Autor Téma: RC buggy xl  (Prečítané 4695 krát)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
RC buggy xl
« : 24. September 2017, 22:08:16 »
Aby to nevyzeralo, ze som dal kosom techniku a budem mastit iba panelaky do mikrocity, mam aktualne rozrobene dva technic MOCy.

Ten prvy, ktory je uz na pohlad pred dokoncenim, je dalsia bugina, tentoraz vacsia a planovana na dialkove ovladanie. So vzhladom som uz celkom spokojny, potrebujem dotiahnut fungovanie.
Vzhladom na nulove skusenosti je to zatial bieda. Za prve je model dost tazky, takze pohon dvama L motormi sa zda byt malo. Za druhe potrebujem znizit odpory v pohone, bez zapojenia motorov ide otacanie kolies dost ztuha. Je to riesene ako 4x4, co je dost citit, navyse zadne odpruzene ramena sa otacaju na osiach, ktore zaroven sluzia na pohon. Tam je zrejme dost vysoke trenie osi pod zatazou celeho modelu. A za tretie potrebujem doladit sprevodovanie, respektive jeho vzajomne uchytenie, ktore pri jazde vzad funguje, ale pri jazde vpred preskakuju ozubene kolesa.
Posledna vec, ktoru potrebujem vyriesit je umiestnenie batery boxu(zrejme ho dam na hulvata zospodu) a motoru riadenia( v plane je umiestnit ho za bocny panel, miesto tam je, len ho musim napojit na tyc riadenia.
Este by som pridal kozmeticke upravy, ako volant(idelne funkcny) sedadlo vodica/pilota a nejake nuansy.

Znizenie odporov a upravu prevodov uz mam teoreticky vymyslenu, odlahcenie modelu bude problematicke, ak chcem zachovat tuhost aj vzhlad. Dalsia vec, nad ktorou uvazujem je vzdat sa pohonu 4x4 a nechat pohon iba zadnych kolies. To by trochu pomohlo ovladatelnosti, nakolko hnane predne kolesa maju dost obmedzeny rozsah natacania a urobit to inak v tejto mierke nebude jednoduche.



Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #1 : 24. September 2017, 22:15:09 »
Viem, ze potrebujes ten model odlahcit, ale dozadu bych dal vacsie kolesa. A mozno kratsie ramena.

Odhlásený TOME

  • Príspevkov: 377
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #2 : 25. September 2017, 08:46:39 »
no vyzera ze to bude slusna masinka  ;) nacrt si si urobil v malej mierke nech vychytas zakladne proprcie, schemu a teraz to robis vo velkom  (y) profi pristup. Tiez nie som zbehly v motorizacii technicu, tiez ma tento boj raz caka, tak ti asi neporadim daku fintu s tym nahodnom. No zrusit 4x4 je asi dobre rozhodnutie ak to vsetkemu pomoze, bugina si so zadkom poradi,mozno aj zadruftuje  ;D. Kolesa by som dal kludne vsetky vacsie, ako by to vyzeralo s kolesami s Xeriona?  ::)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #3 : 25. September 2017, 10:13:28 »
Skusal som kolesa z Claasu, ale prisli mi uz nepatricne, hlavne dezenom(je to bugina, nie crowler). Mozno tie velke balony by sa este dali, ale namam ich. Velkostou su skoro rovnake ako claas, ale dezen maju rovnaky, ako tie aktualne, takze by stali za zvazenie. Ale ak by som menil len zadne, 4x4 by som musel urcite zrusit a zatial s tou myslienkou nie som celkom stotozneny. Najprv ale potrebujem prekopat sprevodovanie od motorov a zavesenie zadnych kolies, ked to bude optimalizovane a stale to bude mat problemy s vykonom, asi budem musiet pristupit k vacsim upravam.

Odhlásený 14miro14

  • Príspevkov: 80
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #4 : 25. September 2017, 12:10:41 »
Aj ja by som do zadu dal väčšie kolesá. A vôbec sa nemusíš lúčiť zo 4x4, myslím, že jeden medzinápravový diferenciál by rozdiel veľkosti kolies mal hravo zvládnuť, ale to je len teória, v praxi som to netestoval. Mimochodom veľmi pekný design, pripomína mi to jednu buginu z city, myslím že je to 60145.
« Posledná zmena: 25. September 2017, 12:13:12 od 14miro14 »

Odhlásený Igi257

  • Príspevkov: 62
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #5 : 25. September 2017, 14:17:38 »
Ahoj muffin. Technicu sa so synom venujeme nejaký ten čas. A moje skúsenosti? Tvoj stroj vyzerá super, ale obávam sa, že zrušením 4x4 (čo by som urobil) bude mať auto veľký polomer otáčania. Aspoň podľa fotky sa mi zdajú nápravy ďaleko od seba. Na YouTube máme marťanské vozidlo, ktoré malo rovnaký problém. To preskakovanie zubov pri cúvaní sme riešli aj my pri RC riadení Le Mans verzia B. Najskôr to spôsobuje ťažké auto. My sme v ňom mali 1xservo,1xbat box, 1xXL motor a 2xM motor plus dva prijímače. A to už bol náklad pri ktorom sme sa museli zmieriť s nižšou rýchlosťou auta a ľahším prevodom. Rapkanie môže sposobiť aj keď osi ozubených kolies nevedú cez jednu tyčku. Vtedy má prevod väčšiu vôľu. Teším sa na ďalšie tvoje fotografie.
Pozrite si ďalšie naše videá na našom YouTube kanále: Lego er TV
https://www.youtube.com/channel/UC--mOqUTyG9QLtBVRvhAF1w

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #6 : 25. September 2017, 19:16:04 »
Igi, vdaka za reakciu. Zrusenim 4x4 sa urcite nezvacsi polomer otacania, ved preco aj? prave naopak, zmensil by sa, pretoze pri hnanych prednych kolesach je limitujucim faktorom maly rozsah pohybu tychto dvoch dielikov:



Bez nich sa daju kolesa natacat pod vacsim uhlom. Povodne som to chcel vyriesit pouzitim , ale ukazalo sa to v danej mierke prilis komplikovane.

Preskakovanie ozubenych koliesok je takmer naisto sposobene slabou konstrukciou upevnenia osiek, ktore sa v zabere od seba odtlacaju, to bude lahko riesitelne. Uchytenie zadnych ramien chcem spravit pomocou a , malo by to odlahcit osky pohonu a znizit tak odpor. Ci to pomoze trochu vykonu je otazne. Este som niekde zachytil, ze limitujucim moze byt aj IR prijmac, ktory pri napajani dvoch L-motorov z jedneho kanala nemusi pustat dost stavy. Riesenim by bolo pouzit prijmac V2, ktory je radovo drahsi a vraj ma svoje muchy, alebo dat dva prijmace a kazdy motor dat na samostatny kanal, alebo ist do s-bricku.

Odhlásený Igi257

  • Príspevkov: 62
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #7 : 26. September 2017, 13:04:30 »
Myslím, že som tú svoju myšlienku ohľadne otáčania trochu dokrkval. Mal som na mysli polomer v súvislosti so vzdialenosťou prednej a zadnej nápravy. Ale to môže byť iba môj dojem z fotiek  :)
Myslím si, že tuhosti náprav nepridáva to, že sú ramená dvojrozmerné. Viem, že chceš auto odľahčiť, ale mám pocit, že hnaná náprava by mala byť aj tak tuhšia.
Máš pravdu, S-brick ukazuje na videách ako super ťahá viac motorov, ale podľa mojich skúseností je pri dvoch motoroch dôležitejšie mať nabité batérie, než zmeniť prijímač  :) Ten štandardný to zvládne.
Už len posledná otázka, ktorá ma pri pohľade na fotky práve napadla: Ak pritlačíš zhora rukou na auto, nedeformujú sa ti predné pruženia? Zvyčajne bývajú uložené zvislo a tvoje sú pod dosť veľkým uhlom.
 
Pozrite si ďalšie naše videá na našom YouTube kanále: Lego er TV
https://www.youtube.com/channel/UC--mOqUTyG9QLtBVRvhAF1w

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #8 : 26. September 2017, 13:26:00 »
Baterky a príjmač sú dve veci. Ak to baterky nedajú tak lepší prijmáč nepomôže. No a treťou je teplotná poistka v originál battery packoch.
V1 je limitovaná nížším limitom na prúd, čo sa prejavuje pri silnejších motoroch a hlavne v pároch. V2 to má lepšie a SBrick ešte viac.
Akurát si treba uvedomiť kedy berie motor veľa prúdu a to pod záťažou, čím väčšia tým väčší odber. Takže u Crawlera to má význam, má sa stým loziť cez prekážky, jednoducho treba poriadny moment sily aby sa to dostalo cez stúpania a pod.
Predpokladám, že tá bugina má byť na rýchlejšie jazdnie, takže moment treba pri rozbehu a potom by to auto malo byť nastavené tak aby malo čo najmenší odpor.
Porovnanie IR V1 a V2 pri rôznych motoroch samostatne a v páre http://www.philohome.com/pfrec/pfcurves.htm

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #9 : 26. September 2017, 15:00:33 »
Ano, bugina by mala byt na rychlejsie jazdenie, ale v tom je prave ten hacik - ked to chcem sprevodovat na vacsiu rychlost, potrebujem vacsi krutiaci moment na rozbeh, nakolko rychlejsi prevod je aj tazsi. V kombinacii s vacsou hmotnostou to moze znamenat aj to, ze sa to bude mat problem pohnut z miesta. Chcel by som sa schopnostami mojej buginy priblizit tomuto, ale motory by som rad zachoval mimo odpruzenych ramien, neviem, ci sa mi to podari. Autor tej buginy mi pisal, ze mu to tiez velmi nejde do kopca, len po rovinke a z kopca, ale zato celkom svizne.

Zadne ramena by vedeli byt tuhsie, ale zase za cenu vyssej hmotnosti. Na fotkach to velmi nevidiet, ale zo spodnej casti je to ciastocne vystuzene, takze to nie je take zle, snazil som sa to spravit co najuspornejsie. Predne pruzenia sa nemaju dovod deformovat, bezne sa pouzivaju vodorovne pruziny cez prepakovanie, ich poloha akurat ovplyvnuje pomer zdvihu kolesa ku stlaceniu pruziny. Ako dlhorocny aktivny biker mam tuto problematiku celkom dobre zmapovanu  ;)

Odhlásený Igi257

  • Príspevkov: 62
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #10 : 16. Október 2017, 20:16:10 »
Nie je to nič prekvapujúce, že to tomu chalanovi nejazdí do kopca. Veď preto majú autá prevodovky  ;) V každom prípade napíš a nafoť ako sa ti darí. Je to zaujímavý projekt.   
Pozrite si ďalšie naše videá na našom YouTube kanále: Lego er TV
https://www.youtube.com/channel/UC--mOqUTyG9QLtBVRvhAF1w

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #11 : 16. Október 2017, 21:07:05 »
Hej, s tymi prevodovkami mas pravdu. Riesi sa to uz aj v MOCoch, ale tie uz zvyknu byt podstatne vyraznejsie motorizovane, lebo aj prevodovka nieco vazi, aj jej ovladanie, nehovoriac o stratach. Spravit lahke, rychle vozitko, ktore dokaze zvladat aj nejaky kopec je celkom narocna uloha. Hlavne ked nechces, aby to bola len kostra z osiek ;)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #12 : 21. November 2017, 19:56:42 »
Tak som po dlhsom case trocha pokrocil. Prekopal som obe napravy, zadnu tak, ze je kompletne ina. Ramena su tuhsie, su zavesene z vnutornej strany na malych tocniach, z vonkajsej na pinoch. Takto to nevisi na oskach pohonu a tak ma pohon omnoho mensi odpor a kolesa sa otacaju volne aj ked zatlacim na rameno rameno.

Nakoniec som sa rozhodol zrusit pohon prednych kolies, dost to obmedzovalo polomer zatacania, teraz je to podstatne lepsie. Takisto som trochu zmenil umiestnenie pruzenia, teraz je pevnejsie, horna os otacania nema volny koniec a tak sa nesnazi uhnut pod zatazou, spoda os ide po novom skrz cele rameno, takze je to tiez pevnejsie uchytenie.

Este potrebujem doriesit umiestnenie batery boxu, m-motor na riadenie, dorobit strechu a doplnit nejake drobnosti(volant, sededlo, mozno jazdca :)). A nakoniec to skusit trochu odlahcit o nepotrebny matros.







Odhlásený Igi257

  • Príspevkov: 62
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #13 : 26. November 2017, 22:06:40 »
Super práca chlape! Páči sa mi to  :)
Zadné ramená vyzerajú oveľa presvedčivejšie. Kolesá na nich vyzerajú dosť drobulinko, ale ich zväčšením stratíš záberový moment. Niečo za niečo  :(
Na riadenie nepoužiješ servo? Ako budeš riešiť krajnú polohu kolies, aby si nezastavil motor? Ja som to v takom prípade riešil dvojitým preklzovým ozubením, ale už som prešiel na servo. Nechcel som trápiť motorček.
Pozrite si ďalšie naše videá na našom YouTube kanále: Lego er TV
https://www.youtube.com/channel/UC--mOqUTyG9QLtBVRvhAF1w

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 769
Re: RC buggy xl
« Odpoveď #14 : 27. November 2017, 12:39:40 »
Diky. Riadenie cez M-motor bude z prosteho dovodu - nemam servo a je dost drahe. Bude to sprevodovane cez snek a 24z preklzovacie ozubene koleso, takze by to malo byt relativne bezpecne a zaroven presne, aj ked mozno trochu pomalsie. Potrebujem to este otestovat, ale naprazdno ta rychlost vyzera byt akuratna. Uz som aj umiestnil BBox do zadnej casti, vzhladovo to nie je zle, ale je to uz dost velka paka na zadne odpruzenie a nemam z toho dobry pocit, takze ho zrejme dam "pod brucho", kde sa hmotnost lepsie rozlozi na vsetky styri kolesa. Do konca roka to uz snad nejako dokopem, roboty je tam mozno na dve-tri hodky aj s pripadnymi prerabkami kostry, ale casu akosi nieje nazvys a v tejto faze je to viac o premyslani a hladani rieseni, naslednom testovani fukcnosti a hladani vhodnejsieho riesenia, ako o samotnom stavani.

Este foto zboku s pridanou zatazou BBox(zatial iba navolno ulozenou v kabine), ked je umiestneny pod zadnym pritlacnym kridlom, zadne tlmice su o dost viac stlacene a nie je to dobre(nemam foto).
« Posledná zmena: 27. November 2017, 12:49:06 od muffin »