Tak ano, ale ako pises, to uz je obchod, nie investicia. Do aut sa nevyznam, ale nemozes si kupit za 10 000 eur tri auta, odparkovat ich na dvore a o tri roky predat

Teda, aspon myslim.
Nemam vsak rad spekulantov ktory skupuju sety cisto za ucelom zarobku a zarabaju na fanusikoch. Dovody pisat nemusim, tie poznaju vsetci ne-spekulanti.
Toto plati pri setoch, ktorych je male mnozstvo po obmedzeny cas. Nie pri drvivej vacsine setov.
Bezny set, povedzme Modular/Ideas set sa predava dva roky a hocikto si ho moze kupit v hocijakom mnozstve pocas tej doby. To, ze ja (a nielen ja) ich nejake kupim a ponuknem niekomu o 5 rokov, to je len dobre. Lebo clovek ma moznost sa k nim dostat vdaka takemuto sekundarnemu trhu.
Lebo povedzme, ze by nikto takto sety do buducna na investiciu/predaj nekupoval.
Potom pride nejaky Janko Mrkvicka Zberatel Piratov, ktory bude chciet o 5 rokov Barracudu. Ale LEGO ju uz samozrejme davno vyradilo z ponuky. Na sekundarnom trhu ziadne MISBy nie su, lebo fuj fuj, zarabat na fanusikoch sa nesmie.
Takze Jankovi ostava jedina moznost, kupit si pouzitu.
Ale sme v normalnom svete, takze v tomto svete ma Janko moznost si ju kupit nielen pouzitu, ale aj MISBovu za xy eur. A je na nom, ci je tak velky zberatel, aby si kupil MISB.
Cize vlastne sekundarny trh pomaha fanusikom Lega. My sme vlastne ti good guys hrdinovia