Autor Téma: 4184 - THE BLACK PEARL  (Prečítané 3402 krát)

Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
4184 - THE BLACK PEARL
« : 27. Júl 2012, 12:49:38 »
4184 THE BLACK PEARL

Kategória: Pirates of the Caribbean
Pre vek: 8-14
Rok vydania: 2011
Počet dielikov: 804
Počet minifigov: 6 (Jack Sparrow, Joshamee Gibbs, Maccus, Davy Jones, Will Turner, Bootstrap Bill)
Dostupnosť v SR: asi už vo všetkých e-shopoch s LEGOM
Nákup a cena: http://www.hracky-zirafka.sk, 101,-eur

Pred kúpou
Každá loď poteší. Zvlášť, keď posledná 4195 – Queen Anne´s Revenge bola takmer dokonalá. Takže TLC nás „fanúšikov Pirates“ týmto poriadne nažhavila na THE BLACK PEARL (TBP). A to, že TBP je vlastne už kultovou lodičkou, z už kultových pirátskych filmov, jasne hovorilo v prospech chudšej peňaženky, ale zato plnejšej poličky s loďičkami. Rozhodovanie vlastne nebolo o čom. Každý prívrženec Pirates a lodí presne vie o čom sa tu (zbytočne) rozpisujem.

Balenie
Krabica stredne veľká, je naplnená asi tak, že by sa do nej kľudne dali ešte ďalšie 2 lode. Ale na toto sme už všetci zvyknutý, pretože obal predáva. Ale kedže tu niesme na hodinách marketingu ideme na TBP. Vnútro pozostáva:
poster (poteší hlavne tých najmenších, ja sa k tomu nevyjadrujem, ale v podstate každá vec navyše určite poteší aj dospelého)
dva návody (vyzerajú akoby sa malo postaviť z nich 3 veľké lode, zbytočne veľa papiera na málo stavania)
plachty zabalené do tvrdého papiera
sedem veľkých sáčkov s ozbačením 1,2 – 6, jeden bez označenia (stožiare)
a samostatne trup lode (5ks)

Stavba
Kto čítal moju recenziu na 10221 UCS Super Star Destroyer, už vie o mojom „takmer dokonalom“ systéme stavania -  všetko roztriediť a všetko postaviť.
A samozrejme opäť som to stopol:
Čas triedenia: 27 minút
Čas stavania: 97 minút

Stavanie sa dá stručne charakterizovať niekoľkými slovami – rýchle, bezproblémové, predvídateľné. Zvášť ak v návodoch je plno strán so zobrazením ako pripnúť jeden brick. Jediné, čo ma (nemilo) prekvapilo, je veľkosť lode. Už na nete som tušil, že to bude malá lodička, aj keď som dúfal, že bude aspoň ako Queen Anne´s Revenge. Ale v skutočnosti je ešte menšia. Čo ma rozhodne nepotešilo.
 
Hrateľnosť
Malé rozmery lode, určite loď predurčujú na pestré vyhranie sa. Čo ocenia hlavne deti, ale asi s výnimkou tých najmenších (hm koľko rokov to vlastne je?), pretože sú tam „Legošpice“, čo by mohlo byť nebezpečné, ale na druhej strane na ktorých lodiach niesú? A samozrejme pre mládež, ktorá neholduje barom a počítačom, ale LEGU.

Celkové zhrnutie
4184 THE BLACK PEARL je lodička, ktorá by nemala chýbať v žiadne zbierke lodí a zbierkach Pirates. Je to však loď plná rozporuplnosti (ak to tak môžem nazvať). Jej obrovský problém je jej „kultovosť“, ktorá ju predchádza. Podľa mňa kultová loď Pirátov by jednoznačne mala byť vrchol Pirátskeho lodiarstva, čo TBP určite ani z ďaleka nieje. Tým ale nechcem túto loď odpisovať ako „o ničom“, to by som jej zase veľmi ukrivdil. Celkové ohodnotenie tejto lode je naozaj ťažké, tak to skúsim takto:
na jednej strane je maličká (pre kultovú loď)/na druhej to ocenia deti pri hraní
ma celé čierne plachty (pre mňa paráda)/určite polovica ľudí povie že katastrofa
je príliš jednoduchá (v porovnaní s Queen Anne)/to zase ocenia vyznávači „krásy v jednoduchosti“
Vychádza mi z toho, že presne ako pri 10221 UCS Super Star Destroyer, budú existovať iba dva tábory – jednému sa bude loď veľmi páčiť, druhý nad ňou ohrnie nos. Stred nebude existovať.

V každom prípade si myslím, že Čierna perla mala ďaleko vyčnievať nad všetkými loďami (určite minimálne nad všetkými Pirátskymi), čo sa ale bohužiaľ týmto setom zrealizovať nepodarilo. Tak snáď nabudúce.

   Klady
+ ďalšia loď (každá rozhodne poteší)
+ krásne čierne plachty
+ 6 skvelých minifigov

   Zápory
- mala to byť „super“ loď, ale je to iba loď (vlastne lodička)
- iba 2 delá
- veľká cena na takú malú loď
- prílišná jednoduchosť, málo detailov
- v porovnaní s Queen Anne´s Revenge pôsobí ako chudobný príbuzný
- nieje na nej jediná vec (technika, dielik), ktorý by som už nepoznal z iných lodí (všednosť)

Hodnotenie (od 1-10 najviac)
6,5 (chcel som dať 5 ale nechcem sa dotknúť fenoménu Čiernej Perly)

Otáznik pred kúpou
U zberateľov lodí a zberateľov Pirates nieje o čom, jednoznačná kúpa. Snáď ešte pre deti, ohúrené filmami. Ostatní, iba v prípade, ak už majú všetko čo chceli a majú zbytočných cca 100,- eur.



Odhlásený P4tr1cius

  • Príspevkov: 357
Re: 4184 - THE BLACK PEARL
« Odpoveď #1 : 27. Júl 2012, 12:52:43 »
Do tretice, všetko dobré.  :o