Autor Téma: 31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe  (Prečítané 7445 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe
« : 22. Február 2021, 19:35:28 »
Andy Warhol - (1928-1987)

Narodil sa v Pittsburghu ako Andrew Warhola, syn ceskoslovenskych imigrantov. V 9. rokoch ho postihla neprijemna detska choroba, po ktorej mu zostali stopy na tvari. Warhol sa preto vyhybal inym detom, bol nervozny a hypochondricky. V rannom veku vela maloval, pocuval radio a zbieral obrazky filmovych hviezd. Ako 14-rocny zacal studovat znalectvo umenia a uzitkove umenie na Carnegieho technologickom institute v Pittsburgu. V roku 1949 sa prestahoval do New Yorku, kde sa zivil komercnou pracou pre casopisy, navrhovanim obalov na platne, tvorbou reklam a propagacnych materialov. V 60. rokoch zacal tvorit diela zalozene na seriovo vyrabanych predmetoch. Casto pouzival sietovu tlac a polymerove farby. Natocil aj niekolko filmov. Jeho atelier Factory sa stal centrom newyorskych avantgardnych umelcov, politikov, spisovatelov a hercov, na ktoreho chod dohliadal Warhol v platinovej parochni a s mejkapom. Warholove serie, ci uz o Marilyn Monroe, dolarovych bankovkach ci polievkovych plechovkach vznikli preto, aby vsetkym predviedli verejnu posadnutost slavou a znackami, ale aj excesy medializovanej spolocnosti. Jeho dielo vychadzalo z umelcov minulosti, ale svojimi nazormi ovplyvnil umenie sucasnosti.

Jednym z Warholovych najznamejsich diel je diptych Marilyn. Ako predloha mu posluzila fotografia Marilyn Monroe z filmu Niagara. Na zaklade tohto diptychu vytvoril Warhol viac nez 20 zamerne nedokonalych sietotlacovych portretov. Najznamejsia je prva seria desiatich portretov. Sposob, akym sa na Marilyn Monroe media po jej smrti zamerali, iba potvrdzoval Warholove myslienky o kulte celebrit.



A prave tieto portrety sa stali predlohou pre novu seriu LEGO Art. Zatial ju tvoria mozaiky, ktore svojou technikou pripominaju prave sietotlac. Musim povedat, ze ma hned prvy set z tejto serie - Andy Warhol's Marilyn Monroe - najviac zaujal. Je to nieco, co na mna ako dekoracia posobi mozno az luxusne a myslim, ze by sa za nu vo svojej kancelarii nemusel hanbit ani kdeaky financny zralok. ;)
Krabica patri medzi tie kvalitnejsie v portfolou LEGA, ake pozname napriklad zo serie Architecture. Obsahuje diely na jednu zo styroch variant portretu (cize nepostavite si vsetky 4 naraz). Diely su v sackoch a niektore este v dalsich samostatnych krabickach. Ale k samotnemu obalu sa este vratime neskor.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Nove velke podlozky su zatlacene do seba a dost tazko sa oddeluju. Zrejme z dovodu uspory miesta v krabici.

ila_rendered

Navod je v standardnej LEGO kvalite, strany nevypadavaju - po tejto stranke niet LEGU velmi co vytknut. Na prvych strankach je predstavenie Andyho Warhola (samozrejme zmienka o slovenskom povode chyba), jeho diel a ciastocne aj LEGO mozaiky. Najdete tam tiez QR kod na nejaku skladbu, ale to som neskusal. Pochopil som ale preco odporucaju pri stavbe pocuvat hudbu. >:D Stavba je dost monotonna a narocna na sustredenie.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Cela mozaika sa sklada po jednotlivych moduloch (je ich 9) a odporucam vzdy si nachystat do chlievikov potrebnu paletu farieb. ;) Po dokonceni modulov nasleduje ich spajanie do celku a oramovanie. Ram sluzi zaroven aj ako fixacia, vdaka comu posobi obraz ako kompaktny celok.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Ak vlastnite tento set 4x, obdobne si vyskladate celu malu seriu Marilyn. Zaujimavostou je, ze kazdy obraz sa sklada zo 6. farieb, z coho cierna a tmavoseda su vzdy na rovnakom mieste. Preto nie je problem si vyskladat aj dalsie vlastne farebne variacie. :)

ila_rendered ila_rendered

Po dokonceni kazdeho obrazu vam zostane 1 sacok nepouzitych dielov a niekolko dielov z kazdej farby. Ak vlastnite tento set 4x, mate slusny zaklad na dalsiu verziu, alebo inu mozaiku!

ila_rendered

No a teraz par postrehov. Spominal som uz kvalitny obal. Priznam sa ze som od zaciatku bol v tom, ze v TLG dostali vyborny napad a krabicu navrhli tak, aby sa do nej dala hotova mozaika odlozit. Bral som to ako hotovu vec. Velmi som bol prekvapeny a sklamany ked som skusil obraz do nej vlozit a v jednom rozmere chybalo do 1cm, aby sa vosla! :o Fakt nechapem, preco toto nedotiahli?! Setrenie za tym asi nebolo, nakolko vnutri sa nachadzaju dalsie zbytocne kusy kartonu, ktory tam nie je treba. Jedinym dovodom moze byt skladovy rozmer, ale tu bola skoda setrit na ukor prakticnosti. Skoda.

ila_rendered

Unika mi aj zmysel niekolkych plate zospodu obrazu. Ked visi na stene, tieto podlozky nie su potrebne a pri stavbe nie je ram, cize kazdy modul lezi pevne na podlozke. Ja som ich tam nakoniec nedal.

ila_rendered

No a otazku si kladiem aj pri pouziti rohovych dielov so studmi na rame, miesto hladkych. Cena? Mozno. Kazdopadne ja som si ich nakoniec vymenil za hladke a ovela lepsie sa tym padom tieto obrazy aj skladuju v kartone vedla seba (study dost prekazali pri zasuvani jednej vedla druhej).

ila_rendered

Celkovy dojem z mozaiky je vyborny! (y) Velmi sa mi paci a tak nejak som tejto technike mozaiky asi aj prepadol. A mozno nielen mozaike... ;)


Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: 31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe
« Odpoveď #1 : 22. Február 2021, 21:08:05 »
Ako som sa už aj niekde zmienil, takto si predstavujem Lego súčasnosti...  (y)

Odhlásený Jago

  • Príspevkov: 304
Re: 31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe
« Odpoveď #2 : 23. Február 2021, 18:17:45 »
Ďakujem za recenziu a postrehy v nej.
Ale aj tak sa mi páči viac tvoj gen. Štefánik ;)

Odhlásený Jammo

  • Príspevkov: 452
Re: 31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe
« Odpoveď #3 : 24. Február 2021, 09:00:45 »
pekna recenzia  (y)

Odhlásený MMX

  • Príspevkov: 108
    • Moje sety.
Re: 31197 - Andy Warhol's Marilyn Monroe
« Odpoveď #4 : 06. Marec 2021, 12:48:48 »
Super recenzia rozmyslam nad kupou  (y)