Autor Téma: Napodobeniny  (Prečítané 203060 krát)

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #630 : 31. Január 2019, 12:01:47 »
Tak tak, ked chces nabit, musis vybrat. Ale na druhu stranu, bateria zapuzdrena v boxe casom aj tak degraduje az sa stane nepouzitelna a neviem, ci je lahko vymenitelna. Baterky lahko kupis nove. Idealne, keby tie battery boxy na tuzkove baterky vedeli tie baterky aj dobijat po pripojeni externeho zdroja.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #631 : 31. Január 2019, 12:39:02 »
To sú absurdné podstrkovania "nápadov".

Tužková baterka je najrozšírenejší a najuniverzálnejšie dostupný zdroj, odklonom od nej ako základného zdroja energie by si sami uškodili a to oni dobre vedia. Skrz snáď všetky odvetvia pre konzumentov neexistuje žiaden výrobca ktorí bu používal jednorázové batérie v iných ako štandardizovaných rozmeroch... lebo sa to neoplatí. Áno, niektoré sú drahšie, iné lacnejšie či dostupnejšie alebo menej, ale dajú sa kúpiť z iných zdrojov.

LEGO akumulátor je drahý, je to tak. Ale zároveň je to nadstavba, je to komforná voľba, stále je tam štandard v tužkovkách. Kopec akumulátorov značiek stojí oveľa viac ako ich čínske náhrady. Do foťákov ? Kupoval som Canon, 60E z eshopu originál. Do náradia ? Pozeral som sa po Bosch náradí, tie baterky to zabili. Atď atď. Tak sa netvárme že je to len LEGO...

Konektor na ňu nieje špeciálny tak ako nieje špeciálny ten adaptér. Ak sa tomu rozumieš tak to nieje problém nahradiť univerzálnym adaptérom. Samozrejme že LEGO si tam napíše že používať len origo. Ale pokiaľ ti to nejaká nestabilná čína neodpáli a ti sa nepriznáš na helpline keď sa budeš dožadovať bezplatnej náhrady (čo je časť vysokej ceny) tak ti na to nikto nepríde.



Nabíjanie tužkoviek v Battery boxe je problém. Samotné články sú tam pospájané do série. Samozrejme aj takto by sa dali dobiť, ako jeden "9V" článok, ale nebolo by to optimálne a časom by ich to mohlo zabiť. Aby to fungovalo tak by museli byť nejak elektronicky prepínateľné na paralelné zapojenie s balansovaním nabíjania jednotlivých pozícii. Ono nenadarmo poriadne nabíjačky niečo stoja. Jo a nabíjanie produkuje teplo, čím rýchlejšie tým väčšie.
« Posledná zmena: 31. Január 2019, 13:19:34 od papluh »

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #632 : 31. Január 2019, 20:54:18 »
Ked uz si sa tak rozohnil, vies mi vysvetlit nasledovnu vec? Snad vsetky dobijacie battery boxy (aj ten od TLG, baterky do notebookov ci do toho Bosch naradia co si spominal, atd) su vnutri zlozene z viac mensich clankov (castokrat v podobe AA) a zapojene do serie!! A idu nabijat. Alebo maju vsetky zabudovane seriovo-paralelne prepinanie s balansovanim?

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #633 : 31. Január 2019, 22:00:59 »
No je tam pár rozdielov  ::)

Prvý a najzásadnejší je že sú to články batérie napevno (teda poznám aj expertov čo recyklujú staré ntb batérie vyberaním dobrých článkov a vstavaním do powerbaniek )
Takto budú tie články veľmi podobné už z výroby.
Ak by sa do battery boxu vkladali rôzne články, či už kapacitou, vekom, % nabitia, ... tak hned je to problematické.

Druhá vec je že väčšina z nich je už LiIon/LiPo. Okrem rôznych charakteristík to prináša jednu zásadnú výhodu. Štandardné napätie je 3.7V čo je cca 2.5-3x toľko čo AA (Alkalická/bežná NiMH nabíjateľná). Tj menej článkov, menej pripojení.

No a nakoniec, áno slušné LiPo články používajú balansované nabíjanie. Aby som sa trocha opravil ono nejde o paralelné nabíjanie ale paralelné pripojenie pri nabíjaní. Takto sa vie dobrá nabíjačka dostať na každý článok zvlášť a vybalansovať na rovnaké napätie. Ako to prepína je potom v réžii danej nabíjačky s balanserom.
Príklad z RC odvetvia - zdvojený článok tj 2S v tomto prípade má 2 konektory - pracovný tj + a - a potom servisný kde je sú 3 vodiče (tj prvý, posledný a medzi každým článkom jeden). Iné články zas majú len jeden konektor ktorý má hlavné vodiče aj tie medzi káždý článok. Počet vodičov je potom počet článkov +1.

No a čuduj sa svete LEGO LiPo má ... 3 vodiče čo idú k dvojčlánkovej batérii. Takže sa stavím o Unikitty blind bag, že onboard elektronika nabíja balansovane.


« Posledná zmena: 01. Február 2019, 00:19:00 od papluh »

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #634 : 01. Február 2019, 06:31:11 »
Niekto tam hore asi pocul nase staznosti :)

https://shop.lego.com/sk-SK/product/Pohonne-funkcie-dobijaci-box-na-baterie-8878

Mozno by sa zisli na vystavy...


Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #635 : 01. Február 2019, 10:32:16 »
Tipujem, že je to konečný výpredaj v súvislosti s príchodom nových Control+ v lete. Takže kto chce nech sa zásobí.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #636 : 01. Február 2019, 12:04:31 »
COBI katalog 2019/1


Sety k 50. vyrociu pristatia na Mesiaci v spolupraci so Smithsonian Museum:

- Apollo 11
- Discovery Space Shuttle
- Saturn V

ŠKODA

- zatial len prototypy (preliminary)

...a mnoho dalsich setov! ;)

Odhlásený liondee

  • Príspevkov: 1421
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #637 : 01. Február 2019, 12:21:38 »
Musím uznať že tie autá robia fakt pekné. KLF na 100% kupuje tie Škoda modely   :oldman:(y) (y) :oldman:

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #638 : 01. Február 2019, 12:26:00 »
Tak to si pis! :D KLF kupuje vsetky ich auticka. O0

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #639 : 01. Február 2019, 12:36:16 »
Som zvedaví či budú jediný s versmírnymi setmi. Škoda že nemajú viac verzií, okrem pristávacieho modulu ktorý je +/- v mierke, to sú relatívne malé modely. Je mi jasné, že do konkurencie s LEGO Saturn V sa im neplatilo ísť, ale raketoplán mohli dať väčší (ak teda nemajú interné info že sa niečo chystá origo a tiež sa im to neoplatí)

Zaujímavé na tej Smithsonian stránke je ako tie historické lode vyzerajú lepšie oproti pirátskym hneď oproti. Ako keby to nerobila jedna firma...

Tie autá .. no budem sa opakovať, ale nejak nevidím dôvod prečo to robiť na LEGO systéme. Aj tak je každá kapota, strecha, okná, nárazník... zvláštny diel. Teda okrem jednoduchšej výroby. Keď už to má byť skladačka unikátna pre každý typ tak radšej niečo čo ako Monti System a spraviť diely podobnejšie reálnym - dvere, kapoty, motor, interíer,...
To by som si asi aj kúpil, najmä aj sa mi podarí rozbehať starý modelársky paintbrush.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #640 : 01. Február 2019, 13:16:34 »
Tie auticka maju dost vela spolocnych dielov (napr. na strechy, na blatniky, na okna) a unikatne diely su v podstate len kapoty a masky. Zalezi aj od serie - Maserati maju viac unikatnych dielov. Ale skladaju sa fakt zo spusty dielikov, nie je to ako by si niekto myslel - ze zlozene zo 4 dielov. ;) Paci sa mi aj, ze je to z kociek, ktore su kompatibilne s LEGOm. Cize si vies tie auticka pripadne vylepsovat LEGO kockami (tazka hereza O0). Ak chces skladacie plastove auticka ala Monti System, skus Revell - oni presne take robia. ;)

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #641 : 01. Február 2019, 13:44:06 »
Akože hej, môžeš si z nich porobiť pickupy (ako to majú aj oni) či kabriá. Aspoň niečo.
Skôr mi išlo o to že takmer celý viditeľný povrch sú unikátne diely.  Z "kociek"je akurát základná "krabica".
Na jednu stranu ako zberateľ si limitovaný kompromisom toho že len časť dielov zodpovedá realite. Na druhú stranu ako dieťa/staviteľ si limitovaný že takmer všetky kapotáže sú napevno, môžes si ich akurát vymieňať. Samozrejme ak sa trafíš zájmom do toho kompromisu tak je to super. Nehovorím, že to nemá obecenstvo.

Aby som to prirovnal k inej ich rade, aj tie mini tančíky sú z brickov. Keby boli ako tie autá tak si môžeš vybrať max či skombinujes jednoliaty predok z Tigra so zadkom s T-34 s tým že len kostru a podvozok staváš.


Myslím že Revell nemá ponuku týchto značiek :D

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #642 : 01. Február 2019, 14:06:42 »
Skôr mi išlo o to že takmer celý viditeľný povrch sú unikátne diely.  Z "kociek"je akurát základná "krabica".

No nie su. :D Tak napr. tento maly Trabant ma 72 dielov. Z toho len 2 su unikatne, ktore nevyuzijes inde ako zasa len na Trabante. ;) Zvysnych 70 dielov je zdielanych v dalsich inych COBI setoch (nielen autach). Pre ilustraciu som odmontoval aj stresne diely, aby bolo vidno priesvitne diely.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #643 : 01. Február 2019, 14:12:39 »
No a pokiaľ máš len COBI tak čo tam dáš ? Predok z Warburga ?
Keď zobereš Waršavu tak olúpeš aj kapotu.
A tie škodovky tak ešte aj predné zadné sklá...

Každé je trocha iné.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Napodobeniny
« Odpoveď #644 : 01. Február 2019, 14:15:52 »
No sak nemusim tam davat ziadny iny predok - ani na McLaren Speed Champions nebudem davat predok z MINI. :D Ja len demonstrujem, ze unikatnych dielov je v tych autickach minimum, a teda vacsina dielov je vyuzitelna kadetade.
« Posledná zmena: 01. Február 2019, 14:28:32 od KLF »