Autor Téma: LEGO A BRIO  (Prečítané 2191 krát)

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
LEGO A BRIO
« : 12. Júl 2015, 00:43:33 »
Spolupráca medzi týmito dvoma výrobcami hračiek, LEGOm a BRIOm, nie je známa. Ani v histórií oboch spoločností nie sú záznamy o prepojení. No pravdepodobne určité spojenie muselo existovať. Oba výrobci totiž vyrábali drevené hračky, ktoré si boli navzájom veľmi podobné.
V tomto článku sa pokúsime preskúmať históriu BRIO a možné spojenie s LEGOm.

Kde bolo tam bolo bol chlapec s menom Ivar Bengtsoon. Narodil sa v roku 1860 a žil so svojou rodinou v Picketorpe, na juhu Švédska. Ivarov otec zomrel keď mal Ivar iba 10 rokov. Jeho matka, krásna žena, sa čoskoro znovu vydala. Ivarov nevlastný otec chcel aby podporoval rodinu už v rannom veku. A tak Ivar začal pracovať v ako robotník na farme. Avšak Ivarov sen bolo stať sa tesárom. Práca na farme bola tažká a väčsinu svojej mzdy odovzdával rodine. Naďalej však sníval, že raz prenesie svoj sen do reality.



V marci 1878 prišiel za Ivarom jeho priateľ Olof Persson z Bosahultu. Olof predával v Dánsku pletené drevené košíky. Tentoraz však nemal dostatok peňazí, ktoré by pokryli jeho cestu do Dánska. Sľúbil Ivarovi polovicu svojho zisku, ak do neho investuje  77 Švédskych Korún a pomôže mu s predajom košov. Ivar súhlasil. Obaja išli 125 km do Malmö s košmi naloženými na drevenom voze, kde sa nalodili na loď do Dánska. Ich cesta trvala tri dni. Predali 2000 košov za dva mesiace a každý deň zarobili 100 Korún.



V roku 1884 si Ivar zobral za ženu Sissu Persdotterovú a spolu sa odsťahovali do Boaltu, malej dedinky na juhu Švédska. Žili na malej farme, no najdôležitejšie bolo, že Ivar mal svoju dielňu na výrobu košov. Ivar rozšíril svoje pôsobenie aj tým, že začal skupovať dalšie typy tovarov. Kované železo z Loshultu a kuchynské potreby z Visselfjärdu. Taktiež začal dovážať oleography (litografická tlač, podobná olejomaľbe) z mesta Breslau, v tých časoch patriace pod Nemecko, dnes už patrí k Poľsku.
Všetky produkty predával v Dánsku, avšak najdôležitejšim jeho produktom boli práve drevené koše.

V roku 1890 Ivar publikoval svoj prvý katalóg. Jeho tovar sa začal predávať vo viacerých oblastiach vo Švédsku a Dánsko tak prestalo byť dôležitým trhom.
Jeho manželka a deti, traja synovia a dcéra, pracovali doma na výrobe košov. Sústredili sa na posilnenie rukoväte. Tieto košiky vyzerali dlhšie a Ivar prišiel so sloganom "rukoväť predáva kôš".
Firma sa tak začala zameriavať na kvalitu vo svojich produktoch. Na koše Ivar značil svoje meno "Ivar Bengtsson's Basket Factory Boalt".

Ivar sa s rodinou sa odsťahovali do Osby, neďaleko Boaltu, v roku 1902. Bol to nápad Sissy, uvedomila si, že Ivar by mohol byť bližsie k zákaznikom vďaka železnici vedúcou cez Osby.
Les v oblasti Göinge patril mnohým bohatým šlachticom a tí si nikdy nepomysleli, že chudobný výrobca košov by mohol vlastniť pozemok v centre Osby. V dôsledku toho si Ivar musel vybrať na menej centralizovanú lokalitu.
Ivarova firma sa po presťahovaní rýchlo rozrástla a už v roku 1907 uviedol na trh 170 položiek. Taktiež začal vyrábať hračky. Najoblúbenejšou hračkou sa stal kôň Göinge.



BRIO
Aj keď v okolí Osby žilo veľa bohatých ludí, vačsina z nich žila v chudobe. Medzi rokmi  1840 – 1930 viac ako milión Švédov emigrovalo do severnej Ameriky. Jedného dňa oznámili Ivarovi synova Viktor a Anton, že plánujú odísť do Ameriky. Ivar a Sissa boli zdesený a rozmýsľali ako udržať synov doma. Sissa prišla s nápadom previesť firmu na synov. A tak ešte v roku 1908 Ivar a Sissa previedli firmu na všetkých troch synov, Viktora, Antona a Emila. O rok na to firma dostala svoj názov: Bröderna Ivarsson Osby (Brothers Ivarsson Osby).

Brio odštartovalo svoju kariéru až v roku 1930 a vývoj trval takmer 70 rokov. O päť rokov neskôr začala firma zapožičiavať svoje meno na detské kočiíy vyrábané iným výrobcom v Osby. Taktiež v polovici 30-tich rokov bolo BRIO začlenené ako akciaová spoločnosť a zamestnávala 150 ludí. Ich ročné tržby dosiahli 4,3 milióna SEK. Brio sa začalo sústrediť na drevené hračky a detské kočíky, ktoré sa stali hlavným jadrom podnikania.

Aj ked BRIO prepožicalo svoje meno na drevené kočíky od roku  1930, svoje vlastné kočíky začali výrabať až po roku 1947. Kočíky sa stali najpredávanejšim produktom v krajine. Svoj úspech Brio stmelilo v roku 1959 keď uviedli model SYLVANA, prvý kočík na svete so skladacím kovovým rámom.



Hračky BRIO získali celosvetové ocenenie po vydaní hry BRIO Labyrint v 1946. Drevený labyrint s naklonitelnou plošinou bol distribuovaný do celého sveta medzi rokmi 1950-60. Vďaka nemu sa meno BRIO širilo po celom svete. Po úspechu Labyrintu v 1950 prisla hračka BYGG-BRIO, ktorá bola predchodcom hračky BRIO MEC (podobná stavebnici BILOfix) a najdôležitejsia hračka – drevenná železnica, ktorá sa stala ich najpredávnejšou hračkou na svete.



ila_rendered

Spojenie medzi BRIOm a LEGOm
Ako bolo uvedené, spolupráca medzi týmito dvoma výrobcami hračiek nie je potvrdená. Je možné, že LEGO a BRIO mali licenciu na ich dalšie produkty medzi rokmi 1940/50. Cieľom mohlo byť aj to, že LEGO chcelo po Dánsku dobiť trh svojimi hračkami v niektorých Škandinavskych krajinách.
Mohla existovať aj dohoda ktorá bránila Legu predávať hračky mimo Dánska a opačne.
Avšak v týchto časoch bolo kopírovanie uplne bežné. Ochranná známka nebola tak právne ošetrená ani rozšírená.

Logo BRIO vzniklo v roku 1934. Na domovskej stránke LEGO možeme vidieť ich logo z 1936 ktoré je podobné logu BRIO.



Je potvrdená spolupráca medzi BRIO a Tekno, ale nexistuje záznam o spolupráci s LEGOm. Tekno kupovalo hračky od BRIO a mali povolené použivať ich vlastné logo na ich hračkách. Možno existovalo nejaka tichá spolupráca medzi BRIOm a LEGOm. Ludia ktorí by vedeli o tom porozpravať, dnes bohužiaľ nie su medzi nami.  Taktiež BRIO robilo aj plastové hračky. V polovici  20. storočia sa nikto nehambil povedať " BRIO – Plastové a drevené hračky"

ila_rendered


Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: LEGO A BRIO
« Odpoveď #1 : 12. Júl 2015, 00:51:06 »
Stare logo BRIO a  hra LABYRINT z 1946

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: LEGO A BRIO
« Odpoveď #2 : 12. Júl 2015, 10:30:55 »
Rad si precitam o historii roznych firiem, ale toto uz podla mna patri do sekcie Off-Topic.

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: LEGO A BRIO
« Odpoveď #3 : 12. Júl 2015, 11:52:13 »
Rad si precitam o historii roznych firiem, ale toto uz podla mna patri do sekcie Off-Topic.

Kludne sa to moze premiestnit :-) Som na ten clanok natrafil a zaujal ma, tak reku prelozim ho so slovenciny a podelim sa o to tu. Nie kazdy tu vie po anglicky. Ale ani moj preklad neni bohvie ako pozeram teraz po ranu tie zmysluplne vety  O:-)