Autor Téma: (od)zltnutie dielikov  (Prečítané 11639 krát)

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
(od)zltnutie dielikov
« : 02. Marec 2014, 20:18:58 »
Zozltnutie starych setov. Ako a preco nam lego zltne?  Posobenim UV ziarenia, ale uz mi zozltli aj sety ulozene v krabici v skrini v tmavej miestnosti. Dost ma to mrzi, kedze mam sety ktore som zlozil a odlozil, tak som zacal googlit.
Nasiel som viac clankov ktore sa venuju tejto teme, od mechanickeho odstranenia zozltnuteho povrchu az po vselijake chemikalie, avsak nic co by sa dalo aplikovat na lego bez poskodenia kociek. A potom som nasiel tuto stranku: http://retr0bright.wikispaces.com/
Pouzitie peroxidu vodika. Po prvom precitani a hlavne prezreti fotiek som zapochyboval o takom jednoduchom rieseni, hlavne tie podozrivo "fotoshopom vybielene" fotky mi pripominaju skor teleshoping. Kedze nie som chemik, netusim co by mal byt ten urychlovac, ani v jednom z precitanych clankov som nenasiel blizsi popis co by to mohlo byt.
Ale nehori, skusim to bez urychlovaca, a tak podho do lekarne po peroxid a sup dve najzltsie kolieska do kupela.
Nechal som to cele na parapete, nie na priamom slnku ale za zaluziami.
Po styroch dnoch sa dnes konala kontrola a vysledok je vidno na fotke. Tie kolesa boli skutocne rovnako zlte!
Ku dokonalej belobe tym rafikom sice este malo chyba, ale vyzera to slubne.
vpravo je koliesko povodne, vlavo liecene, stale vidno rozdiel medzi rafikom a vnutornou castou ktoru zakryvla pneumatika

 
bye

Odhlásený Izmael10

  • Príspevkov: 448
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #1 : 02. Marec 2014, 20:50:12 »
Na biele je najlepšie SAVO.  ;)

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #2 : 02. Marec 2014, 21:10:05 »
Ja som skúšal aj savo, aj peroxid vodíka 3%, ale žiadny rozdiel, bez efektu! Možno by to urobil peroxid vodíka 30%, ale moc tomu neverím, pretože podľa mňa ide o degradáciu toho materiálu - prebieha v ňom nejaká oxidačná reakcia a pochybujem že by po zreagovaní s nejakou chemikáliou dostal ten materiál pôvodnú farbu.

Odhlásený Aki

  • Príspevkov: 127
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #3 : 02. Marec 2014, 21:20:41 »
Peroxid  30 funguje spolehlivě. Má to ale jeden velký problém. Po cca roce díly zežloutnou ještě více než byly původně.
 Hodně se o tom píše na Kostky.org včetně varování.

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #4 : 25. Júl 2014, 09:16:51 »
 nie len biela meni farbu.....podobne aj bleda seda postupom casu meni odtien....s tym sa uz urcite ale neda nic robit len objednat nove dieliky...

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #5 : 25. Júl 2014, 09:36:19 »
Farbu meni aj modra. Ale co je horsie meni ju aj Maersk Blue a tam to uz je horsie, nakolko zohnat niektore nie je sanca.

Odhlásený matt251

  • Príspevkov: 786
  • Drevo a plast to je moje :-)
    • BRICKLANDIA
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #6 : 25. Júl 2014, 11:22:46 »
Ja som skúšal aj savo, aj peroxid vodíka 3%, ale žiadny rozdiel, bez efektu! Možno by to urobil peroxid vodíka 30%

Na biele je najlepšie SAVO.  ;)

Peroxid  30 funguje spolehlivě. Má to ale jeden velký problém. Po cca roce díly zežloutnou ještě více než byly původně.

3% peroxid s tym moc nepohne. Pouzivam 35% peroxid zakupeny vo Farby-Laky. Za den dva je vsetko biele.  Posledne bielenie bolo asi pred 2 rokmi po polroku som si nevsimol zeby nieco zazltlo naspat. Dnes uz tie kocky nemam tak neviem posunut blizsie info

Ale kamarat ktory bielil v SAVE hovoril, ze tam je skor to spatne zazltnutie. Ale co som si vsimol pri save tak mam pocit ze diely posobia lesklejsie.

DOPREDU VARUJEM kazdeho kto chce pouzit peroxid a este o tom nepocul.
Je to zieravina, ktora funguje ako odmastnovac...pri nechcenom obliati vam pokozka cela "vybledne" ako kebyze si  na nu vysypete muku, fajne to stipe ale na druhy den je farba spat.
Zial obycajne gumene rukavice na to nestacia. Presiaklo mi to aj aj cez laboratone rukavice. Na vyberanie je najhvodnejsia plastova pinzenta. Kovovou do toho nechodte.

Odhlásený SkiFi

  • Príspevkov: 617
  • zberateľ a staviteľ - space a castle
    • ELFIK Minifigures
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #7 : 04. August 2014, 08:29:02 »
SAVO pouzivam pravidelne a treba to v nom nechat aspon par dni podla zazltlosti. Jedina vec ktoru SAVO znici su metalicke potlace ktore su nenavratne fuc a premenene len na bezmetalicku verziu. Zatial som so savom viac nez spokojny .. som bielil 20 rocne dielky a k nespoznaniu ;)
------------d(--_--)b------------ homepage: skifi.space

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #8 : 13. Apríl 2017, 14:49:48 »
Toto uz asi neodzltne nikto. Zaujimavych je tu par veci:

- model bol vzdy uskladneny v tme pri izbovej teplote a napriek tomu biele diely brutalne zozltli
- niektore biele diely zozltli minimalne
- maersk modre diely -  ktore zltnu rovnako ako biele - nezozltli vobec

Mne z toho vyplyva jedine logicke vysvetlenie - nie je to len slnecne svetlo co posobi na zltnutie, ale aj teplota a HLAVNE material, z ktoreho je ten ktory diel vyrobeny. Evidentne boli v ramci bielych dielov pouzite rozlicne plasty a tiez zrejme iny plast na maersk modre diely. Myslim, ze v dnesnej dobe je uz tento problem vyrieseny (ale nie som si 100% isty).

Odhlásený killco

  • Príspevkov: 387
    • Brickset
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #9 : 13. Apríl 2017, 16:34:12 »
A všetky spôsoby bielenia sú aj tak na prd, lebo vám narušia štruktúru plastu a ten sa začne lámať. Videl som to. Nenastane to hneď, ale po určitom čase.

Podľa toho čo som zistil ja, nemá slnečné svetlo vplyv na žltnutie. Diely zažltnú aj zabalené a v tme. Zaujímalo by ma, keby otvorím nejaký 30 ročný MISB, či by bola biela bielou.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #10 : 14. Apríl 2017, 02:25:59 »
Malo by to byť to isté čo trápi zberateľov starých počítačov, konzol a pod, tj chemická reakcia prímesí proti horeniu. Časom sa sa tam niečo uvoľnuje, tá chémia je trocha mimo mňa  :oldman:  UV svetlo má byť len katalizátor, ktorý to urýchľuje. Tak isto teplo.
Používa sa napr bielidlo alebo peroxidové zmesi, napr Retr0bright
Tá by mala byť šetrnejšia tým, že by mala dopĺňať tie stratené chemické väzby, ale je len dočasná http://www.classic-computers.org.nz/blog/2013-01-15-retr0bright-only-temporary.htm
Takže kopec roboty plus riziko toho poškodenia a aj tak sa to vráti



Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #11 : 24. Apríl 2017, 14:14:05 »
zaujimave je, ale naozaj to, ze aj dieliky v ramci jedneho setu nezltnu rovnako (a niektore dokonca skoro vobec nezazltnu ani po dvadsiatich rokoch) a pritom su vsetky povodne a skladovane rovnako. Druhou zaujimavostou je fakt, ze ak je dielik ciastocne dlho prekryty, tak ta prekryta cast (ak je teda v sete zastavana na rovnakom mieste od  kedy je model postaveny) je takmer biela a ta neprekryta je zazltnuta ovela viacej. Cize jeden dielik ma potom viac odtienov. Kedze prekryta cast je castokrat belsia resp. biela aj po rokoch nechapem, ze to teda zazltne aj v tme a zabalene, lebo naozaj by som povedal, ze je to najma svetlom, ze to UV jednoduchi farbu "vytaha" tak ako z cervenej spravi ruzovu a pod.

Logicky by tmave miesto malo bielu ochranit. resp. ked niektore dieliky v ramci setu zostanu po rokoch biele a niektore zozltnu preco k tomu dochadza je pre mna zahada.


Odhlásený Pali Z

  • Príspevkov: 81
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #12 : 30. December 2017, 15:19:45 »
Ake Savo používate ? Dnes som bol v obchode, milion druhov ich bolo tak som vybral Savo perex na bielenie. Ktore je najlepšie?

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #13 : 30. December 2017, 15:26:45 »
všetky obsahujú rovnakú zložku ak ide o výrobky tzv. savo..., ale pozor na výrobky značky SAVO, tie to majú v názve ale neznamená to že aj obsahujú chlórový roztok. prečítaj si zloženie - musí tam byť chlór. Inak ja som skúšal bieliť tým chlorovým savom a nič nešlo.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: (od)zltnutie dielikov
« Odpoveď #14 : 24. September 2020, 11:37:36 »
Moja teoria, ktoru som vyslovil tu, sa potvrdila. Skutocne to nie je slnecne svetlo, ci sposobuje zltnutie dielov, ale TEPLO. Moze to byt teplo sposobene priamym dopadom slnecnych lucov, alebo ine teplo (napr. prehriaty byt). Tento Model Team som mal vzdy biely (v ramci veku). Ale bol kratkodobo vystaveny (zabaleny v krabici a ta bola v skrini) extremnej teplote. Po rozbaleni bola vacsina bielych dielov uplne zozltnuta. To znamena, ze aj kratkodoba davka silneho tepla sposobi okamzite zozltnutie dielov! V tomto pripade muselo zozltnutie nastat v priebehu par minut. Potvrdzuje sa aj moja dalsia domnienka - a to, ze nie kazdy diel rovnakej farby musi byt z toho isteho materialu. V tomto pripade zozltli relativne bezne biele diely, ale vzacne dvere ostali biele. Zaujimave je aj to, ze sede diely ostali relativne sede - zrejme potrebuju dlhsi prisun tepla, aby zozltli. Tak len tolko som chcel. ;)