Autor Téma: NÁPADY a RIEŠENIA: Podvozky áut, zatáčanie, odpruženie, pohon...  (Prečítané 21934 krát)

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Nechcem ťa odrádzať od inovovania , rozhodne to vyskúšaj, tak či tak získaš nové skúsenosti, ale osobne si myslím že sa snažíš spraviť zložito niečo čo sa dá spraviť aj jednoducho , pokiaľ umiestníš lineárny aktuátor priamo na poloos budeš musieť nejako vyriešiť ako priviesť k tomu aktuátoru krútiaci moment od motora riadenie čo bude komplikované, obvzlášť keď si uvedomíš že každá poloos musí mať svoj aktuátor. Ďalšia vec je že malé lineárne aktuátory (predpokladám že by si chcel použiť tie) už pod relatívne malou záťažou začínajú preskakovať , a keby už nič viac tak riadenie cez lineárne aktuátory bude pomalé.

Odhlásený Seebo

  • Príspevkov: 74
áno to si ja všetko uvedomujem a mňa zaujíma či to bude fungovať.

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
Prve co mi napadlo pri pohlade na tu fotku, riesit riadenie ako na skutocnej tatre, s dlhymi tycami riadenia a kulisou za kabinou.
bye

Odhlásený Seebo

  • Príspevkov: 74
Môj návrh vizerá asi nejako takto tréba to ešte doladiť kôli vysokým vôľam ale inak tento návrh má nulový výkyv kolesa do strán keď pruží.

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Rozhodne je to zaujímavá konštrukcia , pohon tých lineárnych aktuátorov si vyriešil naozaj elegantne, budem zvedavý ako to ďalej rozvinieš.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Nápad dobrý Seebo. Či to bude spolahlivé, presné a čo to bude robiť pri záťaži, ukáže až prax. Takto vo vzduchu naprázdno fungovalo veľa mojich nápadov, a potom pod váhou z toho bol úplný debakel  :))

Odhlásený Seebo

  • Príspevkov: 74
Aktuátor má neskutočnú vôľu. Další nápad? ;D ;D

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Treba sa zmieriť s tým že lego má svoje limity , a napodobňovaním systému riadenia Tatry 813 alebo 815 sa dostaneš na tie lymity až príliš rýchlo, ver mi že kedysi keď sa začala moja mánia do tatroviek tak som sa dlho pokúšal také riadenie spraviť, a bohužial realita je taká, že to nikdy nebude lepšie ako klasika hrebeň. Aspoň teda čo sa týka funkčnosti.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Sarielova 3 stupňová na diaľku ovládateľná prevodovka

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Včera som si skúsil spraviť jednoduchý pohon pre nejaký náklaďák. Zadné 2 nápravy, s diferenciálmi, odpružené.
Motor som použil len jeden - XL-kový.
Flickr-fotky











A testovacie video, kde je vidieť pérovanie a jazda.
V teréne to ale nezvládne mnoho. Odomknuté diferenciály sú slabina, a ešte aj na moc prudkom kopčeku som to nechal trápiť.
Na konci sa zašprajcoval a začal aj rapotať ako rapkáčik, radšej som to ukončil...  :)) :))


Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
Verzia 2:
PF XL-Motor nahradený novým XL-Motorom z aktuálneho systému CONTROL+. A dal som ich tam 2 kusy.
Tým, že majú hranaté tvary a aj vela dierok pre piny = oveľa viac možností ako ho jednoduchšie zabudovať do podvozkov alebo hocikde inde.

ila_rendered

ila_rendered

A potom je tu aplikácia menom BuWizz, cez ktorú si možem ovládať vlastný MOC. Oficiálna aplikácia od Lega je zatial uzavretý systém a také niečo nepodporuje.
BuWizz je plne kompatibilný s Control+ a funguje úplne rovnako presne ako ovládanie od Lega.

Nemám zatial všetky možnosti preskúmané ale hlavné sú tieto:

- vytváranie vlastných profilov pre hocijaké vlastné modely
- kompletne modifikovatelná obrazovka s ovládacími prvkami a ich lubovolné umiestnenie: joistick, tlačítko, horizontálne/vertikálne posuvníky...
- možnosť priradiť aj viacero motorov k jednému ovládaciemu prvku: pri každom motore sa potom dá invertovať smer rotácie
- posuvníky sú samozrejme proporcionálne: dá sa pekne rozbiehať a spomalovať

ila_rendered

ila_rendered

Odhlásený Tatrovak

  • Príspevkov: 245
Je to rozhodne zaujímavá konštrukcia, ale rázvor medzi nápravami je príliš veľký a takéto použitie portálových redukcii obmedzuje svetlú výšku. Tak isto by stálo za úvahu použiť namiesto pružinových tlmičov vahadlá, u takejto dvojnápravy zo závislým zavesením by to viedlo k lepšej schopnosti kopírovať terén.

Odhlásený Paliason

  • Príspevkov: 1307
S rázvorom som neni spokojný, to mi na tom vadí. Je to len taká pracovná verzia zatial na testovanie. Plánujem to skrátiť.

Vahadlový systém som rozmýšlal, že tam spravím. Len potom neviem, čo s tou hromadou tlmičov, a takisto mám hromadu portálov a neviem čo s nimi, tak som ich tam práskol  :D
Super by boli nové redukcie, už sme sa bavili o nich viac krát...len nemám chuť to teraz kupovať za tie ceny, radšej robím z toho čo mám.

Odhlásený Seebo

  • Príspevkov: 74
Už dlhšie pracujem na pripojiteľnom náhone predných kolies na traktor a chcel by som sa podeliť o to čo som zatiaľ vymyslel. (Kolesá 107x44r a 81.6x38r)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
No k tomuto sa Ti tu tazko vyjadri niekto iny ako Paliason, Tatrovak, ci Tvoj tatko. ;)