.com/blogs/a4ae09b6-0d4c-4307-9da8-3ee9f3d368d6/post/577c7343-3499-41be-9f45-8338d362f4a1
Toto má slúžiť na hľadanie nových vecí, služieb, zážitkov, vzťahov ku zákazníkom/fanúšikom a pod.  narozdiel od Ideas ktoré to neohrozuje lebo to je o "hľadaní ďalšieho setu z existujúcich (typov) dielov".
Dávnejšie bola anketa kde sa pýtali ľudí na 3 oblasti - svetlá, custom potlače/nálepky a použitie ako bižutéria.  DOTS tu už máme. No a evidentne teraz nastal pre nich čas overiť si tie svetlá.

Na výstave LEGO World sa objavilo pár modelov z ktorých sú tie foto a toto sú známe info:
- jedná sa o pilotný projekt, ktorého úlohou je zistiť záujem a odozvu ľudí
- všetky krabice na fotkách sú prázdne, žiaden taký produkt neexistuje, sú robené len za účelom prvého bodu
- ceny sú len nahodené, nedá sa to kúpiť, ich cielom je marketingový výskum, zas viď prvý bod
- vystavené modely sú nasvietené produktami externých výrobcov, majú reprezentovať len atmosféru výsledného nasvietenia, to že sú to rôzne nalepené LED pásiky, klbká káblov a pod nič nehovorí o tom ako by to mohlo vyzerať ak sa na to dajú (niekomu sa podarilo zdvihnúť Mustanga a nafotiť to zospodu)
- samozrejme nebolo by to ono bez nejakej aférky, konkrétne na tom Mustangovi je použitý systém od Light My Bricks z Austrálie, na to sa ozvali z Brickstuff z USA, že tí vybraní na prezentáciu odkopírovali systém od nich. Ono tak aj vyzerá, na druhú stranu tiež neboli prví a dosť ťažko sa patentuje skladačka čínskych LED pásikov, bežných káblov a konektorov...