Autor Téma: Custom budova  (Prečítané 1479 krát)

Odhlásený petermandik

  • Príspevkov: 2
Custom budova
« : 13. Jún 2022, 16:27:07 »
Ahojte,

 pre nasu spolocnost by som chcel dat vyrobit budovu nasej centraly z LEGA, ktora by bola pekne zabalena a mohli by sme ju darovat detickam nasich zamestnancov pripadne detickam klientov, vedeli by ste ma prosim na niekoho usmernit, pripadne ma niekto skusenosti s niecim takymto? Za kazdy komentar dakujem, ak sa tato tema uz niekde riesila, dajte mi prosim vediet alebo temu zamknite. Dakujem.

Peto

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: Custom budova
« Odpoveď #1 : 13. Jún 2022, 18:18:22 »
To je bývalá budova IBM na Vajnorskej???

Odhlásený Buďo

  • Príspevkov: 1500
Re: Custom budova
« Odpoveď #2 : 13. Jún 2022, 21:48:39 »
Spíšem to tak bodovo , v teoretickej rovine, +nejaký ten nápad/postreh .

1. Zmenšenie budovy z lega ,aby nestratila svoj charakter. ( v programe STUD.IO napriklad )
2. Zohnateľnosť dielikov .  ( bricklink )
3. Postaviteľnosť a pevnosť stavby.  ( treba postaviť zo skutočných dielov , farba nemusi odpovedať )
4. Návod na stavbu  vytvoriť .  ( v programe STUD.IO a graficky spracovať označiť jednotlive kroky a vytlačiť )
5. Navrh krabice . (render stavby zo STUD.IO + nejaka ta popiska a vytvoriť samolepku ktorá sa nalepi na krabicu , trebars poštovu , da sa zohnať i malá )
6. Zohnať diely a vytvoriť sady .(mravenčia robota )
7. Finalne zabalenie .

O akú budovu vlastne ide nebolo spomenuté .
Otázka samozrejme je , o aký náklad sa má i jednať .
V konečnom závere je to hromada roboty ,za ktorú si bude každý pýtať honorár .

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Custom budova
« Odpoveď #3 : 13. Jún 2022, 22:56:17 »
Buďo ma predbehol čo sa týka postupu.

Ja by som na začiatok dal pár otázok
1. Čo je predlohou ? - tj reálna budova, ak nechceš dať tú naozajstnú tak niečo podobné
2. Aká je predstava výsledku ? - napríklad vztiahnuté na niektorý set a jeho mierku - Architecture ? Modular?  City (kulisy) ? alebo tu niekto zbiera custom sety od LEGO certified professional, čo je v podstate to čo chceš
3. Pre koho to má byť ? - Je to trocha kontrolná otázka k 2.  spomínaš detičky, ale tie napr neocenia štýl architecture tak ako City s minifigmi a naopak ten architecture si skôr dá biznis partner niekam do kanclu
4. Koľko na to je peňazi a na koľko setov ? -  Na tomto pohoreli viacerí. Otázka má dve časti lebo keď zoberem Buďov zoznam tak kroky 1-5 sú fixné náklady závislé od kvality (veľkosť/detialy setu) ale nezávislé od kvantity (počet kópií) a 6-7. budú závisieť hlavne od kvantity krát kvality.
Čo sa týka ceny dielov tak narozdiel od Buďa by som do prvého návrhu dal nie Bricklink ale z LEGa (pick-a-brick), výhodou sú nové diely z jedného zdroja u originálu, nevýhodou bude asi cena, ale na prvý nástrel to stačí. Treba očakávať že pod cenu za diel ako ide pri nových katalógových cenách sa nedostaneš. A potom na to sa budú rozpočítavať fixné náklady podľa počtu setov a komplexnosti. Jo a pravdepodobne tlač manuálu a obalu/polepu krabice.

Možno to znie pesimisticky ale je to realistický popis.

Odhlásený petermandik

  • Príspevkov: 2
Re: Custom budova
« Odpoveď #4 : 14. Jún 2022, 09:39:32 »
Ahojte,

 dakujem za odpovede, nie je to IBM, ale nechcem zatial konkretizovat, co to je a kde to je. Viac ako proces vyroby, by mal zaujimali skusenosti s konkretnymi ludmi, spolocnostami alebo webmi, na ktore sa mozem obratit a vedia nieco take zabezpecit.

Predlohou bude skutocna budova.
Predstava je nieco ako architecture.
Je to sice pre deti, ale malo by to byt reprezentativne aj pre klientov, takze urcite architecture.
Setov este presne neviem, zavisi to celkom od ceny predstavujem si tak 10-30.

Zatial som pozeral stranky
brickarchitect.com
www.bricklink.com
www.brickloot.com
mocsrus.com
buildamoc.com
playwell-bricks.com

Chcel by som vediet skusenosti, pripadne nejaky kontakt, ak niekto nieco take dovaza alebo robi. Dakujem Vam aj za vysvetlenie procesu, ratal som s tym, ze za to bude niekto pytat honorar.

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Custom budova
« Odpoveď #5 : 14. Jún 2022, 11:26:55 »
Skús aspoň priblížiť o aký typ budovy sa jedna (mestská, výšková, skladová, dom,...) a v akej konečnej mierke by to malo byť. Ono aj ten Architecture býva od mierky kde je človek cca ako diel sošky/nanofig, cez to kde auto je na 2 plate až takú kde poschodie je menšie ako výška plate. čo sa týka firemných budov tak LEGO má aj vlastné výrobné budovy spravené. Alebo ako vzor mierky môže poslúžiť aj naše MicroCity.

Skúsenosti sú také, že z našich končím to väčšinou neprejde na cene a to sa veľakrát dostane len na cenu dielov a nieto ešte práce. Ak teda nerátame kusovky = tj spraví sa jeden model a ten sa prenajme/odkúpi.
Jediné čo registrujem je u susedov miniséria vozíčkarskeho busu na dobročinnú dražbu (ale tam boho dosť dobročinnej práce)
A viac komerčne čo robili stavebné stroje pre veľkú firmu.
Osobne si myslím že pri tomto objeme to v zahraničí (západ) bude asi dosť drahé lebo fixné náklady = cena práce.

Ten druhý prípad je zaujímavý tým, že od určitej veľkosti je lepšie mať viac ľudí s rôznou špecializáciou. To umožnuje rozdeliť napr LEGO časť (stavba, návod) a logistickú časť (tlač, triedenie, balenie, ...) nielen medzi ľudí ale aj napr nechať niečo na vlastnej firme. Bude rozdiel ak staviteľ nemajúci slušnú tlačiareň pôjde tlačiť za komerčné ceny do napr FaxCopy a keď má firma vlastnú tlačiareň, vie nakúpiť materiál,krabičky bez DPH, atď. Samozrejme ak ma prachy tak sa dá spraviť všetko na klúč  >:D