Autor Téma: muffinova garáž MOCov  (Prečítané 2632 krát)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
muffinova garáž MOCov
« : 27. Apríl 2022, 12:53:17 »
Mám tu jednu digitálnu tému, potom zopár s konkrétnymi MOCmi, ale žiada sa mi mať vlákno s kadečím malým, rozrobeným, alebo inak nehodným vlastnej témy.

A na úvod jeden malý teaser rozpracovaného(a snáď čoskoro hotového) MOCu, s ktorým som na začiatku roka ani nerátal. Praetor ma poštuchol svojim príspevkom v téme architecture.


Odhlásený Buďo

  • Príspevkov: 1500
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #1 : 27. Apríl 2022, 16:42:24 »
Öj ! (y)  Jaké rýpadlo !  Parné ?

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #2 : 27. Apríl 2022, 17:49:46 »
Fúha, vyzerá to na komplikovaný a funkčný stroj...  (y)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #3 : 27. Apríl 2022, 18:02:24 »
Parné nie, je to predchodca UDS 110 - D032a. Funkčné je to manuálne s obmedzeniami.
Vzhľadom na termín, kedy to má byť hotové vrátane nejakého krovia okolo som musel funkčnú stránku obmedziť na nutné minimum, zatiaľ to bude iba statický model, snáď sa mi neskôr podarí dotiahnuť ho aj so 148čkou S1 to takého funkčného stavu, že sa bude dať prezentovať aj po tejto stránke.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #4 : 02. December 2023, 15:26:05 »
Po dlhšom čase som sa odhodlal na kúpu TECHNIC setu, konkrétne 42160, a keďže sa u mňa postavený set nikdy veľmi dlho neohreje, spravil som alternatívny model - Kamión na Dakkar.
Bola to výzva hlavne kvôli tomu, že som potreboval vytvoriť podstatne väčší objem oproti pôvodnému setu, takže je to také skicovito-deravé, ale s tvarom a aj pevnosťou som celkom spokojný, vyšlo to lepšie, ako som čakal.
Podvozok som nechal pôvodný, na daný účel som iba upravil uchytenie predného pruženia, keďže pôvodne bolo nastavené na dosť mäkko.
Zvyšných dielov ostalo minimum, takže aj z tohto hľadiska sa mi podarilo využiť maximum z toho, čo bolo k dispozícii.
Zrejme budem robiť aj návod, aj keď v stud.io zatiaľ chýbajú niektoré novšie diely, takže možno pre zmenu spravím iba sériu fotiek.





Odhlásený TOME

  • Príspevkov: 377
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #5 : 04. December 2023, 09:20:55 »
pekný alternatívny model, podarilo sa ti nahodiť veľmi peknú siluetu dakar kamióna. Škoda len tej deravosti, možno by si mohol rozobrať ešte niečo a urobiť alternatívu kombináciou dvoch setov, aj keby tam zasvietila nejaká iná farba by tomu velice pomohlo  ;)

mimochodom, so setom si spokojný? tiež nad ním rozmýšľam, trochu ma odrádza RC jazda level traktor ale už som aj pozeral že to celkom rieši buwizz  8)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #6 : 04. December 2023, 17:08:51 »
Vďaka :)
Na set som sa ulakomil vďaka zľave, za 120€ mám HUB, tri motory a celkom slušný "parts pack" vrátane veľmi podarených pneu, čo pri doterajších cenách control+ setov bolo rozhodujúce. Plánujem ešte dokúpiť jeden motor, nech je potenciál hubu plne využitý. Akurát som zistil, že spraviť si vlastný profil na ovládanie MOCov bude celkom "zaujímavé", zatiaľ v tom mám hokej. Výkonom set neoslní, ale je to lepšie, ako PF a ja to beriem ako základ pre vlastné stavanie, kde neplánujem rýchlostné rekordy.
Tiež som pozeral po buwizze, ale tie ceny sú šialené.

Pri tom alternatívnom modely som tiež uvažoval, že spravím vylepšenú verziu skombinovaním s ďalším setom, len by to malo byť niečo z rovnakého obdobia, aby to bolo zaujímavé pre viacerých ľudí(a tiež aby som to mal fyzicky po ruke).
Inak návod som už zmastil v stud.io, podarilo sa mi stiahnuť chýbajúce dieliky, takže to išlo celkom hladko, teraz už len čkám na schválenie na rebrickable.

Návod je už nahodený.

PS: je tam už viacero pekných alternatívnych modelov, aj keď väčšina premium, ale chlapci sa pekne vyhrali aj s podvozkom, tak si zaslúžia podporiť.
« Posledná zmena: 05. December 2023, 09:03:19 od muffin »

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #7 : 05. December 2023, 21:08:17 »
Silueta kamiónu je super, muffin.


Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #8 : 12. December 2023, 20:52:02 »
Popri stavaní Dakar kamiónu som hľadal inšpiráciu na nejaké ďalšie motorizované vozítko, kde by bolo možné využiť potenciál dielov z e-tronu a narazil som na starší MOC, ktorý bol postavený na dvoch buggy motoroch a buwizze, vďaka čomu jazdí ako Ďábel. Ja som sa rozhodol upraviť ho na použitie s PoweredUp motormi a HUBom, čo znamenalo prekopať komplet podvozok, zachovaná zostala iba predná náprava, kde som spravil iba menši úpravy. Zadné ramená boli prakticky kompletne tvorené buggy motormi, tie som preto musel namodelovať nanovo. Riadenie bolo pôvadne pomocou PF servo motora, keďže tvar nových L-motorov je úplne odlišný, preto aj celá podlaha kabíny je zmenená. Zmenené su samozrejme aj kolesá, tieto nové dodávajú auto oveľa autentickejší výzor.



Karosériu som ladil do obľúbenej čierno-červeno-bielej kombinácie, niektoré kombinácie dielov som pozmenil, proporcie som sa ale snažil dodržať.



Trochu som sa pohral s uchytením sedadiel, to pôvodné sa mi veľmi nepozdávalo.



No a finálny výsledok - aj keď je to proporčne 1:1 voči originálu, pôsobí to odlišne, aj vďaka kolesám, aj vďaka farebnosti a asi trochu aj vďaka upraveným niektorým detailom.






Jazdí to pochopiteľne podstatne skromnejšie, ale nie je to také hrozné, pri troche snahy to dokáže aj zahrabať kolesami, zdá sa mi to byť živšie, ako Audi. Skôr je limitujúce ovládanie cez dotykáč, ktoré nie je veľmi intuitívne, chcelo by to fyzický ovládač.
Neviem, nakoľko to môžem považovať za MOC a nakoľko za MOD, v každom prípade to bola zábavná skúsenosť.
Podvozok má podľa mňa potenciál aj na nejakú buginu, kde by to bolo asi o niečo ľahšie a tým pádom ešte živšie.

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #9 : 13. December 2023, 08:56:16 »
No dotykové ovládanie je veľký nezmysel, či už sa bavíme o ovládaní infotaimentov áut alebo modelov na ďiaľkové ovládanie, osobne to považujem za najväčšiu slabinu aj u buwizzov.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #10 : 13. December 2023, 11:06:52 »
Viem, že existujú nejaké možnosti, ako s HUBom prepojiť herný ovládač, ale zatiaľ je to pre mňa privysoký level. Ešte pred mesiacom som ani neuvažoval ísť cestou PU, po konci PF som bol presvedčený, že k motorizovaným technicom sa už nebudem vracať. Ale keď už som do toho išiel, rád by som do budúcna vyskúšal aj tú možnosť.

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #11 : 13. December 2023, 12:02:52 »
No ja viem že sa dá ku Buwizzu pripojiť s BT ovládačom na konzoly, na PU HUB. o tom som ešte nepočul, ale keby aj áno, pre mňa osobne je aj tak PU systém naprd, už som sa tu o tom rozpisoval v inej diskusií, a zatiaľ žijem s toho že sa stále vyrábajú náhrady PF motorov, ja v podstate z PF systému používam M L a servo motory a predlžovacie káble, inak vštko ostatné nahradili Buwizzy, a ostáva mi dúfať že sa tieto komponenty PF systému a buwizzy 2 budú vyrábať čo najdlhšie, lebo zatiaľ, pre mňa, neexistuje náhrada a neteším sa na moment keď sa už fakt nebude dať nič zohnať. pretože ja bez motorov neskladám nič.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #12 : 13. December 2023, 12:16:55 »
Ja som sa PF nestihol veľmi zásobiť, mám iba asi 4 motory, žiadne servo a iba jeden príjmač a jeden ovládač. Po krátkom období skúšania a po tom, čo PF v LEGU nahradili som to bral tak, že som s motorizovanými vecami skončil. Teraz som spravil "impulzívne rozhodnutie" :), tak chcem aspoň využiť ten potenciál. PU neberiem, že je úplne naprd, len je to zase taký polotovar(za cenu prémiového all inclusive produktu) a LEGU strašne dlho trvá, kým z toho spravia aspoň trochu zaujímavú vec. Našťastie existujú nadšenci, ktorým sa nechce čakať a nachádzajú cestičky, ak z neho vydolovať maximum.
Inak to ovládanie gamepadom sa dá poriešiť cez appku brick controller 2, sú k tomu aj nejaké videá, zdá sa, že to pôjde celkom jednoducho nastaviť.
« Posledná zmena: 13. December 2023, 12:19:33 od muffin »

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #13 : 13. December 2023, 13:14:47 »
Ja som asi voči PU systému asi až moc skeptický, ale pre mňa má proste viacero kritických nedostatkov ktoré sú, pre mňa, neodpustiteľné, veď keď sa nad tým zamyslím tak jediná výhoda, aj to nie zas až taká podstatná je to že sa dá každý motor použiť ako servo, čo ich zas predražuje, a aj tak vlastne vznikol ten šialene veľký PU servomotor čo je v tom volvo dumpri, skrátka ja sa tu nad Pu systémom nebudem ani zamýšlať lebo ma to len rozčuluje.

Odhlásený TOME

  • Príspevkov: 377
Re: muffinova garáž MOCov
« Odpoveď #14 : 13. December 2023, 21:23:53 »
Pekné Baja vozítko, šikovne si to prispôsobil a zbytočne nevymýšlal vymyslené  ;). Mimochodom to fyzické ovládanie sa nedá jednoducho vyriešiť gamepadom na mobil? som videl taký nacvakávací, že sa ti po bokoch mobilu pridajú fyzické tlačídla a joysticky, napojí sa to do nabíjacieho portu. Či to komunikuje iba s hrami a musela by na to lego apka myslieť? neviem  :oldman: