Autor Téma: Kvalita LEGA  (Prečítané 33168 krát)

Odhlásený stebynko

  • Príspevkov: 17
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #90 : 25. Jún 2020, 15:13:28 »
Ja som mal rovnaky problem so zadnym sklom na Fiate 500.
Vyreklamovane, nahradny diel poslany.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #91 : 03. Júl 2020, 18:33:50 »
No dobre, dost bolo folkloru - vratme sa od cinskych smejdov k LEGU. Akurat som zacal rozoberat Cafe Corner...

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #92 : 03. Júl 2020, 18:40:26 »
Na tebe skrachuju na postovnom, ked to budes posielat po sete ;)

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #93 : 03. Júl 2020, 19:16:46 »
Odpoveď na LANe je že hlavným relevantným údajom je výstup z Customer Care. Takže pekne odporúčam nahlasovať.

A kľudne aj po 1 sete.
 Dokonca to je možno lepšie lebo pri veľa dieloch zaúraduje umelá inteligencia a zruší to ako podozrivé skôr ako sa to dostane skutočnému človeku "na stôl". Ak ju teda nenaučili zažmúriť oko pri istých farbách   >:D

Aj preto doporučujem si spraviť screenshot pred odoslaním a keď to zruší tak to "naštvane" riešiť cez telefón a poslaním zoznamu cez email.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #94 : 04. Júl 2020, 23:55:59 »
Asi tam dávajú veľa kukuričnej múky a babišovho repkového oleja :-) No dosť bolo srandy, je to smutné, že sa to takto rozpadáva, veď ja si pamätám, že dávnejšie som čítal o LEGU článok, kde stavli na tom, že majú nula reklamácií, nula stiahnutých výrobkov z trhu a podobne... Toto je fakt veľmi zlé pre nás čo mám e Lego radi celý život.

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #95 : 05. Júl 2020, 10:58:33 »
To je tak, ked sa snazia tlacit na konecnu cenu vyrobku. To je aj u nas vo fabrike na cukrovinky. Uvediem priklad ked chceli za kazdu cenu znizit vyrobne naklady. Chceli nahradit belgicku cokoladu, cokoladou z Polska a dopadlo to fiaskom. Aj teraz koli korone spekuluju kade tade aby usetrili. A takto nejak je to teraz urcite aj v TLG, takze bude este horsie :'(
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #96 : 28. September 2020, 02:16:22 »

Minulý štvrtok bola špeciálna online verzia udalosti v LEGO House, boli tam rôzny ľudia z firmy LEGO, v prvých príspevkoch kopec korporátnej klasiky pretkávanej občas niečím zaujímavým. Zaujímavejšie to začalo byť až príspevkom technologicko informačného rázu o návodoch a nakoniec bola prednáška od pána Bjarke Schonwandt, vedúceho kvality - tj to podstatné pre túto tému.
Napočudovanie to bolo dosť otvorené a bol zodpovedaný aj kopec otázok (aj keď ešte viac sa nestihlo). Už len to že prišiel s pripraveným Sián-om bola dobrým znakom.
Nebudem sa moc rozpisovať (na moje pomery), kto chcel mohol si to pozreť, nejaké príspevky sú aj online, atď
https://brickarchitect.com/2020/lego-house-virtual-fan-day/
https://www.newelementary.com/2020/09/missing-faulty-lego-consumer-perceived-quality.html
https://www.stonewars.de/news/virtueller-fan-day-lego-house/
 

- začnem od konca, na otázku čo je najväčšia výzva v blízkej budúcnosti tak potľapkal Sián že "toto je krátkodobý cieľ" a potom dodal že ďalej do budúcnosti je to to čo prinesie zmena materiálov
- späť na začiatok, oddelenie majú nazvané ako "vnímanej kvality", tj ich metrika je podľa reportov zákazníkov na podporu. Ako som už písal čokoľvek im tam treba volať či v časoch záťaže pri COVIDe písať, je to zaznamenané a počita sa to, viď ...
- ich cielová hodnota je mať max 1000 stažností na milión predaných setov. Už teraz sú po rokoch klesania na hranici. Aj keď narozdiel od toho čo si myslíme, väčšina ide na vrub ... 
- 86% sťažností je na chýbajúce diely, 13% na chybné diely a zvyšné 1% sa delí medzi problémy s hrateľnosťou, zámeny a iné. 
- podiel chýbajúcich dielov je 50% stratených, 25% chyba výroby, 15% celé chýbajúce minifigy a 10% systematické chyby pri stavaní
- zaujímavosťou je podiel chýbajúcich celých minifigov a keď v balení sú po dieloch. Aže aj keď pre baliacu linku je minifig ako minifig disproporčne sa žiadajú minifigy zo SW a Ninjago  >:D Aj napriek tomu sa snažia vyhovieť keď majú náhradu a nemajú pocit že sa to niekto sériovo snaží zneužiť.
- rozdielene chýbajúce diely sa dajú odsledovať napr tým či sa vyskytnú vo všetkých regiónoch (tj chyba rovnaká pre všetkých ) alebo len v jednom ( skôr problém jednej fabriky)
- systematické chyby pri stavaní sú často spôsobené nedostatočným návodom (áno tým návodom s pár dielmi na krok) - príklad Sián mal v rámci jedného sáčku 4L a 5L thin liftarm, jeden bol v kroku 455 a ak sa dal zlý tak až v 520 sa zistí či chýbal. Alebo skladaní Mimoni mali v jednom kroku podstavy urobený "sendvič" žltý hinge-plate-hinge, ak sa niekto sekol a spravil plate-hinge-plate tak mu tie plate chýbali až pri vrchu hlavy, atď. Súvisí to aj s tým že priemerný počet dielov na set rastie (a tým komplexnosť) a licencované sety často prilákajú aj ľudí čo s LEGOm nemajú takú skúsenosť.

no a teraz obľubená téma farby
- reddish brown a dark red - dodávaný pigment bol u jedného dodávateľa chybný, časom začal pri "správnych" podmienkach reagovať s plastom a degradovať ho. Táto rada pigmentov bola vylúčená.
- prechádza sa na jeden základ - transparentný ABS plast kde všetky farby sú pridávané pigmentom. Kedysi bolo pár základných farieb hotových. 
- Sián #1 - niektoré Technic konektory boli príliš tmavé. Príčinou bola chyba výroby pri ktorej bol pripravený roztavený plast v lise medzi jednotlivými lisovaniami príliš dlho na daný typ pigmentu a ten sa "pripiekol". Pre rýchle pokračovanie výroby bez vyradenia formy to vyriešili prehodením do iného typu lisu.
- Sián #2 a aj iné - rozdiely vo farbe podobných a rovnakých dielov sú spôsobené hlavne dvoma faktormi - odchýlkou u dodávateľa a pri výrobe.
- odchýľku vysvetloval na grafe čo vidieť na priloženom obrázku - stred je požadovaný odtieň, každá os je odchýlka k jednej farbe (červená, žltá, modrá, zelená), malý kruh je požadovaný limit pre dodávateľa, veľký kruh pre produkciu.
- dlhodobo sa snažili vyberať materiál s odchýlkami len v jednom kvadrante, tj aj keď potom produkcia pridala ďalšiu odchýlku tak neboli od seba tak moc vzdialené. Ale ako museli prehodnotiť dodávateľov kvôli problému s hnedou tak z toho čo ostalo im vyšli aj ochýlky v iných kvadrantoch. Tj čím viac sú odlišné takéto "vektory" odchýliek tak tým viac sa rozchádza farba finálneho výrobku.
- na otázku prečo používajú viac dodávateľov povedal že LEGO si nemôže dovoliť byť závislé len na jednom a nemať masovú produkciu nastavenú na viac dodávateľov
- a teraz k "zahmleným" transparentným dielom - zmenil sa základný plast týchto dielov a toto je aktuálna technická limitácia. Vedia o tom, ale do výroby to šlo lebo hracie testy ukázali že na to to nemá vplyv. Ale sú si vedomí, že pre AFOLom to vadí.


Takže výsledok ?  V podstate vedia o každej z tých vecí čo sa tu bavíme, len je to vždy položené na váhu so zložitosťou a nákladnosťou riešenia.
Teda reportovať, reportovať, reportovať. Ak to spravíte častejšie ako na každý svoj tisíci set tak už ste nadpriemer a ťaháte ich hodnotiaci marker k horším číslam >:D

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #97 : 28. September 2020, 09:54:46 »
Dik za prispevok papluh! (y)
OK, vysvetlene to zo strany TLG mame - co dalej? Ja sa napr. neviem uspokojit s tymi vy(hovorkami)svetleniami a ziadostami, aby sme vsetko reportovali. Mna ako zakaznika nebavi vsetko reportovat (a pri dnesnej kvalite mozem fakt u kazdeho rozbaleneho setu daco reportovat) a zabijat tym cas. To je ako ked si kupis auto, ma kopec vad a predajca Ti povie, ze so vsetkym pridi, vsetko v zaruke vymenime. No to je pekne, ze mi to v zaruke v servise vymenia, ale ja nechcem auto, s ktorym budem v ramci zaruky furt behat po servisoch. Cize aj od TLG ocakavam, ze blizkej buducnosti (do konca roka) budu napr. vsetky panely v Siane rovnakej farby. Ked to vedia robit ine firmy (nemyslim len hrackarske), tak to MUSI aj TLG zvladnut! Btw. o samolepkach tam nebola rec, ked uz potlapkal ten Sian s tym ze toto je cesta? Ten ma vsetko potlacene.

Prihlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #98 : 28. September 2020, 11:52:51 »
Dával som tam len fakty, lebo keby som to komentoval tak strávim s tým celú noc, aj tak mi to trvalo sa k tomu dostať.

Bohužial popri malej ktorej už šibalo že kvôli soplíku musí zostať mimo škôlky som nezachytil niektoré veci, stále dúfam že niekto to nahral a dá online.
čo si pamätám nálepky boli spomínané asi 2x
- raz u toho vedúceho produktovej grupy, či by LEGO nemohlo robiť dotlače - tam to zahovoril že "dobrý nápad, zistím či o tejto požiadavke fanúšikov máme nejaké dáta lebo ja o tom neviem"
- druhý raz prečo nesedí farba nálepiek - zrovna toto som nezachytil celé, bolo tam niečo o tom že farba podkladu je určovaná aj tým čo je na nálepke tj kontrastom, technologiou, bla bla ale nepočul som dobre

Tvoje prirovnanie s autom nie je ok. Zrovna farba nieje kazivosť, ale vnímanie. Ako napríklad farebné rozdiely karosérie plast/plech, medzery rôznych šírok, vrzajúce interiéry či šialene komplikované ovládanie. To auto bude jazdiť, ten set bude fungovať ako hračka. Ak toto bude platiť pre trebárs 95% zákazníkov firma bude spokojná - 95% mediánový zákazník Tesly si ju kúpi aj ked si medzi kufor dokáže zapichnút dáždnik, u Golfa aj keď to auto sa bude zubami nechtami brániť povypínať asistentov či Renaultu ak palubovka bude síce francúzsky pekná ale hrkotať (okrem Tesly boli značky vycucané z prsta). Samozrejme testeri a internet to roznesie, ale pokiaľ budú predaje tak prečo to meniť, že.

Technicky väčšina samozrejme je možná viac či menej napraviť či len sú tam dva faktory
- cena 1 - sprísnenie podmienok pre dodávateľov znamená že ten si naúčtuje väčšiu cenu, jednoduchá matematika presnosť niečo stojí a prípadne odmienuté dodávky tiež.  To isté v produkcii u LEGO, tie mašiny nie sú 100%, buď by sa investovalo alebo by sa platil za nespotrebovaný materiál.
- riziko 1 - samozrejeme je tu možnosť pracovať len s jedným dodávateľom, na to odpovedali že je to veľké riziko. Stačí si pozreť ako skolabovali americké dodávky keď im na mesiac vypadla fabrika. Tj mať zabehnutého, naskladeného ďalšieho dodávateĺa je risk mitigation.
- riziko a cena 2 - dalo by sa uvažovať napr o tom že sa bude robiť starým systémom jeden set, jedna várka or jedného dodávateľa. A pre iný set zas od druhého aby mali výrobu a odmer nabehnutý. Lenže ich dlho budovaný systém automatizovanej produkcie a skladov s tým nepočíta, ide o to aby čo najrýchlejšie a najlacnejšie vyrobili pre kedysi minimálne 99% zákazníka - toho čo chce hračku a farbu nerieši. Riskovať pre pár % AFOLov že sa pokazí celý systém a zhapruje produkcia je nemysliteľné pre rizikára.

Čím sa dostávam k tomu že tie čísla 99%, 95% atď sú len odhad. Neviem ich ja, a aj LEGO ich iba odhaduje. jediný realistický kanál na meranie spokojnosti je nahlasovanie na podporu.
Žiadne správy cez LAN kde si môžeme vygenerovať čo chceme. Pekne cez podporu priamo na porovnanie s bežnými zákazníkmi.
Inak perlička, LEGO hovorí aj svojím zamestnancom že ak nájdu problém napr na sete čo majú od zamestnávateľa (napr cez ich zamestnanecký obchod) tak každý problém hlásiť na podporu.

Odhlásený smirec1

  • Príspevkov: 143
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #99 : 29. September 2020, 07:53:25 »
To je tak, ked sa snazia tlacit na konecnu cenu vyrobku. To je aj u nas vo fabrike na cukrovinky. Uvediem priklad ked chceli za kazdu cenu znizit vyrobne naklady. Chceli nahradit belgicku cokoladu, cokoladou z Polska a dopadlo to fiaskom. Aj teraz koli korone spekuluju kade tade aby usetrili. A takto nejak je to teraz urcite aj v TLG, takze bude este horsie :'(

Mas taky pocit, ze by TLG tlacilo ceny dole? Lebo ja mam presne opacny pocit....uz nevedia co pytat za stavebnice....

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #100 : 29. September 2020, 09:34:06 »
Zareagujem k chybovosti pristavaní a návodom, ja osobne mám v poslednom čase občas problém pri identifikácii farby, či je to tá čo si myslím, nakoľko robia už toľko odtieňov, že na tom tlačenom návode sú zameniteľné - odtieň na návode nekorešponduje presne s odtieňom v skutočnosti.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #101 : 29. September 2020, 10:48:43 »
reportovat je fajn, ale problemom su decka, tym je jedno, ze to ma rozne odtiene, a ak to niektoremu vadi, tak sa nedostane tak daleko, ze by pisalo staznost... takze tych 1000 staznosti z miliona TLG lahko podleze. Tipujem ze sa stazuju len afoly a decka tak mozno 1 z miliona. To by museli Afoly poctivo hlasit kazdu chybu, a opakovane, aby prelomili tuto hranicu...
co sa tyka potlace/ nalepiek, to je samozrejme vec nakladov a narocnosti, atd a tazko cakat, ze budu robit same potlace, ak im to vyjde co len trochu drahsie/narocnejsie (i ked nechapem, ze coby s tym problem nema). Co skor vobec nechapem, ze aspon tie nalepky nevedia dat vo viac kusoch. Tie naklady su mozno 1-2 centy na 1 arsik. Afol by si to odlozil a neskor nahradil zosuchane nalepky, decko by to malo ako rezervu, ked sa pomyli. Je trapne, ak na drahom, niekolkosto eurovom modely neni moznost refreshnut po case aspon nalepky, ked to je zanedbatelna nakladova polozka.

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #102 : 29. September 2020, 11:06:14 »
Papluh, obhajoba TLG v tomto smere nie je na mieste. Chapem co pises, chapem tie vsetky ich problemy (vyhovorky) s dodavatelmi, technologiami, atd. Ale tu sa nebavime o cinskom auticku z Asia Shopu v Stakcine, ktoremu sa po hodine hrania osucha farba, ohne koliesko a neriesis, lebo ved stalo 2,99.-€. Tu sa bavime o Rolls-Royce medzi hrackami! Ja ked si kupim Daciu Sandero a po mesiaci mi bude vrzgat palubovka, zajdem do servisu, uvidim ci sa s tym daco da spravit, na druhej strane mi povedia - kupili ste auto za 9999,- €. Ale ked kupim Mercedes S zacne mi po mesiaci toto robit, tak budem ziadat ako satisfakciu jedno A-cko gratis! Lebo Dacia si to dovolit moze, ale Mercedes nie. To iste plati u LEGA - nas, co si kupujeme tuto najdrahsiu hracku na svete nezaujimaju ich problemy s dodavatelmi, technologiami! My odmietame 50 odtienov zelenej v Siane a nekvalitne samolepky (a samolepky celkovo) v setoch! 300 samolepiek v Speed Championsoch... TOBOZ, ked to Poliak a Cinan (na poliaka mas argument, ze ma maly naklad, ale cinan ma vysoky) vedia tu kvalitu dosiahnut! Takze tieto korporatne bachorky od TLG nas, co si kupujeme Rolls-Royce, fakt nezaujimaju. Chceme KVALITU, za ktoru si PLATIME!

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #103 : 29. September 2020, 11:21:09 »
Tak ak to niekto nevidí, tak im momentálne ide o kvantitu a čo najväčšiu maržu s čo najnižšími nákladmi...  :P
Proste potrebujú rásť za každú cenu kým to je možné...  >:D
V podstate kedykoľvek môžu zmeniť rozhodnutie a stať sa opäť lídrom aj kvality, ale to bude mať za následok pokles zisku a to aktuálne nechcú...  ;)
Predstavme si toho čo rozhoduje: nálepky či potlač? Tak potrebujeme vychrliť rýchlo a lacno kopec rôznej potlače, tak samozrejme že nálepky...  :oldman:

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #104 : 29. September 2020, 12:30:01 »
Papluh, obhajoba TLG v tomto smere nie je na mieste. Chapem co pises, chapem tie vsetky ich problemy (vyhovorky) s dodavatelmi, technologiami, atd. Ale tu sa nebavime o cinskom auticku z Asia Shopu v Stakcine, ktoremu sa po hodine hrania osucha farba, ohne koliesko a neriesis, lebo ved stalo 2,99.-€. Tu sa bavime o Rolls-Royce medzi hrackami! Ja ked si kupim Daciu Sandero a po mesiaci mi bude vrzgat palubovka, zajdem do servisu, uvidim ci sa s tym daco da spravit, na druhej strane mi povedia - kupili ste auto za 9999,- €. Ale ked kupim Mercedes S zacne mi po mesiaci toto robit, tak budem ziadat ako satisfakciu jedno A-cko gratis! Lebo Dacia si to dovolit moze, ale Mercedes nie. To iste plati u LEGA - nas, co si kupujeme tuto najdrahsiu hracku na svete nezaujimaju ich problemy s dodavatelmi, technologiami! My odmietame 50 odtienov zelenej v Siane a nekvalitne samolepky (a samolepky celkovo) v setoch! 300 samolepiek v Speed Championsoch... TOBOZ, ked to Poliak a Cinan (na poliaka mas argument, ze ma maly naklad, ale cinan ma vysoky) vedia tu kvalitu dosiahnut! Takze tieto korporatne bachorky od TLG nas, co si kupujeme Rolls-Royce, fakt nezaujimaju. Chceme KVALITU, za ktoru si PLATIME!

Trochu si uletel :) Lego rozhodne nie je Rolls Royce medzi hračkami, dokonca ani Mercedes, možno tak Volkswagen. LEGO hlavne robí veľké objemy, tam sa jednoducho niekde musia objaviť kompromisy.
Čo sa toho vyplakávania týka, stačí to nekupovať, ak je pre vás kvalita neakceptovateľná, ak je 99,9% zákazníkov v pohode a kupuje to naďalej, tak nie je pre TLG dôvod na zmenu.

PS:Chcel by som ťa vidieť, ako budeš v showroome Mercedesu pýtať kvôli vŕzgajúcej palubovke na S-ku jedno A-čko grátis :)