Autor Téma: Vybavenie na vystavy  (Prečítané 27406 krát)

Odhlásený duroduro

  • Príspevkov: 248
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #45 : 16. Január 2020, 22:26:55 »
Otazka ktorym smerom chceme ist?

a/  Tak ako doteraz, vlak jedna/dve kolaje v ramci CITY na cca 4-5 OSB doskach

b/ alebo  CITY bez vlakov  + vlak na takychto/podobnych moduloch.

Problem b/ je nedostatok plochy v nasich muzeach  na tieto plochou plytvajuce moduly
                  potrebovali by sme 9V  kolaje  za  min 1000€
                 obsluha - ale to by islo vyriesit cez digitalne ovladanie za 200-300€
                 
                 

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #46 : 16. Január 2020, 22:47:22 »
ideálny prípad je prerobiť mesto na takéto moduly, napríklad by už cesty, terén, koľaje boli pripravené len by sa pospájali. Budovy by sa potom položili do voľných miest (ak by sa pracovalo s originálnym modulár formátom) alebo prerobili tak že chodník by už bol v moduloch.

Ale čo sa týka nášho 3-6 OSB dosckového CITY tak je to dosť veľká prerábka (na teraz)

Kde by sa to na začiatok mohlo uchytiť je 3-4 hotové stoly na rýchle výstavy ako predviedli chalani v Trnave a okolí. A zas, kľudne to môže byť tak že je to len terén+koľaje a miesto na modulary, ktoré sa len priložia podla ponuky.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #47 : 17. Január 2020, 20:30:05 »
A čo keby boli na tých moduloch namalované cesty? Tak ako bolo v katalógoch kedysi? Ja si pamatám, že keď som nemal dosť ciest, tak som si kreslil také aj s bielym a zeleným značením a doplnal normálnymi cestami.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #48 : 17. Február 2020, 01:47:25 »
Nejakí ďalší sa pochválili so svojimi systémami.

1. Nemci z  MBFR LEGO® Modellbaufans Rheinland e.V. používajú lacnejší systém a to len dosky bez nožičiek, ich primárnou úlohou je vyrovnať podklad na externe dodaných stoloch. Základná jednotka je na 2x3 baseplate 32x32. Materiál je z 5mm MDF dosiek. Čo je zaujímavé je ako dosahujú zarovnanie.
Každý modul má 3 základné vrstvy - 1) (horné) baseplate, 2) prvá (stredná) MDF 3) druhá (spodná) MDF. Ako vidieť na priereze na obrázku stred tohoto sendviča MDF doska označená ako oranžová neni vycentrovaná ale posunutá o 2 study (1.6 cm) voči baseplate aj spodnej červenej doske. Toto tvorí akúsi drážku ktorá limituje pohyb naväzujúcich modulov. Na zakrytie pohľadovej strany majú dlhé úzke (len 4 study) moduly bez drážky na pohľadovej strane.


2. Austrálania z The West Coast LUG používajú stoly s jednoduchým rámom a pripevniteľnými nohami. Na transport maju debny z poličkami a kolečkami na spodku.
Rozmer je dosť veľký a to 3x9 baseplate 32x32 čo je aj 4x6 baseplate 48x48, ten prvý obrázok dosť klame, ale treba si všimnúť Unimogu úplne vzadu. Ako výhodu hĺbky 96 studov uvádzajú minimum potrebné pre 180 stupňové otočenie železnice. Dovoľuje to robiť samostané trate použitím len jedného stola.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #49 : 28. Jún 2021, 11:12:44 »
Na prepravu terénu pre koľajisko z výlohy som si minulý týždeň zbúchal takúto "klietku".
Materiál 4ks hranolov 4x6x200cm, 2ks latiek 2x9x200cm, nejaké kolíky, šróby a podpery na police, lepidlo. Cca 30-35 Eur v maloobchode v BA, tipujem že pri hľadaní by sa podarilo aj dosť menej. Alebo aj viac ak by bolo lepšie drevo ako nahrubo hoblený smrek...
Police sú zrecyklované kusy drevotriesky 50x75 - tj bez pár mm 2x3 baseplaty 32.
Tým že police sú nosné tak baseplaty môžu a nemusia byť spojené.
Je to robené tak aby sa mi to vošlo tak tak do kombíka na výšku pri zachovaní jedného zadného sedadla (s detskou sedačkou), tak tesne že musim vybrať koberec z kufra. Ak by som sklopil aj to sedadlo tak je to aj s rezervou (strecha je mierny oblúk a musel som to aj znižovať  >:D)

Princípom je mať hotový podklad aj prípadne s terénom, čo sú veci ktoré dotvárajú vyzuál ale trvajú dlho dotvoriť na mieste. Takto sa to len vytiahne a spojí. Stavby sú v samostatných krabiciach a len sa položia na vyhradené miesto v teréne. Alebo napríklad do budúcnosti v prípade modularov sa dá celé prízemie nechať na teréne a skladovať len vrchy.
Záleží na tom koľko plochy treba prepraviť vs výškové potreby.
V mojom aktuálnom prípade zimnej výlohy je tam asi 62cm užitočnej výšky - cca 30cm zabrala doska s kopcom, ďalších 20cm pokračovanie kopca a do zvyšku som tak-tak vtesnal ďalšie dve dosky s námestím a nízkym terénom. Toto rozložené je 3x8 baseplates tj 75x200 dioráma s 9V okruhom. Potom cca hodinu to trvá rozbaliť, rozložiť tých cca 15 budov/stavieb, pár vozidiel a pár desiatok figov. Na rýchle rozloženie na 1 dňovú výstavu je to akurát.
V prípade že by sa skladoval nízky terén tak sa pripravená plocha dá rátať aj na metre štvorcové...

Výhodou je že samotné police sa dajú použiť ako podklad v prípade poskytnutých stolov. Alebo samotná klietka po doplneni priečnikmi a aspoň jednou "kozou" môže byť ako stôl.

Nevýhodou je že len to čo je tam teraz naložené jeden človek nevyloží/nenaloží z/do auta tak odhadom 40kg ak nie viac.




Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #50 : 01. Júl 2021, 10:17:59 »
Naviažem trocha na Jagovu pripomienku z dňa rodiny v TT
...Vecí sme mali viac ako stolov, tak sme na poslednú chvíľu ešte nosili stoly z inej budovy - preto boli technic modely tak natlačené, lebo sme už nemali viac stolov a niektoré modely zostali nevystavené (Mindstorms, ...)

Napadá ma taka otázka či za LUG nezohnať prenosné stoly na to aby sme boli sebestačný pri akciach.
Alternatív je dosť
- samozrejme prvá je (nechať si ) vyrobiť, dokonca nejaké drevené kozy už aj sú, k tomu dosky. Nevýhodou je najmä váha/skladnosť a pravdepodobne aj cena (ak materiál bude kúpený). Výhodou je že sa dá spraviť vlastný rozmer a nosnosť.
- kúpené nejaké campingové riešenie - tu strašne záleží aj od kvality. Ja som si kúpil v rakúskom Hoferi vo výpredaji za 30E takéto - je to ľahké, skladné, ale napr zo zimnou diorámou (30-40kg ?) to má už problém a prehýba sa (nevýhoda na koľajisko). Samozrejme sú aj úplne iné cenové a kvalitatívne relácie. 
- kúpene nejaké profesionálnejšie riešenie - napr pre catering viď prvý hit na google už na prvý pohľad je to robustnejšie ako ten hliníkový campingový "traslák". Asi to aj bude ťažšie a väčšie... a určite drahšie.

Výhoda hotových riešení je napr použitie aj na mimo-LEGO akcie, napr chaty, opekačky...

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #51 : 03. Júl 2021, 22:53:03 »
Ja inak poznám aj dobrého stolára v Pezinku.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #52 : 03. Júl 2021, 23:00:34 »
Ja inak poznám aj dobrého stolára v Pezinku.

Ak prave nehori a alebo si obrezava zvysnych devat prstov >:D

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Vybavenie na vystavy
« Odpoveď #53 : 04. Júl 2021, 00:09:18 »
No chlapci a dievcata. Taka poznamka do buducnosti - okrem toho, ze si odnesiem svoje veci si dam zavazok, ze odnesiem aj to, na com boli polozene.