Autor Téma: Star Wars - filmy  (Prečítané 58911 krát)


Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #121 : 25. Júl 2017, 00:15:39 »
Nevidim cely clanok (nemam predplatenu SME), ale uz len mena tych "vedcov" mohli byt ludom podozrive! ;D
Dr. Lucas McGeorge a Dr. Annette Kin.



Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #122 : 25. Júl 2017, 00:26:34 »
Anonymnému neurovedcovi sa podarilo nachytať niekoľko takzvaných predátorských vedeckých časopisov, ktoré prijali jeho vymyslenú prácu o mikroskopických organizmoch zo sveta filmových Hviezdnych vojen.

Neurovedec dokonca vložil do práce niekoľko faktických chýb, skopíroval a prepísal celé pasáže z Wikipedie, dokonca spomenul jednu legendu z filmového univerza.

Časopisy, na ktoré sa neurovedec zameral, sú vo vedeckých kruhoch známe tým, že naliehajú na výskumníkov, aby u nich publikovali. Sám priznáva, že väčšina z oslovených deviatich časopisov naliehala aj na neho. Teraz sa len rozhodol otestovať kvalitu, ktorú ponúkali.

A to spôsobom, ktorý by podľa jeho slov odhalil bežný človek za niekoľko minút, fanúšik univerza Hviezdnych vojen ešte skôr. Svoj postup opísal na vlastnom blogu Neuroskeptic.

Prepojenie Star Wars a cukrovky

Hlavný text neurovedec vytvoril tak, že skopíroval článok na Wikipedii o mitochondriách. Zmienky o mitochondriách následne nahradil midichloriánmi. Potom celý text preformuloval, aby znel vedecky.

Midichloriány vo fiktívnom svete Hviezdnych vojen žijú vo všetkých bunkách a rytierom Jedi a Sithom umožňujú využívať mystickú silu.

V texte štúdie sa tak dajú nájsť vety ako "Midichloriány okrem toho, že zásobujú bunky energiou, umožňujú vnímať silu...", "...bez midichloriánov by život nemohol existovať a nemali by sme žiadne poznatky o sile.", či dokonca "Neustále k nám prehovárajú, ukazujú nám vôľu sily."

Pri zmienke o genetických mutáciách sa zas dá nájsť veta "Toto je prípad Yodovej ataxie, hereditárnej spastickej paraparézy, či Wookiovskej choroby."

Aby toho nebolo málo, hneď po vedecky znejúcom prepojení medzi midichloriánmi a cukrovkou druhého typu, neurovedec vložil do textu celú legendu o tragédii Dartha Plagueisa Múdreho. Tú senátor Palpatin vyrozprával Anakinovi Skywalkerovi v tretej epizóde Hviezdnych vojen, aby ho zlákal na temnú stranu sily.

V kapitole Postup neurovedec sám priznal, čo s textom urobil, pričom priamo odkazuje na článok portálu The Guardian. Ten opisuje plagiátorský postup, ktorý sám použil.

Časť o použitých zdrojoch navyše obsahuje mnoho narážok na postavy z Hviezdnych vojen, vrátane istých Kenobi O.W., Skywalker L., Palpatine, Solo H., či Fett B. Nehovoriac o menách "autorov" práce doktorov Lucasa McGeorgea a Annette Kin, ktoré pripomínajú režiséra Georgea Lucasa a postavu Anakina Skywalkera.
Prečítajte si tiež: Slovensko je druhé najhoršie, ukázal výskum podvodov vo vede
Nie je recenzia ako recenzia

Predátorské časopisy zverejnia za poplatok takmer čokoľvek, a to bez riadnej recenzie. Ich cieľom je na vedcoch, od ktorých sa žiada, aby publikovali svoje práce v zahraničí, zarobiť.

"Je to dôležité, pretože vedecké publikácie sú spoločnosti, ktoré predávajú produkt, ktorým je odborná recenzia," hovorí neurovedec.

Svojím činom chcel len opäť pripomenúť, že niektoré odborné časopisy vôbec neponúkajú recenziu, ktorá by mala akýkoľvek zmysel.
Tri časopisy odmietli

Jeden z oslovených časopisov, The American Journal of Medical and Biological Research žiadal po prijatí práce od neurovedca 360 amerických dolárov, ktoré ale neurovedec nezaplatil. Ďalšie tri časopisy prácu o midichloriánoch nielenže prijali, ale dokonca aj publikovali.

Ide o časopisy International Journal of Molecular Biology: Open Access (MedCrave), Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics (Austin) a American Research Journal of Biosciences (ARJ). Ten jediný ju zatiaľ nestiahol.

Dva časopisy, JSM Biochemistry and Molecular Biology (JSciMedCentral) a Journal of Molecular Biology and Techniques (Elyns Group), po prečítaní neurovedcovi navrhli, aby prácu zrevidoval a opäť predložil.

Časopiy Journal of Translational Science (OAText), Advances in Medicine (Hindawi) a Biochemistry & Physiology: Open Access (OMICS) prácu o midichloriánoch odmietli.


Odhlásený matej

  • Príspevkov: 760
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #123 : 04. September 2017, 09:33:44 »
 ;D ;D ;D


Odhlásený SkiFi

  • Príspevkov: 617
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený Buďo

  • Príspevkov: 1500
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #126 : 11. Október 2017, 19:40:13 »
Okolo SW je toho tak veľa a v každej oblasti čo ma len napadne. Dávno to nieje vôbec atraktívna téma ako kedysi  :-\ Aspoň pre mňa  ;) Film kuknem len z povinnosti . Som zvedavý koľko minút to bude zaujímavé  8)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #127 : 14. November 2017, 17:19:32 »
obrázok na dnes :D
v 2048x1365 https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/kpsnk3ngrxdtdra2lfij.jpg
aj alternatívnej farbe https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/lbd2bldzhzpz8kwsd1fi.jpg
Do 16. November-a americkej polnoci sa dá objednať za 50USD+pošta vo veĺkosti cca 90x60cm tu https://bottleneckgallery.com/blogs/news/rogue-one-by-kilian-eng-on-sale-info

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #128 : 01. December 2017, 08:18:04 »
 ;D

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #129 : 14. December 2017, 09:39:46 »


na SME je skvela recenzia k zatial poslednemu dielu Star Wars: Poslední Jediovia . Nemusite mat ani predplateny obsah. Je tam zverejnena cela. Dnes to tusim zacina bezat v nasich kinach.

Ja to urcite chcem vidiet, len rozmyslam, ci na to pojdem do kina, ked chripka je na vzostupe, alebo si to pozriem v pohodlicku doma.

link na recenziu na SME:

https://fici.sme.sk/c/20718049/star-wars-last-jedi-posledni-jediovia-film-recenzia.html?ref=tit

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #130 : 14. December 2017, 10:02:58 »
Kebyze nenapises tento prispevok ani by som nevedel ze uz je to v kine :D uz mam listky na dnes vecer rezervovane  >:D

Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #131 : 14. December 2017, 10:03:41 »
Idem v Piatok a ako clovek co pozna Expandovane Universum (to bolo vsetko okrem filmov co tvorilo pribehy SW - knihy, komixi, videohry ...) tak od toho radsej po E7 uz nic neocakavam. Pozrem si to a uvidim ci radsej zavrhnem cele post E6 dejstvo z produkcie Disnay a zacnem si znovu citat knihy z povodneho EU.
E7 som nekupil ani ked bola na DVD v zlave za 2Eur.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #132 : 15. December 2017, 11:31:29 »
Chalani, dajte tu potom svoje dojmy ak ste to už videli. Som zvedavý, ako to vidíte v porovnaní s Epizodou 7.

Adolf to dosť skritizoval... ;D


Odhlásený STARHAWK

  • Príspevkov: 1043
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #133 : 16. December 2017, 14:08:30 »
No ten Hitler ma aj pravdu. Je to zle, 2r nas nehaju cakat na rozuzlenie 2 podstatnych otazok a potom ich zazdia. O niektore postavy clovek uplne strati zaujem aj keby o nich vysli osobitne knihy - boli by zbitocne. A niekto kto nadava na epizodu 1 a tento diel sa mu paci tak neviem asi to nebude SW fan. Z Generala Huxa spravili uplneho kretena hned na zaciatku nemiestnym humorom. Phasma zas nic -cize jej figa z lega uz ani NECHCEM :)
Nejak sa im tam miesali aj casy asi, Ray trenovala par dni zatial co lod utekala niekolko hodin - ledaze by dej co bol  s Ray a Lukom bol este skor ako dej ktory sme videli vo vesmire - ale nic v zmysle titulku - pred 3 dnami... - som tam nepostrehol.
Bombardery z WW2 wtf, Lucas sa WW2 inspiroval ale zas az tak doslovne ze vo vesmire ide pomala lod a bez gravitacie zhodi bomby .... A kriznik dreadnaught ci jak to volali velky jak prasa mal asi len 20 veziciek proti stihackam a flotila destroyerov mala asi len par stihaciek na aplube ked nedokazu ochranit dreadnaught.
Par dobre usmevnych momentov ako BB8 pilotujuci nejaky typ valkera a jedna zaujimava postava, ale inak zhluk blbosti. Akoze na pribeh Dark Forces 2 hry sa to nechyta, kunite si zostrih animaciek a mate lepsi filmovy zazitok nez z tohoto.

A to som sakra zvedavy jak poriesia Leiu ked ju neporiesili teraz. Jeden okamich sa zdalo ze ju poriesili ale nie.

O E9 som uz stratil zaujem a do kina na to asi ani nepojdem - kuknem si to az stiahnute ked to vide na DVD.

Asi si dnes vecer kuknem s Norikou E1 na porovnanie.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Re: Star Wars - filmy
« Odpoveď #134 : 19. December 2017, 14:01:23 »
Hmm, ja som zhliadnutie E7 odkladal až pol roka, po tých strašne slabých traileroch a konštatovaniam o remaku E4...o kine som ani neuvažoval...a dobre som urobil, lebo sklamanie bolo velké...ten smer, akým sa ten príbeh ubral už ma vôbec nebaví, nezaújima...

Týmpádom na aktuálnu E8 im v kine úplne kašlem...počkám si na nejaký stream/rip maximálne. Ked čítam, že tie veci, čo mi vadili na E7 nechali + pridali dalšie idiotiny k tomu...no nič....pozrem a dám tu tiež svoj pohľad na vec.

Ten Rogue 1 sa ale podaril. Som bol síce tiež skeptický, ale riskol som kino...dúfajú v aspoň lepši priemer, kedže dej bol vsunutý medzi časové úseky, ked sa v galaxii eśte niečo dialo :D ...a páčilo sa mi to!

Asi si dnes vecer kuknem s Norikou E1 na porovnanie.

E1 je super, zo všetkých filmov som ju videl najviackrát. Neviem čím to je...
A časom dôjde na moje slová, že aj E7 bude super v porovnaní s E11, E25 alebo E50  ;D

Par dobre usmevnych momentov ako BB8 pilotujuci nejaky typ valkera a jedna zaujimava postava, ale inak zhluk blbosti. Akoze na pribeh Dark Forces 2 hry sa to nechyta, kunite si zostrih animaciek a mate lepsi filmovy zazitok nez z tohoto.

Tak toto ked povie fanda SW, tak niečo na tom bude. Ja tému SW mám rád hlavne len tú filmovú + staršie hry. Aj ten Dark Forces 2 mám originálku na 2CD + s datadiskom Mysteries of the Sith  ešte v tej peknej papierovej krabici ako kedisy hry vychádzali, spomínaš?  ;) Ja si pamätám na tie filmíky tam, so živími hercami! v tej dobe neskutočná paráda keď pc hra vyzerala ako film! Len ma potom nasrali keď v Mysteries... ich už robili v engine hry.