Autor Téma: Inzerat, na ktorom sa zasmejete  (Prečítané 21026 krát)

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #45 : 24. Marec 2021, 17:52:16 »
(Odkaz na prílohu)

Na prvy pohlad to vyzera vtipne, ale mne osobne to uz vtipne nepride. Je to klasicky priklad toho, ako sa zacali ludia o LEGO zaujimat len z ekonomickeho hladiska. Pred par rokmi (zo stupajucou cenou UCS Falcona) zacali media masirovat, ze LEGO je dobra investicia. Som v LEGO biznise 25 rokov a sledujem sekundarny trh. Prave po medializovani toho, ze LEGO je fajn investicia zacal PRUDKO stupat aj pocet Slovakov na BL. Dovtedy nas tam bolo snad 10, ale presne potom to zacalo rapidne stupat. Ludia, ktori nemaju ziadny vztah k stavebnici sa zacali o nu zaujimat a obchodovat s nou. Najnovsie ale zacali uplny laici kadetade po bazaroch a roznych inzertnych miestach pouzivat slovo "set". Zaujimave. Dovtedy to boli stavebice, skatule, krabice - set pouzivali len AFOLovia. Teraz kazda mamicka uz pouziva slovo set, kazdy kseftarik, co len zacina pouzije slovo set. Preco? No lebo si to niekde precital (najskor na internetovych forach venujucich sa LEGU) a zistil, ze asi bude viac "ïn", ked bude pouzivat slovo set. Stavil by som sa, ze vacsina z tychto jednoduchych ludi ani nevie co to slovo znamena! Irituje ma to. A potom je vysledkom tohto vsetkeho takyto idiot, ktory do inzeratu napise ze zhana "set na dochodku". ;D Je mi do placu a do smiechu zaroven. Tragikomedia. Blbecek si niekde anglicky precital, ze je dobre vlastnit nerozbalene starsie sety (retired sets), hodil do translatora a vyslo mu set na dochodku. Je jasne, ze nema ani len paru ake sety exitovali, co ma aku hodnotu. Caka, ze sa najde jemu podobny blbecek, ktory mu lacno preda nejaky starsi set. Toto je vrchol celeho toho kseftarskeho ladovca, ktory nam tu vyrastol po medializovani vyhodnosti investicii do LEGA. Ja si tie reportaze presne pamatam (hlavne v spravach na STV) a vtedy som povedal, ze TERAZ sa to rozbehne s kseftarmi po celom svete! A tak sa aj stalo. Ludom, ktori sa zberatelstvom roky zaoberali (nehovorim o sebe, ale fakt machroch vo svete) ceny zbierok zacali klesat, ale hlavne sa zacali tazsie dostavat ku kuskom, ktore im chybali v zbierkach. Preco? Pretoze nejaky chujko s prachami ho na ebayi prebil, aby mohol set dalej otocit. Ano - je to vsetko v sulade so zakonom, nikto nic neporusuje. Len sa mi to zda voci nam - PRAVYM ZBERATELOM (a je nas tu niekolko na fore) - nefer. Ale co uz - kseftarsky trh s LEGOm sa rozbehol a uz to nik nezastavi.

K úvodu: To si si len teraz všimol? Teraz je takmer každý (česť výnimkám) vďaka internetu, expert na všetko ;D (každý všetko vie, všade bol a o všetkom vie...) (mňa to tiež irituje hlavne keď sa mi niekto montuje do strojárini a to má školu mimo akýkoľvek vedný odbor) ...nejak sa nám vytratila pokora v spoločnosti. Len realita, (hlavne v tejto krajine) je o niečom inom... ...ale to už je iná kapitola späť k téme ;D

K jadru: Áno je to krivda, ale bohužiaľ nikto z tým nič nespraví. Je to smutné že média k tomu ešte napomáhajú. Mám známeho ktorí sa venuje geocachingu už 12 rokov. A chvíľu po prvej vlne (v roku 2011) medializácie (rôzne časopisy ako Život... či TV relácie ako Reflex...) tejto záľuby, sa začali množiť vykrádačky "kešiek".
Všimol som si že sa dosť rozšírili aj ponuky na váhový predaj či dokonca aj amatérsky predaj dielov na kusy (nemyslím tým bazošové stálice čo majú dieliky pekne zoradené a nafotené plus rozpis...). Aj ceny  bežných setov čo sú mimo predaj len pár rokov, tak ich ľudia predávajú dokonca často krát za vyššiu cenu, ako za akú ich kúpili. Ale sú aj inzeráty čo predávajú 20+ ročné sety za bežnú cenu (to je ešte tá sorta ľudí čo našli doma na povale krabicu z legom, tak to predávajú za pár šupov. A samozrejme klasický zberatelia, ktorí sa zbavujú časti zbierky...)...
Sledujem Bazoš pravidelne každý deň, ale tam zas tak nie je veľa kšeftárov. Ale zrejme ty máš asi prehľad aj inde napr. bazar.sk, facebook, amazon, ebay... Tam sa to asi prejavuje viac.

Záver: Je to samozrejme všetko o peniazoch niekto chce zarobiť a iný kúpiť. Staré známe ponuka/dopyt. Ak je niekto ochotný kúpiť, tak my z tým nič neurobíme. Ja som sa sťahoval za posledné 4 roky 3x a niekde v tom sťahovacom frmole som stratil modulár Brick Bank. Zostala mi len krabica a návod. Ale ešte nezúfam mám ešte nádej kde by teoreticky mohol byť, len sa tam neviem teraz dostať. Takže som uvažoval o kúpe skrz bazár, ale čo som našiel tak ceny minimálne 2x vyššie ako maloobchodná cena určená v dobe kedy prišiel na trh. O grafických kartách ani nehovorím tam je to úplný extrém...
Navyše teraz sa to ešte viac hrotí vďaka korone a penazí niet :'(
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #46 : 24. Marec 2021, 18:07:55 »
Prestat kupovat, nech sa kseftari vykupuju medzi sebou az posledny blbec utre hubu ;) Korona legu bohuzial skor pomohla, takze to bude chciet inu pohromu, aby sa stalo bezcennym  :oldman:

Odhlásený Inst

  • Príspevkov: 357
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #47 : 24. Marec 2021, 19:09:34 »
Len sa mi to zda voci nam - PRAVYM ZBERATELOM (a je nas tu niekolko na fore) - nefer. Ale co uz - kseftarsky trh s LEGOm sa rozbehol a uz to nik nezastavi.
Ale tu majú byť inzeráty, na ktorých sa zasmejeme, nie, pri ktorých roníme slzu!

A hej, tiež som si to všimol. Veď ako ste písali - GWP sety sú vypredané do 10 hodín od uvedenia/  objavujú sa na bazoši v deň uvedenia atď.
Ak sa neozveš v momente, ako niekto niečo zaujímavé hodí na bazoš, niet šance. Už je to dávno, čo som bol ten "prvý" čo sa ozval. Až rozmýšľam, či ľudia nemajú bota, čo im v reálnom čase ukazuje každý nový príspevok so slovom Lego.

Ale ako už bolo napísané, deje sa to vo všetkých zberateľských koníčkoch. Niekto sa dozvedel, že staré Magic karty sú dobrý biznis a už sú na nedoplatenie. Niekto s dostatkom kapitálu proste vykúpi celú ponuku istej karty v Europe a potom si môže dovoliť ju nahodiť za vlastnú cenu.

Odhlásený Neymar

  • Príspevkov: 134
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #48 : 24. Marec 2021, 21:40:06 »
Nový kšeftári bez srdca, kazia kšefty, starým dobrým kšeftárom so srdcom  :oldman:

Odhlásený Bača

  • Príspevkov: 213
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #49 : 24. Marec 2021, 21:56:45 »
Teraz bude GWP k Discoverymu priamo za VIP body. Možno, že toto je cesta.

Odhlásený Frco

  • Príspevkov: 326
  • Lego hrady forever
    • LEGO hrady
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #50 : 24. Marec 2021, 22:01:05 »
Ja si nemyslim, ze kseftari kazia zberatelstvo starych setov.
Kseftari kseftuju hlavne s novymi setmi. Za nove povazujem aj par rokov stare veci. Este som si nevsimol kseftarov, ktori by predavali stare sety. Teda sety z 80/90tych rokov.

Ale mozno sa do toho tak nevyznam.

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #51 : 12. Apríl 2021, 19:22:22 »
Toto mi odpísala inzerentka z bazosu keď mala cenu dohodou na raz poskladaný set:
Dobrý deň, vzhľadom na zo, že je to zberateľských kus a už sa nepredáva, tak min. 500 €. Ak sa trosku hýbete vo “svete” lega, tak iste viete o čom hovorím,..pripadne, máme aj iné modely na predaj (lacnejšie).. dakujem.
Hmm váham čo jej odpísať...  ::)
« Posledná zmena: 12. Apríl 2021, 20:55:04 od Praetor »

Odhlásený Bača

  • Príspevkov: 213
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #52 : 13. Apríl 2021, 07:56:05 »
.
Hmm váham čo jej odpísať...  ::)
Šel bych za blbýho ako hovoria v Čechách. Hral by som sa na debilka, čo čak ľen voľajakú peknú stavebnicu z ťích umelých kockov zháňa pre synóvca, aby sa seginiatko malo čím bavkať. Nech Ti diouka, sedliakovi, vysvetlí, ako to vo svete veľkého lega chodí, podľa čoho sa určuje cena a tak. Ľudia radi poučujú tých, ktorých si zaradili medzi nevzdelancov. Možno sa aj niečo nové dozvieš.  :D

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #53 : 14. Apríl 2021, 09:19:27 »
Tak som šel za blbýho a poslal link nového z mall:
https://www.mall.sk/lego-od-9-rokov/lego-robbie-house?tab=parameters
a aj som sa dozvedel, prečo je tá cena taká:
Zdravím, to je v pohode..ak si lepšie všimnete, na Vašom linku je pri cene “už sa nepredáva”..t.z. niekoľko rokov, preto jeho cena rastie a momentálne ho už nekupite za “normálnu” cenu.. čím staršie, tým drahšie..

Tak ak by niekto nevedel, tak takto to funguje...  :oldman:

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Inzerat, na ktorom sa zasmejete
« Odpoveď #54 : 14. Apríl 2021, 09:28:06 »
 ;D ;D ;D By ma zaujimalo, ako dlho sa pani "hybe vo svete LEGA"... Zas jedna z tych, o ktorych som tu nedavno pisal.