Autor Téma: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"  (Prečítané 9078 krát)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #30 : 16. November 2021, 21:55:55 »
Tak to si ma moc nepotešil, ja sa totižto chystám (snáď ešte tento rok) kúpiť buwizz lebo mám už dlhodobo pocit že PF systém je strašne slabý...
Takže za predpokladu že C+ a PF majú rovnaký výkon tak ma ani buwizz z biedy nevytrhne.

Technicky vzaté Buwizz môže byť výkonnejší ako PF systém. Záleží na použití.
Výkon je moment * otáčky aspoň teoreticky.

BW vie dodať podľa nastavenia väčšie napätie ako batérie v PF battery boxe (záleží od typu a stavu batérií o koľko). A pri DC motoroch näpatie sú otáčky (tj priamy vplyv na výkon) alebo vyššie otáčky sa dajú sprevodovať do pomala a teda zvýšiť moment.

A druhý prínos je možnosť dodania oveľa väčšieho prúdu priamo do motoru. Lebo síce maximálny moment sily nezávisí od näpatia, ale na jeho dosiahnutie treba prúd. Ten treba dodať (rôzne kvality AA batérií = rôzne možnosti, LiPo v BW má lepšie vlastnosti) a potom ho urdžať lebo prúd = teplo. A všetky časti PF systému majú tepelné poistky - thermistory. PF XL motor v plnom ťahu vypne IR príjmač V1 aj battery box raz dva- oba tieto komponenty BW nahrádza. Síce aj motor sa môže prehriať, ale čím viac motorov na jeden zdroj tým väčšie plus pre BW...

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #31 : 16. November 2021, 23:31:51 »
Jazdi Ti to pekne! Pekne, ladne, prirodzene pohyby, ziadne trhane rozjazdy, brzdenia, zatacania, ale pekne so zotrvacnostou, s dojazdom - takto nejak si predstavujem pohyby LEGO Technic modelov. (y)

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #32 : 17. November 2021, 10:59:11 »
Slúbené porovnávacie video.
Je tu myslím dobre vidieť, kto je chcípák čo mele z posledného a kto má energie na rozdávanie.



- uhol nájazdu by ten Buwizz zvládol aj väčší, len už sa pásy šmýkali na tom uteráku  ;D, nemal som tam čo iné dať.

- to že Buwizz prestal podporovať Technic-Hub som nevedel. Asi pol hodinu som jak debil znova a znova a znova sa skúšal pripojiť na Technic-Hub a nasratý sa čudoval, že prečo to nejde...som zbalil aj testovaciu rampu, že žiadna porovnávačka nebude. Až som neskôr kukol net, a že to nedávno zarezali, no škoda. :(

- videl som nejaké porovnávačky na youtube, kde to dali do autíčka sprevodovaného na rýchlosť, a tam bol hned vidieť rozdiel, ako to zrýchlilo s Buwizzom. ATS-ko má redukcie aby to zvládlo prejsť aj terén, takže tam ta rýchlosť nieje taký rozdiel, ale to väčšie napätie,čo vie dodať, tam je hneď poznať pri jazde. Buwizz 2.0 mal 4 nastavenia výkonu od najslabšieho po najvýkonnejší. Buwizz 3.0 už ide len v jednom móde - v najvýkonnejšom. A potom tá možnosť dať 4 XL-motory na jednu maličkú krabičku, ktorá to utiahne bez problémov je tiež super.
 

Včera, ako som zistil, že potrebujem sa nejak pripojiť na Technic-Hub, aby som z ATS-kom spravil výjazd na porovnanie, som pátral po dalších aplikáciach. Mám ich v mobile už 5 ::) :

1) Lego Technic CONTROL+ App: len na ovládanie oficiálnych modelov, vytváranie vlastných profilov pre MOCy sa tam nedá

2) Lego POWERED UP App: tu už sa dajú vytvárať vlastné ovládacie schémy. Oficial aplikácia od lega. Ale asi pol hodinu som sa v tom najskör orientoval, a nakoniec som musel pozreť Youtube, ako nastavit obyčajné 4 motory. A aj tak som neprišiel na to, ako otočiť smer rotácie na dvoch z nich.

3) BUWIZZ App: tu treba mať už minimálne ich vlastnú batériu s ovládaním. Ešte polroka dozadu sa s touto App-kou dal ovládať aj Technic-HUB, ale nedávno už tomu zrušili podporu a ide už len s Buwizz... sakra škoda. S App-kou sa mi robí najlepšie, dobre navrhnuté, prehladné, a všetko trvá nastaviť chvílu. Robia už aj vlastný RC motor, ktorý asi bude o trochu lepší ako predloha Buggy-motor od lega.

4) CONTROLZ App: dalšia možnosť, ako ovládať vlastné Technic modely. Ale znova akési neprehladné, dal som tomu 10 minut a neprišiel som na to, ako to rozbehať. Ale určiťe je nejaká ukážka na nete ako to nastaviť, nepozeral som.

5) SBRICK App: aj tu treba mať špeciál krabičku na ovládanie, tu je to ale riešenie bez batérie - len ovládanie. Bateriu si dáš už z Lega.
« Posledná zmena: 17. November 2021, 11:26:05 od Paliason »

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #33 : 17. November 2021, 15:42:46 »
Paliason ďakujem ti moc za námahu, predsa len si ten buwizz kúpim, len mám ešte stále dilemu či mi bude stačiť jeden keďže moje osemkolky majú na pohon až 6 motorov a tam by už jeden buwizz nemusel stačiť.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #34 : 17. November 2021, 16:36:43 »
Nemáš zač.

No minimálne dva by som kúpil, na tvojom mieste. Na tie tvoje modely to využijeś, to sa ti oplatí.

Ešte ale do ktorej verzie chceš ísť? Do 2.0 alebo 3.0 ?

2.0 spolupracuje len s Power Function systémom. Asi máš doma všetko len PF motory predpokladám. Majú v ponuke kombo 2x Buwizz 2.0 za zvýhodnenú cenu.

3.0 spolupracuje primárne s Powered Up systémom (extra 2 sloty má aj pre PF). By si si musel nakúpiť aj komplet nové motory k tomu.

Parametre 2.0 a 3.0 Pro

ila_rendered

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #35 : 17. November 2021, 19:34:01 »
Určite pôjdem do verzie 2.0 pretože ako hovoríš, mám všetku elektroniku len PF a do C+ pôjdem len keď už budú PF komponenty nezohnateľné (aj keď toho by som sa radšej ani nedožil).
A o tej akcii čo majú viem, už som si pozeral ich stránku, lebo mimo buwizzov samotných by som si chcel objednať aj dva tie ich RC motory.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #36 : 09. December 2021, 09:19:31 »
ATS-ku som spravil nový doplnok - zadný naviják. Rýchla a jednoduchá montáž na korbu. Manuálne ovládanie.
Do lesa stromy ťahať?...Nieje problém!

ila_rendered

ila_rendered

ila_rendered

ila_rendered

Navijak samotne v detaile
ila_rendered

ila_rendered


Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #37 : 09. December 2021, 12:57:43 »
Jednoduché, ale efektívne, tá brzda sa mi páči  (y)

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #38 : 15. Jún 2022, 12:08:45 »
našiel som vačšiu bakulu

ila_rendered

ila_rendered

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #39 : 30. Jún 2022, 09:44:11 »
Mám možnosť cez kamaráta tlačiť 3D.

Dlhšie som rozmýšlal, že by som skúsil spraviť vlastné pojazdové kolesá k tým pásom, aby to vyzeralo približne ako na reálnom vozidle.
Tak som naštartoval Inventor a zbúchal za chvílu nejaké pokusy.

Verzia 1:

ila_rendered  ila_rendered

- články technic pásov majú malé rebro (výztuhu) vnútri z každej strany, kôli tomu som na kolese dal z jednej strany zrazenie asi 2x15° ,aby to na tom neskackalo. Takú šikmú plochu to ale nevie moc dobre vytlačiť, kostrbaté to je. (Vo verzii 2 som to zmenil na jednoduchý odskok s menším priemerom.)

- s krížovou dierou v strede som vedel, že bude problém, ale musel som to vyskúšať. Na origo legu to vyzerá, že drážky krížového otvoru voči sebe nejdú kolmo, nikdy som to doteraz neskúmal, ale vyzerá to tak. Tiež som to nedal kolmo ale posunuté od oka asi 5 stupňov. Po vytlačení som tam osku nenarval ani poriadnou silou, moc natesno som dal rozmery drážok.

- a celé koleso bolo malé, ked som ho priložil k ATS-ku. Ale bol som hlavne zvedavý, ako to bude vyzerať, tak som ani nerobil nič presne nahotovo.

Verzia 2:

ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered  ila_rendered

- tu som v prvom rade zväčšil hlavný priemer a aj do šírky som pridal, potom je tam ten odskok koli pásom. Celkovo som to celé pomeral šublerou, aby aj šírka sedela pri nahodení na osku voči stredovému unášaču na páse.

- hlavná zmena bola v riešení stredu. Dal som jednoduchú dieru velkosťou half-bush, a tieto v počte 2 kusy tam vsadím a prilepím.


Zatial sám neviem, čo z toho nakoniec bude, len skúšam...  ;D

ila_rendered
« Posledná zmena: 30. Jún 2022, 15:52:40 od Paliason »

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #40 : 19. Júl 2022, 10:01:45 »
Veľmi oceňujem tvoju snahu Paliason, keď sa nad tým zamyslíme je to fascinujúce ako dlho je s nami tento typ pásov, ak dobre počítam tak už nejakých 15 rokov, dokonca nedávno vyšla ich širšia verzia na tom buldozéry, neviem teraz z hlavy číslo toho setu, a stále pre tieto pásy neexistujú pojazdové kolesá ktoré by do nich naozaj pasovali, niekedy ma dokážu ľudia čo navrhujú nové súčiastky pre lego naozaj dojať ich prácou.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #41 : 19. Júl 2022, 15:16:29 »
Díky Tatrovák. Sám som zvedavý, ako to bude vo finále s nimi jazdiť. Verím že dobre, a nebudem to musieť hodiť všetko do koša.  ;D
Ešte mi to ale potrvá. Uchytenie kolies na podvozku musím prerobiť.
Nikto netuší, či niekedy spravia v legu také. Mám dojem, že pri návrhu tých pásov s takým typom kolies nikdy ani nerátali.


Momentálne možem dať akurát fotku upgradovaného pohonu Buwizz 3.0 - 2 kusy

ila_rendered

Vošli mi tam akurát vedla seba. Objavuje sa mi ale teraz dosť často problém. Pripoja sa mi obe jednotky v aplikácii a keď idem už jazdiť, tak jedna z nich má aj 3-sekundové oneskorenie. Proste dám plný plyn na obidva pásy a jeden zabere okamžite, druhý až za 3-4 sekundy. A potom zase pustím plyn úplne z obidvoch, a jeden zastane hneď, druhý ešte 3 sekundy ťahá. Tak takto sa točím s ATSkom na mieste jak magor doprava-dolava. Pomôže len vypnúť apku aj buwizzi, a znova pripojiť v opačnom poradí. Niekedy ani to, vôbec netuším kde je chyba.



Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #42 : 19. Júl 2022, 15:23:14 »
Neviem ako majú robenú appku BuWizz, ale u SBricku sa mi oplatilo dávať funkcie čo majú podobné použitie na jednu jednotku. Aj za cenu toho že idú z jedného zdroja (kapacita, tepelná poistka) ale správali sa podobne a hlavne u Sbricku sa akoby druhá jednotka pripájala a odpájala počas použitia aplikácie.

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #43 : 20. Júl 2022, 11:04:13 »
Budem držať palce aby sa to podarilo a neskončilo to v koši.
Ja som sa inak tiež pred časom pohrával s myšlienkou vytvoriť nejaké súčiastky, jeden môj známy má tiež 3D tlačiareň, ale stroskotalo to na tom že som nevedel ako mám spraviť 3D návrh, viem síce trochu robiť s autoCADom, alebo lepšie povedané vedel som, ale tak či tak autoCAD doma nemám. Tak som to nakoniec vyriešil tak že som si tie súčiastky vyrobil s pomocou orezávatka a sekundového lepidla z dolámaných legových súčiastok, poobede sem keď tak hodím fotky aby si videl o čom hovorím lebo takto sa to ťažko opisuje o čo išlo.

no tak to nemáme ten istý problém, a ten tvoj je teda vážnejší, možno by stálo za to ich skúsiť reklamovať, to vyzerá na nejakú softvérovú chybu.

Papluh, keď máš veľký model s veľa motormi na pohon tak jedna jednotka ti ten výkon nedá v žiadnom prípade, pri PF systéme ti utiahne jedna jednotka naraz len dva motory, u buwizzu 2.0 je to lepšie dokáže potiahnuť aj 3 pf L motory pod záťažou, 4 neviem, to som neskúšal, ale napríklad teraz stavám jednu vec, ktorú poháňajú 2 RC motory a pod väčšou záťažou už mal s nimi jeden buwizz problém. Aj keď teda nemám žiadnu skúsenosť s sbrickom ale pokiaľ ho napájaš s PF batteryboxu tak verím tomu že ten výkon bude vždy rovnaký ako keby je tam PF reciever.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: ATS-59G "Delostrelecký pásový ťahač"
« Odpoveď #44 : 01. December 2022, 10:31:00 »
Takto vyzerá ten môj pokus s mojimi vlastnými pojazdovými kolesami:

ila_rendered

V strede medzi dvojicu nových kolies som dal ešte disk s pneu, aby bola vymedzená vzdialenosť pre ten stredový pásový unášač a zároveň naň aj dosadla, aby sa to aj bez problémov točilo. Lebo tie nové kolesá majú hladkú plochu, som mal pocit, že len na nich to bude šmýkať. Celé pojazdové koleso je samozrejme dosť široké poti predlohe, ktorá má len malú medzeru. Lego pásy niesú navrhnuté podla reality, takže s tým nič neurobím.

Disk: 56904 (Wheel 30mm D. x 14mm)
Pneu: 30699 (Tire 43.2 x 14 Solid)

Nakoniec som aj znížil o trochu podvozok, rozdiel je vidieť na nasledovných foto. Prvá pôvodná, druhá znížená:

ila_rendered

ila_rendered