Autor Téma: Napodobeniny  (Prečítané 206489 krát)

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2028
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #345 : 22. Marec 2017, 12:20:21 »
Ked zavesim na youtube pesnicku, tiez ju nikde neregistrujem, a v momente, ked by ju niekto pouzil / upravil / rozsiroval bez mojho suhlasu (staci cast skladby), tak ho mozem zalovat a bezne sa tieto spory vyhravaju - jedine co sa riesi je zhoda suboru not. To iste plati pri MOCoch - to ze to neregistrujem, neznamena, ze si s tym moze robit kazdy co chce - ma to len nasledok SLABSEJ pravnej ochrany, nie ze ju nemam vobec.
Aby som bol konkretny, zacitujem autorsky zakon:
Predmetom autorského práva je dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia.
....
Autorské právo k dielu vzniká okamihom, keď je dielo objektívne vyjadrené v podobe vnímateľnej zmyslami. (tj ziadna registracia)

Autor má právo
a) rozhodnúť o zverejnení alebo o nezverejnení svojho diela,
b) byť označený ako autor a rozhodnúť o spôsobe takéhoto označenia najmä menom alebo pseudonymom, a to pri každom použití svojho diela, ak je takýto spôsob označenia pri danom diele a spôsobe použitia možný a obvyklý,
c) na nedotknuteľnosť svojho diela, najmä na ochranu pred akoukoľvek nedovolenou zmenou alebo iným nedovoleným zásahom do svojho diela, ako aj pred akýmkoľvek hanlivým nakladaním so svojím dielom, ktoré by znižovalo hodnotu diela alebo spôsobilo ujmu autora na jeho cti alebo dobrej povesti.


Autor má právo použiť svoje dielo a právo udeliť súhlas na použitie svojho diela.
Dielo je možné použiť iba so súhlasom autora, ak tento zákon neustanovuje inak.
Za použitie diela má autor právo na odmenu, ak tento zákon v štvrtej hlave neustanovuje inak; tým nie je dotknuté ustanovenie § 65 ods. 1 druhej vety.
Použitím diela je najmä
a) spracovanie diela,
b) spojenie diela s iným dielom,
c) zaradenie diela do databázy podľa § 131,
d) vyhotovenie rozmnoženiny diela,
e) verejné rozširovanie originálu diela alebo rozmnoženiny diela
1. prevodom vlastníckeho práva,
2. vypožičaním,
3. nájmom,
f) uvedenie diela na verejnosti
1. verejným vystavením originálu diela alebo rozmnoženiny diela,
2. verejným vykonaním diela,
3. verejným prenosom diela.


§ 58
(1) Autor, do ktorého práva sa neoprávnene zasiahlo alebo ktorého právu hrozí neoprávnený zásah, sa môže domáhať najmä
a) určenia svojho autorstva,
b) zákazu ohrozenia svojho práva vrátane zákazu opakovania takéhoto ohrozenia, a to aj proti poskytovateľovi služby, prostredníctvom ktorej je toto právo ohrozené,
c) zákazu neoprávneného zásahu do svojho práva vrátane zákazu zásahu podľa § 60 a 61, a to aj proti poskytovateľovi služby, prostredníctvom ktorej je do tohto práva zasiahnuté,
d) poskytnutia informácií o pôvode rozmnoženiny diela alebo napodobeniny diela, o spôsobe a rozsahu jej použitia a o službách porušujúcich právo autora vrátane údajov o
1. vlastníkovi, vydavateľovi, výrobcovi, distributérovi, dodávateľovi, prijímateľovi, odosielateľovi, vývozcovi alebo predajcovi rozmnoženiny diela alebo napodobeniny diela alebo o poskytovateľovi služieb,
2. vydanom, vyrobenom, dodanom, poskytnutom, prijatom, odoslanom, vyvezenom alebo objednanom množstve alebo cene rozmnoženiny diela, napodobeniny diela alebo služby,
e) poskytnutia informácií o sprístupňovaní diela verejnosti spôsobom porušujúcim právo autora vrátane údajov o
1. užívateľoch a poskytovateľoch elektronických komunikačných služieb a služieb poskytujúcich obsah,23)
2. rozsahu použitia diela,
3. priamom alebo nepriamom majetkovom prospechu súvisiacom s takýmto porušením,
f) odstránenia následkov zásahu do práva na náklady osoby, ktorá neoprávnene zasiahla alebo hrozila neoprávneným zásahom, a to
1. zničením neoprávnene vyhotovenej rozmnoženiny diela alebo napodobeniny diela, jej stiahnutím z obehu alebo z iného použitia alebo
2. zničením materiálov, nástrojov a pomôcok podľa § 60 a 61 použitých pri neoprávnenom zásahu alebo hrozbe neoprávneného zásahu, ich stiahnutím z obehu alebo z iného použitia,
g) náhrady nemajetkovej ujmy,24)
h) náhrady škody,25)
i) vydania bezdôvodného obohatenia.
(2) Informácie podľa odseku 1 písm. d) a e) je povinná poskytnúť aj osoba, ktorá
a) má v držbe rozmnoženinu diela alebo napodobeninu diela,
b) využíva služby porušujúce právo autora,
c) poskytuje alebo prevádzkuje služby využívané pri porušovaní práv autora,
d) bola označená osobou uvedenou v písmenách a) až c) ako osoba zúčastnená na výrobe, spracovaní alebo distribúcii rozmnoženiny diela, napodobeniny diela, na poskytovaní alebo prevádzkovaní služieb porušujúcich právo autora alebo na sprístupňovaní diela verejnosti spôsobom porušujúcim právo autora.


Takze kazdy autor HOCICOHO je chraneny, a je na nom, ci mu to stoji za to, ist na sud, kolko ma dokazov v rukach, a ake ma sance v danej krajine, kde sa uchadza o sudnu ochranu. Musi dokazat, ze je autor, ze ide o vysledok jedinecnej tvorivej cinnosti (za co sa nepovazuje napr naskladanie par kociek, ktore by vedel naskladat hocikto), a ze niekto jeho dielo pouzil bez jeho suhlasu.

Co sa tyka toho, preco maju firmy tovarne v krajine ,ktora nedodrziava prava dusevneho vlastnictva, nuz odpoved je bohuzial jednoducha - Cina je prilis silna a podmienky na vyrobu v nej take vyhodne, ze to stoji za to. A velmi to s tymto ani nesuvisi - lego by kopcili bez ohladu na to, ci tam ma TLG tovaren. Neviem co vsetko TLG robi, ale minimalne na civilizovanych trhoch by urcite uspelo pri zastaveni dovozu a predaja Lepinov - sam so zazil pripad, kde uplne obycajny clovek vytvoril nejake kreslo a dokazal uspesne cez colnicu stopnut distribuciu od kopirovacov. Alebo si mozno povedali, ze na to kaslu, ze este Lepiny nejsu take rozsirene, a ze to nestoji za to z hladiska pomeru nakladov a zisku. Pokial im Lepin odkroji len 1% alebo aj menej z kolaca, tak mozno sa im to neoplati. Ale casom to moze byt horsie a z Lepina sa moze vyvinut realna konkurencia. Najma ked zakaznik vidi ten obrovsky nepomer cien, a pokial ta kvalita neni zla, tak mozu ziskavat dalsich zakaznikov.
Lebo mna ako zakaznika nemusi vobec zaujimat nejaka tabulka nakladov, narocnosti distribucie a neviem coho, ja vidim cenu. A stale mi rozum nebere, preco ten rozdiel je 4-nasobny. Najma ak ta kvalita - ako tu niekto pisal  - neni taka zla, a zaroven kvalita lega klesa.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #346 : 22. Marec 2017, 12:47:05 »
Ty si pravnik, takze o tomto vias asi najviac. Kazdopadne by som cakal, ze ked niekto nieco zverejni a chce to mat aspon ako tak "chranene", tak k tomu prilozi aj licencne podmienky (pri softveri bezna vec, aj na youtube to je). Pokial ich neprilozi, beriem to ako volne siritelne/modifikovatelne/kopirovatelne/cokolvek. A ak ich niekto porusi, nie je co dokazovat a zalezi uz len na autorovi, ci ma cas, silu a prostriedky s tym nieco spravit.

Co sa tyka rozdielu cien, vidim to tak, ze lepin moze kludne byt nejaka garazova firmicka o par ludoch, vyrobu si outsourceuju (fabrik tam maju viac nez dost), ostatne naklady minimalne (dve misky ryze pre majitelov, miska pre sekretarku, poplatok za elektrinu a net v garazi, online predaj, mozno nejaka sopa na skladovanie, asi to nerobia JIT), zatial co TLG je moloch ziviaci XY urovni pracovnej hierarchie, budovy, vlastne fabriky a pod. Nehovoriac o distribucii, ktora tiez zhltne nemalu cast vyslednej ceny. Nechcem ich tymto obhajovat, tiez by ma potesili nizsie ceny ako kazdeho z nas, len som sa skusil triezvo pozriet, kde asi moze byt ten rozdiel cien.

Odhlásený smoox

  • Príspevkov: 58
« Posledná zmena: 22. Marec 2017, 17:51:59 od Administrator »

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #348 : 22. Marec 2017, 13:30:08 »
áno Mesje, pekne si rozpísal zákon, teória, to je v poriadku...tak rozumieš sa tomu, ale ty konkrétne by si išiel do toho, keby si Madoca?

Ísť s tímto na súd obhajovať Lego model proti čínskej firme, že si vytvoril dielo vnímatelné zmyslami a teda máš autorské prava... mám pocit, že by to bolo neúčinné..tzn, by ťa poslali do riti. Povedia, že tam majú trochu iné kolesá, alebo nárazník a si skončil, možeš si zbaliť kufrík so všetkým, čo by si v ňom mal.

Ale ako vraviš, ked to niekomu za to stojí , tak smelo do toho. Hlavne samotné TLG by sa za toto malo postaviť a brániť, nasadiť pravnikov a ísť po Lepine jak osa po kofole.

Aj velké firmy čo sa súdia velakráť neuspejú, napr. BMW, Porsche, Land Rover autá sa v čine kopírujú jedna radosť, a tie žaloby založené na do bodky zkopírovaného dizajnu končia ako? v prospech číňanov, výrabajú to dalej, žalobcovia idú s dlhým nosom so súdu.

(...ale ako dobrá táto debata :) )

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #349 : 22. Marec 2017, 14:06:24 »
To že automobilkám unikajú v Číne zisky kvôli štátom (neoficiálne) podporovanému plagiátorstvu je jedna vec.
Na druhú stranu oni žijú z peňazí z našich trhov, kde je tá ochrana na úplen inej úrovni, aspoň doteraz som si nevšimol, že by sem v kontajneroch z Číny chodili kópie áut. A to ver, že keby sem začali dovážať akože BMW za tretinu ceny tak sa kopec zúfalcov o to potrhá...
Je to aj tým, že taká vec ako auto sa tak ľahko aj kvôli registračným náležitostiam nedovezie. Ale aj keby, tak čo bráni nejakému podnikavcovi začať ponúkať individuálne schválenia či investovať do typovky ... nikto si to neriskne.

Na druhú stranu LEPIN a spol sa sem vozí a prejde colnicou vďaka nevšímavosti. Keďže kopec dielov je mimo ochrany tak je nejaký colník si nebude prirábať robotu zisťovaním, či ten sáčok s návodom je  kópia jendého z pár tisích výrobkov LEGO za posledných 20 rokov. Ale keď to zistí tak to zahabe. A správy na fórach sú, že sa to náhodne deje v Západnej Európe.

Tak isto, ak si všimnete tak LEPIN sa tu predáva pokútne po bazošoch a pod. Pritom regulérne obchody ako Tesco, Dráčik a pod majú v ponuke aj rôzne alternatívy ale nič takéto. Lebo dobre vedia, že jeden teplý bonz na Finančnú správu, konzultácia s TLG a majú po tovare, prachoch výmenou za nejakú peknú pokutu.
Lebo keby mohli, tak by boli sprostí ak by napr nepredávali Porsche za 100Eur či modular za 80 aj po zarátaní ich marže...

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #350 : 22. Marec 2017, 15:44:41 »
No ak Lepin posiela bez krabice a niekedy aj návodu tak nejaké protiprávne konanie určite prebieha. Minimálne v EU. :oldman:
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #351 : 22. Marec 2017, 18:24:16 »
Lepin to aj pise pri stavebniciach, ze pri niektorych krajinach (Taliansko, France) posiela vylucne bez navodu a ten posiela mailom.
Ak by boli zakony take jednoznacne, tak by uz TLG URCITE  zacal sudny spor s cinanmi a nafukol by to aby odplasil vsetkych, co im kazia ksefty...a verim tomu, ze aj TLG sa trasie za kazdym eurom ako kazda firma. Nikde na dieloch nenajdete ziadne logo a tym padom sa Lego nema o co chytit. Lego si uvedomilo, ze sudom NIC nevyhraju. Ak sud zakaze kopirovat TLG lebo je tam dusevne vlastnicstvo, tak cinania urobia jednoduchy krok: navody neposlu fyzicky ale mailom a budu to predavat oficialne ako sadu suciastok bez loga a vtedy si TLG NIC nezmoze....akurat stratia cas a peniaze kvoli sudom a posmech zo strany cinanov....jedina vec co mozu urobit bude (ale az casom, ked uz ich nebude tolko ludi kupovat), ze znizia ceny na realnu uroven na ukor ziskov. A ked si myslite, ze ti zli cinsky podnikatelia zamestnavaju za hrncek ryze za den a dru dvadsat hodin denne aby mohol Lepin znicit dobrych majitelov firmy Lego, co maju minimalnu marzu a motivuju svojich zamestnancov, tak si precitajte toto:
http://ekonomika.idnes.cz/cinske-delnicke-mzdy-0rf-/eko-zahranicni.aspx?c=A170228_151149_eko-zahranicni_map1
A potom toto:
http://www.teraz.sk/ekonomika/lego-dosiahlo-vlani-rast-zisku-aj-trzie/247995-clanok.html

Ked si precitate tieto clanky, aky mate pocit ? Kde je podla vas pravda?

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #352 : 22. Marec 2017, 19:02:29 »
Odpoveď na druhú vetu
Citovať
Ak by boli zakony take jednoznacne, tak by uz TLG URCITE  zacal sudny spor s cinanmi ...
máš pár príspevkov hore ...

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #353 : 07. Apríl 2017, 15:10:58 »
Ak ma niekto pocit, ze to plagiatorstvo je take neskodne, nech si pozrie toto

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #354 : 07. Apríl 2017, 16:26:16 »
Ak ma niekto pocit, ze to plagiatorstvo je take neskodne, nech si pozrie toto
Ja som to nejak nepochopil, zobrazuje mi len obrázky a s tých sa pointa ťažko odvodzuje. ::)
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #355 : 07. Apríl 2017, 18:30:01 »
Chlapik pise staznost, ze cinania ukradli jeho navod na lietadlo a preto ho chceli vyhodit z roboty nakolko robi pre Lego...ale mal stastie, ze to cinania ukradli a nedal im ho a preto ho nechali robit vo firme dalej....

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #356 : 09. Apríl 2017, 03:12:15 »
Čínska firma ktorá spolupracuje s AFOLmi.
http://www.brickfinder.net/2017/04/08/china-bricks-company-officially-making-afol-designed-sets/
Ale nevyzerá to, že s vlastníkmi licencie na predlohy áno (absencia reálnych mien a log na krabiciach)

Odhlásený matador88

  • Príspevkov: 18
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #357 : 12. Apríl 2017, 09:17:15 »
nova ako nova. kocky budu lepin. v zasade bude lepin davat moc-y do krabic pod menom xingbao.

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #358 : 12. Apríl 2017, 11:07:21 »
Hej, pri prvom publikovaní ešte nebolo známe, že je to len druhá spoločnosť majiteľa Lepin-u.
Som zvedavý či je to pokus sa očistiť alebo budú pokračovať aj v LEPIN tradíciach ... a ako sa potom tí čo sa spriahli s  >:D cítia...
« Posledná zmena: 12. Apríl 2017, 13:56:41 od papluh »

Odhlásený Peto

  • Príspevkov: 46
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #359 : 15. Apríl 2017, 10:56:23 »
Je to uplne zbytocne robit taketo tahy....tym, cio si kupia aj cinske napodobneniny je uplne jedno ci za know-how platia niekomu....chcu stavebnicu lebo Lego je predrazene a nemaju na to peniaze alebo len zo zvedavosti ako vyzera model ci kupit detom ktore aj tak polovicu stratia ... takym ide len o jedno: kupit set v kvalite rovnajucej sa Legu...a zvysok je taky zaryti, ze Lepin moze urobit hocico, mat vlastny vyvoj, vyssiu kvalitu, polovicne ceny, vacsie sety....drzia sa hesla: IBA LEGO!!!!! A TLG sa moze tisko tesit, ze takych je na tisice...aj ked kvalita dielov, balenia, preslapov je vyssi a vyssi a cena este vyssia, budu stale uznavat IBA JEDNEHO VYROBCU: LEGO.....a s tym NIKTO nic neurobi....aj ked sa Lepin s Decoolom postavia aj na hlavu