Autor Téma: Napodobeniny  (Prečítané 205361 krát)

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #765 : 11. Júl 2020, 11:17:34 »
Presne tak j.dodo - COBI by sem v podstate nemuselo ani patrit. Ale zaradil som ho sem, lebo predsalen sme na LEGO fore. Ale vzhladom na to, ze tato tema pojednava zvacsa o plagiatoch, tak by sem patrit nemalo. Napodobenina to je, ale rovnako je kazde auto napodobeninou Daimlera. Daimler spravil prvy nieco, co malo 4 kolesa, volant a motor - je vsetko dalsie plagiat? Nie je. Cina ma problem ze kradne. Kradne napady, kradne grafiku na obaloch... Ked im to prechadza (a prechadza!), tak je chyba asi niekde inde. Ale vratme sa ku COBI. Presne ako pises (ja som tu nechcel az tak drazdit hada bosou nohou), ale COBI uz LEGO v mnohom dobehlo, v niecom predbehlo a v malocom este za LEGOm zaostava. Aby som bol objektivny, tak horsie to je zatial s pevnostou a stopami po vstrekoch. COBI kocky drzia fakt PEVNE! Az tak, ze sa zle rozoberaju. Na druhej strane dlhu (1m), uzku lod drzanu na konci mozete kyvat, mavat a nic neodleti, nerozpadne sa (skuste to s LEGOm). Dalsim nedostatkom COBI su viditelne stopy po vstreku na dieloch. Ked staviame, tak musime uvazovat ako diel osadit (ak sa da), aby nebolo vidno vstrek. ALE - teraz som staval najnovsie Speed Championsy a bol som prekvapeny, ze po desiatkach rokov sa vratili stopy po vstrekoch aj do LEGA! Dalsi dokaz, ze TLG zacina polavovat v kvalite. Takze ano - aj COBI ma svoje muchy. COBI ma este jednu prednost - komunikuje s fanusikmi a vyrobi/upravi veci tak, ako si to zelaju fanuskovia. Priklad - je odbornik na uniformy, upozorni ich, ze dana uniforma nie je spravna, COBI ju upravi. Zas tie COBI figurky su co do dizajnu des, to si povedzme na rovinu. Ale potlace maju bezkonkurencne! COBI je regularna firma, konkurencia pre LEGO, rovnako ako BMW pre Mercedes, Honda pre Mazdu,... Obe firmy sa navzajom respektuju, ani jedna voci druhej nevyjadruje namietky. COBI ma na krabiciach Made in EU, aktualne zvazuju aj druhu fabriku v USA. COBI si velmi uspesne podchytilo najdolezitejsi trh v Europe - Nemecky. Aj nemeckych fanusikov stale pribuda viac a viac co sledujem. A este jedna zaujimavost - ti co poznate historicke suvislosti a zaujimate sa aj o sucasnu politiku, viete ake vztahy ma Polsko s Ruskom. A aj napriek tomu vyrabali Ruske tanky, ale vyhybali sa Ruskym autam. Ale ani toto uz neplati, kedze (na ziadost fanusikov) zacali vyrabat Lady. To je nieco, akoby TLG postavilo baziliku Sv. Petra vo Vatikane s figom papeza. Takze ano - COBI je regularna firma vyrabajuca pekne stavebnice a snad aj respektovana konkurencia pre TLG.

Sylmer - COBI ma samozrejme svoj zakaznicky servis a nahradne diely Ti poslu. Skus formular, alebo ich kontaktuj e-mailom (tam mozes aj slovensky). Co sa samolepiek tyka - ved ano, do roku 2019 pouzivali aj oni samolepky, aj potlac. Od 2019 uz samolepky do novych setov nedavaju. Navyse niektore starsie sety vydavaju v novej - potlacenej verzii. Mimochodom Ty mas tusim Octavku - koncom roka aj tu budu vyrabat. ;)

Odhlásený PC CZ

  • Príspevkov: 504
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #766 : 11. Júl 2020, 14:48:15 »
Já sem před časem dával odkazy na modely které jsou postavené z LEGO dílků, akorát si nechal  autor vytisknout na 3D tiskárně  a pár drobností. Vzhledevě i kvalitou provedení tomu COBI teda nemůže  konkurovat a viděl jsem už i tanky postavené z LEGO kostek (tuším na čs. kostkách) které tedy byly daleko před COBI. Na COBI není nic co by mne zaujalo, prostě používají  spoustu jednoúčelových dílů aby dosáhli autentičtějšího  vzhledu.  Samo, že to x-předloh vypadá lépe nežli z LEGO bricků, když tam máte detailní velké díly,  určené pro každé konkrétní auto (mám na mysli jak se tu porovnávala autíčka z LEGO  a COBI. Mně se nelíbí  ani jedno. Z LEGO jdou udělat pořádně  jen hranaté  předlohy, moderní auta fakt ne. Ale řešit to něčím co je jednoúčelová stavebnice , to je zase krok zpět...

Já bych si COBI nikdy nekoupil,na to jsem moc velký AFOL, navíc  mne  opravdu  nezaujaly...  Podobně řešené modely dělá firma HORNBY (Airfix). Kouzlo stavění je v tom, vytvořit z dostupných dílů co nejpřesnější podobu stroje. LEGO to umí. Viz třeba Saturn V nebo Ford Mustang...  Komplet  z bricků... Na to se COBI nechytá.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #767 : 11. Júl 2020, 14:54:26 »
Viz třeba Saturn V nebo Ford Mustang...  Komplet  z bricků... Na to se COBI nechytá.

Preco myslis? :P

Odhlásený PC CZ

  • Príspevkov: 504
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #768 : 12. Júl 2020, 01:29:41 »
Třeba že LEGO bylo 2x tak vysoké a propracovanější ?

Saturn z Lega má přes metr. Cobi 56cm.




Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #769 : 12. Júl 2020, 01:36:44 »
No ano, podme sa predbiehat, kto ma o par cm dlhsi (Saturn). :D LEGO Saturn urcite nie je 2x prepracovanejsi - tam ani nema co byt prepracovane. Len ma viac balastu vnutri, co svedci o 2 veciach: 1) nie su schopni postavit vystuz jednoduchsie, 2) - a to je pravdepodobnejsie - potrebuju sa zbavit zvyskovych dielov, tak ich napracu do Ideas modelu, kde im za tie prebytky zakaznik este aj zaplati. >:D

Odhlásený killco

  • Príspevkov: 387
    • Brickset
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #770 : 13. Júl 2020, 02:47:00 »
PC CZ fakt si ma pobavil.  Cobi nemôže konkurovať 3D tlačiarni a Lego modelom??????????????? Nejaký mesiac , dva dozadu som kúpil mix Lega a bolo tam primiešané nejaké Cobi. Sám som nechápal aké to je kvalitné. Diely farebne úplne na nerozoznanie od Lega. Sedeli perfektne ako na Legu tak medzi sebou. Dovolím si tvrdiť dokonca že kvalitou sú už pred Legom dokonca. Keď si pozrieš to vlákno kde sú fotky lámavých Lego dielov, tak potom sú pred Legom s kvalitou určite. Ja mám v súčasnosti strach otvoriť tie Lego sety čo som nazbieral za posledné roky a mám ich v MISBe, pretože mám obavy čo ma bude čakať dnu. Nechce sa mi upravovať fotky, lebo tu ide pridať iba určitý rozmer, ale ukázal by som ti čo za kvalita mi v posledných rokoch vypadla z Lego krabíc.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #771 : 13. Júl 2020, 08:44:42 »
Takze spravime aj TatraCUG? >:D

Odhlásený duroduro

  • Príspevkov: 248
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #772 : 13. Júl 2020, 11:33:55 »
Tak toto je huuuusteee!!!!!
Tieto modely sa vydarili....
https://www.feliciars.de/2019/08/skoda-fabia-combi-135-cobi-24571/

Mam chut si ich kupit
Sorry,
velmi pekne modely velmi hnusnych aut ....

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #773 : 14. Júl 2020, 12:51:44 »
Mal som tu niečo z večera rozpísané a ráno som stlačil F5 a je to v ... tak to bude aspoň stručnejšie  :P

Najpr trocha humoru ... duroduro utekaj Fabianator si uz ide po teba https://tv.idnes.cz/zahranicni/auto-svah-kopec-nehoda-stany-dovolena-nestesti-rucni-brzda.V200713_103704_idnestv_pech


- ad napodobneniny. Minimálne historicky sem COBI patrí, ešte pre menej ako 10 rokmi s prehľadom robili svoje "zombie" klony minifigov a nebyť toho že LEGO vyhralo súd o trademark nad ich finančným vlastníkom (Best Lock) tak to robia dodnes. A nerobme si ilúzie, že keby neboli v rámci európskej vymáhateľnosti ale niekde za Veľkým čínskym múrom tak budú poslúchať. Ale kľudne sa môžeme tváriť že "čo bolo to bolo terazky sme legálny"  (prípadne legálne nepostihnuteľní)

- Provnávať zrovna Saturn, to chce dosť fantázie obhájiť COBI verziu  >:D To vobec neni o pár cm, je to pomaly dvojnásobok a ako vieme objem rastie exponenciálne. Ten COBI sa nie že zmestí do vnútra toho LEGO, on sa zmestí so 6wide do vnútra vnútornej štruktúry z panelov priemeru 8wide. Tu neni o čom. Neviem o akom balaste sa má jednať, výstuž sú práve tie veľké panely, malé diely sú na dodržanie tvaru a funkčnosti, tj rozloženiu na časti ktorá COBI vôbec nemá (pritom by sa tiež dala). Rozmýšlam ako by riešili zvyškové diely keď návrh je o mesiace skorej ako zostanú nejaké zvyšky z výroby iných setov, hlavne pri X tej dorábke za tie roky si asi potom tie stále rovnaké zvyšky vyrábajú navyše  :P Ale je to aspoň dobrý príklad na ukázanie 2 vecí

- COBI nejde s LEGOm to priamej konkurencie, väčšinou vyberajú témy ktoré LEGO nechce robiť viď armáda, robí inak viď autá alebo výnimočne v tomto prípade sa pozicijú do inej (spodnej) časti rovnakého segmentu. Odhliadnuc od toho ako by to vyzeralo a bolo funkčné, ale pre COBI nieje problém vyrobiť aj 2000 dielikový set zo Saturn V (ako napr pri Titanicu). Lenže oni sami vedia že by sa stým napálili. Takto sa môžu spoliehať na princíp " nemáš na real-deal LEGO Saturn V za 120 Eur? No tak tu máš náš osekaný za 40 Eur"

- čím sa dostávame k cene, pri Saturne je to bez diskusie - COBI 415 dielov 40 Eur, LEGO 1969 dielikov 120 Eur a v tomto prípade aj nárast objemu je násobok.
Ale aby to nebolo nespravodlivé tak sa pozreme na u nás najoblúbenejšie tanky. Ceny sú tam niekde medzi 6-11 centami za diel, priemer niekde okolo 7,5-8. LEGO priamo nič také nemá, stavbou a zložením je to cca Creator a dajme tomu zameraním Ninjago (bitky pre chalanov), obe tieto témy idú o nejaký ten cent na diel vyššie. Pri autách je zas cena 6wide COBI o 1-2 Eur nižšia ako boli 6wide SC, veľké jednorázové diely s potlačov vs dvojnásobok dielov u SC.

Nikto nerozporuje že LEGO je drahšie, ale ani COBI - vyrábajúce síce v EÚ ale výhradne v Poľsku jednej z najlacneších krajín na výrobu (spýtajte sa našich potravinárov  >:D), bez megakorporátnej medzinárodnej organizácie a vezúcej sa na marketingu LEGO (máme čo oni nerobia, vieme dodať lacnejšie, nemusíme platiť TV, printy, výstavy, ....) - tak ani oni nie sú schopný dať násobne lacnejšie ceny po akých tu slintajú zástancovia čínskych zlodejov.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #774 : 14. Júl 2020, 13:23:19 »
Aj toto je jeden z dovodov, preco uz nie som ambasador. Ja proste LEGO nedokazem takto obhajovat! ;D V dobrom myslene.

- Provnávať zrovna Saturn, to chce dosť fantázie obhájiť COBI verziu  >:D To vobec neni o pár cm, je to pomaly dvojnásobok a ako vieme objem rastie exponenciálne. Ten COBI sa nie že zmestí do vnútra toho LEGO, on sa zmestí so 6wide do vnútra vnútornej štruktúry z panelov priemeru 8wide. Tu neni o čom. Neviem o akom balaste sa má jednať, výstuž sú práve tie veľké panely, malé diely sú na dodržanie tvaru a funkčnosti, tj rozloženiu na časti ktorá COBI vôbec nemá (pritom by sa tiež dala). Rozmýšlam ako by riešili zvyškové diely keď návrh je o mesiace skorej ako zostanú nejaké zvyšky z výroby iných setov, hlavne pri X tej dorábke za tie roky si asi potom tie stále rovnaké zvyšky vyrábajú navyše  :P Ale je to aspoň dobrý príklad na ukázanie 2 vecí

Porovnavat Saturn od COBI so Saturnom od LEGA je uplne na mieste a ziadnu fantaziu nepotrebujes. To nie je ako porovnat model auta 1:18 s 1:43, kde pri vacsom sa viac vyhraju s detailami. Nie, u Saturnu su na oboch tie detaily zachovane - pri roznych mierkach! Skor to cti COBi, ze dokazalo u "auticka 1:43" zachovat "otvaracie vsetky dvere a detaily motoru a interieru", ako u vacsej mierky. ;) Obrazne povedane. Raketa Saturn samozrejme neobsahuje tolko detailov ako automobil, a teda tam ani nebolo CO moc vynechavat. A nevies o aky balast sa ma jednat? :) To je ako opica, co si zakryva oci. 8) Dobre vies, aku petrofarebnu "vystuz" (rozumej fakt nepotrebny balast) LEGO Saturn ma. To tam fakt nebolo nutne, ako som cital pri uvedeni uz aj vo svete od stavitelov. proste LEGO sa potrebovalo zbavit prebytkov, tak ich tam vyuzilo. To neobkecas. :P
Co sa velkosti tyka - no a co ze LEGO je 2x vyssie? COBI si lahsie umiestnis do vitrinky. ;) O velkost snad nejde. LEGO ma lode par centimetrove, COBI metrove. Tiez sa tu nejdem hadat, ze COBI ho ma dlhsi. Podstatne je snad ako model vyzera co do dizajnu, nie?

- čím sa dostávame k cene, pri Saturne je to bez diskusie - COBI 415 dielov 40 Eur, LEGO 1969 dielikov 120 Eur a v tomto prípade aj nárast objemu je násobok.
Ale aby to nebolo nespravodlivé tak sa pozreme na u nás najoblúbenejšie tanky. Ceny sú tam niekde medzi 6-11 centami za diel, priemer niekde okolo 7,5-8. LEGO priamo nič také nemá, stavbou a zložením je to cca Creator a dajme tomu zameraním Ninjago (bitky pre chalanov), obe tieto témy idú o nejaký ten cent na diel vyššie. Pri autách je zas cena 6wide COBI o 1-2 Eur nižšia ako boli 6wide SC, veľké jednorázové diely s potlačov vs dvojnásobok dielov u SC.

COBI tanky povazujes za Creator/Ninjago?  ;D ;D ;D To si tu pobavil asi hned zopar priaznivcov vojenskej techniky. Tie tanky su adekvatne kategorii Creator Expert. OK, vacsina je mozno trochu mensia ako LEGO Expert auta, ktore ani v megamierke LEGO nedokaze poriadne spravit, ale detailami je to Expert seria. To s Ninjago beriem uz len ako pokus o nepodareny vtip. :D

Pri autách je zas cena 6wide COBI o 1-2 Eur nižšia ako boli 6wide SC, veľké jednorázové diely s potlačov vs dvojnásobok dielov u SC.

VED TO JE TA TRAGEDIA! ;D Ze pri cca 2x mnozstve dielov tie SC vyzeraju ako vyzeraju. Opakovanie sa s jednoucelovymi dielmi (ktore jendoucelove nie su, ale to s ami nechce vysvetlovat) je uz trapne. Je ich tam mozno 5. Ja mozem povazovat za jednoucelovy diel, kazdy kokpit na SC, atd. Podla mna jednoucelovy diel ani neexistuje - sikovny MOCar vie KAZDY diel vyuzit, o com som sa uz mnohokrat presvedcil. btw. COBI auticka nie su v jednej mierke, ako SC (bud 6-wide, alebo 8-wide), ale v realnej mierke cca 1:35. Cize kym Trabant je 5-wide, Fabia 6-wide, Maserati 7-wide. V SC je Ford Fiesta rovnako velka, ako McLaren Senna. Tlieskam. ;)

Atd. Proste snazis sa COBi nejakym sposobom zhodit papluh (mozno to aj je uloha ambasadora), ale nemas argumenty. ;) O Cine sa tu hadat nejdem, OK. Ale COBI hadzat do toho isteho vreca...

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2027
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #775 : 14. Júl 2020, 16:07:55 »
porovnavat Cobi a Lego pri Saturne neni uplne fer - ani vizualne, ani cenou dielikov - Lego Saturn je spickovy set, mozno 1 z top 10 lego setov + ma extremne priaznivy pomer ceny a poctu dielikov. To akoby som porovnaval nove sracky super mario s extremnou cenou za dielik s niecim od cobi... a sluzi ku cti cobi, ze dokazalo obstat aj so saturnom...
Preto treba porovnavat porovnatelne modely a cobi je podla mna lacnejsie, ked som pozeral zbezne par tankov (napr 600 ks/ 30e), alebo lodi... sorry na to sa lego nechyta, tam treba hladat lupou podobnu cenu za dielik v porovnatelnom modely...a je uspech cobi (a naopak hanba lega) ze v tejto cene dokaze drzat porovnatelnu kvalitu... ok vezie sa na lego popularite, ale len vzdialene, to opacne zas mozem povedat, ze sa lego vezie na svojej silnej znacke a nemusi sa az tak snazit... a ta upadajuca kvalita lego dielikov, sorry toto je absolutne neobhajitelne pri tych ich cenach... tie ceny sa dali prežuť s vedomim, ze dostanem spickovu kvalitu, a ze mozem rozobrat a postavit model aj o 20 rokov - sorry dnes sa bojim dotknut modelu aj po 5 rokoch, vidiet aj pri minimalne pouzivanych setov praskliny na dielikoch je neakcpetovatelne... alebo ok nech chrlia stovky setov priemernej kvality dalej, ale za inu cenu...

v prospech lega v porovnani s cobi hra ta nostalgia a punc vynimocnosti, ale to je vecou nasej generacie, co zazila jeho nedostatok... proste neviem ako by muselo padnut kvalita lega, aby clovek presedlal na nieco ine, ked uz to raz zacal zbierat... ta fixacia na lego je tak silna, ze som skor ochotny postavit tank z lego kociek podla navodu z cobi, ak by mal rovnake dieliky... ale je to babracka, takze tie cobi sety fakt lakaju vyskusat kupit...
ale ta znacka je tak brutalne silna, ze drzi lego na vyslni aj u mladych... ale nemusi to byt vecne...
cobi ma tiez velke minus pri tych figoch - tie su naozaj priserne a doslova odradzujuce...

inak ta farba vystuzi - nezacalo tam davat lego ine farby kvoli odlisitelnosti pri stavbe modelu? vsimol som si to pri ISD, ktory som staval stary aj novy, a v novom sa to len tak hemzilo pestrymi farbami pri vnutornych castiach - prislo mi to ako spestrenie v tom šedivom mori - mozno o to islo...

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #776 : 14. Júl 2020, 16:12:21 »
Ja musím súhlasiť s Reném. Ak mám byť úprimný tak v Legu sa mi páčia tak max 2-3 stavebnice za rok. COBI autá, lode aj tanky sa mi fakt páčia. Len toľko som chcel.

Odhlásený PC CZ

  • Príspevkov: 504
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #777 : 14. Júl 2020, 16:58:51 »
Jak se lze stát ambasadorem LEGO ? Já bych to vzal :o)

Mně se COBI prostě  nelíbí. Možná to je tím, že  jsem i "kitař" plastikový modelář  - a ty modely prostě nejsou pěkné. Pro mne není dokonalost nějaký  COBI set se spešl dílky - pro mne je dokonalost tahle F-14. Jasně - je to MOC  - ale je to z LEGO dílků  a je to nádhera. https://www.youtube.com/watch?v=3423fZwBPRk. Od stejného autora je k vidění ještě Phantom II, Mustang a F4U1  Corsair-
https://www.flickr.com/photos/129756902@N08/18503501663, https://luv4toys.blogspot.com/2018/10/yes-this-is-lego-vought-f4u-1a-corsair.html - Takhle má prostě  vypadat naprosto dokonalé letadlo  z LEGO  dílů !  Ne ty parodie, které dělá COBI a které tady tak obdivujete. 

A jako nic ve zlém,  já myslím, že v AFOL sérii jede LEGO jako drak.  Za poslední rok - Lunární modul Eagle, Batmobil 1989, Ford Mustang,Perníková chaloupka,T-rex,Disney lokomotiva i se stanicou,  Harley, Barracuda 2 v 1 a naposledy  Krokodil.  Jediné co je problém, jsou šílené ceny, ale když jsem třeba viděl jakou obrovskou krabici má třeba Barracuda, tak se tomu ani nedivím... Jo, obyč sety jsou z mého pohledu nic moc, ale AFOL série rozhodně nezapadá... 

A leckterý MOCař umí teda hezčí tanky nežli nabízí COBI. Jinak třeba na Kostkách jsem teda neviděl, aby tam někdo hájil COBI, to by ho sežrali... Já bych si od nich nekoupil nic, ani od Megablocks. Musím šetřit na pravé LEGO :o

Mně linie kterou teď LEGO má - spoustu  setů pro děti - a - současně sety pro náš nostalgiky - naprosto vyhovuje.   Vyrostl jsem na LEGO, mám rád LEGO, proč bych si měl kupovat nějakou polskou alternativu ?  To bych si jako radši koupil návody na tanky od nějakého MOCaře (pokud je prodává), sehnal si dílky (ne, že bych to uměl) a postavil si je sám.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #778 : 14. Júl 2020, 17:09:18 »
Nemám nič proti COBI, tie lietadlá, lode a bojová technika sú naozaj pekne spracované, tam sa našli a tam mali aj dieru na trhu a využili ju na maximum. Tu by som si vedel predstaviť aj niečo od nich kúpiť, ak by to bola moja šálka kávy a mal som na to priestor.
Na druhej strane tie autá sú z hľadiska stavebnice nič moc. Áno, zo 100 dielov je len 5 špecifických, ale bez tých piatich dielov je to v podstate iba kváder vyskladaný z vrstiev platov, s minimom zaujímavých techník alebo čohokoľvek iného. Pozrel som si námatkovo návod na Škodu Kodiaq a z toho len veľmi ťažko postavíš čokoľvek rozumné. LEGO Speed Champions síce tie tvary nemá tak dokonalé, ale dá sa to rôzne kombinovať a z jednej stavebnice je toho možné vyťažiť omnoho viac(OK, beriem, že aj počet dielov zohráva svoju úlohu). A s tým čiastočne súvisí aj dilema potlač vs. nálepky. Ak chceš model na vystavenie, potlač vyhráva na celej čiare, ak chceš mať ale stavebnicu, ktorú môžeš rozobrať a postaviť niečo iné, tu tá potlač môže byť na škodu. Ja osobne nálepky vôbec nepoužívam práve z dôvodu možnej znovupoužiteľnosti dielov.

A ešte k tej poznámke, ako má LEGO hromadu nepoužiteľných dielov vrátane komplet TECHNICu - Práve v tom, ako sa dajú kombinovať technic a system diely vidím veľkú silu LEGA - pretože to dáva staviteľom obrovské možnosti stavania, nie je to iba vŕšenie vrstiev brickov a platov na seba.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #779 : 14. Júl 2020, 17:11:12 »
Keby LEGO zosekalo Saturn na pol metra a COBI sa toho chytilo a dalo metrový tak tu zas čítame chválu na COBI a nadávanie an LEGO navyše násobené tým že by nedodržali Ideas mierku. Detailami a rozoberateľnosťou je LEGO verzia niekde inde, to vidí aj slepý.

Čo sa týka "balastu" tak mám pocit že nevidíš ďalej ako je "color vomit".  To že dizajnéri sú nútení používať rôzne farby na uľahčenie stavby a hladania dielikom masám je jedna vec. Plus niektoré farby sú interne lacnejšie. Ale to nič nemení na fakte že funkčne to tam bude plniť tú istú úlohu či tam dajú nenávidenú červenú alebo AFOl pozitív bielu plate. Alebo či tam bude 2ks 2x4 a nie 1ks 2x8 . Potom je tu druhý extrém ako napr na AFOL BL Castle Lowenstein kde na podobne opláštovanej veži šetril limit dielikov tým že nepodkladal curved slopes a ... recenzenti hovorili že to postráda stability LEGO.

Ad Ninjago = nabudúce treba čítať lepšie "zložením je to cca Creator a dajme tomu zameraním Ninjago"  tj skús sa porozprávať v hračkárstve kto tie tanky kupuje. Okrem pár divných týpkov ako my sú to (pra)rodičia pre chalanov čo sa hrajú na bum-bum-prásk. Z toho pohľadu je relevantné porovnanie práve s Ninjago ktoré spĺňa rovnakú akčnú úlohu.
Samozrejme sa bavím o nezľavnenej doporučovanej cene u jedných aj druhých to či nejaký predajca ide pod cenu hovorí hlavne o tom ako veľmi sa toho potrebuje zbaviť  :P

Malé autíčka, takto vyzerá Fabka pred pridaním model špecifických dielov. Je to vysoko stavebne zaujímavé kde ešte aj nove CITY autá to predbiehajú zaujímavosťou .  Ale uznávam že to je evidentne pre inú cieľovku.
Aby som bol korektný tak 2x2 panely s B-stĺpikmi a 2x3 s nálepkou zadných okien sa dajú ešte použiť aj keď majú určitý tvar, podobne predné okno aj keď má modré olemovanie.
Ale celý veľký kus prednej kapoty-blatníko-nárazníku a zadneých dverí s C stĺpikom, ktoré sú škodovácke sa dajú použiť akurát na .... Fabka v kope šrotu, Fabka ako 3d Reklame, Fabka v Mad Maxovi .. teda moc nie, keďže bez kráglu sa tam nedá dať ani rám . Takmer celý povrch je ťažko modifikovateľný, decko si tam nepridá ani spojler ani laserové delo ... 

Akože ja neberem že sa to niekomu páči na poličke, ale z pohľadu kreativity a modifikácii je to o niekoľko úrovní nižšie ako SC. Aj keď možno viac zodpovedá záujmom dnešných detí - postav a zahoď. netreba zabúdať že zberatelia samotní nevytrhnú ako LEGO tak COBI ...